Доступність посилання

ТОП новини

День політв'язня. 48 років тому СРСР вчинив «генеральний погром» українського шістдесятництва


Через 47 років після «генерального погрому» питання політв’язнів знову гостро постало для України
Через 47 років після «генерального погрому» питання політв’язнів знову гостро постало для України

День українського політв'язня відзначають в Україні щороку 12 січня на честь осіб, які були заарештовані через політичні переконання.

48 років тому – 12 січня 1972 року – розпочався «генеральний погром» українського шістдесятництва. Тоді радянською владою одночасно було заарештовано більшість відомих представників українського національно-демократичного руху.

Українська гельсінська спілка з прав людини називає цю подію найбільш репресивною акцією проти українських дисидентів.

Протягом двох днів у Києві і Львові були заарештовані всі відомі українські дисиденти:

Згодом був арештований Ігор Калинець. Невдовзі хвиля репресій прокотилася всією Україною, арешти пройшли в Галичині, Одесі, Харкові, Черкасах, Умані. Всього було заарештовано близько сотні осіб, а ще обшуки, допити, звільнення з роботи, переслідування.

Майже всі заарештовані були засуджені за одіозною статтею карного кодексу СРСР «антирадянська агітація та пропаганда» і відправлені відбувати свої терміни у табори Мордовії та Пермської області Росії.

Саме в неволі, у таборах, з ініціативи В’ячеслава Чорновола від 1975 року почав відзначатися День українського політв’язня – голодуваннями і протестами.

Майже через півстоліття питання політв’язнів знову гостро постало для України: разом з військової агресією Російська Федерація ув’язнила низку українських громадян.

Вони перебувають у тюрмах або під слідством як на території Росії, так і на окупованих нею територіях півдня і сходу України.

За даними МЗС, станом на червень 2018 року, як мінімум 24 українські громадянина перебувають за гратами в Росії за політичними мотивами. Ще 40 політв’язнів знаходяться в Криму, який Росія окупувала після псевдореферендуму в 2014 році.

Дивіться спецпроект Радіо Свобода «Листи політв'язням»

«Медійна ініціатива за права людини» заявляє про щонайменше 89 цивільних заручників, які утримуються на непідконтрольній Україні території Донбасу і яких представникам організації вдалося ідентифікувати.

Серед заручників – український журналіст, автор Радіо Свобода Станіслав Асєєв (Васін). Він перебуває в ув’язненні, за різними даними, з травня або червня 2017 року. Спершу він просто зник, два тижні про нього нічого не було відомо. Пізніше підконтрольне Росії угруповання «ДНР» визнало його затримання й звинуватило у шпигунстві на користь України.

Крім політв'язнів, Москва утримує на своїй території й низку українських військових. 25 листопада 2018 року російські силовики неподалік Керченської протоки відкрили вогонь по українських кораблях, захопили їх і 24 членів їхніх екіпажів. Троє моряків при цьому були поранені. Усіх захоплених українців утримують у СІЗО в Москві. Українська влада визнає їх військовополоненими.

Дії Росії в районі Керченської протоки критикують у низці європейських країн і США. У НАТО заявили, що уважно стежать за розвитком подій у Керченській протоці і закликали до стриманості й деескалації напруги.

Як помирали у радянському концтаборі українські правозахисники (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG