Доступність посилання

ТОП новини

В Луцьку вперше у храмі ПЦУ відбулося Різдвяне богослужіння 25 грудня


Ілюстраційне зображення. Вівтар студентсько-викладацького храму на честь преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія»
Ілюстраційне зображення. Вівтар студентсько-викладацького храму на честь преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія»

У Луцьку в катедральному соборі Святої Трійці Православної церкви України (ПЦУ) вперше відправили Різдвяне богослужіння 25 грудня. Однак Різдвяна служба відбудеться і 7 січня для тих православних, які дотримуються святкування Різдва за старим стилем – юліанським календарем. Тим часом у Львові, попри інформаційну кампанію доєднатися до святкування Різдва, як увесь світ – 25 грудня, у жодному православному і греко-католицькому храмах не було різдвяних літургій. Тому чимало вірних цих конфесій прийшли у римо-католицькі церкви.

На Різдвяне богослужіння у катедральний собор Святої Трійці Православної церкви України в Луцьку прийшли ті православні вірні, які просили ще місяць тому митрополита Луцького і Волинського Михаїла (Зінкевича) запровадити святкування Різдва за новоюліанським календарем, 25 грудня, але не відкидаючи і юліанського, 7 січня.

Парафіяни просили і про різдвяну літургію. Група людей пояснила свою позицію тим, що «весь християнський світ, в тому числі православний, святкує Різдво 25 грудня. Виняток – лише Росія та церкви, які перебувають в орбіті Російської православної церкви» (РПЦ).

Митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл
Митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл

Митрополит ПЦУ Михаїл підтримав таку ініціативу вірних і протягом місяця терпеливо роз’яснював людям, чому в календарі розбіжності, що неправильно казати «польське Різдво», «католицьке», що до 1918 року вся Російська імперія, до якої тоді входила велика частина України, відзначала різдво 25 грудня (за юліанським календарем, який тоді був водночас і світським).

І такий та подібні, так би мовити, «гібридні календарі» з’являлися в окремих місцях у радянський період у 1920-х роках. У цьому випадку вже у світський григоріанський календар були внесені два дні відзначення Різдва 25–26 грудня за юліанським календарем, що був офіційним до 1918 року, те ж саме стосується і відзначення Преображення під 6 серпням
І такий та подібні, так би мовити, «гібридні календарі» з’являлися в окремих місцях у радянський період у 1920-х роках. У цьому випадку вже у світський григоріанський календар були внесені два дні відзначення Різдва 25–26 грудня за юліанським календарем, що був офіційним до 1918 року, те ж саме стосується і відзначення Преображення під 6 серпням
Один із «гібридних календарів»
Один із «гібридних календарів»

Митрополит Луцького і Волинський Михаїл пояснював, що більшість римо-католиків використовують новіший григоріанський календар, запроваджений у XVI столітті, а найновішим – новоюліанським – опрацьованим у 1923 році, як відповідь григоріанському, послуговуються на сьогодні дев’ять автокефальних православних церков у світі. За новоюліанським календарем Різдво також відзначають 25 грудня.

Неправильно казати «католицьке» чи «польське» Різдво. Російська імперія і підпорядковані їй країни не перейшли на 25 грудня
Михаїл Зінкевич

«Немає дати народження Ісуса Христа, є лише ознаки: Ісус Христос народився в Вифлеємі, в печері. Це був зимовий період часу, день сонцестояння, що припадає на 22 грудня, коли найменший день і найдовша ніч. У середині ХVI століття був змінений календар через похибку. Григоріанський календар прийнятий папою Григорієм, і весь світ, в тому числі й православні, святкують 25 грудня. Неправильно казати «католицьке» чи «польське» Різдво. Російська імперія і підпорядковані їй країни не перейшли на 25 грудня (після зміни світського календаря – ред.)», – розповідав вірним під час проповіді 22 грудня владика Михаїл.

При тому, митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл наголосив, що святкування Різдва буде і 7 січня. Також митрополит звернувся з різдвяним посланням до вірних напередодні 25 грудня, привітавши волинян із Різдвом і Новим роком.

Також позитивно висловлюється про Різдво 25 грудня єпископ ПЦУ Олександр (Драбинко). На його думку, кожна конфесія має ухвалити самостійне рішення, як і вірні самостійно визначають, як їм святкувати. Владика запросив людей на коляду 25 грудня у Спасо-Преображенський собор ПЦУ в Києві, де 25 грудня, за юліанським календарем, вшановують пам’ять святого Спиридона Триміфунтського.

Таку позицію єпископів ПЦУ не поділяє митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій (Рудюк), який свою позицію висловив у проповіді 22 грудня і опублікував на своїй сторінці у фейсбуці.

Москва тільки з цього скористає... Якщо ми хочемо нововведень та ще й календарних, то давайте спочатку об’єднаємо всіх православних в Україні і тоді візьмемося за справу
Димитрій Рудюк

«Я проти нової дати Різдва і відчуваю, що ми поділимо Україну ще по календарю. Це буде катастрофа! Віруючий народ, справді церковний, проти! І я з ним! Європа хай сприймає нас такими, якими ми є – зі своїми традиціями і святкуваннями, нехай, у себе відсвяткувавши 25 грудня, до нас їдуть туристами на Різдво 7 січня, а Москва, якщо ми перейдемо на святкування 25 грудня, зробить все через свої впливи, особливо на Сході України, щоб нас ще більше розділити! Коли в Україні війна на всіх рівнях – політичному та релігійному, то Москва тільки з цього скористає. Це не на часі! Браття, особливо отці, якщо ми хочемо нововведень та ще й календарних, то давайте спочатку об’єднаємо всіх православних в Україні і тоді візьмемося за справу», – заявив митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній заявив, що в ПЦУ перенесуть дату святкування Різдва і проведуть реформу церковного календаря тоді, коли український народ буде готовий до цього, а зараз це питання не на часі.

«Слід пояснювати людям, що ми відзначаємо не дату, а подію – Різдво Господа нашого Ісуса Христа», – сказав Епіфаній. Потрібна значна просвітницька праця, до якої глава ПЦУ закликав журналістів.

Те, що перенесення Різдва, загалом перехід на новий стиль календаря у церкві, не може вирішуватися без участі прихожан, у тому числі прихожан православної церкви, говорить і глава УГКЦ Святослав (Шевчук), який записав різдвяне привітання, але англійською мовою, для тих, хто святкує Різдво 25 грудня. Хоча багато українців дотримуються традиції Різдва 25 грудня.

У Львові більше людей перейшли на святкування Різдва 25 грудня

Цього року більше православних і греко-католицьких вірних у Львові перейшли на святкування Різдва 25 грудня. Відтак прийшли у римо-католицькі церкви 24 грудня на пастерку – святвечірню службу з надвечір’я Різдва Христового.

Богослужіння у латинській митрополичій базиліці Успіння Пресвятої Діви Марії у Львові очолив митрополит Львівського РКЦ, архиєпископ Мечислав (Мокшицький). Також у службі взяв участь митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк) і вперше прийшов митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій (Рудюк), які привітали духовенство РКЦ і вірних із народженням Спасителя.

У головній катедрі РКЦ у Львові на Різдвяне богослужіння зібралось багато людей
У головній катедрі РКЦ у Львові на Різдвяне богослужіння зібралось багато людей

25 грудня катедра Успіння Пресвятої Діви Марії була вщент заповнена людьми, які прийшли на Різдвяне богослужіння українською мовою. Серед них були і православні, і греко-католики.

Коли світ стає дедалі більш глобалізований, люди більше спілкуються, то відчувають потребу святкувати разом Різдво, Великдень, Воскресіння Христове
Юрій Малецький

«Щороку я беру участь у святкуванні спільно у катедральному соборі. Святкую і 7 січня, бо моя родина традиційно святкує два рази, бо є римо-католики і греко-католики. Люди сьогодні вже розуміють, що питання не у святкуванні, а в календарі і даті. У цей час, коли світ стає дедалі більш глобалізований, люди більше спілкуються, то відчувають потребу святкувати разом Різдво, Великдень, Воскресіння Христове, думаю, що прийде час і люди відійдуть від упереджень і разом святкуватиме Україна зі світом», – каже львів’янин Юрій Малецький.

Спершу з папою святкую, а потім по- українськи, але не з Путіним
Ігор Чопко

«25 грудня і 7 січня святкую. Спершу з папою святкую, а потім по-українськи, але не з Путіним. Я бачу, що цього року більше прийшли у римо-католицьку катедру людей з інших конфесій», – зазначив львів’янин Ігор Чопко.

Різдвяне богослужіння у головному соборі РКЦ у Львові українською мовою провів митрополит, архиєпископ РКЦ Мечислав (Мокшицький).

Ми б дуже раділи, щоб могли разом розділити радість Різдва Христового. Більшість у світі християн святкує 25 грудня
Мечислав Мокшицький

«Ми б дуже раділи, щоб могли разом розділити радість Різдва Христового. Але більшість у світі християн святкує 25 грудня. Це було б дуже вигідно для всіх наших вірних. Ми дуже вдячні високопреосвященству Епіфанію за думку, щоб відсвяткувати разом, якщо захочуть вірні, то це ставатиметься помаленько. Але ми минулого року і цього бачимо, що на різдвяні свята, так, як святкує римо-католицька церква, щораз більше людей. Це ознака також того, що вони б хотіли мати свято у цьому часі. Бо багато людей працюють у Європі і мають вільний час, хотіли б, щоб не ділились люди, щоб разом відсвяткували», – зауважив Радіо Свобода архиєпископ Мечислав.

Різдвяне богослужіння в головній катедрі РКЦ у Львові
Різдвяне богослужіння в головній катедрі РКЦ у Львові

Згідно з опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», на сьогодні 25% опитаних громадян України підтримують ідею перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, 64% – проти, а 7% – нейтрально ставляться. За даними соціологів, протягом трьох останніх років кількість прихильників оновлення церковного календаря зросла на 10%. На теренах західного регіону України число кількість прихильників і супротивників святкування Різдва 25 грудня приблизно однакова.

Два роки тому український парламент ухвалив рішення про святковий і вихідний день не лише 7 січня, але й 25 грудня. Однак, якщо 7 січня у Львові майже всі крамниці зачинені, то 25 грудня, навпаки.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG