Доступність посилання

ТОП новини

Напад на панків у Маріуполі: чому це важливо


У Маріуполі напали на концерт гурту oDemontaGo
У Маріуполі напали на концерт гурту oDemontaGo

На Донеччині в Маріуполі невідомі в балаклавах атакували панк-рок-концерт у приміщенні мистецької ініціативи «Платформа ТЮ»: розпилювали газ, трощили апаратуру й били людей. Поліція почала провадження за статтею «хуліганство». Тим часом, правозахисні організації говорять про «епідемію» нападів на активістів в Україні, нарікаючи на те, що розслідування таких випадків часто веде в нікуди.

Того вечора у приміщенні арт-платформи люди зібралися на концерт панк-рок-гурту oDemontaGo. Напад був блискавичним – тривав 10-15 секунд, розповідає адміністраторка «Платформи ТЮ» Ксенія Чепа.

«Десь приблизно вже наприкінці виступу до нас увірвались 25-30 людей у балаклавах і спортивному одязі. Дві футболки з написами Нацкорпусу були. Почали все трощити, бити людей. Дуже багато постраждалих – близько десяти людей, у двох – струс мозку», – розповідає вона.

Після цього, за словами активістки, нападники організовано покинули приміщення й розбіглись у різні боки.

Це не перший випадок атак на заходи «Платформи ТЮ», але цього разу ціллю нападу були саме музиканти, вважає Ксенія Чепа.

У них – дуже серйозні пісні, і вони виступають проти націоналістично налаштованих радикалів
Ксенія Чепа

«У них дуже серйозні пісні, і вони виступають проти націоналістично налаштованих радикалів. І сьогодні ми дізналися, що цей гурт неодноразово зазнавав нападок від таких людей. Тому ми з цим пов’язуємо (напад – ред.). А ми просто дружня організація, яка надала приміщення для концерту. Тому це не на нас був напад, швидше за все», – каже активістка.

Метою нападників, найімовірніше, було зірвати концерт й спричинити якомога більше збитків, вважає Даня, барабанщик oDemontaGo.

«Гурт спочатку активно позиціонував себе як лівий, за рівність і все таке. Тому (напасти могли – ред.) ультраправі, це було б логічно. Можливо, навколофутбольні активісти», – розповів він у коментарі Радіо Свобода.

За словами хлопця, серед музикантів найбільше дісталось саме йому, хоча публічно він особливо не виступав і якихось конфліктів конкретно у нього ні з ким не було. Тому він припускає, що його переплутали із гітаристом, який сварився з кимось із представників ультраправих.

Між тим, у партії «Національний корпус» причетність до нападу заперечують. Про це Радіо Свобода заявив керівник осередку партії в Маріуполі Антон Требухов.

Ця платформа нікому не потрібна, і цей гурт нікому не потрібен
Антон Требухов

«Платформа ТЮ обманює, що вони бачили якісь там футболки. Чому обманює? Я впевнений, що для того, щоб це показали журналісти. Бо ця платформа нікому не потрібна, і цей гурт нікому не потрібен», – сказав він.

У свою чергу, поліція Донеччини заявила про створення додаткової слідчо-оперативної групи для розслідування нападу.

«Наразі заяви про тілесні ушкодження подали дві людини. Розслідування злочину перебуває під контролем керівництва поліції Донецької області», – повідомляється на сайті відомства.

За даними поліції, зараз триває опитування свідків та дослідження відео з камер спостереження, розташованих у центрі Маріуполя.

Триває «епідемія насильства» щодо активних громадян – Freedom house

Окрім того, на інцидент відреагували правозахисники та інші громадські активісти. Зокрема, заяву з вимогою ефективного розслідування оприлюднило українське представництво правозахисної організації Amnesty international.

За інформацією правозахисників, того ж дня трапився принаймні ще один напад – на транс-активістку Анастасію-Єву Крістель Домані у Львові, окрім того, представники організації отримали інформацію про напад у Києві на Контрактовій площі, але зараз перевіряють ці дані.

Що ж до конфлікту на Контрактовій площі, то про це висловилась віце-прем’єр Іванна Климпуш-Цинцадзе, зазначивши, що знає дівчину-підлітка, на яку напали.

Занепокоєність зростанням кількості нападів висловлюють також у представництві організації Freedom house.

Це епідемія насильства щодо активних громадян. Майже щотижня відбуваються нові напади на людей, які проводять якісь публічні заходи або антикорупційні розслідування
Метью Шааф

«Це епідемія насильства щодо активних громадян. Майже щотижня відбуваються нові напади на людей, які проводять якісь публічні заходи або антикорупційні розслідування. І найчастіше реакція державних органів не є достатньо потужною: не відбувається ефективних розслідувань, не знаходять винних у нападах», – зазначив у коментарі Радіо Свобода директор українського представництва організації Метью Шааф.

Він пов’язує це з браком ініціативи у правоохоронних органах на місцях.

Про намір звернутися до Міністерства внутрішніх справ заявили також у благодійному фонді «Восток SOS».

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG