Доступність посилання

ТОП новини

США можуть запровадити нові санкції проти «Північного потоку-2»


Трубоукладне судно Pioneering Spirit прокладає труби для трубопроводу «Північного потоку 2» на дні Гельсінського заливу. Фінляндія
Трубоукладне судно Pioneering Spirit прокладає труби для трубопроводу «Північного потоку 2» на дні Гельсінського заливу. Фінляндія

США готові швидко запровадити санкції проти газпромівсього проекту «Північний потік 2». Для цього в американському парламенті буде достатньо голосів, попри передвиборчу кампанію. Про це в статті для німецького видання Handelsblatt повідомив Річард Гренелл, який завершує свою роботу на посаді посла США у Німеччині.

В американському політикумі є консенсу щодо запровадження санкцій проти проєкту російського «Газпрому» «Північний потік 2» посол США у Німеччині Річард Гренелл.

«Представники всіх фракцій погоджуються із додатковими санкціями. Незважаючи на виборчу кампанію, затвердження може відбутись швидко», – заявив він в інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt.

Речник проекту «Північний потік 2» назвав заяви США про можливі нові санкції проти проекту «незаконною дискримінацією європейських компаній», повідомляють російські ЗМІ.

Через американські санкції, роботи з добудови газопроводу не проводились з кінця минулого року, але останнім часом з’явились повідомлення про прибуття судна з прокладки труб, що належить «Газпрому», «Академік Черський», до Балтійського моря для можливої добудови проекту.

Позов відхилили

Європейський суд 20 травня 2020 року відхилив позови компаній Nord Stream і Nord Stream 2 AG щодо поширення норм європейського законодавства на газопроводи з третіх країн, повідомляє Радіо Свобода.

«Суд Європейського союзу заявляє, що дії, розпочаті Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG проти Директиви 2019/692, яка поширює певні правила внутрішнього ринку природного газу на трубопроводи із третіх країн, є неприпустимими», – йдеться в рішенні суду.

У позові Nord Stream 2 просила Європейський суд анулювати поправки до газової директиви, які проєкт під керівництвом «Газпрому» вважає «дискримінаційними».

15 травня стало відомо, що німецьке Федеральне мережеве агентство (Bundesnetzagentur) відмовило у звільненні «Північного потоку-2» від правил газової директиви ЄС. Рішення було ухвалене на базі законодавства, яке допускає звільнення від регулювання, якщо газопровід був добудований до 23 травня 2019 року. Газопровід «Північний потік-2» недобудований досі.

Спорудження газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream 2) у Балтійському морі. 13 вересня 2019 року
Спорудження газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream 2) у Балтійському морі. 13 вересня 2019 року

«Північний потік-2» прокладається для поставок природного газу з Росії до Німеччини. У проєкті, окрім російського «Газпрому», бере участь низка європейських компаній.

Газопровід мав бути добудований до кінця 2019 року. У грудні минулого року в США ухвалили оборонний бюджет, один з розділів якого передбачає санкції проти компаній, які укладають труби для «Північного потоку-2» дном Балтійського моря.

Після цього компанія Allseas, яка займалася спорудженням газопроводу, відмовилася продовжувати роботи.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія знайде спосіб добудувати газопровід, при необхідності, самостійно.

Сполучені Штати заперечують проти спорудження газопроводу, стверджуючи, що реалізація цього проєкту посилить залежність Європи від Росії, а також загрожуватиме стабільності економіки України, оскільки дозволить Росії в майбутньому відмовитися від транзиту газу через Україну. Влада Німеччини каже, що йдеться про комерційний проєкт, в якого немає політичної складової.

Читайте ще:

«Дошкульний удар по Росії» – посол Мельник про рішення Німеччини щодо «Північного потоку-2»

Росія близька до поновлення будівництва «Північного потоку-2» – Bloomberg​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG