Доступність посилання

ТОП новини
Після ракетного удару в Запоріжжі, 8 травня 2024 року
Після ракетного удару в Запоріжжі, 8 травня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

Латвія вирішила заблокувати російські соцмережі «Вконтакте», «Однокласники» та «Мой мир»

У Латвії заблокують російські соцмережі «Вконтакте», «Однокласники» та «Мой мир», повідомив у твітері голова Нацради з електронних ЗМІ Іварс Аболіньш.

Рішення ухвалене, відповідно до санкцій ЄС. Як пояснив голова Нацради, ці соцмережі є власністю та перебувають під контролем Юрія Ковальчука та Володимира Кирієнка, щодо яких Євросоюз запровадив санкції.

Повідомляється, що фізичне блокування платформ відбудеться вже наступного тижня.

Контроль у компанії VK належить «Газпром-медиа» та страховій групі «Согаз», найбільшими власниками яких є у тому числі друг Володимира Путіна Юрій Ковальчук та його родина, племінник президента Михайло Шеломов та «Газпром». Компанію очолив Володимир Кирієнко – син першого заступника глави адміністрації президента Сергія Кирієнка.

Литва відкликає свого посла з Росії та планує закрити консульство в Санкт-Петербурзі – ЗМІ

Литва відкликає свого посла з Росії та планує закрити консульство в Санкт-Петербурзі наступного місяця через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляють російські ЗМІ.

Вони цитують литовське національне радіо, яке повідомило, що в постанові уряду Литви, оприлюдненій 12 травня, йдеться про відкликання посла Ейтвідаса Баярунаса 1 червня і закриття консульства 7 червня.

Відкликати посла вирішив міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс ще 4 квітня.

Сейм Литви 10 травня визнав Росію «державою, яка підтримує та здійснює тероризм», а її дії в Україні геноцидом української нації.

Дружина «азовця» розповіла про зустріч з папою Римським

Папа Римський «дуже сильно занурений у ситуацію» із захисниками Маріуполя, що перебувають на «Азовсталі», і не проти, щоб Ватикан був залучений до процесу їхньої евакуації. Про це у коментарі Радіо Свобода розповіла дружина «азовця» Юлія Федосюк, яка була однією із тих, хто 11 травня зустрівся з понтифіком.

«Із того, як говорив і поводився папа Римський, було зрозуміло, що він занурений у цю ситуацію дуже сильно. Він вже зі свого боку пропонував варіанти, пропонував свою допомогу і на питання про евакуацію, про коридор та про святий престол як посередник у цьому всьому, він відповів, що говорив з кардиналами і що для них це – не проблема. Із чого стало зрозуміло, що, як завжди: єдина проблема – це Російська Федерація та Путін», – розповіла Юлія Федосюк.

11 травня папа Римський зустрівся з дружинами бійців полку «Азов», заблокованих у Маріуполі, – Катериною Прокопенко та Юлією Федосюк. Зокрема, вони передали понтифіку фотографії поранених бійців на «Азовсталі» та закликали його «не дати їм померти».

ПЦУ: Митрополичий фонд збудує тимчасове житло для людей, чиї домівки зруйнували війська РФ

Митрополичий фонд Православної церкви України збудує тимчасове житло для українських родин, чиї домівки були зруйновані російськими військами.

Як повідомила пресслужба ПЦУ, наразі отримано 20 мільйонів гривень на побудову тимчасового житла для 50 родин.

«Перші з них зможуть заселитися вже на початку червня. Планується, що згодом, після відновлення помешкань цих родин в їхніх рідних містах, буде можливість передати це житло іншим постраждалим від війни українцям», – йдеться в повідомленні.

Встановлення модульних будинків буде розпочато з Київщини: в Гостомелі, в селах Озерне, Мощун та інших населених пунктах, що постраждали під час війни. Встановлення такого житла планують завершити до середини літа.

Обстріли, спроби штурму і розвідка – Генштаб ЗСУ про дії військ РФ

Російські війська продовжують обстрілювати позиції ЗСУ, сьогодні намагалися здійснити штурмові дії у напрямку кількох населених пунктів, а також проводили повітряну розвідку із застосуванням безпілотників у районах Покровська, Слов’янська та Павлограда. Про це повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

За повідомленням, на Харківському напрямку основні зусилля ворога зосереджувалися на недопущенні просування українських військ та звільнення тимчасово зайнятих територій. Протягом доби противник обстрілював позиції українських військ у районах населених пунктів Питомник та Руські Тишки.

На Слов’янському напрямку російські війська активних дій не проводили – основні зусилля зосереджували на поповненні запасів матеріально-технічних засобів для нарощування наступальних спроможностей. Вели обстріли в районах населених пунктів уздовж лінії зіткнення, здійснювали повітряну розвідку.

На Донецькому напрямку російські загарбники застосовували міномети, ствольну артилерію, реактивні системи залпового вогню та завдавали ракетно-бомбових авіаційних ударів з метою руйнування фортифікаційних споруд українських підрозділів.

«На Лиманському напрямку ворог намагається захопити ділянку місцевості на правому березі річки Сіверський Донець та закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка. Здійснював штурмові дії у напрямку населеного пункту Новоселівка, успіху не має», – йдеться у повідомленні.

На Сєвєродонецькому напрямку противник продовжує штурмові дії в районі населеного пункту Воєводівка, без успіху.

Також, за даними Генштабу, на Бахмутському, Авдієвському та Курахівському напрямках російські війська ведуть штурмові дії з метою покращення свого тактичного розміщення, але успіху не мають.

Рада з прав людини ООН проголосувала за розслідування ймовірних злочинів військ РФ в Україні

Рада ООН з прав людини більшістю голосів схвалила резолюцію про початок розслідування щодо зловживань російських військових в Україні.

«За» проголосували 33 члени, а дві країни – Китай та Еритрея – «проти».

Дванадцять країн утрималися від голосування у Раді, що базується в Женеві.

У резолюції посилаються на очевидні випадки тортур, стрілянини та сексуального насильства, а також інших звірств, які задокументовані групою ООН.

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет раніше заявила, що поблизу Києва після відступу російських військ були знайдені тисячі трупів, що може бути доказом воєнних злочинів. Через відеозв’язок вона повідомила, що нині триває перевірка ймовірних порушень.

«Масштаби незаконних вбивств, у тому числі ознаки страт в районах на північ від Києва, шокують», – сказала Бачелет, коли обговорювалася ймовірність початку розслідування.

У Раді ООН з прав людини засудили звірства, задокументовані експертами на окупованих Росією територіях, а також зажадало доступу працівників гуманітарних місій до людей, яких вивезли з України до Росії після початку вторгнення.

Наслідки ранкового обстрілу Запоріжжя: влучили у заповідну частину Хортиці

Російська крилата ракета сьогодні вранці влучила у заповідну частину острова Хортиця, повідомляє у телеграмі Запорізька обласна військова адміністрація.

«Сьогодні, 12 травня, близько 10:00 російські війська запустили крилату ракету по Запоріжжю. Вона влучила у заповідну частину острова Хортиця, викликавши пожежу. Після обстеження території ураження, жодних руйнувань інфраструктури не виявлено», – йдеться у повідомленні.

За уточненою інформацією, жертв і постраждалих немає.

Раніше в ОВА повідомили, що російські військові 12 травня близько 10:00 запустили крилату ракету по Запоріжжю. Тоді не повідомлялося про наслідки цієї ракетної атаки.

Росія своїми діями біля кордону намагається завадити переміщенню ЗСУ на інші напрямки – Генштаб

Російські війська своїми діями у прикордонних областях намагаються не допустити переміщення українських підрозділів на інші напрямки, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

За цими даними, російські військові продовжують посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях, здійснюють обстріли прикордонних районів України.

«Ймовірно ворог продовжить ведення демонстраційних дій на зазначеній ділянці державного кордону України та обстріли з території російської федерації з метою недопущення переміщення підрозділів наших військ на інші напрямки», – йдеться у у вечірньому зведенні Генштабу.

У Латвії дозволили зносити радянські памʼятники. Росія хоче «покарати» її за це

Сейм Латвії зняв юридичну перешкоду для знесення радянських памʼятників на території країни, припинивши в односторонньому порядку дію 13-ї статті латвійсько-російського договору, яка гарантувала захист таким меморіальним спорудам.

У звʼязку з цим Ризька дума на найближчому засіданні планує розглянути питання щодо знесення радянського пам'ятника в Пардаугаві.

Однак ще 11 травня мер Риги спрогнозував, що, ймовірно, до виборів Сейму, які заплановані на 1 жовтня цього року, монумент прибрати зі столиці не вдасться, тому що для такого демонтажу необхідно провести конкурс на право здійснення таких робіт та вирішити, як виглядатиме територія парку після знесення цього памʼятника. Це – тривалий процес.

Російський союз Латвії (РСЛ) уже закликав тих, хто незгодний із таким рішенням Сейму, прийти 13 травня пікетувати його.

У самій Росії вимагають покарання для Латвії через її рішення: голова комісії Ради Федерації РФ із захисту суверенітету Андрєй Клімов заявив, що Латвію «необхідно напоумити», вживши вкрай жорсткі заходи економічного характеру.

Водночас перший заступник голови міжнародного комітету Ради Федерації Владімір Джабаров заявив, що Росія готова забрати із Риги пам'ятник радянським визволителям, який хочуть знести.

Верещук: з Росією поки що обговорюється евакуація лише 38 важкопоранених бійців з «Азовсталі»

Міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що українська влада веде «дуже складні» переговори щодо евакуації важкопоранених бійців з «Азовсталі» в обмін на полонених росіян, але йдеться поки що лише про вивезення з Маріуполя 38 важкопоранених бійців.

«Зараз ми ведемо переговори лише про 38 важкопоранених (лежачих) бійців. Працюємо покроково. Обміняємо 38 важких, потім будемо рухатись далі. Зараз немає перемовин про обмін 500 або 600 людей, про що повідомляють деякі ЗМІ», – написала вона в телеграмі.

Вона також закликала деяких політиків, громадських діячів та журналістів утриматися від публічних коментарів щодо переговорів, оскільки вони не лише дезінформують суспільство, а й шкодять переговорному процесу.

«Я дуже прошу. Йдеться про життя людей. Утримайтеся від публічних коментарів про те, чого не знаєте. Якщо все вийде і ми витягнемо людей, потім робіть, що хочете. А зараз прошу бути відповідальними та не заважати», – наголосила Верещук.

У Латвії дозволили зносити радянські памʼятники. Росія хоче «покарати» її за це

Сейм Латвії зняв юридичну перешкоду для знесення радянських памʼятників на території країни, припинивши в односторонньому порядку дію 13-ї статті латвійсько-російського договору, яка гарантувала захист таким меморіальним спорудам.

У звʼязку з цим Ризька дума на найближчому засіданні планує розглянути питання щодо знесення радянського пам'ятника в Пардаугаві.

Однак ще 11 травня мер Риги спрогнозував, що, ймовірно, до виборів Сейму, які заплановані на 1 жовтня цього року, монумент прибрати зі столиці не вдасться, тому що для такого демонтажу необхідно провести конкурс на право здійснення таких робіт та вирішити, як виглядатиме територія парку після знесення цього памʼятника. Це – тривалий процес.

Російський союз Латвії (РСЛ) уже закликав тих, хто незгодний із таким рішенням Сейму, прийти 13 травня пікетувати його.

У самій Росії вимагають покарання для Латвії через її рішення: голова комісії Ради Федерації РФ із захисту суверенітету Андрєй Клімов заявив, що Латвію «необхідно напоумити», вживши вкрай жорсткі заходи економічного характеру.

Водночас перший заступник голови міжнародного комітету Ради Федерації Владімір Джабаров заявив, що Росія готова забрати із Риги пам'ятник радянським визволителям, який хочуть знести.

Верещук: з Росією поки що обговорюється евакуація лише 38 важкопоранених бійців з «Азовсталі»

Міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що українська влада веде «дуже складні» переговори щодо евакуації важкопоранених бійців з «Азовсталі» в обмін на полонених росіян, але йдеться поки що лише про вивезення з Маріуполя 38 важкопоранених бійців.

«Зараз ми ведемо переговори лише про 38 важкопоранених (лежачих) бійців. Працюємо покроково. Обміняємо 38 важких, потім будемо рухатись далі. Зараз немає перемовин про обмін 500 або 600 людей, про що повідомляють деякі ЗМІ», – написала вона в телеграмі.

Вона також закликала деяких політиків, громадських діячів та журналістів утриматися від публічних коментарів щодо переговорів, оскільки вони не лише дезінформують суспільство, а й шкодять переговорному процесу.

«Я дуже прошу. Йдеться про життя людей. Утримайтеся від публічних коментарів про те, чого не знаєте. Якщо все вийде і ми витягнемо людей, потім робіть, що хочете. А зараз прошу бути відповідальними та не заважати», – наголосила Верещук.

Російські війська знову атакували Кременчуцький НПЗ – ОВА

Російські війська знову атакували Кременчуцький НПЗ, повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

«Чотири «прильоти» знову по Кременчуцькому НПЗ. Також звуки вибухів чутно було в Полтавському районі. Деталі згодом. Не залишаємо укриття», – написав він у телеграмі.

Наприкінці березня російські військові почали завдавати авіаційних ударів по базах паливно-мастильних матеріалів. Було знищено або пошкоджено нафтобази на Львівщині, на Волині, Рівненщині, Полтавщині, Дніпропетровщині та Одещині.

Також внаслідок російських авіаобстрілів 2 квітня було знищено інфраструктуру Кременчуцького НПЗ – найбільшого підприємства з виробництва нафтопродуктів в Україні, яке забезпечує понад третину всього українського ринку палива.

Фінляндія йде у НАТО, а Медведєв знову погрожує ядерною зброєю | Свобода LIVE

  • Ядерний шантаж триває

В Кремлі знову погрожують ядерною війною. Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що поставки країнами НАТО зброї до України, в Росії це називають «накачуванням» підвищують ризик повноцінної ядерної війни.

Мєдвєдєв, до слова, не вперше погрожує ядерною війною. Він також сказав, що підтримка України з боку НАТО підвищує ймовірність конфлікту між НАТО і Росією. І це, мовляв, буде катастрофічним сценарієм для всіх. Але НАТО, попри російські вимоги і погрози, таки буде розширюватися.

Про це і не тільки – в програмі Свобода LIVE на @Радіо Свобода:

Місця масових поховань навколо Маріуполя продовжують збільшуватись – «Схеми»

Місця масових поховань біля Маріуполя продовжують збільшуватись. Такі зміни супутник зафіксував у травні у селищі Старий Крим та селі Виноградне Донецької області, повідомляють «Схеми» (Радіо Свобода).

Найбільші зміни супутник Planet Labs зафіксував у травні у селищі міського типу Старий Крим на північний захід від Маріуполя. На супутниковому знімку за 8 травня місце масового поховання на місцевому кладовищі збільшились з 200 метрів до понад 340 метрів у довжину – у порівнянні зі знімком цієї території за 24 квітня, раніше опублікованим «Схемами». Також збільшилась кількість траншей.

На знімку за 8 травня також можна помітити техніку – ймовірно, екскаватор.

Далі читайте тут

Втратила сина, зятя і сама загинула на війні. Історія психолога полку «Азов» Наталії Луговської із Червонограда

77-річна Параскевія Висоцька з Червонограда на війні втратила у 2018 році 23-річного онука Юрія Луговського, а 3 травня цього року 51-річну доньку Наталію Луговську. Кількома днями раніше, 21 квітня, загинув, захищаючи Україну, і чоловік онучки ‒ Олексій Ластович. Усі вони служили у полку «Азов». Тіла Наталії та Олексія досі залишаються на «Азовсталі» у заблокованому Маріуполі.

Радіо Свобода відвідало матір Наталії Луговської.

Розповідь читайте тут

Єврокомісія створила план, щоб Україна могла експортувати своє зерно

Європейська комісія надала план дій, спрямований на допомогу Україні експортувати сільськогосподарську продукцію. Про це йдеться у повідомленні європейського відомства.

Європейська сторона запропонувала план дій щодо створення «маршрутів солідарності», щоб Україна могла експортувати зерно, а також імпортувати необхідні їй товари – від гуманітарної допомоги до кормів для тварин і добрив.

«Потужність транспортних мереж та перевантажувальних терміналів: українські сільськогосподарські експортні поставки мають бути пріоритетними, а менеджери інфраструктури мають надати залізничні потужності для цього експорту. Комісія також закликає гравців ринку терміново перемістити мобільні зернонавантажувачі на відповідні прикордонні термінали для прискорення перевалки», – йдеться у повідомленні.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зауважила, що війна Росії проти України загрожує продовольчій безпеці світу.

«Україна – житниця світу. Перешкоджаючи життєво важливому експорту, війна Кремля загрожує продовольчій безпеці у всьому світі. Сьогодні ми вживаємо заходів, щоб полегшити транспортування зернових з України та подолати нагальні проблеми», – написала вона в твіттері.

Росія може провести «референдум» у Маріуполі – радник мера

Росія вже 15 травня може провести «референдум» у Маріуполі. Про це заявив радник мера Петро Андрющенко.

«За всіма ознаками окупанти мають намір прямої інтеграції Маріуполя в Росію (разом з «ДНР»). Надходить інформація про намір організації та проведення «референдуму». Учора сайт Маріуполя 0629.com.ua назвав дату 15 травня. Ми також неоднаразово отримували свідчення від джерел, що самоназваний «мер» називає саме цю дату. Не можемо ані підтвердити, ані спростувати. Продовжуємо відслідковувати та фіксувати», – наголосив Андрющенко.

Він також відзначив, що про намір Росії інтегрувати Маріуполь може свідчити перехід міста на російський код мобільного зв’язку і те, що в зошити в школах в Маріупольському районі та самому місті підписують «Маріуполь. Ростовська область».

Війська РФ продовжують обстріли Миколаєва з РСЗВ – ОК «Південь»

Російські війська продовжують обстріли реактивними системами залпового вогню Миколаєва, постраждалих немає, повідомляє оперативне командування «Південь».

«На Миколаївському напрямку продовжуються серійні обстріли реактивними системами залпового вогню як наших позицій, так і промислової зони Миколаєва. Ворог продовжує руйнувати інфраструктуру та тиснути психологічно на мирне населення», – йдеться у повідомленні.

Російські війська регулярно обстрілюють Миколаїв та область.

Рада оновила ветований Зеленським законопроєкт про конфіскацію російських активів

Верховна Рада законодавчо підтримала пропозиції президента, які він вніс до парламенту після того, як ветував проголосований раніше законопроєкт щодо конфіскації російських та білоруських активів в Україні та за кордоном.

За документ у новому вигляді проголосували 308 народних депутатів.

Законопроєкт щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб, Верховна Рада вперше ухвалила вцілому 21 квітня.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG