Доступність посилання

ТОП новини

Представники урядів понад 40 країн засудили «лицемірство Росії» в Радбезі ООН


Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, 2022 рік
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, 2022 рік

Рада безпеки ООН у понеділок, 22 січня, зібралась на запит Росії, щоб обговорити ситуацію в Україні. До Нью-Йорка на це засідання прибув міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Напередодні зустрічі представники кількох десятків країн-членів ООН з послом України при ООН Сергієм Кислицею вийшли до журналістів з окремою заявою, в якій засудили саме скликання Росією цієї зустрічі.

«Ми підкреслюємо лицемірство Російської Федерації, яка скликає чергове засідання Ради безпеки ООН для критики законного постачання зброї в Україну, яке здійснюються на підтримку невід’ємного права України на самооборону, як це відображено в статті 51 Статуту ООН», – заявив представник України при ООН.

За словами Кислиці, скликання Росією зустрічі Радбезу про Україну «є черговою спробою РФ відвернути увагу від її агресивної війни проти України та її посиленої кампанії систематичних авіаударів, вбивств цивільних осіб та руйнування критичної інфраструктури».

Заява Кислиці пролунала від імені урядів понад 40 країн – Албанії, Австралії, Австрії, Бельгії, Боснії та Герцеговини, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Ізраїлю, Італії, Японії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Маршаллових Островів, Монако, Чорногорії, Нідерландів, Нової Зеландії, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Республіки Молдова, Республіки Корея, Румунії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, України, Об’єднаного королівства Британії, США та Європейського союзу.

Вони засудили співпрацю РФ з Іраном, Білоруссю та Північною Кореєю і закликали світ не надавати зброю Росії. Український дипломат нагадав, що Північна Корея та Росія своєю співпрацею порушили ембарго Ради безпеки ООН на постачання зброї КНДР.

«Ми засуджуємо військову підтримку агресивної війни Росії, в тому числі з боку Ірану, Білорусі та КНДР, яка триває. Ми продовжуємо закликати всі країни не надавати для агресивної війни Росії зброю та військову техніку, враховуючи ракети та безпілотники, чи іншу підтримку», – мовиться в заяві.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця з представниками урядів інших країн також нагадали, що Іран порушує резолюції ООН, надсилаючи дрони в Росію для війни в Україні.

«Є чіткі докази незаконних передач Іраном озброєних іранських БПЛА до Російської Федерації, коли діяли обмеження, які забороняли таку передачу, відповідно до резолюції 2231 Ради безпеки ООН. РФ неодноразово використовувала ці БПЛА, щоб завдавати ударів по критично важливій інфраструктурі, враховуючи зернові силоси, енергетичні об’єкти та житлові будинки в Україні», – наголосили дипломати.

Кислиця закликав всіх країн членів ООН, зокрема й Росію, «повністю виконувати відповідні резолюції Ради безпеки» та забезпечити відповідальність «за тяжкі міжнародно-правові злочини, вчинені на території України».

Під час брифінгу журналісти запитали, чи Україна здатна виграти війну проти Росії. Представник України при ООН Сергій Кислиця відповів: «Україна виграє цю війну. Але не лише Україна, а увесь демократичний світ».

На засіданні РБ ООН заступник постійного представника США в організації Роберт Вуд нагадав: «Ця війна почалася з порушення Росією територіальної цілісності України».

«Це цілеспрямоване прагнення президента Путіна знищити Україну та підкорити її народ, яке продовжує цю війну. Імперіалістичні плани Росії очевидні, і ця зустріч є черговою спробою відвернути увагу від її воєнних злочинів і агресії. Це як палій, який звинувачує пожежників, щоб продовжувати свій злочин», – додав посадовець.

Вуд закликав притягнути до відповідальності порушників резолюцій Ради безпеки ООН і, зокрема, нагадав про те, що російські війська щонайменше тричі застосовували в Україні корейські балістичні ракети, а США надали докази до РБ ООН про поставки бойових дронів з Ірану до Росії.

Росія продовжує використовувати ООН для просування своїх інформаційних операцій, заявляють аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Запит Росії на проведення засідання РБ ООН 22 січня для обговорення поставок зброї в Україну і використання Лавровим цього засідання для просування різних кремлівських інформаційних операцій, ймовірно, є спробою легітимізувати кремлівські наративи, просувати їх на світовій арені і переконати міжнародних партнерів України припинити відправку зброї в Україну», – йдеться у звіті.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров виступив на скликаному Росією засіданні РБ ООН 22 січня і звинуватив Захід у відсутності переговорів, стверджуючи, що Росія завжди була «готова до переговорів». Однак, як зауважують аналітики ISW, Лавров уточнив, що Росія зацікавлена лише в переговорах, які призведуть до усунення від влади нинішнього українського уряду, підтвердивши, що Росія все ще офіційно прагне зміни влади в Україні.

Читайте також: ISW: риторика Путіна про «війну із Заходом» свідчить, що він не планує сумлінні переговори з Україною

Лавров продовжував заперечувати незалежність і суверенітет України, неправдиво стверджуючи, що український народ не зацікавлений у війні проти Росії і що Захід підштовхує Україну до продовження війни.
При цьому російський міністр порадив Заходу зрозуміти, що формула миру президента України Володимира Зеленського – це «шлях в нікуди».

Лавров неправдиво стверджував, що Захід просуває ідею про те, що Росія в майбутньому нападе на країни Балтії, Польщу та Фінляндію, як спосіб «вимагання» грошей у західних держав за допомогу Україні.

У ISW зазначають, що кремлівські чиновники, включаючи президента Росії Володимира Путіна, продовжують послідовно виступати з погрозливою риторикою, спрямованою проти країн НАТО, а пов’язані з Кремлем діячі, схоже, намагаються посіяти нестабільність і створити інформаційні умови для можливих майбутніх агресивних дій Росії проти членів НАТО та інших пострадянських держав.

Лавров також звинуватив українські війська в завданні ударів по окупованій Росією території України, які Кремль використовував для обґрунтування російської загарбницької війни в Україні.

Росія стверджує, що українські сили нібито використовують зброю, надану Заходом, для завдання ударів по цивільних цілях, в тому числі, наприклад, по окупованому Донецьку 21 січня.

Українські військові заявили 21 січня, що російські сили завдали удару по Донецьку.

Читайте також: Обстріл ринку в Донецьку. Чому донеччани підозрюють Росію

Рада безпеки ООН 22 січня зібралась на запит Росії, щоб обговорити ситуацію в Україні. До Нью-Йорка на це засідання прибув міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG