Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: У Нідерландах розпочався суд у справі збиття «Боїнга» російським ЗРК «Бук»


Під час розгляду Гаазьким окружним судом справи збитого «Боїнга» російським ЗРК «Бук» на Донбасі в липні 2014 року, 9 березня 2020 року
Під час розгляду Гаазьким окружним судом справи збитого «Боїнга» російським ЗРК «Бук» на Донбасі в липні 2014 року, 9 березня 2020 року

У Нідерландах почався суд у справі MH17. Чого чекати далі?

9 березня в Нідерландах розпочався суд у справі катастрофи MH17. Пасажирський літак «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованою частиною Донбасу 17 липня 2014 року російським ЗРК «Бук». На борту лайнера перебували 298 людей, в тому числі 80 дітей.

18 хвилин прокурор перераховував імена людей, які загинули внаслідок авіакатастрофи.

Слідство офіційно заявляє про чотирьох підозрюваних:

  • так званий ексміністр оборони угруповання «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков) (Росія);
  • полковник ГРУ Генерального штабу Збройних сил Росії, колишній голова так званого «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський (Росія);
  • колишній заступник голови так званого «ГРУ ДНР» Олег Пулатов (Росія);
  • Леонід Харченко (Україна), який воював на боці російських гібридних сил.

Жоден із чотирьох обвинувачених не з’явився на суд в Нідерландах. Це констатував на процесі головуючий суддя Гендрік Стеенгойс.

Фігуранти справи MH17: навколосвітня подорож замість лави підсудних

Коло ідентифікованих фігурантів, які можуть бути причетними до збиття Боїнга, значно ширше. Зокрема, СБУ невдовзі після падіння «Боїнга» опублікувала аудіозаписи з переговорами бойовиків, в яких ті обговорюють транспортування російського ЗРК «Бук» та збитий літак. «Донбас Реалії» з’ясували, де тепер ключові постаті, голоси яких чутно на цих перехоплених розмовах? Якими були їхні ролі? Чи визнають вони свою причетність до злочину? Відповіді – у документальному фільмі проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Бойовики «Хмурий», Гіркін і «Бєс»: чи визнають вони причетність до катастрофи MH17?

Журналісти «Донбас Реалії» з'ясовували, чи визнають підозрювані свою причетність до злочину. Приміром, підозрюваний у справі катастрофи MH17 Сергій Дубинський («Хмурий») – один із чотирьох фігурантів, яким слідство вже висунуло обвинувачення, не допускає варіанту, що може бути притягнений до відповідальності у зв'язку з розглядом справи в Гаазькому суді. Про це він написав під час листування з журналістом спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії». Чи визнають причетність до катастрофи MH17 інші обвинувачені?

Росія постійно заперечує участь в атаці на MH17. Це дуже боляче – родич загиблих у катастрофі

Із 298 загиблих на борту «Боїнга» майже 200 людей – громадяни Нідерландів. Саме через таку кількість жертв ця країна взяла на себе центральну роль у розслідуванні катастрофи. Тут же, в Нідерландах проходить судовий процес.

Журналісти спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» приїхали в невелике містечко Марссен, що в 30 кілометрах від Амстердама, щоб зустрітися з Пітером Плугом. На борту «Боїнга» було відразу троє близьких йому людей. А ще він – голова фундації MH17.

Показував із ДАПу свою квартиру в Донецьку: в Україні попрощалися із загиблим «кіборгом» Дмитром Фірсовим

6 березня на Луганщині, підірвавшись на міні, загинув командир взводу 93-ї бригади «Холодний Яр» Дмитро Фірсов. Боєць був родом із Донецька. З початку військових дій чоловік пішов добровольцем на фронт, допомагав евакуйовувати військових з Іловайського котла, обороняв Донецький аеропорт. У січні йому виповнилося 40 років.

Росія і Саудівська Аравія обвалили ціни на нафту. Що відбувається?

Ціни на нафту на відкритті понеділкових торгів обвалилися на 30 відсотків. Пізніше падіння відігралося, але все ж воно виявилося найбільшим із часів війни в Перській затоці в 1991 році. Цінову війну почала Саудівська Аравія після розриву угоди Росії з країнами ОПЕК. Слідом за нафтою падають світові ринки й очікується обвал російського рубля. Навіщо найбільшим країнам-виробникам нафти було знижувати ціну?

«Зараз йде війна за ідентичність» – люди, які перейшли на українську

З нагоди дня народження Тараса Шевченка, Радіо Свобода поспілкувалося з людьми, які перейшли чи поступово намагаються перейти на українську мову з російської. Вони розповідають про те, як для них відбувався перехід, з якими труднощами стикалися, що думають про суржик і які їхні улюблені слова і вирази українською.

«Пульс»: перша українська спортивна драма про боротьбу паралімпійки Оксани Ботурчук

19 березня в Україні відбудеться прем’єра першої української спортивної драми «Пульс». Це історія про українську легкоатлетку, паралімпійську чемпіонку Оксану Ботурчук – п’ятикратну срібну та бронзову призерку Літніх паралімпійських ігор 2008, 2012 та 2016 років.

В юному віці дівчина живе в маленькому місті Нікополі та мріє потрапити на Олімпіаду. Втім, вона потрапляє в жахливу автокатастрофу, через яку майже повністю втрачає зір. Оксана могла б опустити руки, але вона долає перешкоди на своєму шляху і все-таки продовжує боротьбу за свою омріяну медаль.

Радіо Свобода поставило однакові запитання про фільм режисерові Сергію Чеботаренку, виконавиці головної ролі Наталії Бабенко та самій Оксані Ботурчук.​

Вірте у себе!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG