Доступність посилання

ТОП новини

Гіркий досвід Армянська: люди впевнені, що кримська влада «не скаже правду» про коронавірус


Завод «Кримський титан», 2 листопада 2018 року
Завод «Кримський титан», 2 листопада 2018 року

В Армянську з 8 квітня на два тижні закрили Центральну районну лікарню через одного пацієнта з підтвердженою коронавірусною інфекцією. Його заразила родичка, яка прибула з Москви. Таким чином, без швидкого доступу до медичних послуг опинилося все населення більш ніж 20-тисячного міста.

Як повідомляє російська влада Криму, перші тести лікарів і пацієнтів, які контактували з інфікованим, дали негативний результат. Раніше через загрозу зараження на робочих місцях були заблоковані працівники кількох цехів заводу «Кримський титан». Загалом, з 405 осіб, яких 8 квітня лікарі взяли під спостереження в Криму, 305 живуть в Армянську. Про ситуацію в місті та реакцію російської влади на виклики пандемії йшлося в ефірі Радіо Крим.Реалії.


Жителька Армянська Катерина Пивовар розповіла Крим.Реалії, що значна частина містян не вірить повідомленням російської влади про коронавірус.

Можливо, частина жителів все ж таки сидить вдома, але переважно ні ‒ дехто вважає, що влада просто хоче наганяти паніку
Катерина Пивовар

‒ Загалом, незважаючи на карантин, нічого не змінилося: люди як гуляли, так і гуляють, паніки немає. Мабуть, мало хто вірить у те, що у нас знайшли зараженого. Просто влада рідко говорить правду, тому люди рідко їй вірять. Я маю на увазі різні ситуації з заводом «Кримський титан», коли адміністрація замовчувала масштаб проблем. Можливо, частина жителів все ж таки сидить вдома, але переважно ні ‒ дехто вважає, що влада просто хоче наганяти паніку. Є проблеми з інформуванням: заходи ніби й ухвалені, але правильно донести людям інформацію не виходить. При цьому лікарня повністю закрита ‒ і дитяче відділення, і доросле, всіх відсилають в інші міста. Породіль везуть у Джанкой, терапевти приймають у Красноперекопську.

Катерина Пивовар
Катерина Пивовар


Радіослухачка з Армянська ділиться іншою картиною Армянська:

«Я не згодна, інформування є скрізь: і канал «Крым 24», і місцевий міський. У місті у нас люди дуже свідомі. Мені 67 років, я виходжу тільки раз на три-чотири дні за продуктами та в аптеку. За моїми спостереженнями, людей немає, я ніби одна в місті. З самого першого дня, коли почали говорити про цю проблему, жителі Армянська виявили свідомість».


Кримський політолог, яка живе в Києві, Євгенія Горюнова вважає, що рівень довіри людей до повідомлень і заходів влади безпосередньо впливає на ефективність боротьби з пандемією.

Російська влада намагається вдавати, що все контролює. Однак жорсткий карантинний режим у тій же армянській лікарні свідчить про те, що контроль дає пробоїни
Євгенія Горюнова

‒ Кожен бачить те, що є в полі його зору: літня слухачка перебуває на самоізоляції, практично нікуди не виходить, і через це у неї дуже вузький кругозір. Молоді люди частіше виходять, у них є коло спілкування в Інтернеті та більше можливостей для оцінки ситуації. Якщо говорити не тільки про Армянськ, а й про Крим загалом, російська влада намагається вдавати, що все контролює. Однак жорсткий карантинний режим у тій же армянській лікарні свідчить про те, що контроль дає пробоїни. Дійсно, зупинити поширення коронавірусу складно: людина захворіла, до неї прийшли друзі провідати і таке іншеі. Страшне тут те, що влада недоговорює, намагається приховати інформацію від людей. Це викликає цілком розумне занепокоєння: люди не знають, чого їм очікувати, але впевнені, що влада не скаже їм правду.

Євгенія Горюнова
Євгенія Горюнова


Євгенія Горюнова нагадує, що російська влада Криму в 2018 році довго не визнавала проблем із кислотними викидами в атмосферу заводу «Кримський титан».

Якщо ж хворих буде багато, його, напевно, ізолюють від решти Криму
Євгенія Горюнова

‒ Сьогодні повторюється та ж ситуація: люди не мають повної інформації про те, що відбувається, і від цього їм ще страшніше. В цьому випадку приховування інформації ‒ найстрашніший злочин, який тільки може зробити влада щодо населення. При цьому регулярно дають оголошення, де просять кримчан звертатися до лікарів, якщо вони контактували з хворими, повідомляти про щось. Хтось, може, дійсно зателефонує, а хтось не захоче зв'язуватися, побоюючись, що його заберуть на примусову обсервацію, тому я не думаю, що буде масова хвиля звернень. Щодо Армянська, якщо все ж таки вдасться зупинити зараження в межах лікарні, місто не закриватимуть. Якщо ж хворих буде багато, його, напевно, ізолюють від решти Криму.

Українська лікар-епідеміолог Людмила Мухарська розмірковує про те, як медики мають реагувати на пацієнта з COVID-19, який потенційно встиг рознести вірус у лікарні.

Якщо вони дотримуватимуться стандартів епіднагляду, то тих, хто контактував з хворими COVID-19, знайдуть достатньо швидко, і спалах буде локалізований
Людмила Мухарська

‒ Зазвичай у таких випадках всіх, хто контактував із хворим, поміщають на обсервацію та ізоляцію. Якщо приймати інших пацієнтів більше неможливо, то відділення або ціла лікарня зачиняються. Але в таких випадках мають бути передбачені резервні лікувальні установи, куди можуть надходити хворі, які не залучені в цій ситуації. Я не знаю, як саме працює санітарно-епідеміологічна служба, яка збереглася в Криму, але якщо вони дотримуватимуться стандартів епіднагляду, то тих, хто контактував з хворими COVID-19, знайдуть достатньо швидко, і спалах буде локалізований.

Людмила Мухарська
Людмила Мухарська


Так чи інакше, медикам треба ухвалювати рішення на місці. Поради для кримчан все ті ж самі: треба мінімізувати контакти, особливо з тими, хто нещодавно був в інших країнах, а також дотримуватися суворого режиму гігієни з тривалим миттям рук і використанням антисептика.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник стверджує, що російська влада недостатньо підготувалася до пандемії.

Наш моніторинг показує, що медична система Криму абсолютно не готова до реагування на виклики COVID-19
Ольга Скрипник

‒ Наш моніторинг показує, що медична система Криму абсолютно не готова до реагування на виклики COVID-19. Навіть більше, щодо Армянська у нас є інформація, що частину людей, які могли контактувати з хворим, досі не протестували, але їх відіслали на самоізоляцію. Так що ми просто не знаємо реальної картини, скільки саме людей можуть бути заражені насправді як серед медиків, так і серед інших жителів. Така ситуація, в принципі, характерна для всього Криму. За нашими відомостями, цифри щодо заражених, які називає російська влада, не відповідають дійсності. Тих, хто контактував з інфікованими, не тестують, а тримають, як вони це називають, під наглядом.

Ольга Скрипник
Ольга Скрипник


Ольга Скрипник підкреслює, що згідно з нормами міжнародного права Росія як країна-окупант зобов'язана забезпечити всі заходи для боротьби з епідеміями в Криму.

‒ З огляду на те, що карантинні заходи недостатні, що медична база неукомплектована, що немає певного алгоритму реагування, ми можемо стверджувати, що Росія сьогодні не виконує свої зобов'язання країни-окупанта щодо захисту цивільного населення від пандемії COVID-19. Навіть більше, вона ігнорує рекомендації Ради Європи та ООН відпускати ув'язнених у СІЗО під домашній арешт, а в колоніях ‒ передчасно звільняти їх.

Якщо говорити про доступ до медицини, Україна залишила можливість впускати своїх громадян з Криму на материк в екстрених випадках ‒ наприклад, для лікування онкологічних захворювань. Однак на російському кордоні винятки роблять тільки для жителів Луганської і Донецької областей та у разі смерті. Таким чином, багато людей залишилися закритими на півострові без можливості отримати нормальне лікування.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Читайте ще:

Від Нових Санжар до лабораторій ПЛР-діагностики: як місцева влада протидіє поширенню коронавірусу

У пошуках коронавірусу: комісія в Миколаївській області​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG