Доступність посилання

ТОП новини

Штрафи та арешт за «екстремізм»: в окупованому Криму чотирьох кримських татар засудили за пости в соцмережах


Обшуки в окупованому Криму, архівне фото
Обшуки в окупованому Криму, архівне фото

Громадський активіст із окупованого Росією українського Сімферополя Марлен Мустафаєв арештований на 12 діб. 4 вересня його будинок обшукали, після чого кримського татарина засудили за «екстремістський» пост у Facebook. Цього ж дня за подібне порушення оштрафували на тисячу рублів жительок Старого Криму Зарему Куламетову та її дочку Ріану. А чоловіка Зареми Зеккія за такою ж статтею арештували на 10 діб. Суди над Мустафаєвим та сім'єю Куламетових пов'язані між собою, як саме ‒ з'ясовував кореспондент Крим.Реалії.

Рано вранці 4 вересня електрозварювальник Марлен Мустафаєв збирався на роботу. За ним мав заїхати товариш і забрати на об'єкт. Але коли він під'їжджав до будинку Марлена, розташованого в сімферопольському мікрорайоні Кам'янка, побачив, що під'їзд до нього перегородив автозак та група екіпірованих поліцейських.

За оточенням ‒ в оселі Мустафаєва ‒ російські силовики проводили обшук. Окрім самого Марлена, в будинку була його дружина Ельнара, теща та дочка, якій виповнився 1 рік і 9 місяців.

У цьому ж будинку півтора року тому

У вільний від роботи час Марлен Мустафаєв займається громадською діяльністю ‒ закуповує продукти і передає їх у СІЗО кримськотатарським політв'язням. Йому не звикати до уваги силових відомств. 21 лютого 2017 року (Росія окупувала Крим у 2014-му) в нього вже відбувся обшук. Тоді слідчі дії проводили співробітники російського «Центру з протидії екстремізму», які відкрили проти Мустафаєва адміністративну справу за статтею 20.3 КоАП Росії («публічна демонстрація символіки екстремістської організації»). Приводом для таких заходів став пост Марлена в соцмережі «ВКонтакте», в якому була символіка «Хізб ут-Тахрір» ‒ організації, визнаної в Росії терористичною.

Марлен Мустафаєв
Марлен Мустафаєв

У лютому минулого року, поки в Мустафаєва тривав обшук, біля його оселі почали збиратися сусіди, стурбовані тим, що відбувається. Між присутніми та поліцейськими сталася перепалка, після якої 10 осіб були затримані й заарештовані на 5 діб за «порушення встановленого порядку організації або проведення зборів або мітингу». Самого Мустафаєва заарештували на 11 діб.

Цим його проблеми з силовиками не вичерпалися. Торік у вересні Слідком Росії почав щодо Марлена дослідчу перевірку з приводу можливого скоєння злочину, передбаченого 282 статтею Кримінального кодексу Росії ‒ розпалювання ненависті та ворожнечі в інтернеті. Слідчий двічі викликав до себе Мустафаєва й один раз його дружину Ельнару.

За словами адвоката Маммета Мамбетова, під час допиту співробітник Слідкому розпитував Марлена про його пости, розміщені ним у Facebook і «ВКонтакте», але не зауважував, які саме публікації можуть бути протизаконними.

12 діб для Мустафаєва

Під час обшуку 4 вересня біля будинку Мустафаєва знову почали збиратися його сусіди. Серед них були й ті, кого затримували тут під час попереднього візиту силовиків. Присутні вели прямі трансляції в Facebook і намагалися з'ясувати в поліцейських, що відбувається. Останні на запитання не відповідали.

‒ А можете повідомити мету візиту? ‒ запитав місцевий житель Різа Ізетов у капітана поліції.

‒ Я – не засіб масової інформації, ‒ відповів той, проходячи повз.

‒ Хіба я кажу, що ви засіб масової інформації? Я ж хотів дізнатися мету візиту до будинку Марлена Мустафаєва.

‒ Ви можете звернутися, у нас спеціальний відділ є...

‒ Центр зв'язків із громадськістю?

‒ Абсолютно вірно.

‒ А є тут представники цього центру?

‒ Тут немає, ‒ відповів поліцейський, після чого звинуватив Ізетова в тому, що той «став і перекрив дорогу», і попередив про відповідальність за порушення громадського порядку.

Цього разу обійшлося без затримань активістів на вулиці. Силовики забрали з собою тільки самого Марлена Мустафаєва. Присутні проводили автозак Росгвардії криками «Аллаху Акбар».

Обшук тривав близько трьох годин. Співробітники підконтрольного Росії управління МВС у Криму прибули на нього зі своїми понятими. Коли входили до оселі, зламали дверний замок. Оперативники обшукали спальню та кімнату тещі Марлена. Решту приміщень вони вирішили не перевіряти.

Один із поліцейських сказав своєму сусіду, що це марна справа
Ельнара Мустафаєва

За словами дружини Мустафаєва Ельнари, один із поліцейських сказав своєму сусіду, що це марна справа. В результаті силовики вилучили українські паспорти та смартфони жителів будинку.

Після обшуку Мустафаєва відвезли в підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя. Там була розглянута адміністративна справа, відкрита проти Марлена за статтею 20.3 КоАП Росії ‒ «публічна демонстрація символіки екстремістської організації». За точно такою ж статтею його заарештували на 11 діб рік тому. Різниця полягала лише в тому, що до цього Мустафаєва судили за пост про «Хізб ут-Тахрір» у соціальній мережі «ВКонтакте», а цього разу ‒ в Facebook. Суддя Віктор Можелянський визнав Марлена винним і призначив йому 12 діб арешту.

Шукала сина, отримала вирок

До цієї адміністративної справи Слідчий комітет відкрив проти Мустафаєва ще одну кримінальну справу ‒ за статтею 282 КК Росії («розпалювання ненависті або ворожнечі в соцмережах»). В межах другої справи 4 вересня відбувся ще один обшук ‒ у будинку жительки міста Старий Крим Зареми Куламетової.

Ця жінка має свою історію взаємин із російськими силовими органами. Вона бере початок 11 жовтня 2017 року. Цього дня в Бахчисараї затримали шістьох місцевих жителів, яких надалі звинуватили в участі в «Хізб ут-Тахрір» і відправили до СІЗО. Цей випадок сколихнув кримськотатарську громадськість, 14 жовтня в усьому Криму на одиночні пікети проти політичних репресій вийшли близько 100 осіб. Із них близько 49 осіб були затримані, багато кого згодом оштрафували.

Зарема Куламетова
Зарема Куламетова

Справа була гучною, після неї навіть потрапив у відставку голова підконтрольного Кремлю держкомітету Криму з міжнаціональних відносин Заур Смирнов.

Одним із пікетників 14 жовтня був син Зареми Куламетової Гірай. Через три місяці проти нього відкрили кримінальну справу за тією ж статтею КпАП 20.3 ‒ «публічна демонстрація символіки екстремістської організації». Приводом став його відеоролик у соцмережах 2012 року. 18 січня до нього додому в Старому Криму прийшли з обшуком поліцейські, після чого силовики забрали Гірая з собою. Родичі й товариші Куламетова упродовж декількох годин не могли з'ясувати, де він. Мати Гірая Зарема вирушила до Кіровського районного відділення МВС. Налякана тим, що її сина викрали, вона накричала на голову підконтрольного Росії ОВС.

Згодом Гірай опинився в будівлі Кіровського райсуду, який присудив йому 10 діб арешту. Він відбув цей термін, але на його матір Зарему відкрили справу за статтею 319 Кримінального кодексу Росії ‒ «образа представника влади». У провину їй ставили те, що вона накричала на поліцейського, коли шукала сина. 23 квітня суд визнав її винною й призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі 20 тисяч рублів і 250 годин громадських робіт.

Затримали «із задоволенням»

4 вересня Зарема Куламетова виконувала присуджені їй роботи в міському парку Старого Криму. У цей момент до неї під'їхали «УАЗ Патріот» і «Газель» без номерних знаків. Із автомобілів вийшли люди в формі без розпізнавальних знаків із закритими обличчями. Вони зажадали від Куламетової, щоб вона пішла з ними, й разом із нею поїхали.

Учасники об'єднання «Кримська солідарність» розмістили на своїй сторінці в Facebook відео, на якому машини з силовиками забирають жінку. На ньому чутно, як один із людей у формі обматюкав автора відео й зажадав від нього прибрати камеру.

Обережно! На відео присутня ненормативна лексика

У цей час у будинку Куламетової на вулиці Жовтневій уже тривав обшук. До оселі під'їхав автозак Росгвардії та інші машини силовиків. Вулицю оточили екіпіровані спецназівці з закритими обличчями. Почали збиратися сусіди Куламетової, які знімали те, що відбувається, на смартфони й запустили трансляції в Facebook. У відповідь жінка в формі та балаклаві в супроводі двох ОМОНівців почала підходити до кожного з присутніх і знімати обличчя крупним планом.

За оточення намагалися потрапити чоловік Куламетової Зеккій та їхня дочка Ріана, однак їх не пропускали. Вони сперечалися з поліцейськими та скаржилися на «гарячу лінію» підконтрольних Росії МВС і прокуратури. Зеккій влаштував суперечку з одним із людей у формі щодо того, чи справедливо та законно ті діють.

Є такий закон збереження енергії. Це все повернеться якщо не вам, то вашим дітям
Зеккій Куламетов

‒ Є такий закон збереження енергії. Це все повернеться якщо не вам, то вашим дітям, ‒ сказав Зеккій.

‒ Ми за це молимося завжди, щодня, ‒ додала його дочка Ріана.

‒ За що ви молитесь? ‒ здивовано запитав поліцейський.

‒ За те, якщо ви робите несправедливість щодо нас, щоб вона до вас повернулася!

‒ Ми ж усе за законом робимо, ‒ заперечив поліцейський.

‒ Якщо вам подобається цей захід... ‒ сказав Зеккій, показуючи рукою довкола.

‒ Я із задоволенням виконую свою роботу, за це не хвилюйтеся, ‒ парирував чоловік у масці. ‒ Щодня, вдень і вночі.

‒ Якийсь у вас моральний збій всередині, ‒ відповів Зеккій.

Через 10 хвилин ОМОНівці за командою кинулися вперед, скрутили чоловіка та дочку Куламетової й забрали їх. Силовики вирушили разом із Зеккієм в іншій його будинок, розташований на вулиці Інтернаціональній. Там вони теж провели обшук.

Чоловікові ‒ арешт, дружині й дочці ‒ штраф

У будинку Куламетових на Жовтневій зараз живе їхній квартирант, підприємець Абдулла Якубов. Коли туди увірвалися поліцейські, він був удома. Йому показали постанову суду на обшук. У документі повідомлялося, що слідчі дії проводяться за місцем реєстрації Ріани Куламетової, яка є свідком у кримінальній справі стосовно жителя Кам'янки Марлена Мустафаєва. Незабаром поліцейські привезли в будинок матір Ріани Зарему з парку, де вона брала участь у громадських роботах.

Із речей, що були в будинку, за словами Якубова, вилучили тільки його ноутбук.

Після обшуків затриманих членів сім'ї Куламетових відвезли до Кіровського районного суду. Як виявилося, слідчі центру «Е» знайшли на їхніх сторінках у соцмережах пости, які силовики розцінили, як «публічну демонстрацію символіки екстремістської організації». Проти кожного з них відкрили адміністративні справи за статтею 20.3 КоАП Росії. Зарему судили за відеозапис, розміщений 2016 року в Facebook, а її дочку Ріану ‒ за ролики на сторінці «ВКонтакте» 2011 і 2013 років. Обох суд визнав винними та призначив штрафи в розмірі 1000 рублів.

Проти Зеккія паралельно відкрили ще одну адміністративну справу за статтею 19.3 КоАП Росії («непокора законній вимозі поліції»). За це Куламетов отримав 5 діб арешту. Через кілька хвилин після цього відбулося ще одне засідання за його участі у справі про «екстремістські» пости в соцмережах. За них Зеккій отримав 10 діб арешту. Ніхто із засуджених 4 вересня кримських татар провину не визнав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG