Доступність посилання

ТОП новини
В рамках першого траншу допомоги США Україні передали серед іншого артилерійські снаряди калібру 105 мм
В рамках першого траншу допомоги США Україні передали серед іншого артилерійські снаряди калібру 105 мм

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

У Придністров’ї заявляють про напад на нафтобазу і призовний пункт у Тирасполі

Фактична влада молдовського сепаратистського регіону Придністровʼя заявила 13 травня, що в Тирасполі були здійснені дві спроби нападу на нафтобазу і призовний пункт.

Ці інциденти стали останнім із низки ймовірних нападів, про які повідомляло підтримуване Росією Придністров’я протягом останніх тижнів.

«Близько 4:15 ранку біля нафтобази одного підприємства зупинився автомобіль, з якого вийшов невідомий чоловік, кинув коктейль Молотова в бік будівлі та втік», – йдеться в повідомленні так званого «МВС».

Там сказано, що загорілася трава, але її «швидко» загасили.

Приблизно через 30 хвилин у призовну службу в Тирасполі «кинули два коктейлі Молотова».

«Один відлетів на тротуар, інший застряг у віконних решітках. Пожежу оперативно ліквідувала охорона», – повідомили у «міністерстві».

Генштаб: 5 людей загинули, 12 поранені через обстріли РФ у Донецькій і Луганській областях

Російські війська за добу 12 травня обстріляли 32 населені пункти Луганської і Донецької областей, внаслідок цього загинули п’ятеро людей, щонайменше 12 – поранені, повідомили вранці 13 травня в Генеральному штабі Збройних сил України.

«Російські загарбники зруйнували 26 житлових будинків, пошкодили близько 25 інших цивільних об’єктів», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, за даними Генштабу, внаслідок обстрілів Святогірська пошкоджено та зруйновано: дитячий табір, госпіталь для ветеранів, храм Покрови Пресвятої Богородиці, фельдшерсько-акушерський пункт, поштове відділення, магазин, житлові будинки.

Британська розвідка повідомила про значні втрати РФ при спробі перетнути Сіверський Донець

Росія докладає значних зусиль біля Ізюма і Сєвєродонецька, намагаючись прорватися до Слов’янська і Краматорська, повідомило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані своєї розвідки. За повідомленням, війська РФ при цьому зазнають значних втрат.

«Основна мета на цій осі – оточити українські сили в районі проведення операції Об’єднаних сил, ізолюючи їх від підтримки чи посилення підрозділами на заході країни. Українські сили успішно запобігли спробі російської переправи через річку на Донбасі. На знімках видно, що під час форсування річки Сіверський Донець на захід від Сєвєродонецька Росія втратила значну частину бронетехніки щонайменше однієї батальйонної тактичної групи, а також розгорнуту там понтонну мостову техніку», – йдеться в повідомленні.

Війська РФ вночі обстріляли ракетами прикордонне село на Сумщині – ОК «Північ»

Російські військові у ніч на 13 травня завдали двох ракетних ударів по прикордонному селу Очкине на Сумщині, повідомили в оперативному командуванні «Північ».

«Так, о 00:05 ворог з території Російської Федерації завдав два ракетні удари по прикордонному населеному пункту Очкине в Сумській області. Серед особового складу, попередньо, втрат немає. Інформація уточнюється», – йдеться в повідомленні.

Ввечері 10 травня прикордонники повідомляли, що російські сили з літаків і мінометів обстріляли території Сумської та Чернігівської областей. Про постраждалих і руйнування не повідомляли.

В Україні зросла кількість дітей, поранених через російські обстріли – ОГП

В Україні до 420 зросла кількість дітей, поранених внаслідок повномасштабного вторгнення Росії, повідомили в Офісі генпрокурора вранці 13 травня. Напередодні повідомляли про 417 поранених. Число загиблих залишилося незмінним від 9 травня – 226.

«Ці цифри – не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях», – кажуть у прокуратурі.

За повідомленням, 12 травня військові РФ здійснили обстріл поблизу села Добрянка Бериславського району Херсонської області, внаслідок чого був поранений 9-річний хлопчик.

«Також 12 травня окупанти із системи залпового вогню «ГРАД» біля села Кар’єрне Бериславського району Херсонської області обстріляли колону цивільних автомобілів, яка виходила з окупованої території Херсонської області. Поранення зазнала 10-річна дитина в одному з автомобілів. Стало відомо, що 10 березня внаслідок обстрілу Маріуполя Донецької області була поранена 17-річна дівчина», – заявили в ОГП.

За даними прокуратури, внаслідок щоденних бомбардувань і обстрілів збройними силами РФ українських міст і сіл пошкоджений 1721 заклад освіти, при цьому 139 – зруйновані повністю.

На дорозі між двома селами на Київщині знайшли тіла 37 цивільних – Wall Street Journal

На дорозі протяжністю сім кілометрів між селами Мотижин і Ясногородка в Київській області знайшли тіла 37 людей – видання The Wall Street Journal із посиланням на українську поліцію повідомило, що цивільні жителі, які намагалися виїхати, загинули в результаті обстрілів протягом березня, коли в регіоні були присутні російські військові.

У сюжеті WSJ йдеться про те, що дві інші дороги, які ведуть від Мотижина (Макарівський район) на північ, у перший тиждень війни стали місцем загибелі багатьох місцевих жителів. Тому вони спробували використати для евакуації дорогу, що веде на південний схід до Ясногородки (Фастівський район).

Журналісти вивчили відео з автомобільних реєстраторів, поговорили з очевидцями та дослідили прилеглу до дороги територію. Вони дійшли висновку, що російські війська обстрілювали дорогу з мінометів – принаймні такий інцидент потрапив на відео 3 березня.

Крім понівечених цивільних автомобілів із білими пов’язками на дзеркалах та написом «Діти», на дорозі також були виявлені загиблі цивільні з вогнепальними пораненнями.

У Росії заявили, що Фінляндія і Швеція стануть «мішенями» для РФ, якщо вступлять у НАТО

Приєднання Фінляндії і Швеції до НАТО може зробити ці країни цілями для можливих ударів із боку Росії, заявив 12 травня в інтерв’ю британському онлайн-виданню UnHerd News перший заступник постійного представника РФ при ООН Дмитро Полянський.

«Вони знають, що момент, коли вони стануть членами НАТО, означатиме певні дзеркальні дії з боку Росії, – сказав він. – Якщо на цих територіях з’являться підрозділи НАТО, ці території стануть мішенню – або можливою мішенню – для удару».

За словами Полянського, Росія готова протистояти загрозам НАТО, і вступ до альянсу Фінляндії і Швеції не стане ударом по безпеці РФ.

«Я не думаю, що це насправді буде ударом по безпеці Росії, якщо ці дві держави стануть членами НАТО. Сподіваюся, вони цього не зроблять, але якщо вони це зроблять, це буде найгіршим рішенням для них, але не для Росії», – заявив Полянський.

12 травня президент Фінляндії Саулі Нійністе і премʼєр-міністерка цієї країни Санна Марін підтримали вступ країни до НАТО, відмовляючись від десятиліть нейтралітету.

РФ перекидає в Брянську область артилерію для обстрілів Чернігівщини – Генштаб ЗСУ

Росія перекидає у прикордонні райони Брянської області додаткові підрозділи артилерії «для нарощування провокаційних обстрілів населених пунктів Чернігівській області», що розташовані поблизу державного кордону України, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Крім того, як йдеться в ранковому зведенні, у 79-ту добу масштабного вторгнення Росія не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні.

«Тільки на Донецькому й Луганському напрямках захисниками України за минулу добу відбито вісімнадцять атак ворога, знищено тринадцять танків, вісім артилерійських систем, двадцять сім одиниць бойової броньованої техніки, дві одиниці спеціальної інженерної техніки та п’ять автомобілів противника», – заявили в Генштабі.

За даними командування, на Харківському напрямку наступальних дій війська РФ не проводили, а основні зусилля зосередили на недопущенні просування українських військ у районі населеного пункту Веселе.

«На Донецькому напрямку противник продовжує зосередження основних зусиль на встановленні повного контролю над населеним пунктом Рубіжне. На Лиманському напрямку підрозділи ворога намагалися закріпитися в районі населеного пункту Олександрівка. На Бахмутському напрямку окупанти вели штурмові дії у напрямку населеного пункту Оріхове і в районі населеного пункту Комишуваха, успіху не мали. На Курахівському напрямку ворог вів наступальні дії у напрямку населеного пункту Мар’їнка», – йдеться в зведенні.

Крім того, за повідомленням, загарбники продовжують завдавати артилерійських і авіаційних ударів по Маріуполю, основні зусилля зосереджують на блокуванні підрозділів українських військ в районі заводу «Азовсталь».

У США сенатор-республіканець заблокував прискорене виділення $40 млрд допомоги Україні

Сенат Конгресу США не домовився про ухвалення в прискореному режимі законопроєкту про надання 40 мільярдів доларів допомоги Україні. Процедура була заблокована республіканцем Рендом Полом. Він вимагає додати до законопроєкту пункт про аудит витрат федеральним інспектором.

Законопроєкт про виділення майже 40 мільярдів доларів Палата представників Конгресу ухвалила 10 травня. «За» проголосували 367 конгресменів, «проти» – 57. Президент США Джо Байден просив у Конгресу 33 мільярди доларів для України, але конгресмени навіть збільшили запропоновану суму.

Для виділення грошей закон має бути схвалений у Сенаті й підписаний президентом. Сенатори, більшість із яких схвалюють документ, планували погодити його вже цього тижня – виділені раніше кошти мають вичерпатися до 19 травня. Проте Пол зажадав додати до тексту призначення спеціального інспектора, який стежитиме, як витрачатимуться 40 мільярдів.

В Одеській ОВА повідомили про удар по російському судну біля Зміїного

Речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук повідомив у своєму телеграм-каналі про удар ЗСУ по російському судну тилового забезпечення «Всеволод Бобров» у районі острова Зміїний.

«Завдяки діям наших військових моряків, спалахнуло судно тилового забезпечення «Всеволод Бобров». Одне з нових у російському флоті. Кажуть, що «чалапає» до Севастополя. Поки що ця інформація вимагає уточнення, але те, що йому дали «змієбаївку» в районі Зміїного острова – це правда. Сподіваюся, що це не останні досягнення, пов’язані зі «змієбаївкою», – зазначив Братчук.

12 травня видання «24 канал» із посиланням на джерела в українській розвідці також повідомило, що Росія могла втратити ще один корабель у Чорному морі. Йшлося про судно тилового забезпечення. Видання зазначило, що корабель проєкту 23120 йшов у напрямку до острова Зміїний. Згодом на судні спалахнула пожежа.

Російські військові публічно не коментували інформацію української влади та ЗМІ.

ЗСУ за добу збили 7 повітряних цілей РФ – командування

Збройні сили України за добу 12 травня уразили сім російських повітряних цілей, повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ.

«12 травня протиповітряною обороною Повітряних сил, Сухопутних військ та Десантно-штурмових військ уражено 7 повітряних цілей: 5 БпЛА (Орлан-10), 1 вертоліт (Ка-52), 1 крилату ракету», – йдеться в повідомленні.

Москва про свої втрати у війні проти України останнім часом не повідомляє. 25 березня лише вдруге від початку масштабного вторгнення російська сторона оприлюднила дані про втрати російських військ, згідно з якими 1 351 російський військовослужбовець загинув, ще 3 825 – зазнали поранень​.

«Світ більше не хвилює думка варварів і мародерів»: в ОП прокоментували заяви РФ, що Україна не має вступати в ЄС

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив про лицемірність Росії, чиї посадовці нині висловлюють заяви про те, що Україна не повинна бути не лише в НАТО, але й в ЄС.

«Класична лицемірна Росія. Ще вчора Кремль був проти в НАТО, але не в ЄС, а тепер уже категорично проти і ЄС. Це ще раз доводить, що будь-які слова Москви не варті не те що паперу, а й часу на розмову. Гарна новина в тому, що світ більше не хвилює думка варварів і мародерів», – написав Подоляк у твітері.

Такий коментар з’явився незабаром після того, як перший заступник постійного представника Росії в ООН Дмитро Полянський в інтерв’ю британському порталу UnHerd News 12 травня сказав, що позиція Росії щодо вступу України в ЄС стала схожою на позицію щодо вступу в НАТО, тобто – проти.

Через обстріл армією РФ евакуаційної колони з Херсонщини постраждали жінка і дитина – Вілкул

Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що через обстріл російськими військовими евакуаційної колони з Херсонщини постраждали жінка і дитина.

«Надвечір стався ще один кричущий випадок нелюдяності орків. З артилерії було обстріляно мирну колону біженців, які виїжджали з Херсонської області, з боку Берислава. Орки їх зібрали вранці, тримали близько тисячі машин під палючим сонцем і почали випускати лише після обіду партіями по 200 машин, щоб прикрити пересування власної військової техніки. О 16:00 по мирній колоні, яка була вже на нашій підконтрольній території, в районі Білої Криниці, орки завдали підлого удару. Від розриву снарядів постраждали мирні люди, зокрема дитина 2011 року народження. Разом з жінкою 1954 року народження вона зазнала осколкових поранень. Їм надано всю необхідну допомогу. Жінка перебуває в одній із лікарень Кривого Рогу», – написав Вілкул у Telegram.

Росія поки не має сміливості визнати свою стратегічну поразку у війні проти України – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у нічному відеозверненні заявив, що стратегічна поразка Росії очевидна для світового співтовариства, але в Росії поки немає сміливості це визнати

«Російська стратегічна поразка очевидна вже всім у світі й навіть тим, хто ще продовжує з ними спілкуватися. Просто в Росії поки немає сміливості це визнати. Вони боягузи. І намагаються сховати правду за ракетними, авіаційними та артилерійськими ударами. Тому наше завдання – боротися, поки ми не досягнемо своїх цілей у цій війні. Звільнити нашу землю, наших людей і надійно гарантувати нашу безпеку», – сказав Володимир Зеленський.

Він наголосив, що Україна і надалі має поширювати «наші українські ідеї та роз’яснювати на всіх рівнях, яким саме ми, українці, бачимо життя Європи та світу після цієї війни».

Зеленський назвав війну РФ проти України такою, що «змінює все у світовій політиці».

Добігає кінця 78-й день війни Росії, яку вона розв’язала проти України.

УПЦ (МП): «Діяльність попередньої влади та ПЦУ стала одним із приводів військового вторгнення в Україну»

Синод Української православної церкви (Московського патріархату) у четвер ввечері оприлюднив заяву, в якій озвучив, як вважають представники цієї церки, одну з причин російського військового вторгнення в Україну.

«У різних областях України мають місце випадки ухвалення органами місцевого самоврядування незаконних рішень про заборону або обмеження діяльності місцевих релігійних громад УПЦ. З мовчазної згоди або ж за активного втручання місцевої влади активізувалися захоплення храмів УПЦ. Священний синод УПЦ констатував, що усі ці факти є наслідком помилкової релігійної політики часів президентства П.О. Порошенка та руйнівної ідеології так званої Православної церкви України. Переконані, що саме така діяльність попередньої влади та ПЦУ і стала одним з приводів військового вторгнення в Україну», – йдеться в повідомленні на сайті УПЦ (МП).

Наразі сам Петро Порошенко не коментував публічно цієї заяви УПЦ (МП). Цього також не робив поки і предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Джемілєв каже, що Туреччина пропонувала Шойгу евакуювати українських захисників Маріуполя через Бердянськ

Влада Туреччини пропонувала евакуювати українських захисників Маріуполя з меткомбінату «Азовсталь» через порт у Бердянську. Про це, як передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії, повідомив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на брифінгу родичів військових.

«Ердоган двічі розмовляв із Путіним. Крім того, сам Ібрагім Калин (прессекретар президента Туреччини – ред.) розмовляв із міністром оборони (Росії – ред.) Шойгу. Він (Калин – ред.) сказав, що в порту в Стамбулі стоїть корабель, розрахований на тисячу людей. Будь-якої миті, коли ми з вами домовимося, вони приїдуть у порт Бердянськ. На кораблях будуть автобуси, які з Маріуполя привозитимуть їх до Бердянська, бо порт Маріуполя заміновано. Вони проїдуть до Бердянська у супроводі турецьких спостерігачів. І ми, турецька сторона, зобов’язуємось, що до закінчення війни вони будуть гостями Турецької Республіки. Тобто до закінчення війни вони не воюватимуть», – повідомив Джемілєв.

Однак, за словами Джемілєва, міністр оборони Росії Сергій Шойгу відмовився від такої пропозиції і заявив, що українські військові нібито мають здатися. Він також додав, що на обмін російських полонених, які зараз перебувають на території України, на захисників Маріуполя російська сторона також не погодилася.

Джемілєв наголосив, що Туреччина планує продовжувати переговори щодо порятунку українських військових із «Азовсталі».

«Маріуполь – наш біль, наша гордість. Внесок воїнів Маріуполя на захист незалежності та свободи України просто неоціненний. Наразі стоїть питання – вони виконали свій обов’язок. І потрібно вжити всіх заходів для їхнього звільнення», – зазначив Джемілєв.

12 травня українська влада повідомила, що веде «дуже складні» переговори щодо евакуації тяжко поранених бійців з «Азовсталі» в обмін на полонених росіян, але поки що йдеться лише про вивезення з Маріуполя 38 військових.

Верховний комісар ООН з прав людини про дії російської армії в Україні – «немислимі жахи»

У Женеві пройшла спеціальна сесія Ради ООН з прав людини у щодо гуманітарної ситуації в Україні. Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет заявила, що багато порушень прав людини та міжнародних гуманітарних прав, скоєні російськими військовими в Україні, можуть бути визнані воєнними злочинами.

Від початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого до Верховного комісара ООН з прав людини надходить інформація про численні злочини, які після вивчення усіх обставин можуть бути визнані воєнними злочинами.

Далі читайте тут

«Нещадно бомбардували»: як виглядає обстріляне російською армією селище Комишуваха (фотосвідчення)

Упродовж всієї доби 11 травня війська Російської Федерації вели обстріли селища Комишуваха на Запоріжжі. Внаслідок обстрілів зруйновано близько 60 будинків, три людині поранені, одна загинула. Руйнувань також зазнало одне з підприємств на території громади – Комишуваський завод металевих виробів. Радіо Свобода побувало на місці події.

Фотосвідчення дивіться тут

Українські військові відбили 18 атак військ РФ на Донбасі – штаб

Українські військові відбили 18 атак російських військових на Донбасі, повідомив у четвер ввечері штаб угруповання Об’єднаних сил.

«Обстановка складна, але контрольована. Уздовж всієї смуги оборони ворог застосовує бойову авіацію, реактивні системи залпового вогню, ствольну артилерію великих калібрів, танки, міномети різних систем, завдає ракетно-бомбових ударів по цивільних об’єктах інфраструктури, мирних житлових кварталах, нищить адміністративні будівлі, лікарні, школи і дитячі садочки. Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 18 атак ворога», – йдеться в повідомленні.

У штабі повідомили, що за добу, яка минає, військовослужбовці знищили:

• 13 танків;

• 8 артилерійських систем (одна з них РСЗВ);

• 27 одиниць бойової броньованої техніки;

• 2 одиниці спеціальної інженерної техніки;

• 5 автомобілів;

«Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один ворожий багатоцільовий гелікоптер Ка-52 та 4 безпілотних літальних апарати типу «Орлан-10», – йдеться також у зведенні.

Москва про свої втрати у війні проти України останнім часом не повідомляє. 25 березня лише вдруге від початку масштабного вторгнення російська сторона оприлюднила дані про втрати російських військ, згідно з якими 1 351 російський військовослужбовець загинув, ще 3 825 – зазнали поранень​.

7 квітня речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков в інтервʼю Sky News визнав, що російські війська зазнали «значних втрат» в Україні.

«Чи не найбільший обстріл Полтавщини», а НПЗ і так не працював – ОВА про сьогоднішню ракетну атаку

Після ракетного удару по Кременчуку на нафтопереробному заводі сталася пожежа, повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

«Росія вдарила по Кременчуку 12 ракетами, більшість з них влучила по нафтопереробному заводу. Там зараз пожежа, працюють рятівники. Пожежа локалізована», – сказав він у відеозверненні.

За його даними, одну ракету збили сили ППО, інші ракети вцілили в інфраструктуру міста.

В обласній військовій адміністрації зауважують, що «сьогоднішній обстріл Полтавщини є чи не найбільшим» за час повномасштабної війни, а нафтопереробний завод і до ракетної атаки не працював.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG