Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Переселенці з Донецька привезли евакуйованим з Уханя продукти


Продукти для евакуйованих із Китаю громадян. Нові Санжари, Полтавська область, 21 лютого 2020 року
Продукти для евакуйованих із Китаю громадян. Нові Санжари, Полтавська область, 21 лютого 2020 року

Нагнітання паніки та дивні жарти – реакція депутатів на евакуацію українців із Китаю

Кадри з обуреними людьми, які блокують дороги і штовхаються з поліцією – аби не пустити до своїх містечок евакуйованих із Китаю – швидко підхопили світові ЗМІ. Користувачі соцмереж бурхливо обговорювали емоційну картинку та шукали винних у поширенні паніки. Одні заявляли, що «влада провалила комунікацію з народом», інші – звинувачували депутатів у нагнітанні істерії – як мінімум двоє парламентарів дійсно обіцяли «захищати» свої регіони від евакуйованих із Уханя.

Крім гніву, на сторінках соцмереж знайшлось місце і для гумору: у депутата Вадима Рабіновича вийшло невдало – він перепостив картинку, якою фактично прирівняв евакуйованих людей до радіоактивних відходів. А анекдотом стало повідомлення, що «адміністрація тернопільського аеропорту зробила серйозну заяву про відмову приймати літак із Китаю», на що соцмережі вибухнули іронічним запитанням: «У Тернополі є аеропорт?»

Радіо Свобода зібрало дописи депутатів, у яких є дивні жарти і коментарі, а також спроби отримати «політичні дивіденди» на темі епідемії коронавірусу.

А президент протести в Нових Санжарах назвав «середньовіччям»

Президент Володимир Зеленський порівняв із часами середньовіччя протести, які відбулися 20 лютого у селищі Нові Санжари.

Пізніше в окремому зверненні, говорячи про евакуйованих українців, він наголосив, що всі вони пройшли обстеження і не є хворими, а також що вони «чекали на інший прийом» на батьківщині.

«Я розумію, що в певної частини місцевих мешканців виникли занепокоєння. Ми знаємо, що дехто свідомо і навмисно сіяв серед людей паніку, а потім підбурював до цього дикунства. Замовники і організатори понесуть відповідальність», – заявив президент.

Поліція повідомила, що наразі відкрито вже п’ять кримінальних проваджень через заворушення на Полтавщині.

«Навіть бабусі брали каміння» – українка про евакуацію, протести та умови в санаторії

22-річна Аліна Лазоренко з Кривого Рогу. В Ухані вона працювала як танцюристка: до Китаю полетів увесь танцювальний колектив із 18 осіб. Зараз вона – в медичному центрі «Нові Санжари» на Полтавщині, куди 20 лютого привезли евакуйованих із Китаю. Дівчина розповіла Радіо Свобода про свої враження від того, що їй довелося пережити в останні дні.

Утім, у цій історії знайшлося місце і людяності. Переселенці з Донецька привезли продукти під санаторій у Нових Санжарах

Під санаторій, де на обсервації перебувають евакуйовані з Уханя, переселенці з Донецька привезли продукти.

«Приїхали переселенці з Донецька. Привезли все, що змогли. «Нас вже звинувачували, що війна через нас. Цих людей звинуватять, що вірус через них». Від інтерв’ю відмовилися, розвантажили машину і поїхали», – повідомив кореспондент телеканалу «Настоящее время» Володимир Рунець.

Коронавірус і корона Трампа: як фейки поширюються швидше за хворобу

Швидке поширення раніше невідомого людству коронавірусу стало мішенню для дезінформації, «фейкових новин», спекуляцій та численних теорій змов. Радіо Свобода зібрало кілька прикладів (інколи зовсім) неправдивої інформації, пояснюючи, як вона може змінювати поведінку людей.

І про цілком ймовірний сценарій. Американська розвідка попереджає про спроби Росії втрутитися у вибори президента США

Офіцери розвідки США застерегли американських конгресменів, що Росія втручається у вибори президента 2020 року, щоб сприяти переобранню Дональда Трампа. Таку інформацію оприлюднили The New York Times, The Washington Post та AP.

Журналісти цитують двох службовців, які воліли залишитися анонімними. За даними NYT, цей брифінг розлютив президента-республіканця Трампа – він нібито заявив, що демократи можуть використати цю інформацію проти нього. Сам Трамп ці заяви назвав «дезінформацією».

Тепер – про політику в Україні. Обіцянки Гончарука: що вдалося і чого не зміг виконати уряд?

Верховна Рада України заслухала проміжний звіт діяльності Кабінету міністрів за пів року. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив про плани найближчими тижнями переглянути макроекономічний прогноз, що, у свою чергу, потягне зміни до цьогорічного держбюджету.​

Радіо Свобода проаналізувало, яким на теперішній момент є стан виконання найбільш гучних обіцянок прем’єр-міністра та основних цілей програми Кабінету міністрів.

І ще кілька новин – коротко:

  • Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань назвав неправосудним рішення про привід свого клієнта на допит у Державному бюро розслідувань, яке оприлюднило видання «НВ» 21 лютого. Він наголосив, що це «виключно піар-історія».
  • В Офісі генпрокурора відкрили перше кримінальне провадження за «кнопкодавство». Приводом стало те, що інформація про таке голосування була оприлюднена ЗМІ. Ім’я депутата не називається.
  • Народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук пояснив своє радісне привітання з головою СБУ Іваном Бакановим: він назвав це «дуже добрим і дуже нормальним» моментом.

Рада підтримала ініціативу про присвоєння Кузьмі Скрябіну звання народного артиста

Верховна Рада підтримала ініціативу про присвоєння музиканту Андрію Кузьменку (Кузьмі Скрябіну) звання народного артиста посмертно. 260 народних депутатів підтримали запит свого колеги Павла Мельника до президента про присвоєння звання Кузьмі Скрябіну та іншим видатним діячам України, які за життя не отримали «народного артиста».

Мельник пропонує президенту України внести зміни до відповідного указу, що дозволить присвоювати почесні звання посмертно.

«Справжнім друзям не забудь, подзвони! Бо добре чи зле, з тобою завжди вони!»

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG