Доступність посилання

ТОП новини

Скільки насправді тестів на COVID-19 в регіонах України?


Від початку карантину та з приходом епідемії коронавірусу в Україну держава не інформувала, скільки тестів на виявлення COVID-19 є у кожному регіоні, так само, як і про масштаби проведених тестувань, а їхня централізована закупівля взагалі була довгий час заблокована. Більшість тестів приїхали в Україну як гуманітарна допомога або вони були закуплені лабораторіями за кошти місцевих громад.

Про те, як тести далі розподіляються по регіонах та закладах, влада централізовано не звітувала аж до 9 квітня. А про масштаби проведення тестувань у різних областях і досі відсутня вичерпна інформація. Тож отримати ці дані та проконтролювати їхню достовірність можна було хіба що за запитом на публічну інформацію. Що й зробив автор матеріалу – розіславши такі запити у 24 області України. Станом на оприлюднення цієї публікації, відповідь надійшла з майже півтора десятка областей. Інформація, яка міститься у відповідях, актуальна станом на перші числа квітня (з 2 до 8).

Виявилось, що дані, оприлюднені 9 квітня Кабміном щодо кількості тестів, неповні і частково суперечать інформації, отриманій за запитами напряму з обласних департаментів охорони здоров’я. Так, наприклад, за даними уряду, в більшості областей досі немає тестів ПЛР. Хоча раніше ці області надали Радіо Свобода іншу інформацію.

Влада не забезпечила оперативну централізовану публікацію актуальних даних щодо наявності тестів та кількості вже проведених досліджень день у день, а відповіді на запити на публічну інформацію формуються до 5 днів. Без цього громадянам важко усвідомити реальні масштаби епідемії коронавірусу в Україні. Радіо Свобода публікує аналіз даних, отриманих на офіційні запити з різних регіонів України*.

Чернівецька область станом на 8 квітня

Чернівецька область станом на 2 квітня була лідером серед хворих на короновірус з-поміж областей України та міста Києва. А вже станом на 10 квітня в регіоні зафіксували 366 випадків.

Зараз область забезпечена головно швидкими тестами на коронавірус. У Департаменті охорони здоров’я Чернівецької ОДА 8 квітня відповіли, що область отримала 7000 таких тестів і 3350 вже розподілила по лікарнях. Кількість вже використаних тестів тут назвати не змогли. Так само, як про кількість більш точних ПЛР-тестів, і порадили звертатися до обласної лабораторії МОЗ.

У обласній лабораторії МОЗ «Схемам» не змогли повідомити точну цифру залишку тестів через їх активне використання, але підкреслили, що запас достатній. Станом на 9 квітня тут провели тестування для 1076 осіб, а перші тести лабораторія зробила ще 19 березня.

Показово, що в Центрі громадського здоров’я, який має збирати точні дані по країні, надали на запит інформацію, яка суперечить даним, отриманим журналістами напряму з області. У ЦГЗ відповіли, що станом на 2 квітня, у чернівецькій обласній лабораторії провели всього 5 ПЛР-тестувань, а тестів не було взагалі.

Київ станом на 7 квітня

У Києві – який теж один із лідерів за захворюваністю в країні – міська влада на запит повідомила лише про кількість швидких тестів, які не мають високої достовірності. Таких у Києві було станом на 7 квітня 10 з половиною тисяч.

Кількість більш точних ПЛР-тестів у КМДА назвати не змогли. Міська влада переправила запит щодо ПЛР-тестів до державної лабораторії.

У ЦГЗ повідомили, що на 2 квітня у міській лабораторії всього було 10 тест-наборів ПЛР, кожний – приблизно на 96 тестувань (тобто близько 960 тестів). А всього у головній столичній лабораторії на той момент провели 192 ПЛР-дослідження.

Івано-Франківська область станом на 9 квітня

Івано-Франківська область є однією з лідерів за виявленими випадками хворих на COVID-19. Однак Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА не надав відповіді про загальну кількість тестів в області, переславши запит на усі медустанови регіону. Таким чином кожна надає відповідь окремо. І це розтягується в часі.

У центральній міській клінічній міській лікарні у Івано-Франківську, яка визначена МОЗ як один із закладів, який має приймати пацієнтів з COVID-19, станом на 8 квітня залишалося 54 швидких тести із 300, які вони отримали раніше. А, за інформацією обласного перинатального центру Івано-Франківська, станом на 8 квітня у них було 158 швидких тестів на COVID-19 та «166 пробірок для ПЛР на COVID-19». У обласному фтизіопульмонологічному центрі зазначили, що провели 47 експрес-тестів, мають ще 143, та направили 37 проб для ПЛР-дослідження до обласної лабораторії.

Так, наприклад, у 5 районних лікарнях Франківщини (Калуш, Рожнятів, Тлумач, Яремче та Яблунів) журналістам повідомили про наявність експрес-тестів у сумарній кількості близько 200. Крім того, у Рожнятові зазначили, що відправили 60 проб для ПЛР-дослідження до обласної лабораторії.

Єдина державна лабораторія, яка проводить ПЛР-тести в Івано-Франківську, відповідно до списку, наданого Центром громадського здоров’я, мала на 2 квітня 16,5 тест-систем, тобто близько 1580 тестів. А всього станом на початок квітня у Івано-Франківську провели 24 ПЛР-тести.

Херсонська область станом на 7 квітня

У Департаменті здоров’я Херсонської ОДА журналістам повідомили, що станом на 7 квітня лабораторія готова провести максимум 384 ПЛР-тести. А ще у майже 5 тисяч ПЛР-тестів є лише одна із двох необхідних частин. Там сподіваються, що вони надійдуть найближчим часом.

У той же час у ЦГЗ повідомили, що станом на 2 квітня на Херсонщині обласною лабораторією не було проведено жодного ПЛР-тесту. І вони взагалі були відсутні на той час.

Харківська область станом на 7 квітня

У цій області суперечлива інформація щодо кількості ПЛР-тестів.

Відповідно до інформації Департаменту охорони здоров’я Харківської ОДА, на всю Харківську область разом з містом Харковом станом на 7 квітня було 508 ПЛР-тестів. І усі вони закріплені за двома обласними інфекційними лікарнями, які підпорядковані Департаменту охорони здоров’я Харківської ОДА. Експрес-тестів на всю область отримали 5000 як гуманітарну допомогу і розподілили між 24 установами охорони здоров’я.

Але, відповідно до листа Центру громадського здоров’я, ПЛР-тестів мало бути значно більше. На початок квітня, за цією інформацією, у області було 53 тест-набори, тобто близько 5100 тестувань. Центр інформує, що всього єдина лабораторія на Харківську область за цей час провела 5 ПЛР-тестів станом на 2 квітня.

Запорізька область станом на 7 квітня

У Запорізькій області, за даними місцевої ОДА, на 7 квітня було отримано як гуманітарну допомогу 6000 експрес-тестів, які розподілили між 37 лікарнями. Щодо наявності ПЛР-тестувань – тут повідомили, що всього надійшло 1728 тестів, але не змогли відповісти, скільки уже було з них використано.

Водночас у ЦГЗ повідомили, що на 2 квітня в області було 15 тест-систем на 1440 тестувань, а виконали 241 тест.

Сумська область станом на 7 квітня

У Сумській ОДА журналістам повідомили, що станом на 7 квітня в області було 47 тест-систем (близько 4500 тестувань) та 4785 експрес-тестів. До 7 квітня у області провели 636 експрес-тестів та 311 ПЛР-тестувань.

У відповіді Центру громадського здоров’я зазначили, що станом на 2 квітня у обласній лабораторії було 16 тест-систем (на понад 1500 тестів) і провели 138 тестувань.

Житомирська область станом на 7 квітня

У Житомирській області, за даними місцевої ОДА, на 7 квітня було доступно 3350 експрес-тестів. А у обласному лабораторному центрі МОЗ повідомили, що на 2 квітня було 4410 ПЛР-тестів та провели вже 123 тестування.

Водночас у ЦГЗ повідомили, що на 2 квітня в області їх було майже вдвічі менше – 21 тест-набір (на понад 2000 тестувань) і виконали усього 62 тести.

Тернопільська область станом на 7 квітня

Тернопільська ОДА повідомила, що на 7 квітня у обласній лабораторії було 40 наборів для ПЛР-тестування (близько 3840 тестувань) та 3536 експрес-тестів. Водночас тут використали 514 швидких тестів та протестували 947 осіб ПЛР-методом, що є найвищим показником з отриманих «Схемами» даних.

Станом на 2 квітня, як повідомив ЦГЗ, у області було 11,5 тестових наборів на понад 1100 тестувань та проведено 89 тестів.

Кіровоградська область станом на 7 квітня

У Кіровоградській ОДА не повідомили кількість наявних експрес- та ПЛР-тестів у лікарнях та лабораторіях області, натомість зазначили, що їх кількість є «достатньою». На 7 квітня у регіоні провели 1574 дослідження експрес-тестами та 312 ПЛР-методом.

У відповіді Центру громадського здоров’я зазначили, що станом на 2 квітня у обласній лабораторії було 16 тест-систем (на понад 1500 тестів) і провели 24 тестування.

Вінницька область

У Вінницькій області, за даними місцевої ОДА, станом на 7 квітня доступно 4591 швидкий тест, такими тестами обстежили уже 1504 особи. Кількості точних ПЛР-тестів тут назвати не змогли і порадили звернутися до обласної лабораторії. Втім, зазначили, що такими точними тестами вже опрацьовано аналізи 1488 осіб.

Станом на 2 квітня, відповідно до даних ЦГЗ, обласна лабораторія мала 12 тест-систем (тобто понад 1150 тестувань) методом ПЛР, виконано – 136.

Рівненська область станом на 6 квітня

У Рівненській області, за даними місцевої ОДА, на 6 квітня доступно 4900 точних ПЛР-тестів, а провели вже 266 досліджень. Разом із тим медики Рівненщини провели 367 експрес-тестів та 3633 таких тести залишились невикористаними.

Втім, на запит журналістів у Центрі громадського здоров’я повідомили, що станом на 2 квітня у Рівненському обласному лабораторному центрі були відсутні ПЛР-тести. Більше того, у єдиній лабораторії області, за даними ЦГЗ, не було проведено жодного ПЛР-тесту.

Директорка Обласного центру громадського здоров’я Олена Гандзюк у коментарі «Схемам» повідомила, що ця інформація не відповідає дійсності, адже тести були у регіоні ще 2 тижні тому. Крім того, вона додала, що з 3 квітня до проведення ПЛР-тестів долучена лабораторія обласного ЦГЗ.

Черкаська область станом на 6 квітня

У Черкаській ОДА повідомили на запит лише про кількість наявних експрес-тестів – 1643 штуки. За кількістю проведених та наявних ПЛР-тестів тут скерували до обласного лабораторного центру МОЗ.

Станом на 2 квітня, відповідно до даних ЦГЗ, обласна лабораторія мала 11 тест-систем (тобто понад 1000 тестувань) методом ПЛР, виконано – 143.

Чернігівська область станом на 6 квітня

У місцевій ОДА журналістам повідомили, що на 6 квітня у області було 19 ПЛР тест-систем на 1850 тестувань, виконано – 93. Експрес-тестів у області – 5000, з яких використали 124.

Станом на 2 квітня, відповідно до даних ЦГЗ, обласна лабораторія мала 17 тест-систем (тобто понад 1600 тестувань) методом ПЛР, виконано – 14.

Хмельницька область станом на 6 квітня

У Хмельницькій ОДА повідомили, що у області є 5078 експрес- та 1766 ПЛР-тестів. І до 6 квітня у регіоні провели 172 швидких та 98 ПЛР-тестувань.

У відповіді Центру громадського здоров’я зазначили, що станом на 2 квітня у обласній лабораторії було 17 тест-систем (на понад 1600 тестів) і провели 28 тестувань.

Донецька область станом на 6 квітня

У Донецькій ОДА повідомили, що станом на 6 квітня у області запрацювала лабораторія у місті Слов’янську, де є в наявності 5000 експрес-тестів та 7968 ПЛР-тестів.

Волинська область

Волинська ОДА на запит журналістів відповіла, що перенаправила запит за належністю – до Управління охорони здоров’я області. Станом на 9 квітня від них відповіді не надійшло. Відповіді тепер надходять з окремих районів.

У Нововолинському центрі первинної медико-санітарної допомоги зазначили, що на 10 квітня там наявні 28 швидких тестів, провели ж 22 швидких та 26 ПЛР-тестів. Водночас кількість ПЛР-тестів у залишку тут не вказують.

У такому ж центрі смт. Іваничі зазначили, що мають 49 швидких тестів і провели лише один, а матеріал для двох ПЛР-тестів надсилали до обласної лабораторії.

У відповіді Центру громадського здоров’я зазначили, що станом на 2 квітня у обласній лабораторії було 20 тест-систем (на 1920 тестів) і провели 14 тестувань.

Львівська область станом на 2 квітня

У Львівській ОДА станом на 9 квітня не відповіли на запит «Схем».

У відповіді Центру громадського здоров’я зазначили, що станом на 2 квітня у обласній лабораторії було 18 тест-систем ПЛР (на близько 1730 тестів) і провели 163 тестування.

Дніпропетровська область станом на 2 квітня

У Дніпропетровській ОДА, замість надання відповіді по суті, інформували, що у них не зібрана така інформація щодо тестів у кожній лабораторії області, і оскільки вона потребує спеціальних дій щодо створення нової інформації шляхом узагальнення і аналітичної обробки даних, отриманих від закладів охорони здоров’я, то запит будуть розглядати відповідно до закону «Про звернення громадян» (а це дозволяє інформувати впродовж одного місяця).

Натомість у ЦГЗ повідомили, що на 2 квітня ПЛР тест-набори були відсутні у єдиній лабораторії, яка може проводити такі дослідження в Дніпропетровській області. Втім, усього тут до початку квітня провели 96 ПЛР-досліджень.

Луганська область станом на 2 квітня

У ЦГЗ повідомили, що на 2 квітня обласна лабораторія мала 16 наборів ПЛР-тестів (тобто близько 1720 тестувань). Втім, на початок квітня ПЛР-дослідження тут не проводили.

«Схеми» надіслали запит до Луганської ОДА і очікують відповіді.

Миколаївська область станом на 2 квітня

У відповіді Центру громадського здоров’я зазначили, що станом на 2 квітня у обласній лабораторії було 18 тест-систем (на близько 1730 тестів) і провели 32 тестувань.

«Схеми» надіслали запит до Миколаївської ОДА і очікують відповіді.

Закарпатська область станом на 2 квітня

У Закарпатській ОДА станом на 9 квітня не відповіли на запит «Схем».

У відповіді Центру громадського здоров’я зазначили, що станом на 2 квітня у обласній лабораторії було 17 тест-систем (на понад 1600 тестів) і провели всього 2 тестування.

Київська область станом на 2 квітня

У Київській ОДА станом на 9 квітня не відповіли на запит «Схем».

У відповіді Центру громадського здоров’я зазначили, що станом на 2 квітня у обласній лабораторії було 16 тест-систем (на понад 1500 тестів) і провели 24 тестування.

Одеська область станом на 2 квітня

У Одеській ОДА станом на 9 квітня не надали інформацію на запит «Схем», натомість перенаправили його до лікарень чи лабораторій.

У відповіді Центру громадського здоров’я зазначили, що станом на 2 квітня у обласній лабораторії було 19 тест-систем (на понад 1800 тестів) і провели 195 тестувань.

Полтавська область станом на 2 квітня

У Полтавській ОДА не відповіли на запит «Схем».

У відповіді Центру громадського здоров’я зазначили, що станом на 2 квітня у обласній лабораторії було 17 тест-систем (на понад 1600 тестів) і провели 15 тестувань.

А 9 квітня перший заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Дмитро Лунін розповів Радіо Свобода про те, що «проведено вже 110 ПЛР-досліджень для діагностики коронавірусної інфекції із 4 тисяч наявних ПЛР-тестів».

Отже, з приходом епідемії коронавірусу в Україну держава не інформувала, скільки тестів на виявлення COVID-19 є у кожному регіоні, а коли «Схеми» почали з’ясовувати статистику в обласних департаментах охорони здоров’я та інформацію, яку має Центр громадського здоров’я МОЗ, то виявили, що вона суперечлива, а подекуди має разючі відмінності: як щодо наявності тестів, так і щодо кількості проведених тестувань.

Наприклад, якщо Центр громадського здоров’я інформував, що станом на 2 квітня було проведено 1642 тести, то відповідно до інформації, зібраної «Схемами» з обласних адміністрацій, їх на той період було проведено щонайменше вдвічі більше.

Попри те, що влада вперше оприлюднила централізовану інформацію 9 квітня щодо, зокрема, тестів в Україні, попередній аналіз свідчить, що громадяни навряд чи зможуть мати цілісну картину про ситуацію з тестами в країні, оскільки дані є не з усіх регіонів. Отже, влада і досі, через місяць після перших випадків захворювань на короновірус, не надає ані чіткої інформації по районах та областях країни щодо кількості наявних тестів, ані достовірної інформації щодо обсягів проведених тестувань.

Якщо ж немає інформації про те, скільки тестів насправді є в регіонах та скільки людей було перевірено на вірус, чи можна визначити реальні масштаби епідемії коронавірусу в Україні? І чи все зробила влада для того, щоб в такий чутливий момент надати максимально правдиву і достовірну інформацію для своїх громадян?

* Інформація про окуповані території Донбасу і Криму відсутня

Читайте ще:

Від Нових Санжар до лабораторій ПЛР-діагностики: як Полтавщина протидіє поширенню коронавірусу

У пошуках коронавірусу: комісія в Миколаївській області​

Понад 20,5 тисяч зразків дослідили на COVID-19 в Україні від початку тестування – МОЗ​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG