Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки візиту української урядової делегації і Андрія Єрмака до США: деталі


Держсекретар США Ентоні Блінкен і керівник Офісу резидента України Андрій Єрмак під час зустрічі у Вашингтоні. 13 листопада 2023 року
Держсекретар США Ентоні Блінкен і керівник Офісу резидента України Андрій Єрмак під час зустрічі у Вашингтоні. 13 листопада 2023 року

Під час робочого візиту до США української делегації перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак зустрілися із представниками американської влади, американських експертних кіл і лідерами думок. Які підсумки цих обговорень?

  • Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт про фінансування, щоб уникнути закриття роботи американського уряду. Документ не передбачає додаткової допомоги для Ізраїлю чи України. Двоетапний план, який пропонується законопроєктом, продовжить фінансування до 19 січня для пріоритетних сфер. Решта буде фінансуватися до 2 лютого.
  • США перебувають у «критичній точці» щодо допомоги Україні, заявив речник Державного департаменту Метью Міллер. «Ми перебуваємо у критичній точці щодо допомоги Україні. Пентагон публічно заявив, що вони вичерпали десь близько 95% своїх коштів для надання допомоги Україні.
  • У Держдепі США вважають, що Палаті представників США потрібно терміново схвалити додаткові запити на фінансування для України та Ізраїлю.

Українська делегації на чолі з першою віцепремʼєркою України та міністеркою економіки Юлією Свириденко та керівником офісу президента Андрій Єрмак здійснили дводенний візит до Вашингтона з метою переконати урядовців та експертну спільноту США надати Україні допомогу, необхідну для продовження відсічі російської широкомасштабної агресії.

Української урядової делегації заявили про свої оптимістичні очікування щодо розв'язання проблеми з наданням Україні військової допомоги, яку все ще не схвалив американський Конгрес, повідомляє українська служба «Голос Америки».

14 листопада українські посадовці зустрічалися з американськими конгресменами та сенаторами, щоб переконати їх якнайшвидше проголосувати за додатковий пакет допомоги для України.

Очільник ОП Андрій Єрмак зазначив, що незважаючи на певні труднощі і тих американських посадовців, які категорично проти підтримки, дружні до України законодавці роблять усе, щоб проголосувати за додаткову допомогу.

Нас підтримують і в нас вірять
Єрмак

«Всі це розуміють, що це дуже важливо, що ця допомога нам вкрай потрібна, щоб продовжувати нашу боротьбу. Ми маємо мотивацію та все для того, щоб отримавши цю допомогу, продовжувати наші зусилля, і наша ціль – перемога. В цьому нас підтримують і в нас вірять. Повертаємось із гарним відчуттям і важливо, щоб кожен такий візит закінчувався результатами для нашої перемоги»

Перша віцепремʼєрка України та міністерка економіки Юлія Свириденко наголосила, що, на її думку, делегації вдалося переконати партнерів допомагати економіці країні. За її словами, вони бачать перспективи для української економіки, вірять у те, що Україна може побудувати сильні інституції та сильну економіку.

«Всі розуміють, що у нас екзистенційна війна. У Росії є варіант не послати армію, партнери можуть допомагати чи не допомагати, а у нас є лише єдиний шлях – воювати. Ми віримо у перемогу. Мені здається, що ми переконали в цьому наших партнерів ще раз», – заявила Свириденко.

Із якими представниками влади зустрічалися

Українські посадовці провели зустрічі із радником з нацбезпеки США Джейком Салліваном, радником прем’єр-міністра Великої Британії з питань національної безпеки Тімоті Барроу, зовнішньополітичним радником канцлера Німеччини Єнсом Пльотнером та радником президента Франції з питань зовнішньої політики Еммануелем Бонном.

Серед іншого сторони обговорювали укладення двосторонніх угод про безпекові гарантії в межах Спільної декларації про підтримку України, ухваленої країнами G7 у Вільнюсі.

Очільник ОП України Андрій Єрмак зустрівся із державним секретарем Ентоні Блінкеном. Як повідомляє Держдеп, «обговорили останні події на полі бою в Україні та підготовку до зими, включно з поточним забезпеченням додаткових засобів ППО та зміцненням критичної інфраструктури України у протистоянні російським ракетним і безпілотним атакам».

Українська делегація обговорила також з американськими колегами укладення двосторонньої угоди між Україною та США про безпекові гарантії на виконання спільної декларації G7 про підтримку України, яку лідери семи країн підписали у Вільнюсі 12 липня. Також розглянули питання санкцій щодо РФ та механізм спрямування заморожених російських активів на відбудову України.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак під час виступу в Гудзоновському інституті (Hudson Institute). Вашингтон, 13 листопада 2023 року
Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак під час виступу в Гудзоновському інституті (Hudson Institute). Вашингтон, 13 листопада 2023 року

«Допомога Україні – це допомога усім демократіям»

На зустрічі із представниками провідних американських експертних кіл і лідерами думок, зокрема Atlantic Council, Інституту Брукінгсама, Гудзоновського інституту, Андрій Єрмак зазначив, що агресія Росії проти України активізувала й об'єднала усі автократичні сили, цьому можна протиставити лише єдність демократичних сил.

Їхня мета – хаос і послідовне послаблення демократій»
Єрмак

«Автократії вже об’єднались і почали неоголошену світову війну. Росія, Іран та Північна Корея свідомо підтримали «Хамас», щоб запалити Близький Схід. Їхня мета – хаос і послідовне послаблення демократій»

А відтак, єдність як усередині країн, так і поміж союзників: США, ЄС, Україною – це найголовніше для протидії автократіям і зменшенні ризиків світового конфлікту.

Андрій Єрмак наголосив на важливості вчасної передачі Україні озброєнь для забезпечення належної роботи систем ППО з метою захисту населення від терористичних ракетних ударів Росії, і усього необхідного для продовження Україною звільнення окупованих російської армією територій.

Допомога Україні – це не лише порятунок української нації, це захист усіх європейців та американців, захист свободи й безпеки всіх людей на планеті
Єрмак

Водночас, повідомляють в Офісі президента України, під час обговорень Єрмак наголосив, що об’єднанню та зміцненню демократичного світу сприятиме вступ України в НАТО, надання безпекових гарантій, а також набуття членства у Європейському Союзі, заради чого в нашій країні навіть під час війни проводяться важливі реформи.

На зустрічі також було порушено питання щодо спрямування заморожених російських активів на потреби України.

«Перемога України та знищення військового потенціалу Росії означатиме руйнування планів агресорів, зменшення впливу терористів у світі. Тому допомога Україні – це не лише порятунок української нації, це захист усіх європейців та американців, захист свободи й безпеки всіх людей на планеті», – сказав керівник ОП України.

Українська делегація наголосила, що «шлях до справедливого й тривалого миру для України та світу забезпечить імплементація ініційованої президентом Зеленським Формули миру», до роботи над планом дій щодо якої вже долучилися понад 80 країн світу.

Запрошення України до НАТО зупинить війну?

Під час обговорень у Гудзоновськму інституті США українська делегація подякувала США за світове лідерство.

«Америка була першою, хто допоміг Україні у боротьбі з тиранією. За це українці дуже вдячні американському народу, Конгресу, президенту Байдену. Однак ваша допомога – це не благодійність, а інвестиції у багатостраждальний світ. Водночас ми створили нову геополітичну реальність. Демократичні країни у всьому світі довели свою здатність об'єднатися та протистояти тиранії», – передає слова очільника Офісу президента України російська служба «Голосу Америки».

При цьому Андрій Єрмак наголосив, що Росія «все ще не переможена і вона не зупиниться».

Росія не зупиниться. З цією метою Кремль відродив «вісь зла»
Єрмак

«Більше того, серед потоку фейкових повідомлень, що виходять із Москви, є одна незаперечна істина. Вони не зупиняться... З цією метою Кремль відродив «вісь зла». Протягом десятиліть Москва формувала коаліцію автократичних режимів, маргінальних рухів та терористичних організацій. І тепер ця коаліція стала справжньою нав'язливою ідеєю Кремля»

На його думку, російське керівництво «зациклене на реванші і постійно посилається на практику Холодної війни».

«У сучасному світі, побудованому на партнерстві та консенсусі інтересів, Росія не має конкурентних переваг». Єдиний шанс для них – «створити ситуацію, в якій різниця між миром та війною стане ілюзорною»

Але, наголосив Андрій Єрмак, «світопорядок, що ґрунтується на правилах, вистоїть і переможе. Як сказав Рональд Рейган, ми підійшли до моменту вибору: «або закони і свобода, або порядки тоталітаризму»»

«Ми (Україна, США та Захід) вистоїмо разом до кінця. Як і сторіччя тому, ми разом здобули рішучість та єдність. Це дало нам унікальну можливість змінити світ», – заявив Єрмак.

Зупинити війну, вважають в Україні, може запрошення України до НАТО.

Україна вже веде відкриті консультації з країнами-членами НАТО, сказав очільник Офісу президента України, «незважаючи на всі суперечливі розмови щодо термінів вступу України до Північноатлантичного альянсу».

Запрошення до НАТО – це дуже сильний аргумент, щоб зупинити війну
Єрмак

«Будь-який компроміс із незалежністю, територіальною цілісністю, суверенітетом є неприйнятним. Запрошення до НАТО – це дуже сильний аргумент, щоб зупинити війну і існує лише одна реальна гарантія безпеки України – це НАТО. Росія – не та країна, яка має право вирішувати, хто буде чи хто не буде в НАТО… Ми зруйнували міф про «другу армію та мир», і давайте разом доведемо цю роботу до кінця»

«Ми боротимемося до нашої спільної перемоги. І чим швидше ми її досягнемо, тим більше людських життів ми врятуємо», – сказав очільник української делегації, звертаючись до політиків США та Заходу.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG