Доступність посилання

ТОП новини

«Росія формує окремий підрозділ Чорноморського флоту на Азові». Чи посиляться ракетні обстріли України?


Перебазування корабельного складу флоту заплановане до 1 липня – ЦНС
Перебазування корабельного складу флоту заплановане до 1 липня – ЦНС

Для чого російська армія формує Азовський військово-морський район зі штабом у Маріуполі Донецької області? Наскільки потужним може бути це угруповання і чи може воно вплинути на хід бойових дій? А також чи вплинуть на війну події, що розгорталися у Росії за участі очільника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина і його найманців? Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Російська армія формує Азовський військово-морський район в складі Чорноморського флоту. Про це 21 червня повідомили у Центрі національного спротиву. За цими даними, завершення організаційних заходів та перебазування корабельного складу флоту заплановане до 1 липня. Штаб, мовиться, формують у Маріуполі.
  • Російські військові планують укомплектувати Азовський військово-морський район за рахунок корабельного складу Чорноморського флоту та Каспійської флотилії військово-морського флоту Росії, йдеться далі. Загалом у складі Азовського району перебуватиме вісім бойових кораблів та катерів, а також 16 суден забезпечення: зокрема, малі ракетні кораблі «Циклон», «Аскольд», які проходять випробування, та «Амур», який нині будується, також морський тральник «Ковровец» та інші кораблі, зазначили у Центрі національного спротиву. У повідомленні також сказано, що сумарний ракетний залп трьох малих ракетних кораблів становить 24 крилаті ракети морського базування типу «Калібр».
  • Центр національного спротиву звернувся до представників російських військ, зокрема, до тих, які включені до сил та засобів Азовського військово-морського району, і наголосив, що, крім цієї інформації, українське підпілля отримало списки особового складу. У центрі порадили російським військовим скористатися «гарячою лінією» «Хочу жить» для безпечної здачі в полон.
  • Тим часом журналісти видання «0629» звернули увагу, що у зведеннях Генерального штабу Збройних сил України з'явилися повідомлення про ситуацію на Маріупольському напрямку. Зокрема, 14 червня заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що на цьому напрямку тривають бої в районах Новоданилівки та Новопокровська. Наступного дня посадовиця зазначила, що на Маріупольському напрямку тривають наступальні дії.

«Рух військової техніки пожвавився»

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у коментарі «Новинам Приазов'я» розповів, що на початку червня рух російського кадрового складу і військової техніки у цьому регіоні пожвавився: з Маріуполя у бік Бердянська і з Бердянська у бік Мелітополя і Токмака.

Петро Андрющенко
Петро Андрющенко

«З Маріуполя йшло також в Пологи, Оріхів на Розівку. То маємо такі два хаби, які супроводжують великий військово-логістичний хаб Маріуполя. Один з них розташований в Бердянську, а іншій – в Розівці. В Бердянську ми бачимо, систематично прилітає якась кара небесна, зменшує бойові комплекти разом з окупантами й технікою. З Розівкою ситуація трохи складніша, але на все свій час», – сказав Андрющенко.

Він також зауважив, що значно скоротилися терміни підготовки мобілізованих, яких завозять з азійської частини Росії. За даними Андрющенка, якщо раніше така підготовка тривала 2-4 тижні, то зараз – лише тиждень, після чого мобілізованих відправляють на фронт.

Окупований Маріуполь, жовтень 2022 року
Окупований Маріуполь, жовтень 2022 року

У те, що Росія створить Азовський військово-морський район і буде ефективно його залучати, Андрющенко не вірить і пояснює, чому.

Вони зайняті організаційним оформленням цієї процедури
Петро Андрющенко

«Ця історія з формування морського округу, про неї вже рік йдеться. Це була заява минулого року, що Каспійський флот, якого не існує, окрім як на папері, буде переведено на Азов. І замість Каспійського флоту буде створено таке незрозуміле утворення Чорноморсько-каспійсько-азовського флоту, що буде базуватися переважною більшістю в Маріуполі. Чому в Маріуполі? Тому що там декілька оцих корит, які залишилися в умовно Каспійському флоті, можна перетягнути суходолом в Азов і за своїми властивостями вони якраз саме підійдуть до Азовського моря. Оце все, що відбувається. Тобто вони зайняті організаційним оформленням цієї процедури», – пояснив Андрющенко.

«Тиск на маріупольців посилюється»

Рівень тиску на місцевих зараз у Маріуполі максимальний, каже радник міського голови.

Перевірки, мобільні блокпости, зупиняють будь-кого, посилені патрулі. Все це, на жаль, існує одночасно зі збільшенням громадян РФ
Петро Андрющенко

«Дітей, підлітків перевіряють вже. Це жах насправді коїться щодо місцевих. Особливо, хто має проукраїнську позицію, а їх абсолютна більшість в місті, тому дуже складно. Перевірки, мобільні блокпости, зупиняють будь-кого, посилені патрулі. Все це, на жаль, існує одночасно зі збільшенням громадян РФ, які поводяться як завгодно, тому що безкарно. Тому ситуація складна, чекаємо на деокупацію як єдиний шлях звільнення українців від неволі», – каже посадовець.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Посилюють охорону коридору в Крим»

Експерт Центру оборонних стратегій, капітан 1-го рангу запасу Андрій Риженко вважає, що російські військові формують Азовський військово-морський район зі штабом у Маріуполі для того, щоб посилити охорону сухопутного коридору в Крим, який вони захопили у Приазов'ї.

Андрій Риженко
Андрій Риженко

«Перше завдання є, скажемо, проєкція сили з Азовського моря шляхом можливого нанесення ракетних ударів по об'єктах, як на суходолі, так і в морі. Ця функція покладена на три корвети типу «Каракурт». Це такі відносно невеликі корвети, скоріше навіть великий ракетний катер водотоннажністю 800 тонн, який будується зараз на керченському заводі «Залив», – каже Риженко.

За його даними, два таких катери вже побудовані, вони закінчують випробування і третій буде добудований наприкінці року. Саме ці катери можуть стати до складу цього регіону та разом завдавати ударів 24 ракетами.

«Тральники, кораблі, танкери, буксири»

Також російські окупанти збираються знешкоджувати міни, які є в Азовському морі, зазначив експерт.

Намагаються відкрити свої порти і запустити якусь там економіку, доставлення військових вантажів
Андрій Риженко

«Там буде два тральники, один з Чорного моря – Чорноморського флоту, інший – з Каспійської флотилії. Через те, що Азовське море досить мілке, максимальна глибина – 14 м, а середня – може, 3-4, то мін там дуже багато. Цим вони намагаються, я так розумію, спочатку відкрити свої порти і запустити якусь там економіку, доставлення військових вантажів через порти «Маріуполь», «Бердянськ», «Генічеськ». Для цього їм потрібні ці мінні тральники», – пояснив Риженко.

Вид на порт Бердянська, травень 2022 року
Вид на порт Бердянська, травень 2022 року

До складу Азовського військово-морського району також входитимуть протидиверсійні катери, танкери, буксири, пошуково-рятувальні сили. Загалом там перебуватимуть 8 бойових кораблів і близько 16 суден забезпечення, розповідає він. Крім того, вже відомо про керівний склад цього формування.

Це завдання для них термінове. В принципі, я думаю, для того, щоб якраз закріпитися на узбережжі Азовського моря
Андрій Риженко

«Командиром призначили командира 97-ї бригади десантних кораблів Чорноморського флоту. Начальником районного штабу призначили командира 41-ї бригади ракетних катерів. Тобто досить швиденько зняли чинних офіцерів і поставили на нову посаду. Це каже про те, що це завдання для них термінове. В принципі, я думаю, для того, щоб якраз закріпитися на узбережжі Азовського моря, підсилювати їх окупаційне угрупування на суходолі, відновити трошки економіку регіону, для її охорони, якраз це з'єднання і створили», – вважає експерт.

Як протидіяти?

Риженко також вважає, що використовуючи це угруповання, Росія може посилити інтенсивність ракетних ударів по території України. За його словами, ракетними обстрілами з Азовського узбережжя окупанти зможуть підсилювати свої дії на суходолі. Втім, Збройні сили України можуть цьому протидіяти, додав він.

«По-перше, пункти базування відомі – це Маріуполь, Бердянськ. І вже зараз наносяться туди удари, і в принципі зброя у нас є. Єдине, що удари туди наносяться по берегових об’єктах. Я думаю, що в перспективі буде зброя, яка буде здатна завдавати удару по кораблях в морі в цьому регіоні», – впевнений експерт.

В березні 2022 року ударом українських військових було знищено російський великий десантний корабель «Саратов» і пошкоджені ще два великі десантні кораблі – «Цезарь Куников» та «Новочеркаськ»
В березні 2022 року ударом українських військових було знищено російський великий десантний корабель «Саратов» і пошкоджені ще два великі десантні кораблі – «Цезарь Куников» та «Новочеркаськ»

Він звертає увагу на те, що зараз ці кораблі перебувають в пунктах базування для відпочинку, для базової підготовки – завантаження ракет. На думку Риженка, кораблі знаходяться досить недалеко від лінії фронту, а в ЗСУ вже є зброя, яка добиває туди.

Військовим РФ потрібно буде підсилювати свої системи ППО в районі Маріуполя
Андрі Риженко

«Тобто їм доведеться також це враховувати, можливо, постійно маневрувати, розосереджувати сили між пунктами базування. Тримати їх не тільки в Маріуполі, а і в Бердянську, можливо, Генічеську. Також їм потрібно буде підсилювати свої системи ППО в районі Маріуполя, щоб перехоплювати у разі атак оці ракети або безпілотники», – зазначив експерт.

«Обмежена акваторія»

Військовий аналітик, колишній співробітник Міністерства оборони України Сергій Грабський вважає, що основною метою створення РФ Азовського військово-морського району є взяття під контроль всього руху морського транспорту в Азово-Чорноморському басейні. Також Росія хоче продемонструвати, що закріпила Азовське море як начебто своє внутрішнє.

Сергій Грабський
Сергій Грабський

Він вважає, що в РФ хочуть показати, що вони надають особливу важливість посиленням військово-морського угруповання, яке наносить удари по Україні і підтримує дії своїх сухопутних військ.

Азовське море – це досить специфічне море, це, умовно, досить обмежена акваторія
Сергій Грабський

«Але суть полягає в тому, що за цими словами може стояти дуже обмежений перелік дій. Чому? Тому що Азовське море – це досить специфічне море, це, умовно, досить обмежена акваторія, воно має невелику глибину, здається, максимум до 14 метрів, що певною мірою може обмежувати використання певних типів суден», – пояснив Грабський.

Кораблі-носії крилатих ракет «Калібр» можуть заходити в Азовське море для виконання певних завдань, але, наприклад, підводні човни там розміщуватися не будуть, зазначив експерт.

«Похід» Пригожина і його вплив на хід війни

«Новини Приазовʼя» також запитали у Сергія Грабського про те, чи вплинуть, на його думку, на хід війни події, які днями розгорталися у Росії.

Євген Пригожин
Євген Пригожин
  • Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин увечері 23 червня звинуватив Міністерство оборони Росії у завдаванні ударів по тилових таборах його угруповання. Він зазначив, що «вагнерівці» «йдуть розбиратися, чому в країні коїться безлад».
  • Згодом Пригожин заявляв, що ПВК «Вагнер» має намір блокувати Ростов-на-Дону та йти на Москву, якщо найманцям не видадуть міністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника Генштабу російської армії Валерія Герасимова.
  • Міністерство оборони Росії назвало заяви Пригожина інформаційною провокацією, а президент Росії Володимир Путін звинуватив його в заколоті. Втім, 24 червня Пригожин заявив про те, що його військові припиняють рух вперед та йдуть до польових таборів. Речник президента Росії Дмитро Пєсков оголосив, що очільник ПВК «Вагнер» «піде в Білорусь», згідно з домовленостями між Володимиром Путіним та Олександром Лукашенком.

Сергій Грабський зазначив, що ці події не вплинуть на ситуацію на фронті, оскільки закінчилися вони дуже швидко.

«Специфіка війни полягає в тому, що має пройти певний період часу, щоб та чи інша подія вплинула на перебіг війни. Як вона могла вплинути? На фронті не змінилося абсолютно нічого. Від слова зовсім. Бої продовжуються, досить активні бої. Якби цей «похід» (Пригожина на Москву – ред.), якби ці дії розтягнулися хоча б на один тиждень, можна було б говорити про якісь наслідки у зв'язку з порушенням системи забезпечення і логістики. Але цього не відбулося. І, відповідно, говорити нема про що», – прокоментував експерт.

«Створюють посади, щоб зняти відповідальність»

Російський військовий експерт, який живе в Празі, Юрій Федоров вважає, що Азовський військово-морський район створюється, перш за все, з організаційною метою.

Юрій Федоров
Юрій Федоров
Це суто організаційний захід, який не призведе до посилення російського військово-морського потенціалу у цій зоні
Юрі Федоров

«Передбачається з Чорноморського флоту виділити окремий район – Азовське море – і створити орган управління тими кораблями, береговими службами, які базуються в Азовському морі. Це суто організаційний захід, який не призведе до посилення російського військово-морського потенціалу у цій зоні. Тому це створення нової бюрократичної структури, створення нових посад, але корабельний склад та інші матеріальні можливості будуть тими самими», – вважає він.

Федоров також вважає, що створення цього угруповання навряд чи вплине на перебіг бойових дій.

«Єдине, що командування Чорноморського флоту знімає з себе відповідальність за можливі провали та поразки, які очікуються у басейні Азовського моря. Але уявімо, що Збройні сили України беруть Бердянськ. У Бердянську є якась група кораблів. Це велика поразка для російської армії й загалом для Чорноморського флоту, зокрема. Але за це відповідатиме не командувач Чорноморського флоту та не штаб Чорноморського флоту, а командувач Азовським морським районом і ті люди, якими він командує», – підкреслив експерт.

«Розпад збройних сил РФ»

Події в Росії за участю Пригожина свідчать про розпад російських збройних сил і системи безпеки загалом, зауважив Федоров. Експерт вказує на те, що група «Вагнера» спокійно і без особливих втрат дійшла до Москви, збила п’ять гелікоптерів російських повітряно-космічних сил і літак, а потім спокійно повернулася назад.

Члени ПВК «Вагнер» сидять на танку на вулиці в Ростові-на-Дону, 24 червня 2023 року
Члени ПВК «Вагнер» сидять на танку на вулиці в Ростові-на-Дону, 24 червня 2023 року

«Це свідчить про те, що російська влада не має інструментів для придушення заколотів і всяких обурень, протестів, які вже захоплюють армію. Чому ця банда найманців спромоглася пройти близько 500 кілометрів у бік столиці Російської Федерації? Тому що російські збройні сили, які б теоретично мали їх зупинити, вони цього не зробили», – наголосив Федоров.

На ситуацію на фронті ці події поки не вплинули, втім, ефект може з'явитися пізніше, додав Федоров: «Якщо почнеться, а має початися, ось такий каскадний обвал нинішнього командного складу в російській армії, заміни одних генералів іншими, це, відповідно, призведе до тимчасового ослаблення управління військами. А це на користь Збройним силам України, звісно».

  • Маріуполь був захоплений російськими військами у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв. За цей час у місті було зруйновано значну частину будинків та інших об’єктів. Точна кількість загиблих невідома – оцінки варіюються від кількох тисяч до кількох десятків тисяч.
  • Україна й міжнародні правозахисні організації звинувачують Росію у численних скоєних у Маріуполі воєнних злочинах. Росія від початку масштабного вторгнення в Україну їх відкидає.
  • Ще одно українське місто на Азовському узбережжі – Бердянськ та Бердянський район російські війська окупували наприкінці лютого 2022 року.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG