Доступність посилання

ТОП новини

Live Битва за Бахмут. Хроніка оборони міста-фортеці (оновлюється)

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) веде живий блог про битву за Бахмут

Битва за Бахмут: головне

Росія активно штурмує Бахмут та населені пункти на підступах до нього з липня 2022 року. У грудні наступ посилився – передусім за рахунок частин, які відступили з правобережжя Херсонської області. Крім того, місто стало головною ціллю ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, відомого як «кухар Путіна». За оцінками аналітиків, з військової точки зору захоплення Бахмуту не мало сенсу, оскільки не давало тактичних переваг.

На початку 2023 року значно посилились атаки на Соледар – містечко на північному сході від Бахмуту, на відстані близько 20 км. 25 січня речник Східного угруповання військ Сергій Череватий підтвердив, що українські війська відійшли від Соледару. Після захоплення Соледару війська агресора продовжували просуватися як на флангах Бахмуту, так і в самому місті. До квітня 2023 року Бахмут, окрім декількох найбільш західних позицій, був окупований. Офіційно у ЗСУ про вихід з міста не заявляли. В середині травня українські захисники розпочали наступальні дії на північ (в районі Берхівки) і південь від Бахмуту (в районі Кліщіївки) з метою відбити стратегічні висоти та вирівняти лінію фронту – успішно. 15-17 вересня, після тривалої контрнаступальної кампанії, Сили оборони України відновили свої позиції у двох найважливіших точках на південь від Бахмуту: Кліщіївці та Андріївці.

Далі бої тривали, проте лінія фронту суттєво в жодну сторону суттєво не рухалась. Ситуація значно ускладнилась після захоплення Авдіївки в середині лютого 2024 року. Відтоді загарбники продовжили просуватися на захід від міста і водночас посилили тиск на Бахмутському напрямку, – тут епіцентром зусиль російських військ став Часів Яр. На цій ділянці фронту агресор з другої половини квітня просунувся у Богданівці і зайшов на східну околицю Часового Яру. Аналітики припускають, що агресор може зосередити свої зусилля саме на ньому, або ж на Торецьку, що лежить на південь – і таким чином обійти Часів Яр та посунути на Краматорсько-Слов'янську агломерацію.

Донбас Реалії веде живий блог про битву за Бахмут.

Генштаб ЗСУ: за добу на фронті було 79 боєзіткнень, вночі РФ атакувала Україну 8 БПЛА та балістикою

Протягом минулої доби відбулося 79 бойових зіткнень, українські військові відбили російські атаки на семи напрямках, повідомляє у ранковому зведенні 28 січня Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 7 російських атак біля Синьківки, Табаївки та Стельмахівки, на Лиманському – 11 атак неподалік Тернів, Ямполівки, Торського, Білогорівки, на Бахмутському – сім атак противника в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області.

Читайте також: Як українська армія стримує атаки Росії в лісах Кремінної? Репортаж із фронту

На Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати противника, який не полишає спроб оточити Авдіївку – на цьому напрямку Сили оборони протягом минулої доби відбили 28 атак біля Степового, Авдіївки, Тоненького, Первомайського, Невельського. Також на Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника неподалік Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області – тут відбили 14 атак, додають у Генштабі.

На Шахтарському напрямку українські військові відбили 3 атаки південніше Золотої Ниви та західніше Старомайорського, а на Запорізькому напрямку атаку західніше Вербового Запорізької області.

У Генштабі повідомляють, що у ніч проти 28 січня противник атакував Україну 8-ма ударними БПЛА типу Shahed з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ (РФ), двома ракетами «Іскандер-М» по Полтавщині з району Воронезької області (РФ) та трьома ЗКР С-300 по Донеччині з тимчасово окупованої території області. Мобільні вогневі групи Повітряних сил знищили чотири із восьми БПЛА, якими противник атакував прифронтову зону.

За даними штабу, війська РФ атакували цивільні об’єкти та об’єкти критичної інфраструктури в Полтавській, Донецькій, Запорізькій та Дніпропетровській областях.
Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський 26 січня заявив, що російські війська нарощують інтенсивність наступальних дій на Сіверському і Бахмутському напрямках.
За даними командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександра Тарнавського, російські війська збільшили кількість наступальних і штурмових дій.

У розвідці Британії проаналізували дії військ РФ на сході України, зокрема довкола Авдіївки

Росія продовжує наступ на кількох напрямках, керуючись своєю метою захопити Донбас, але досягнення її військ є «стратегічно незначними», заявили у розвідці Великої Британії 27 січня.

«21 січня 2024 року російські війська захопили село Крохмальне у Харківській області, а 18 січня 2024 року Веселе поблизу Бахмута; однак вони є стратегічно незначними. Довоєнне населення Веселого становило 102 людини, а Крохмального – 45. Це є продовженням незначного просування Росії, тоді як Україна зосереджується на активній обороні», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: «Всього 7 рочків, – і отаке побачити! Він почав заїкатися»: як село під Ізюмом лікують після окупації

У розвідці зауважили, що пріоритетом для російських військ є місто Авдіївка.

«Росіяни ведуть атаку з трьох напрямків, щоб оточити місто з півдня й півночі, а також ведуть бої на підступах до східного кварталу самого міста Авдіївка. Російські війська зазнали значних втрат в особовому складі й бронетехніці, часто спричинених боєприпасами, скинутими з українських дронів. Повідомляється, що російські війська намагаються обійти українські укріплення, зайшовши на околиці міста через тунелі; це метод проникнення, який вони випробовують із жовтня 2023 року», – кажуть у розвідці Британії.

Водночас, за повідомленням, українські контратаки стримують російські сили від подальшого просування в межах міста. «У той час, як основний шлях постачання залишається недоторканним, а українські сили проводять локальні контратаки, Авдіївка, ймовірно, залишатиметься під контролем України протягом найближчих тижнів», – підсумували в розвідці.

Сирський: сили РФ нарощують інтенсивність наступальних дій на Сіверському і Бахмутському напрямках

Російські війська нарощують інтенсивність наступальних дій на Сіверському і Бахмутському напрямках, заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

«На Сіверському напрямку противник продовжує наступальні дії, щоб покращити своє тактичне положення і створити умови для розвитку наступу в напрямку Сіверська. Силами штурмових груп за активної підтримки мінометних й артилерійських розрахунків намагається безуспішно атакувати на напрямку Кремінна, Григорівка», – написав Сирський у телеграмі.

За його словами, «свої невдачі в наступальних діях» загарбники компенсують збільшенням інтенсивності вогневого впливу, зокрема, протягом двох останніх днів «активно обстрілюють місто» з реактивної артилерії, застосовують удари авіації й дронів-камікадзе.

Читайте також: «Демократія захищається зі зброєю у руках»: історія американського військового, який воює за Україну

«На Бахмутському напрямку агресор веде наступальні дії, намагаючись прорвати нашу оборону північніше і західніше від Бахмута і розвинути наступ на Часів Яр. Проводить перегрупування своїх сил і засобів та застосовує підрозділи «добровольчого корпусу». Намагається безуспішно відновити втрачене положення в районах Кліщіївки й Андріївки», – йдеться в повідомленні.

Командувач Сухопутних військ додав, що через відсутність тактичних успіхів на окремих напрямках російські військові тимчасово перейшли до оборонних дій, водночас утримуючи штурмові групи «в готовності до ведення наступальних дій».

Сирський зазначив, що українські штаби й командири «вчасно реагують» на будь-які зміни оперативної ситуації.

«Наразі робимо ставку на виявлення важливих об’єктів окупантів засобами розвідки, нанесення точних вогневих ударів, застосування дронів-камікадзе і захист наших позицій за допомогою засобів радіоелектронної боротьби», – додав командувач.

Розвідка Великої Британії 21 січня заявила, що російська армія «наростила наступальну активність по всій лінії фронту, зазнаючи дедалі більших втрат».

26 січня 2024 року

Бахмут. За добу відбито штурми Іванівського та Богданівки на заході, Кліщіївки та Андріївки – на півдні, повідомляє Генштаб ЗСУ. Авіаудари: Роздолівка та Дружківка.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

25 січня 2024 року

Бахмут. Тут російські війська штурмували Іванівське, Богданівку та Васюківку на північному сході та Кліщіївку – на півдні, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

24 січня 2024 року

Бахмут. Богданівка та Іванівське залишаються точками атак російських військ на заході, а Кліщіївка – на півдні, йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ. Авіаудари: Богданівка та на північний захід – Сіверськ.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у звіті 23 січня зазначає, що поблизу Бахмуту тривали позиційні бойові дії, але підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці аналітики не зафіксували.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

23 січня 2024 року

Бахмут. Цієї доби на північний захід від Бахмута відбито атаки на Богданівку, на південь – на Кліщіївку та Андріївку, повідомляє український Генштаб. DeepState додає атаки між Спірним та Веселим, результат яких невідомий. Авіаудари: Богданівка, Хромове, Кліщіївка, Біла Гора, Майорськ та Роздолівка.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

22 січня 2024 року

Бахмут. Цієї доби на північний захід від Бахмута відбиті атаки на Іванівське та Богданівку, на південь – на Кліщіївку, а у напрямку Сіверська – на Григорівку, повідомив у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ. Багато авіаударів: Григорівка, Міньківка, Богданівка, Часів Яр, Костянтинівка, Торецьк, Північне, Нью-Йорк.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

За добу відбулось 80 бойових зіткнень – зведення Генштабу ЗСУ

Українські військові відбили 21 атаку сил РФ на Куп’янському напрямку, продовжили заходи із розширення плацдарму на Херсонському напрямку, йдеться в ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ вранці 21 січня.

За даними військових, протягом доби відбулось 80 бойових зіткнень.

«На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області», – кажуть українські військові.

Крім того, на Куп’янському напрямку ЗСУ відбили 21 атаку російських військових біля Синьківки, Петропавлівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області.

«На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 8 атак противника поблизу Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області», – зазначають у Генштабі ЗСУ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Офісі президента кажуть, що «неможливо вести оборонну війну», це може призвести до заморожування конфлікту

На Авдіївському напрямку, за даними Генштабу, українські військові «продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку, наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат».

«Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 1 зенітно-ракетному комплексу, 1 складу боєприпасів та 1 вузлу зв’язку противника. Підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункт управління та 1 станцію радіоелектронної боротьби противника», – підсумували у Генштабі.

За добу відбулось понад 100 бойових зіткнень – зведення Генштабу ЗСУ

Українські військові відбили 25 атак сил РФ на Лиманському напрямку, а також «продовжували заходи із розширення плацдарму на Херсонському напрямку», йдеться у ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ 20 січня.

Відомо, що протягом минулої доби відбулось 103 бойових зіткнення.

«На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 12 атак ворога в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Табаївка та Берестове Харківської області», – йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.

Водночас на Лиманському напрямку ЗСУ відбили 10 атак російських військових біля Тернів, Ямполівки, Верхньокам’янського Донецької області та ще 15 атак у районах Серебрянського лісництва, Білогорівки Луганської області.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: FT: Росія може планувати широкомасштабний наступ в Україні влітку 2024 року

«На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки противника поблизу Іванівського, Андріївки та Кліщіївки Донецької області», – йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.

Водночас на Мар’їнському напрямку, українські військові «продовжують стримувати ворога біля Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 12 атак».

«Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 району зосередження особового складу противника. Підрозділи ракетних військ уразили 4 артилерійських засоби противника», – підсумували у Генштабі ЗСУ.

19 січня 2024 року

Бахмут. За добу війська РФ атакували Богданівку на північному заході, повідомляє український Генштаб. DeepState додає атаки Кліщіївки на півдні і констатує успіх армії Росії в селі Веселе у напрямку Сіверська та практично повне його захоплення.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

  • Американський Інститут вивчення війни (ISW) у звіті 17 січня зазначив, що поблизу Бахмуту тривали позиційні бої, але підтверджених змін фронту на цій ділянці аналітики не зафіксували.

«ISW не спостерігав значних в оперативному чи тактичному плані просування російських військ на Бахмутському напрямку з початку локалізованих наступальних операцій Росії в цьому районі на початку листопада 2023 року», – зазначається у звіті.

18 січня 2024 року

Бахмут. За даними українського Генштабу, минулої доби війська РФ атакували на північному заході біля Іванівського та на півдні біля Кліщіївки та Андріївки. У напрямку від Бахмута до Сіверська відбито штурм Григорівки. Авіаудари не наносили.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

17 січня 2024 року

Бахмут, 17 січня. Російські війська атакували біля Іванівського на північний захід від міста, біля Кліщіївки та Андріївки – на півдні, повідомляє український Генштаб. У напрямку до Сіверська атаковані Григорівка та Веселе. Авіаудари не наносили.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG