Доступність посилання

ТОП новини

Шпиталізуватимуть чи ні чоловіків віком від 18 до 59 років без згоди військкомату? Івано-франківські посадовці пояснили ситуацію


В Івано-Франківській ОВА наразі не ухвалили рішення про планову госпіталізацію чоловіків за згодою військкомату
В Івано-Франківській ОВА наразі не ухвалили рішення про планову госпіталізацію чоловіків за згодою військкомату

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК – В Івано-Франківській обласній військовій адміністрації (ОВА) сьогодні, 22 червня, на брифінгу заявили, що жодних заборон на шпиталізацію у медичні заклади чоловіків віком від 18 до 59 років немає.

Днями керівник Коломийської районної військової адміністрації Любомир Глушков повідомив про те, що без погодження з військовими комісаріатами чоловіків не шпиталізуватимуть. Такі слова спричинили неоднозначну реакцію.

Заява голови Коломийської районної військової адміністрації Любомира Глушкова про те, що на Прикарпатті призупинять планову шпиталізацію чоловіків віком від 18 до 59 років без згоди Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) спричинила суспільний резонанс. Посадовець, зокрема, сказав:

«Враховуючи ситуацію правового режиму воєнного стану, підготувати і довести до закладів охорони здоров’я Івано-Франківської області рішення щодо тимчасового припинення планових госпіталізацій військовозобов’язаних пацієнтів без погодження з Територіальним центром укомплектування. Забезпечити інформування про госпіталізацію військовозобов’язаних віком від 18 до 59 років».

Спричинивши шквал невдоволення, чиновники видалили інформацію щодо госпіталізації чоловіків зі своїх сторінок у соціальних мережах.

В Івано-Франківській ОВА підтвердили, що на Раді оборони області розглядалося питання щодо шпиталізації військовозобов’язаних чоловіків, оскільки ТЦК скерував лист, в якому було кілька пунктів, які стосувались мобілізації. Адже чимало військовозобов’язаних чоловіків, отримавши повістки і рішення військово-лікарської комісії про придатність до служби, аби її уникнути, стараються потрапити у лікарню, так пояснив причину листа від ТЦК заступник голови Івано-Франківської ОВА Віталій Ільчишин.

Івано-Франківська ОВА працює у рамках чинного законодавства і не порушить конституційних прав людини
Віталій Ільчишин

«Це є одна з форм уникнення мобілізації, не кажу, що масова. Статистики не ведемо. Як розділити добросовісних і недобросовісних, уникнення від мобілізації? Багато людей стали на облік. Є внутрішньо переміщені особи, які тут живуть, і ми їх не бачимо по обліку, запросити їх у ТЦК не можуть. Івано-Франківська ОВА працює у рамках чинного законодавства і не порушить конституційних прав людини, адже кожен має право на якісну медичну допомогу, згідно з Конституцією. Цей пункт, викладений на Раді оборони, не конкретизований, і тому це викликало двояке трактування. На сьогодні ніякої заборони на госпіталізацію чоловіків без згоди ТЦК немає», – каже заступник голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації Віталій Ільчишин.

Рада оборони доручила департаментові охорони здоров’я опрацювати і підготувати рішення для медичних закладів щодо заборони або ж ні госпіталізації, і це питання досі опрацьовують. Наразі департамент жодних рішень не ухвалив, повідомив Володимир Дзьомбак, виконувач обов’язків департаменту охорони здоров’я обласної військової адміністрації.

Ми скерували листи у заклади охорони здоров’я, щоб дізнатись їхню думку
Володимир Дзьомбак

«Рішення на цей час опрацьовується і вивчається думка закладів охорони здоров’я. Воно ґрунтуватиметься на дотриманні Конституції України і жодних порушень прав людини не буде. Проводяться консультації з військовими та юристами. Ми скерували листи у заклади охорони здоров’я, щоб дізнатись їхню думку. Однозначно, права людини не будуть порушені. Госпіталізація буде без порушень», – каже Володимир Дзьомбак.

В обласній військовій адміністрації Івано-Франківської області нагадали, що у воєнний час кожен чоловік має носити паспорт і свій військовий квиток, а посадовці сприятимуть мобілізації.

Думки експертів

Тим часом адвокат Андрій Новак у коментарі Радіо Свобода наголосив, що заборона планової госпіталізації чоловікам віком від 18 до 59 років без згоди ТЦК – однозначно порушення прав громадян, тому що Конституція чітко передбачає право людини на охорону здоров’я і медичне страхування.

Під час правового режиму воєнного стану забороняється обмежувати права громадян щодо охорони здоров’я і забезпечення охорони здоров’я
Андрій Новак

«З іншого боку, є закон України «Про правовий режим воєнного стану», згідно з яким передбачено, що під час воєнного стану можуть обмежуватись деякі конституційні права і обмеження громадян. Однак 49 стаття, яка регламентує про охорону здоров’я, вона у цей перелік не включена. Відповідно, під час правового режиму воєнного стану забороняється обмежувати права громадян щодо охорони здоров’я і забезпечення охорони здоров’я. Саме тому цей наказ чи розпорядження обласної Івано-Франківської адміністрації є неконституційним. Це розпорядження повністю узгоджується з військовими законодавчими документами, особливо законом «Про правовий закон воєнного стану. Але у цьому законі не передбачено можливостей для місцевих військових адміністрацій якимось чином обмежувати права і свободи громадян саме на медичне забезпечення. Там є певні норми, які дозволяють здійснювати керування закладами освіти, а також охорони здоров’я. Це лише керування, але жодним чином не обмежує доступ громадян до отримання медичної допомоги», – говорить адвокат Андрій Новак.

Днями поліція та СБУ повідомили про затримання на хабарі 5500 доларів лікарки і медсестри одного з відділень районної лікарні Львівської області, які, за їхніми даними, оформляли фіктивну інвалідність військовозобов’язаному. Поліція повідомила, що за «грошову винагороду» медики мали підготувати документи і вплинути на експертну комісію лікарів для отримання висновку про встановлення відповідної групи інвалідності чоловікові. Згідно з цим документом, військовозобов’язаний знімався з військового обліку і міг виїхати за кордон. Однак це непоодинокий випадок, коли медики допомагають у такий спосіб уникнути мобілізації і виїхати військовозобов’язаним чоловікам за кордон, кажуть фахівці.

І припускають, ймовірно, військові комісари, надсилаючи лист у обласну військову адміністрацію з проханням проводити планову госпіталізацію чоловіків за згодою ТЦК, сподіваються покращити військовий облік.

Влада переклала всю відповідальність за мобілізацію на військових
Володимир Гулима

«Влада переклала всю відповідальність за мобілізацію на військових. А в ТЦК завдання проводити мобілізацію, бо потрібно людей змінювати, поповнювати частини, нові формуються. Потрібні люди. Ті, хто добровільно готовий, їх не вистачає. Контроль і всі заходи перекинули на військових, які не мають всіх потрібних механізмів. Тому вигадуються різні шляхи, бо з них питають, чому не виконують поставлені завдання, тому виконують обов’язки, як вміють. Це спричинює помилки, зловживання», – каже військовий експерт Володимир Гулима.

Івано-Франківська ОВА обіцяє оприлюднити рішення департаменту охорони здоров’я щодо шпиталізації військовозобов’язаних чоловіків.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG