Доступність посилання

ТОП новини

Switchblade від США. Чим готова бити Україна: уся збройова допомога (оновлюється)


NLAW в руках українського військового на тренуваннях у зоні ООС, напередодні повномасштабного вторгнення Росії
NLAW в руках українського військового на тренуваннях у зоні ООС, напередодні повномасштабного вторгнення Росії

Президент США Джо Байден 16 березня анонсував новий пакет збройової допомоги Україні. У ньому – 800 переносних зенітно-ракетних комплексів «Стінгер»; 2 000 ПЗРК «Джавелін»; 1 000 одиниць легкого протиброньового озброєння та 6 тисяч протиброньових систем АТ-4; 100 тактичних безпілотних літальних систем; 100 гранатометів, 5 тисяч гвинтівок, 1 тисяча пістолетів, 400 кулеметів та 400 дробовиків; понад 20 мільйонів боєприпасів для стрілецької зброї, гранатометів та мінометів; 25 тисяч бронежилетів та 25 тисяч шоломів.

Напередодні та під час повномасштабного вторгнення Росії Україні були передані протитанкові ракетні комплекси, катери, безпілотники, зброя та боєприпаси. Все це зараз активно використовується для відсічі агресору. Загалом, зброю передавали США, Канада, Британія, Литва, Польща, Німеччина, Швеція, Чехія... Радіо Донбас.Реалії розповідає, для чого потрібна зброя, яку передали та передають зараз.

Безпілотники

Switchblade

США передадуть Україні 100 безпілотників Switchblade, повідомив Politico конгресмен Майкл Маккол (Mike McCaul) 16 березня.

Switchblade – це дрон-камікадзе. Його запускають з труби, як мінометний снаряд, він врізається у ціль та знищує її. Дрон можна запускати з наземних, морських або повітряних платформ. Призначений, зокрема, для ураження бронетехніки. За знищенням цілі оператор може спостерігати в режимі реального часу. «Switchblade – це, по суті, роботизовані розумні бомби, оснащені камерами, системами наведення та вибухівкою. Їх можна запрограмувати на автоматичне ураження цілей за милі, і ними можна керувати навколо цілей, поки не настане слушний момент для удару», – зазначає NBC.

«Мілітарний» зауважує, що існує дві версії дронів: 300 та 600. Switchblade 300 діє на відстані 10 км, летить на висоті від 150 до 4500 м, має максимальну швидкість 160 км/год і тривалість польоту 15 хвилин.

Switchblade 600 діє на відстані 40 км, летить на висоті від 150 до 4500 м, має максимальну швидкість 185 км/год і тривалість польоту 40 хвилин.

У 2016 році як допомогу Україна отримала від США 72 розвідувальних БПЛА RQ-11B Analog Raven Systems. Вони споряджені камерами денного або нічного бачення. Радіус дії – 10 км.

Американський солдат запускає безпілотник RQ11 Raven в Іраку
Американський солдат запускає безпілотник RQ11 Raven в Іраку

Протитанкове озброєння

ПТРК Javelin

Надійшло вже чимало партій від партнерів, і цей комплекс зараз активно використовується. Javelin призначений для ураження бронетехніки, гелікоптерів і БПЛА, наземних укріплень. Дальність ураження у модернізованих ПТРК – 4 км. Бронепробиття – до 800 мм. Ракета може атакувати як по прямій, так і зверху, де захист у бронетехніки менший. Низка ЗМІ саме з цією особливістю пов’язала встановлення на башти російських танків захисних екранів. Як показали стрільби на українському полігоні, такі екрани від американської ракети не рятують.

ПТРК NLAW

Ще один широко застосовуваний для відсічі російським військам NLAW (Next Generation Light Anti-tank Weapon) – протитанковий ракетний комплекс малої дальності стрільби – до 800 м. Призначений для знищення броньованих машин, танків, БТРів, а також гелікоптерів і укріплень. Ефективний в умовах вуличних боїв. Гарантоване бронепробиття – до 500 мм. Ракета розривається, наприклад, над баштою танку, «прошиваючи вогняними струменями».

Переносні зенітно-ракетні комплекси

ПЗРК Piorun

Цей ПЗРК виробляють у Польші, поляки його називають «найсучаснішим у країнах НАТО». Piorun призначений для ураження повітряних цілей, що летять на висоті від 10 до 4000 м. Гранична відстань цілі від оператора: від 500 до 6500м. ПЗРК оснащений тепловізійним прицілом для стрільби вночі та оптико-електронний прицілом; цифрова самонавідна боєголовка має підвищену стійкість до перешкод, роширені можливості виявлення малих цілей (дрони, маневрені ракети). Ракета оснащена польською системою безконтактних запобіжників і двигуновою системою.

ПЗРК Stinger

Stinger (з англ. – жало) – американський ПЗРК, призначений для ураження повітряних цілей (літаків, гелікоптерів, БПЛА, крилатих ракет), а також для обстрілу надводних і наземних цілей. Stinger – одноразовий ПЗРК, має цифрову систему обробки сигналу. Ракета оснащена тепловою головкою самонаведення. Гранична дальність ураження – до 8000 м, граничні висоти ураження цілі: від 500 м до 3500 м. Перебуває на озброєнні понад 28 країн світу. Зокрема, широко використовувався проти радянських військ у Афганістані.

ВМС

Island

Незадовго до нападу Україна отримала 4 катери типу Island – це 34-метрові кораблі берегової охорони. Вони обладнані автоматичною гарматою калібром 25 мм та двома кулеметами калібром 12,7 мм. Катери отримали назви українських міст: «Слов’янськ», «Старобільськ», «Фастів» і «Суми».

Катер «Слов’янськ» в Одесі
Катер «Слов’янськ» в Одесі

Човни, обладнання, спорядження

У лютому 2021 року у ВМС повідомили про отримання 10 швидкісних катерів і понад 70 надувних човнів у рамках міжнародної технічної допомоги від США. Також у ВМС уточнили, що з 2014 року отримують також водолазне спорядження, тепловізори, засоби зв’язку, радіотехнічні комплекси.

Автомобілі

За підрахунками Міноборони, тільки у 2021 році в рамках військової допомоги:

  • США передали 55 бронеавтомобілів HMMWV;
  • Латвія передала 7 санітарних автомобілів Land Rover Defender;
  • Великобританія передала 20 колісних протимінних тралів Spark (призначені для очищення шляхів руху військових колон від вибухонебезпечних предметів).
Перша партія бронеавтомобілів HMMWV у Борисполі, 25 березня 2015 року
Перша партія бронеавтомобілів HMMWV у Борисполі, 25 березня 2015 року

Протибункерний гранатомет SMAW-D

В Україну партія цього озброєння надійшла наприкінці січня. M141 Bunker Defeat Munition (або SMAW-D) – це однозарядний реактивний гранатомет. Його призначення – знищення противника в польових укріпленнях, спорудах та легкій бронетехніці.

Особливість боєприпасу полягає у різному типі детонування: детонує миттєво при ураженні твердої поверхні (напрклад, цегла чи БТР); детонує із затримкою при проникненні у більш м'яке укріплення (наприклад, мішки із піском, земляний бруствер тощо), – це дозволяє боєприпасу проникнути всередину укриття для ураження живої сили противника. Пробиває броню до 25мм, бетонну стіну 200 мм, цегляну кладку до 300 мм. Дальність стрільби: від 15 м до 1000 м.

Прилади нічного бачення

У 2018 році українські військові отримали 2500 приладів нічного бачення.

А ще…

У інфографіці Міноборони за 2021 рік згадують ще про таку допомогу: озброєння, засоби РЛС, боєприпаси, бронежилети, індивідуальні аптечки. Також відомо про безоплатне постачання зі США GPS-навігаторів, лазерних систем імітації бойових дій, радіостанцій Harris Falcon-III.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите. Матеріал опубліковано мовою оригіналу

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2015 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми.

    У соцмережах:

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

XS
SM
MD
LG