Доступність посилання

ТОП новини
Президент України Володимир Зеленський (на фото) відвідує 117-ту окрему бригаду територіальної оборони під час робочого візиту до Сумської області, 27 березня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський (на фото) відвідує 117-ту окрему бригаду територіальної оборони під час робочого візиту до Сумської області, 27 березня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення

Росія щодня випускає 10-14 крилатих ракет по обʼєктах цивільної інфраструктури України – Залужний

Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний повідомив, що Росія щодня випускає від 10 до 14 крилатих ракет по українських обʼєктах цивільної інфраструктури. Як повідомляє Генштаб ЗСУ, Залужний сказав про це під час телефонної розмови з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі, що відбулася у ніч на 13 травня.

«Останнім часом Росія вдається до тактики масованого використання надзвукових протикорабельних крилатих ракет типу Х-22 по зазначених обʼєктах. Так, минулої доби по Кременчуцькому нафтопереробному заводу противник застосував 12 крилатих ракет, дві з яких вдалося збити з ПЗРК «Стінгер». Однією з причин переходу противником до цієї тактики є відмова від застосування авіації, яка несе великі втрати», – сказав Залужний.

Сили РФ вночі та зранку атакували 10 регіонів України, шестеро постраждалих – Клименко

Сили ОФ вночі та зранку 29 березня атакували 10 регіонів України, пошкоджені енергетична інфраструктура, цивільні об’єкти і приватні будинки, шестеро людей постраждали, зазначив у телеграмі міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

За його словами, понад 150 рятувальників та 35 спеціалізованих автомобілів Державної служби з надзвичайних ситуацій були залучені до ліквідації наслідків нічних та ранкових ударів ворога.

«Росіяни атакували ракетами і дронами. По медичну допомогу одразу після ударів звернулися шестеро людей, серед яких дитина. Зруйновані близько 10 приватних будинків, ще десятки пошкоджені», – зауважив міністр.

Як зазначив Клименко, рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки російських ударів, слідчі фіксують злочини. З потерпілими працюють психологи ДСНС і Національної поліції, уточнив він.

Раніше, у ніч проти 29 березня, під час масованої комбінованої атаки сили РФ вкотре вдарили по енергетичних об’єктах. За даними Повітряних сил ЗСУ, українська протиповітряна оборона знищила 84 російські повітряні цілі з 99.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Міненерго: Росія атакувала об’єкти енергетики у чотирьох областях України

В ніч на 29 березня військові РФ атакували дронами та ракетами енергетичні об’єкти у Дніпропетровській, Черкаській, Кіровоградській, Івано-Франківській областях, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

«На Дніпропетровщині обстріляні об’єкти теплової генерації. Також ворог завдав удару по енергетичному об’єкту в Івано-Франківській області – є пошкодження обладнання», – йдеться у повідомленні.

Внаслідок ударів по об’єктах генерації у Дніпропетровcькій, Черкаській та Кіровоградській областях є пошкодження обладнання, повідомляє міністерство.

В компанії «Укренерго» вранці інформували, що на Дніпропетровщині застосовані аварійні відключення, на Харківщині діють графіки погодинних відключень.

У ніч проти 29 березня, під час масованої комбінованої атаки сили РФ вкотре вдарили по енергетичних об’єктах. За даними Повітряних сил ЗСУ, українська протиповітряна оборона знищила 84 російські повітряні цілі з 99.

Раніше, 22 березня, російські війська завдали чергового удару по Україні. Про удари, зокрема по енергетичній інфраструктурі, повідомляли в Харкові, Запоріжжі, на Дніпропетровщині, Вінниччині, Хмельниччині, Івано-Франківщині, Львівщині, Полтавщині, Сумщині.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

«Розвідка перед ракетними обстрілами»: Гуменюк щодо підготовки Росії до нічної атаки

Російські військові 29 березня масовано атакували територію України, запустивши «шахеди» та ракети різних типів. Перед цим російські військові проводили аеророзвідку, повідомила речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

Гуменюк підкреслила, що під ударом знову опинилися енергетичні об’єкти та критична інфраструктура, зауваживши, що «російські військові намагалися уразити якомога більше таких об’єктів».

В Оперативному командуванні «Південь» повідомили, що перед масованою атакою «ворог проводив «дуже потужну аеророзвідку». Гуменюк зазначила, що «окупанти застосували максимум розвідувальних безпілотників».

«140 розвідників ми нарахували в нашій зоні відповідальності. Це знову говорить про те, що нам потрібні РЕБ, тому що необізнаний ворог не може наводитися, не може проводити масовані атаки», – сказала речниця.

Також вона підкреслила, що «українські захисники потужно протидіють російським дронам на Півдні».

Гуменюк додала, що «навіть самі окупанти у своїх телеграм-каналах скаржаться, що не кожен розвідувальний дрон може долетіти навіть до середини Дніпра».

Раніше, у ніч проти 29 березня, під час масованої комбінованої атаки сили РФ вкотре вдарили по енергетичних об’єктах. За даними Повітряних сил ЗСУ, українська протиповітряна оборона знищила 84 російські повітряні цілі з 99.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

За добу Росія втратила ще 820 військових і 8 танків – нові дані Генштабу ЗСУ

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила близько 440 790 військових, за останню добу – 820 людей, повідомляє вранці 29 березня Генеральний штаб Збройних сил України.

Штаб також наводить дані про втрати РФ військової техніки:

  • танків – 6922 (+8 одиниць за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 13264 (+27)
  • артилерійських систем – 10991 (+28)
  • РСЗВ – 1023 (+2)
  • засобів ПО – 735 (+6)
  • літаків – 347
  • гелікоптерів – 325
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8656 (+56)
  • крилаті ракети – 2022 (+5)
  • кораблів/катерів – 26
  • підводних човнів – 1
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 14645 (+50)
  • спеціальної техніки – 1807 (+7)

Росія і Україна майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявлялось про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти. Також, за його даними, втрати Росії склали 180 тисяч військовослужбовців загиблими, і до 500 тисяч разом поранених і загиблих.

Міністр оборони США Ллойд Остін 19 березня заявив, що щонайменше 315 тисяч російських військовослужбовців були вбиті або поранені з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

24 лютого розвідка Великої Британії заявила, що вбитими й пораненими Росія, ймовірно, втратила приблизно 350 тисяч військових. Такі втрати –350 тисяч – навів і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Україна підписала угоду зі США щодо відтермінування виплат за держборгом

Україна та США підписали двосторонню угоду щодо відтермінування виплат за державним боргом, йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства фінансів.

За даними відомства, угоду підписали міністр фінансів України Сергій Марченко та посол США в Україні Бріджит Брінк.

Укладання угоди було передбачено Меморандумом про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним боргом з групою офіційних кредиторів України з країн «Групи семи» та Паризького клубу.

«Підписання даної угоди дозволить зменшити боргове навантаження на державний бюджет та спрямувати кошти, що мали бути сплачені на погашення та обслуговування боргових зобов’язань, на потреби соціальної та гуманітарної сфер», – сказав Марченко.

Раніше Україна отримала третій транш фінансування на суму близько 900 млн доларів від Міжнародного валютного фонду (в рамках програми Механізму розширеного фінансування (EFF), повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Чотирирічну програму EFF для України з доступом до фінансування в обсязі близько 15,6 мільярда доларів було схвалено 31 березня. Ця програма є частиною більшого пакету другої міжнародної підтримки для України, який наразі становить близько 122 мільярди доларів.

Масована атака Росії по Україні: вночі знищено 84 повітряні цілі з 99 – Повітряні сили

У ніч проти 29 березня українська протиповітряна оборона знищила 84 повітряні цілі з 99, якими Росія атакувала Україну, розповів командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

«У ніч на 29 березня 2024 року противник завдав потужного ракетного-авіаційного удару по об’єктах паливно-енергетичного сектору України, застосувавши різні типи ракет та ударні БпЛА», – зазначив він.

Усього, за словами Олещука, Росія використала 99 засобів повітряного нападу:

  • 60 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» (район пусків Приморсько-Ахтарськ, Курська область -РФ.);
  • 3 аеробалістичні ракети Х-47М2 «Кинджал» (із трьох винищувачів МіГ-31К – Рязанська область – РФ);
  • 2 балістичні ракети «Іскандер-М» (з окупованого Криму);
  • 9 керованих авіаційних ракет Х-59 (із дев’яти літаків Су-34 – Бєлгородська область);
  • 4 крилаті ракети «Іскандер-К» (Курська область – Росія);
  • 21 крилата ракета Х-101/Х-555 (із одинадцяти стратегічних бомбардувальників Ту-95МС – Енгельс – Росія).

«До відбиття ракетно-авіаційного удару залучено зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил та Сухопутних військ, мобільні вогневі групи, засоби радіоелектронної боротьби Сил оборони України», – розповів Олещук.

У результаті протиповітряного бою знищено 84 повітряні цілі:

  • 58 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131»;
  • 17 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 5 керовані авіаційні ракети Х-59;
  • 4 крилаті ракети «Іскандер-К».

У ніч проти 29 березня під час масованої комбінованої атаки сили РФ вкотре вдарили по енергетичних об’єктах.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Яке житло можна придбати за сертифікат «єВідновлення» (відео)

Перша тисяча українських сімей змогла отримати нове житло за програмою «єВідновлення». Загалом на початок березня кількість поданих заяв за програмою становить 88 тисяч.

З цієї кількості – немає жодної заявки з Луганської області – але є 632 заявки з Донецької, про це Радіо Донбас Реалії розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань місцевого самоврядування Олена Шуляк. Більшість угод – 92% – це ринок вторинного житла. Анастасія Середа поговорила з тими, хто вже встиг скористатися програмою: як удалося отримати житло, і яке від нього в людей враження.

Росія готує новий наступ? Удар по енергетиці. Хто збив російський Су-35 у Криму?

  • У Дніпрі, на Хмельниччині та Івано-Франківщині лунали вибухи. Польща підняла в повітря свою авіацію. Якою зброєю та куди цілила армія РФ 29 березня? Розпитаємо у речника Повітряних сил України.
  • Новий наступ Росії очікується наприкінці травня або у червні, заявив президент України Володимир Зеленський. І закликав міжнародних партнерів надати допомогу вже зараз. Адже, сказав президент, якщо Україна програє, то Путін не зупиниться і війна «може дійти і до Європи, і до США».
  • Сьогодні останній день розгляду депутатських правок законопроєкту про мобілізацію. Коли парламент буде голосувати? Та які ключові зміни чекають на українців?

Про це та інше дивіться у програмі «Свобода.Ранок» о 9:01 на @Радіо Свобода:

У Кам’янському сили РФ розбили дачний кооператив, 5 поранених – влада

У Кам’янському сили РФ розбили дачний кооператив, п’ятеро людей отримали поранення, зазначив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, серед постраждалих – п’ятирічна дитина.

«Дитині надали меддопомогу. Лікуватиметься амбулаторно. Як і жінки 19 та 47 років. А двоє чоловіків, 36 та 47 років, госпіталізовані. Один з них – «важкий», – йдеться у повідомленні.

Голова ОВА каже, що руйновані 3 дачні будинки, ще 4 – пошкоджені, також понівечені автомобілі.

«Вночі над Дніпропетровщиною сили ППО знищили 10 БпЛА та 4 ракети. Проте є влучання в енергетичні об’єкти», – наголосив він.

Лисак зазначив, що пошкоджені кілька енергетичних об’єктів – у Дніпровському, Криворізькому та Кам’янському районах. На одному з них постраждав чоловік. Йому надали необхідну медичну допомогу.

«Також атакував ворог і Нікопольщину. Через атаку на Нікополь, яка сталася вчора надвечір, пошкоджений санаторій, 3 приватні будинки, господарські споруди. Вночі ворог вдарив по Марганецькій громаді і Нікополю. Знищений магазин. Пошкоджений павільйон з ремонту одягу. Люди цілі», – підсумував місцевий чиновник.

Лисак повідомив на початку доби 29 березня, що російські війська атакували об’єкти критичної інфраструктури Дніпропетровської області.

«Укренерго» повідомило про наслідки російської атаки 29 березня

НЕК «Укренерго» повідомило про наслідки російської атаки сьогодні, 29 березня.

«Вночі росіяни під час масованої комбінованої атаки вкотре вдарили по енергетичних об’єктах. Зазнали пошкоджень теплові та гідроелектростанції в центральному та західному регіонах. Наразі на Дніпропетровщині застосовані аварійні відключення, на Харківщині – графіки погодинних відключень», – йдеться у повідомленні.

Масштабна повітряна тривога в Україні закінчилася кілька годин тому.

ЗМІ повідомляли про вибухи в низці областей. Утім, цю інформацію влада ще не підтвердила і не спростувала.

Інші подробиці наразі невідомі.

Тиждень тому, в ніч і вранці 22 березня російські війська завдали, як зазначили в Міненерго, найбільш масованої атаки по українській енергетиці за останній час.

Тоді про удари, зокрема по енергетичній інфраструктурі, повідомляли в Харкові, Запоріжжі, на Дніпропетровщині, Вінниччині, Хмельниччині, Івано-Франківщині, Львівщині, Полтавщині, Сумщині.

За даними Міненерго, після російських атак 22-23 березня без електроенергії залишались понад мільйон споживачів.

«Путін натисне червону кнопку – й українців не буде». Історії дітей-біженців, яких цькують у школах Німеччини

Майже кожен шостий школяр стикається з проявами булінгу в Німеччині, і майже кожен десятий заявляє, що сам піддавався цькуванню. Такі дані опитування, проведеного медичною страховою компанією Techniker Krankenkasse. Крім німецьких громадян, від булінгу потерпають також українські діти, які тимчасово проживають у ФРН. Новини про напади на українську молодь дедалі частіше потрапляють в медіа та набувають розголосу. Уже відомо про конфліктні випадки, які, на жаль, закінчилися смертельно.

Станом на березень 2024 року, в ФРН зареєстровано понад 350 тисяч дітей з України віком до 18 років. Проєкт «Ти як?» поспілкувався з деякими батьками українських дітей та самими підлітками у Німеччині – щоб дізнатися, як відбувається їхня адаптація, з якими труднощами вони стикаються у німецьких школах і наскільки поширена проблема булінгу.

Зведення Генштабу ЗСУ: за добу відбулось майже 60 бойових зіткнень

За минулу добу сили РФ завдали 16 ракетних та 131 авіаційний удар, здійснив 128 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах, йдеться у ранковому зведенні Генерального штабу 29 березня.

«На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 13 атак в районах населених пунктів Часів Яр, Новий, Кліщіївка, Андріївка Донецької області», – наголосили у Генштабі.

Також, за даними військових, на Авдіївському напрямку, «нашими захисниками відбито 3 атаки в районі населеного пункту Семенівка Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів».

Відомо, що на Оріхівському напрямку «ворог 8 разів атакував позиції наших захисників в районах Роботиного, північно-західніше Вербового та північніше Приютного Запорізької області».

«Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 4 пунктах управління, 4 засобах протиповітряної оборони, 2 артилерійських засобах та 1 складу боєприпасів окупантів», – підсумували у Генштабі ЗСУ.

Японія продовжила на рік торговельні санкції проти Росії

Уряд Японії 28 березня схвалив рішення продовжити ще на рік дію постанови про позбавлення Росії торговельного статусу «найбільшого сприяння» у рамках економічних санкцій через її вторгнення в Україну.

У парламенті Японії кажуть, що дали «зелене світло» позбавленню Росію переваг і преференцій у торгівлі, таких як застосування нижчих тарифів, у квітні 2022 року.

Термін дії встановлених Токіо антиросійських обмежень становить один рік, після чого уряд країни продовжує їх на наступний рік. Тобто нинішнє рішення стало другим продовженням санкційного терміну.

Міністр фінансів Сюнічі Сузукі заявив на пресконференції, що «Японія у співпраці з міжнародним співтовариством продовжуватиме і збільшуватиме тиск на Росію за розв’язану нею в лютому 2022 року війну проти України».

До кінця березня 2025 року весь російський імпорт до Японії буде обкладатися підвищеними митами. Зокрема, йдеться про 5-відсоткове оподаткування постачань лосося (проти попередньої ставки 3,5%) та збільшене до 6% мито на імпорт крабів (довоєнний показник становив 4%).

Раніше до другої річниці повномасштабної війни Росії проти України санкції розширили США, ЄС, Велика Британія, Канада, Австралія і Нова Зеландія.

Промовисті деталі теракту у «Крокусі» та його наслідки для Путіна: аналіз

Путін звинувачує Україну в організації теракту у «Крокус Сіті Хол» під Москвою – але чи йому хтось вірить? На що вказує детальний аналіз обставин нападу і того, що сталося після нього? Які ризики це несе для іміджу Путіна? Про це Радіо Свобода розпитало провідного аналітика і експерта з питань Росії Марка Ґалеотті – політичним аналітиком, автором і почесним професором Школи слов’янських та східноєвропейських досліджень Університетського коледжу Лондона.

Російська армія зазнає втрат бронетехніки західніше Авдіївки – ISW

Сили РФ втратили декілька невстановлених одиниць техніки у боях за Орлівку (на захід від Авдіївки), йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 28 березня.

Експерти зазначають, що «російські війська втратили кілька ЗСУ у Новомихайлівці використовують FPV-безпілотники та касетні боєприпаси, що значно ускладнює зусилля Росії щодо просування».

Також за даними аналітиків, 28 березня позиційні бої тривали вздовж лінії Куп’янськ-Сватово-Кремінна:

  • на північний схід від Куп'янська в районі Синьківки;
  • на захід від Кремінної в районі Тернів;
  • на південь від Кремінної в районі Серебрянського лісництва та Білогорівки (12 км на південь від Кремінної).

У Донецькій області, за інформацією ISW, російські та українські війська вели позиційні бої:

  • на північний захід від Бахмута в районі Богданівки;
  • на захід від Бахмута в районі Часового Яру, районів Новий і Канал (східна частина Часового Яру) та Іванівського;
  • на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки та Андріївки.

«Відео з геолокацією, опубліковане 27 березня, вказує на те, що російські війська нещодавно просунулися в центрі Новомихайлівки та на полях на північ від населеного пункту», – зазначають експерти.

Також в ISW наголошують, що «28 березня російські війська продовжували наступ у районі Старомайорського (на південь від Великої Новосілки) у районі кордону Донецької та Запорізької областей, але не просунулися вперед».

Аналітики наголошують, що «у період з 1 січня по 28 березня 2024 року російські війська захопили майже на 100 квадратних кілометрів більше, ніж за останні три місяці 2023 року».

Редакція Радіо Свобода не має можливості перевірити ці дані з незалежних джерел.

Нічна атака РФ: голова ОВА повідомив про пораненого в Дніпропетровській області

Внаслідок російської атаки на Дніпропетровську область є поранений, заявив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, був поранений чоловік у Кам’янському районі.

«Чоловік госпіталізований у важкому стані. Основна ціль ворога – наші люди та обʼєкти забезпечення життєдіяльності населення», – заявив голова ОВА.

Повітряні сили також повідомляють про рух ударних безпілотників на Хмельниччині (на захід) та Вінниччині (на північний захід), а також із Кіровоградської та в напрямку Вінницької області.

Також повітряну тривогу нещодавно оголосили в Миколаївській області. У Харківській області – ракетна небезпека.

Лисак повідомив на початку доби 29 березня, що російські війська атакували об’єкти критичної інфраструктури Дніпропетровської області.

Експерти МАГАТЕ чули артилерійський вогонь, ймовірно, з території ЗАЕС – звіт

Ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції залишається «надзвичайно вразливою», заявив генеральний директор Міжнародного агентства атомної енергії Рафаель Маріано Ґроссі у звіті 28 березня.

«Ми не можемо дозволити собі втратити пильність у будь-яку секунду», – заявив він.

Звіт МАГАТЕ також зазначає, що експерти агентства, які перебувають на майданчику, протягом останнього тижня щодня чули вибухи на різних відстанях від станції.

«За словами експертів, кілька разів звуки лунали звідкись поблизу станції, імовірно, від артилерійського вогню. В ніч проти 22 березня та вчора (27 березня – ред.) було чути вогонь стрілецької зброї неподалік. Крім того, вчора на місці спрацював сигнал авіаційного нальоту, що відклало запланований візит команди МАГАТЕ на сховище сухого відпрацьованого палива ЗАЕС до кінця дня», – йдеться в тексті.

Протягом тижня команда МАГАТЕ не фіксувала проблем, пов’язаних з ядерною безпекою. Водночас експерти вказують на те, що фактичне російське керівництво ЗАЕС досі не забезпечило їм належний доступ до всіх зон станції, важливих для ядерної безпеки.

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Лисак: російська атака пошкодила об’єкти інфраструктури Дніпропетровщини

Російські війська завдали удару по Дніпропетровській області, заявив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак на початку доби 29 березня.

«Ворог атакував ряд обʼєктів критичної інфраструктури області. Подробиці – згодом!» – написав він у своєму телеграм-каналі.

Лисак закликав жителів області реагувати на сигнали повітряної тривоги.

Раніше Повітряні сили попередили про рух груп російських ударних дронів увечері 28 березня.

Зеленський: уряд має знайти «фінансову основу» для роботи Служби зовнішньої розвідки

Потенціал Служби зовнішньої розвідки високий, але вона потребує «можливостей оперативних дій» – про це заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 28 березня.

Так він прокоментував призначення нового голови СЗР:

«Потрібно більше інформації, більше можливостей впливу».

За словами Зеленського, Росія витрачає мільярди доларів на операції за кордоном: «вони поширюють хаос, підривають роботу нормальних інституцій, вкладаються в дезінформацію, у підкуп громадських і політичних лідерів». Йдеться, зокрема, про країни Африки, частини Азії, Європу.

«Америка – і Північна, і Латинська – також є об’єктом російської розвідувальної та хаотизуючої діяльності. Багато в чому цей їхній вплив працює проти нашої держави й нашого захисту», – додав він.

Зеленський визнав, що Україна не може протиставити цьому подібний ресурс, у тому числі фінансовий. Відтак Служба зовнішньої розвідки повинна активізувати виконання інституційних завдань.

«З іншого боку, надійна робота такої організації не може бути дешевою. І це зараз завдання для уряду загалом і Міністерства фінансів: потрібно шукати й знаходити фінансову основу для роботи нашої розвідки – розширити фінансування під конкретні проєкти, під конкретні цілі та загалом під розвиток системи зовнішньої розвідки», – сказав президент.

Зеленський представив нового голову Служби зовнішньої розвідки Олега Іващенка 28 березня. Він зауважив, що в умовах об’єктивно обмежених ресурсів Україна повинна знаходити можливості та правильно ними користуватись, щоб могти знищувати окупанта, захищати своїх людей і звільняти свою територію.

Повітряні сили: тривога в низці областей – через загрозу ударних дронів

У низці областей спостерігаються групи дронів-камікадзе, повідомляють Повітряні сили увечері 28 березня.

Спершу командування зафіксувало рух групи безпілотників із Сумщини до Харківщини, згодом загроза поширилася на південь і захід.

Поміж іншого, було відомо про рух безпілотників в напрямку Черкащини, Кіровоградщини, Дніпропетровщини. Про загрозу ударів дронами повідомляв голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

«Рух ударних БпЛА на межі Дніпропетровської та Донецької областей у північному напрямку!» – застерігають військові.

Про роботу протиповітряної оборони повідомила Київська обласна військова адміністрація:

«Зафіксовано рух ворожих БпЛА! У регіоні працють сили ППО».

Наразі повітряна тривога, зокрема, через загрозу дронів, оголошена в 16 областях України.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG