Доступність посилання

ТОП новини

«Російські триколори на будівлях стали ударом». Жителька Скадовська про окупацію міста


Російські військові в окупованому місті Скадовську Херсонської області, 20 травня 2022 року
Російські військові в окупованому місті Скадовську Херсонської області, 20 травня 2022 року

Скадовськ – це ще одне курортне місто в Херсонській області, яке майже на самому початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну було окуповане. Журналісти проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» поспілкувалися з місцевою жителькою, яка розповіла, як відбувалося захоплення міста, що шокувало жителів та як містяни зараз живуть в окупації. Жінка просить не називати її ім'я та прізвище з міркувань безпеки.

Скадовськ, архівне фото
Скадовськ, архівне фото

«Відчуття покинутості»

– Вранці 24 лютого мені почали телефонувати родичі. Почали казати, що [масштабна] війна почалася, а я одразу не повірила. Після цього почала дивитись в інтернет, і тоді все зрозуміла.

Жінка згадує, що з міста одразу почали виводити поліцію, через що у мешканців з’явилося «відчуття покинутості».

Поліцейським роздали зброю та почали евакуювати до Херсону

– У цей день я зателефонувала знайомому поліцейському, він сказав що їх відводять. Роздали зброю та почали евакуювати до Херсону, а потім їх відвели до Миколаєва. Після цього зрозуміла, що ми тут одні залишилися.

Жителька Скадовська каже, що на початку березня на адміністративних будівлях міста почали знімати українські прапори та вивішувати російські триколори, що для містян, наголошує жінка, «стало значним ударом».

– Коли я побачила це, у мене був легкий шок. Ніколи не могла подумати, що таке побачу, тому і реакція стала відповідна. З негативом це сприйняли всі мешканці Скадовська, на жаль в місті є невелика кількість «вати». Тих, хто підтримував або має лояльне ставлення до окупантів.

«Адресні репресії»

Зі зміною прапорів та призначення гауляйтерів почалися репресії місцевого населення, розповіла жінка. Вона каже, що з початком окупації російські сили проводили «адресні репресії» колишніх військових, поліцейських, працівників місцевого самоврядування та активістів.

Здебільшого люди налякані та не розуміють, що робити

– Є «вата», що тією чи іншою мірою підтримує окупацію, але в масі населення проти, та і за їхніми паспортами (паспортами РФ – ред.) черга не стоїть. Здебільшого люди налякані та не розуміють, що робити. Були і «адресні» репресії, коли приходили до патріотів, атошників, поліцейських, працівників міської ради. Всіх так чи інакше забирали на «розмову». Багато хто після такого відразу їде з міста.

Броньована вантажівка російських окупаційних військ у центрі Херсону, липень 2022 року
Броньована вантажівка російських окупаційних військ у центрі Херсону, липень 2022 року

Однією з цілей Росія у Херсонській області було намагання нав’язати свою валюту. Але наразі вже серпень, в широкому обігу російського рубля в області немає, стверджує жителька Скадовська.

В магазинах навіть решту в гривнях видають, якщо покупці платять рублями

– Переважно рубль входу через те, що більшість пенсіонерів отримали по 10 тисяч рублів. Ними вони і розраховуються в магазинах, але на цьому – все. В магазинах навіть решту в гривнях видають, якщо покупці платять рублями.

Перше, що турбує громадян це звичайні побутові речі ціни в магазинах, доступність ліків та безпечність життя. На жаль, коли місто окупували російські військові, ці речі стали ще більш значущими, ніж раніше.

Без літнього заробітку

Скадовськ – курортне місто і фінансове становище місцевих жителів дуже залежить від сезону. Через війну курортний сезон цього року не відбувся.

Скадовськ без туристів, липень 2022 року
Скадовськ без туристів, липень 2022 року

– У нас багато хто жив із сезону, скажімо, я. Для мене заробіток в цей період був суттєвим джерелом доходу. Зараз – пусті пляжі й ніяких перспектив.

Єдиним шляхом покинути Скадовськ залишається окупований Крим. Інші шляхи блокують російські військові. Молодь переважно вже покинула місто, залишилися в основному літні люди, розповідає жінка.

– Місцеві їдуть через Крим, їдуть до Грузії, а потім у Європу. Таке відчуття, що дві третини містян виїхали. Переважно це люди від 25 до 45. Молоді люди не хочуть жити в окупації.

Нашій співрозмовниці теж вдалося виїхати з окупації, вона прямує до Німеччини. Жінка каже, що дуже чекає на перемогу України у війні та на визволення рідного міста.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини півдня України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG