Доступність посилання

ТОП новини

США завершили евакуацію з Афганістану. Що далі?


Літаки на покинутому кабульському летовищі після виходу військ США, 31 серпня 2021 року
Літаки на покинутому кабульському летовищі після виходу військ США, 31 серпня 2021 року
Reuters

Евакуація більшості громадян США і афганців, для яких «Талібан» складає особливу загрозу, завершена. Вперше з 2001 року в Афганістані немає американських військ.

У результаті американських евакуаційних заходів Кабул за останні два тижня покинуло більш ніж 114 тисяч осіб.

Утім, кінець американської військової присутності ставить низку нових запитань Білому домові.

Що станеться з не евакуйованими американцями й афганцями з групи ризику?

США евакуювали більш ніж 5500 власних громадян від початку операції 14 серпня. Небагато американців вирішило лишитися у Афганістані, більшість із яких не захотіла розлучатися зі своїми сім’ями.

У Білому домі стверджували, що, згідно з очікуваннями, «Талібан» і далі дозволятиме американцям і всім іншим покидати Афганістан після завершення відводу американських військ. Але є стурбованість через відсутність дієздатного аеропорту після відходу фахівців, які керували ним: як за таких умов громадяни зможуть виїхати?

Із Афганістану також не евакуювали десятки тисяч афганців із групи ризику. Це перекладачі, які працювали з американським військом, журналісти, захисники прав жінок.

Важко сказати, яка доля чекає на них, але американська влада занепокоєна тим, що «Талібан» може відімстити їм.

«Талібан» пообіцяв дозволити всім іноземним громадянам і афганцям, які отримали візи чи інші дозволи на в’їзд від іноземних країн, виїхати з Афганістану, зазначено в опублікованій в неділю спільній заяві Британії, США, України й інших країн.

Що станеться з Кабульським аеропортом після відводу американських військ?

Близько 6000 американських військових контролювали й керували Міжнародним аеропортом імені Хаміда Карзая в Кабулі.

«Талібан» веде перемови з урядами Катару і Туреччини про отримання допомоги в подальшому управлінні аеропортом, прийнятті й відправленні цивільних літаків. Для багатьох це єдиний шлях, яким можна покинути Афганістан.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив у неділю, що аеропорт потребуватиме ремонтних робіт перед відновленням цивільного авіасполучення Афганістану зі світом.

Туреччина брала участь в операції НАТО в Афганістані. Останні шість років ця країна відповідала за безпеку в аеропорту. Подальша робота аеропорту після відводу військ життєво необхідна не лише для підтримки зв’язку між Афганістаном і світом, а й для гуманітарних операцій.

Якими будуть відносини між США й «Талібаном» у майбутньому?

США не планують лишати дипломатів в Афганістані, а майбутнє визначатиметься діями «Талібану». Але Білий дім має вирішити, як запобігати гуманітарній та економічній кризі у країні.

ООН каже, що близько 18 мільйонів людей у Афганістані – а це більше від половини населення країни – потребує гуманітарної допомоги. Половина афганських дітей до 5 років страждають від суттєвого недоїдання через другу засуху за чотири роки.

Британія й деякі інші країни оголосили, що жодна держава не має визнавати «Талібан» владою в Афганістані.

Наскільки небезпечною в Афганістані є «Ісламська держава»?

США і «Талібан» можуть співпрацювати проти терористів «Ісламської держави».

Є запитання щодо того, як саме Вашингтон і «Талібан» зможуть координувати дії і потенційно навіть обмінюватися інформацією для протидії цій групі.

«Ісламська держава – Хорасан» (англійське скорочення ISIS-K), що отримала найменування за історичною назвою регіону, виникла у східному Афганістані наприкінці 2014 року. Організація швидко заробила собі репутацію надзвичайно жорстокої.

Це угруповання взяло на себе відповідальність за атаку терориста-смертника на аеропорт 26 серпня. Вибух вбив 13 американських солдатів і близько 170 цивільних афганців.

У відповідь США здійснили щонайменше 2 атаки за допомогою БПЛА проти цього угруповання, а президент США Джо Байден сказав, що на цьому відплата не завершиться.

ISIS-K – ненависний ворог «Талібану». Незважаючи на це, прихід «Талібану» посилив ісламістську групу, вважає американська розвідка. Угруповання використало нестабільність, що була спричинена падінням демократичного уряду, для посилення власних позицій і прискорило вербування талібів, яких раніше вигнали з їхньої організації.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG