Доступність посилання

ТОП новини

Розслідувачка розповіла, що Росія стежить за українськими дітьми в соцмережах за допомогою ШІ


«На кожну дитину на підставі всіх лайків, постів, тегів складають досьє. У досьє є два дуже важливі показники» (фотоколаж)
«На кожну дитину на підставі всіх лайків, постів, тегів складають досьє. У досьє є два дуже важливі показники» (фотоколаж)

Російська влада боїться дітей, яких вивезла з України, та намагається їх «перевиховати» й поставити під жорсткий цифровий контроль. Про це у своєму розслідуванні пише російське видання «Медуза». Як з’ясували журналісти, за українськими дітьми, які живуть на окупованих територіях, у соцмережах стежить штучний інтелект. Російська влада присвоює їм «коефіцієнти деструктивності та опозиційності».

Про те, як РФ поводиться з українськими дітьми, як їх повернути назад в Україну та притягти до кримінальної відповідальності причетних до депортації – йдеться в огляді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

  • Як встановили журналісти «Медузи», невдовзі після початку повномасштабного вторгнення президент Росії Володимир Путін своїм указом видав Мінпросвіти 52 мільйони рублів для роботи з дітьми старшого віку. На ці гроші у російському міністерстві відкрили Федеральний центр розвитку програм із соціалізації підлітків. Він став оператором стратегічної програми із назвою «Підлітки Росії».
  • Перед російськими вчителями стоїть завдання «переорієнтації та становлення російської ідентичності» дітей з окупованих територій Донецької, Луганської, а також Запорізької та Херсонської областей.
  • З того часу так званий підлітковий центр координує роботу зі школярами в усіх регіонах Росії та на окупованих українських територіях. Нову структуру відкрили спеціально для українських дітей, кажуть співрозмовники «Медузи» з російського міністерства. Саме співробітники цього центру «стирають українське минуле цих дітей та вбудовують їх у російський світ», пише видання.

«Носії деструктивної ідеології, бо з України»

У розслідуванні «Вони можуть почати протидіяти» журналістка «Медузи» Лілія Яппарова посилається на документи російського Міністерства просвіти. В інтерв’ю «Новинам Приазов’я» авторка висловила думку, що російські методи, які застосовуються до дітей з України, свідчать про спроби змінити ідентичність неповнолітніх.

Українську ідентичність цих дітей переписують. Діти, які привезені з України в Росію, описуються як «носії деструктивної ідеології»
Лілія Яппарова

«Комплекс методичних матеріалів прямо дає зрозуміти, що справді українську ідентичність цих дітей переписують. Зокрема, використовуються такі терміни, як «перевиховання». Діти, які привезені з України в Росію, описуються як «носії деструктивної ідеології». Причому «засвоїли вони цю ідеологію просто за фактом свого перебування на території України» – це, знов-таки, цитата з методичних матеріалів. В інших міжвідомчих звітах, в одному з яких брало участь Мінпросвіти (РФ – ред.), йдеться, що треба прищеплювати українським дітям в усіх нині окупованих Росією регіонах України «комплекс національних, історичних, культурно-моральних традицій, сформованих у Російській Федерації». На всіх тих територіях (відповідно до рекомендацій – ред.) потрібно перевиховувати, реінтегрувати, заохочувати українських дітей до російської ідентичності», – поділилася деталями розслідування журналістка.

За даними Національного інформаційного бюро, 19,5 тисяч українських дітей депортовані або примусово переміщені окупаційними силами. Портал «Діти війни» також повідомляє, що станом на 2 квітня 2024 року вдалося повернути 388 дітей.

Уповноважена при президенті Росії з прав дитини Марія Львова-Бєлова заявляла, що в Росію вивезені 700 тисяч дітей з України. За словами Бєлової, більшість з них начебто виїхала з батьками або іншими родичами. Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі в березні 2023 року видав ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової. Обох підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій і переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованих територій України.

Російський президент Володимир Путін та уповноважена при президенті Росії з прав дитини Марія Львова-Бєлова. Лютий 2023 року
Російський президент Володимир Путін та уповноважена при президенті Росії з прав дитини Марія Львова-Бєлова. Лютий 2023 року

Роботу уповноваженої з українськими дітьми продовжує фінансувати російський уряд.

Львова-Бєлова отримає 2024 року чималі гроші, 945 мільйонів рублів, з державного бюджету на свої проєкти
Лілія Яппарова

«Львова-Бєлова отримає 2024 року чималі гроші, 945 мільйонів рублів, з державного бюджету на свої проєкти», – розповіла Яппарова.

«Цифрове стеження» за українськими дітьми

За інформацією журналістки «Медузи», українські діти стикаються з жорстокістю та переслідуваннями в окупації та на території Росії. Активність дітей в інтернеті відстежує спеціально створений центр.

Вони відстежують соцмережі за допомогою штучного інтелекту. І на кожну дитину на підставі всіх лайків, постів, тегів та груп – чого завгодно, складають досьє
Лілія Яппарова

«За дітьми на окупованих територіях ведеться цифрове стеження. Існує АНО ЦИСМ (Автономна некомерційна організація «Центр вивчення та мережевого моніторингу молодіжного середовища» – ред.), що отримала з федерального бюджету під два мільярди рублів на свою діяльність. Вони відстежують соцмережі за допомогою штучного інтелекту. І на кожну дитину на підставі всіх лайків, постів, тегів та груп – чого завгодно, складають досьє. У досьє є два дуже важливі показники – це коефіцієнт опозиційності та коефіцієнт деструктивності», – навела деталі розслідування журналістка «Медузи».

Вона додала, що в розпорядженні редакції є анкети школярки з Амвросіївки та школяра з Луганська. Обидва населені пункти окуповані з 2014 року.

«Якщо дитина виявилася «проблемною», при кожній з цих анкет є документи, як далі Мінпросвіти спілкувалося з органами опіки, вихователями на місцях про те, що робити з дитиною. До директора (школи – ред.) приїжджали люди, викликали поліцію, проводили бесіди з родичами, опитували друзів», – каже журналістка Яппарова.

З огляду на бойові дії та окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Із українських дітей – у російські силовики?

Росія розбудовує мережу закладів для мілітаризації молоді на окупованих територіях. Про це у березні повідомив Центр національного спротиву. За даними підпілля, зокрема, у Криму нарощують діяльність організації «Юнармія» та планують розвивати центр військового виховання молоді «Авангард». Надалі окупаційні сили мають намір розбудувати таку ж саму мережу на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.

За інформацією Центру нацспротиву, Росія намагається змінити самоідентифікацію української молоді та зробити її більш прихильною до російського панування, щоб після цього залучити дівчат та хлопців до лав окупаційних силових структур.

Експерт та аналітик Центру громадянської просвіти «Альменда» Олег Охредько в коментарі «Новинам Приазов’я» зазначив, що влада РФ намагається нав’язати українським дітям вступ до російських закладів вищої освіти. Із цією метою працює програма під назвою «Університетські зміни».

Усе спрямоване на те, щоб діти потім самостійно виїжджали з території України, добровільно вступали до російських вишів
Олег Охредько

«За нашими підрахунками, впродовж двох років понад 20 тисяч українських дітей були вивезені до Росії на короткий термін, щоб познайомитися з вишами. Але під час цього знайомства обов’язково є день, присвячений російському молодіжному руху «Движение первых» (українською «Рух перших» – ред.), обов’язкові мілітаризація та пропаганда. І все це спрямоване на те, щоб діти потім самостійно виїжджали з території України, добровільно вступали до російських вишів», – розповідає аналітик.

За даними Охредька, окупаційна влада продовжує вивозити дітей з України у табори, де їх занурюють у шкільну програму та інформаційну повістку Росії. Українців везуть у віддалені регіони РФ, додає експерт.

Аналітик Центру громадянської просвіти «Альменда» Олег Охредько
Аналітик Центру громадянської просвіти «Альменда» Олег Охредько
Дітей, яких зарахували до «неблагонадійних» або «активних», вивозили до Чечні – у табори, де з ними вже займалися військові
Олег Охредько

«Дітей вивозять на відпочинок до Чувашії або Тюмені. Причому це відбувається восени або взимку. Також дітей вивозять до Владивостока, в табір «Океан», або до Чечні. Дітей, яких зарахували до «неблагонадійних» або «активних», вивозили до Чечні – у табори, де з ними вже займалися військові», – говорить він.

Охредько переказує свідчення дітей, як «вихователі» в таборах били та закривали їх без їжі за прояви української ідентичності.

«Дуже часто змушували, щоб вони вчили російський гімн, а потім його співали. Тобто відбувалося фізичне приниження дітей, їх буквально змушували, щоб вони змінювали свою ідентичність», – зазначив експерт та аналітик Центру громадянської просвіти «Альменда».

Чи спрацює Міжнародна коаліція з повернення українських дітей?

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак нещодавно повідомив, що Міжнародна коаліція з повернення українських дітей вже об’єднала 33 країни. За його словами, маючи підтримку міжнародних партнерів, коаліція якісно примножить зусилля української влади та сприятиме поверненню українських дітей.

Фізичне повернення дітей з високою ймовірністю відбуватиметься шляхом співпраці з третьою стороною. Нині нею є Катар
Катерина Рашевська

Юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська пояснила «Новинам Приазов’я», що до коаліції приєднуються країни глобального Півдня. На думку експертки, ці країни «мають потужні позиції всередині ООН».

«Фізичне повернення (дітей в Україну – ред.) з високою ймовірністю поки що відбуватиметься шляхом співпраці з третьою стороною. Нині такою стороною є Катар. Але, можливо, з’являться нові держави», – висловилася вона.

На погляд Рашевської, для покарання відповідальних за депортацію та «перевиховання» українських дітей потрібно використовувати як міжнародну, так і національну судові системи.

«Що стосується покарання індивідуальних осіб, а не держави Росія, то є міжнародний кримінальний суд для високопосадовців. Наприклад, для міністра просвіти Сергія Кравцова або для Путіна, оскільки він мало того, що підтримує всі проєкти з мілітаризації та «перевиховання» зі свого фонду президентських грантів, так ще і є офіційним главою так званого «Руху перших», який налічує декілька тисяч дітей на окупованих територіях», – зазначила Рашевська.

Юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська
Юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська
Вчителька, яка вчила любити Путіна, явно не кандидат на отримання ордера на арешт від МКС
Катерина Рашевська

На її думку, Україна має якнайшвидше привести національне законодавство у відповідність до стандартів міжнародного кримінального права. Зокрема, ввести у законодавство статті, що стосуються злочинів проти людяності.

«Щоб не було хибних надій, МКС не каратиме всіх і кожного. Вчителька, яка вчила любити Путіна, явно не кандидат на отримання ордера на арешт. Цими людьми має зайнятися національна правова система. Тож Україна має негайно ратифікувати Римський статут або ж точково змінити своє національне право», – підсумувала вона.

Видання «Медуза» з’ясувало, що за перші шість місяців 2023 року в Росії померли п’ятеро депортованих з України дітей. Дані цих дітей та причини їхньої смерті наразі неможливо встановити журналістськими методами, розповіла журналістка Яппарова.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG