Доступність посилання

ТОП новини

Угруповання «ЛНР» висилає офіси гуманітарних організацій. Захід обурений


Роздача гуманітарної допомоги сепаратистами, Донецьк, 3 червня 2015 року
Роздача гуманітарної допомоги сепаратистами, Донецьк, 3 червня 2015 року

Із усіх міжнародних гуманітарних організацій дозвіл перебувати на окупованій території отримав лише Міжнародний комітет Червоного Хреста

Бойовики угруповання «ЛНР» наказали співробітникам міжнародних гуманітарних організацій залишити контрольовані ними території через те, що вони не пройшли так званої «акредитації». Під вимогу завершити діяльність до кінця цього тижня потрапили, зокрема, гуманітарна місія ООН та організація «Лікарі без кордонів». На території, контрольованій угрупованням «ДНР», процес «акредитаії» ще триває, і до його завершення діяльність гуманітарних офісів теж заблокована. За словами посла США в Україні Джеффрі Пайєтта, на окуповану територію зараз не пропускають 16 тонн гуманітарної допомоги.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт назвав видворення гуманітарних організацій угрупованням «ЛНР» «грубим, цинічним і явним порушенням мінських угод», про це він написав на своєї сторінці у Twitter.

Джеффрі Пайєтт
Джеффрі Пайєтт

«Влада» «ДНР», «ЛНР» повинна надати повний, безперешкодний доступ до гуманітарної допомоги, виконати мінські угоди, надати підтримку групі з гуманітарних питань», – заявив Пайєтт.

За його словами, заборона діяльності гуманітарних офісів на контрольованій бойовиками території піддає ризику 3 мільйони людей. За твердженням Пайєтта, 16 тонн термінової гуманітарної допомоги наразі не пропускають до тих, хто її потребує.

З аналогічною заявою виступила у п'ятницю й посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф.

За словами заступника генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Стівена О’Браєна, підтримувані Росією сепаратисти наказали агенціям ООН та кільком організаціям з охорони здоров’я завершити діяльність до кінця цього тижня.

Стівен О’Браєн
Стівен О’Браєн

​Він закликав «фактичну владу» окупованих територій переглянути своє рішення.

За словами О’Браєна, у Донецьку ситуація не набагато краща, оскільки рішення щодо «акредитації» угруповання «ДНР» ще не ухвалило, і «операції всіх закладів ООН призупинені».

Через запроваджені в липні нові вимоги до реєстрації міжнародних організацій нужденні на Донбасі не отримали близько 16 тисяч тонн гуманітарної допомоги, у місцевих лікарнях не можуть робити операції через брак анестезії, завив заступник генерального секретаря ООН.

Стівен О’Браєн: «Стривожений, що «влада» у Донецьку і Луганську зухвало порушує міжнародне гуманітарне право. Пропустіть допомогу!»

Призупинення постачання допомоги з огляду на наближення зими ставить під загрозу життя близько трьох мільйонів людей, відзначають в ООН.

В організаціі «Лікарі без кордонів», якій також було відмовлено в «акредитації» на території, окупованій угрупованням «ЛНР», заявили, що цей крок позбавить доступу до меддопомоги людей, що найбільше її потребують.

«Ми вважаємо це рішення неприйнятним, враховуючи значні медичні та гуманітарні потреби людей, що постраждали в результаті конфлікту в Луганську», – заявив операційний директор організації Барт Янсенс. За його словами, «Лікарі без кордонів» понад рік надавали допомогу в окупованому Луганську.

На сайтах сепаратистів угруповання «ЛНР» повідомляється, що з усіх міжнародних гуманітарних організацій акредитацію на контрольованій ними території отримав лише Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Червоних Хрест повідомляє, що цього тижня поновив розподілення гуманітарних вантажів по обидва боки від лінії зіткнення.

У своїх публічних заявах Червоний Хрест використовує щодо окупованих проросійськими бойовиками територій термін «територія, контрольована опозицією»:

За інформацією журналіста проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» Андрія Діхтяренка, конфлікт між представниками ООН і сепаратистами з «ЛНР» виник давно через вимоги останніх визнати окуповану територію державою в офіційних документах цієї міжнародної організації.

Мої джерела кажуть, що вони намагалися змусити представників ООН підписувати папери, які б легалізували сепаратистів як державне утворення. Звичайно, представники ООН відмовлялися це робити
Андрій Діхтяренко

«Мої джерела кажуть, що вони намагалися змусити представників ООН підписувати папери, які б легалізували сепаратистів як державне утворення. Звичайно, представники ООН відмовлялися це робити. Другий момент конфліктний – те, що сепаратисти вимагали, аби все надходження і розподілення гуманітарної допомоги йшло тільки з узгодження і через «ЛНР», говорить Діхтяренко.

Жителі окупованого Луганська, з якими спілкувалось Радіо Свобода, кажуть, що не зустрічали у місті гуманітарної допомоги від міжнародних організацій. «Ми не отримуємо жодної допомоги. Казали, що побутова допомога прийшла, здається, з Польщі… то ми теж її не бачили. Ось хотіли від церкви отримати, але щось не пропустили її, чи то Плотницький, чи хтось, не знаю. Раз отримували, а потім вона вже не дійшла, ця допомога», – ​розповідає Радіо Свобода Олена, жителька Луганська.

Про інші організації, благодійні фонди особисто з моїх рідних ніхто не знає

«​Особисто мої родичі протягом року нічого ні від кого не отримували. Коли приходить російський «гуманітарний конвой», то там дають лише малозабезпеченим, багатодітним. Моїй бабусі 85 років, і вона не входить в жодну пільгову категорію. Про інші організації, благодійні фонди особисто з моїх рідних ніхто не знає», додає луганчанка Вікторія, родичі якої залишились в окупованому місті.

Водночас, як звітують «Лікарі без кордонів», їхня мобільна клініка працює, зокрема, у селі Великій Вергунці, що входить до меж міста Луганська. В ООН же неодноразово заявляли про труднощі з доступом до людей, які найбільше потребують допомоги в зоні конфлікту. Акцентувалося на труднощах у сфері безпеки, бюрократичних перепонах, логістичних та юридичних обмеженнях. У березні гуманітарний офіс ООН повідомляв про часткове згортання програми допомоги людям на окупованих територіях через брак фінансування.

Якщо якісь переговори пройдуть, то вести їх повинен гуманітарний координатор ООН від імені всіх організацій
Шимон Панек

Представник чеської гуманітарної організації «Людина в біді», яку «ЛНР» також видворяє, Шимон Панек вважає, що переговори з сепаратистами від імені всіх гуманітарних місій повинен вести офіс ООН. «Ми вважаємо, що, якщо якісь переговори пройдуть, то вести їх повинен гуманітарний координатор ООН. Від імені всіх зацікавлених гуманітарних організацій –​ з метою створення для них можливостей нормальної роботи. Це логічно: зрештою, забезпечення такого гуманітарного простору –​ це робота ООН, одна з її функцій», –​ зазначив Панек.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG