Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Рада врешті має розглянути законопроект про реінтеграцію Донбасу


Сесійна зала Верховної Ради. Ілюстративне фото
Сесійна зала Верховної Ради. Ілюстративне фото

Закон про деокупацію

Сьогодні,16 січня, український парламент планує ухвалити довгоочікуваний законопроект. В народі його називають «законом з реінтеграції Донбасу», в реальності він має довгу назву – про особливості державної політики. Правозахисники критикують документ. Кажуть: чимало норм суперечать Конституції та порушують права людини. Зрештою, сподіваються, що голосів не вистачить. Законопроект поданий від імені президента, тож у президентській фракції заспокоюють: ухвалення документа необхідне, його зривають прибічники Росії, а конструктивну критику депутати начебто готові врахувати. Більше – за лінком.

Будапештський меморандум: інтерпретація Лаврова

Росія поважає територіальну цілісність України у межах, що склалися після кримського «референдуму». Росія не порушила Будапештський меморандум, бо не використала ядерну зброю проти України. Силову фазу на Донбасі провокує керівництво України. Саме це на прес-конференції заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Минулого тижня президент Росії Путін запевнив, що хоче поліпшити відносин з Києвом і його не влаштовує «заморожений» конфлікт на Донбасі. Напередодні зовсім іншу заяву зробив перший заступник голови комітету Держдуми у справах так званої «СНД» Костянтин Затулін. Він закликав Росію денонсувати Договір про дружбу з Україною, укладений ще при Борисові Єльцину, зокрема щодо визнання кордонів.

Український дипломат Олександр Щерба нагадав Росії Будапештський меморандум, в якому йдеться про те, що США, Росія і Велика Британія підтверджують свої зобов’язання перед Україною «поважати незалежність, суверенітет і нинішні кордони України» (станом на 1994 рік – ред.). А оглядачі зауважують, що Лавров вже не вперше перекручує зміст Будапешського меморандуму. Про що свідчать заяви та чому вони лунають саме зараз, за лінком.

Далі заголовки:

Зізнання чеських бойовиків

Чому чехи воюють за «русский мир»? У Празі поліція розслідує участь місцевих у конфлікті на Донбасі на стороні угруповань «ЛНР» та «ДНР». Підозрюваних вже десять. Але на лаві підсудних поки лише один з фігурантів скандальної справи. Підозрюваному інкримінують підготовку терористичного акту. Яким чином жителі Чехії потрапляють на схід України, чим займаються у підрозділах бойовиків і як гинуть на чужій війні, з'ясовували «Донбас.Реалії».

Далі про те, що:

Як борються із кором в Італії?

Обов'язкова вакцинація – такою була відповідь на спалах кору в Італії. Малюки, які не мають протипоказань, до 6 років зобов'язані отримати 10 щеплень від 12 хвороб. Без них дітей не беруть до садочків. А батьків невакцинованих школярів обіцяють штрафувати.

Нове серце Максима

Наступні кілька місяців свого життя Максим Греков планує присвятити історіям людей, які живуть із донорським серцем. Не так давно він і сам збирав гроші на своє лікування в соцмережах – через загадкову хворобу йому негайно потрібен був новий орган. Сьогодні ж, після трансплантації в Білорусі, він планує розповісти всьому світу, що трансплантація органів рятує життя і будь-хто може зіткнутись із потребою нового серця, печінки чи кісткового мозку. Він їде в подорож Євразією, де кожна зупинка – це історія людини, яку врятував донорський орган. Про життя після трансплантації – в історії Максима Грекова.

Максим Греков
Максим Греков

Бережіть себе і пильнуйте здоров’я!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG