Доступність посилання

ТОП новини
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Двоє загиблих і 18 травмованих військових за минулу добу на Донбасі – штаб ООС

У штабі операції Об’єданих сил повідомили, що через обстріли підтримуваних Росією бойовиків двоє українських військовослужбовців напередодні на Донбасі загинули, 12 – поранені та шестеро зазнали бойових травмувань.

Усього, за даними штабу, за попередню добу зафіксовано 84 порушення «тиші», 64 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

«За поточну добу з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 3 порушення, 2 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Російсько-окупаційні війська обстріляли Щастя з станкових автоматичних гранатометів. Двічі Маріуполь – з артилерії калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил внаслідок дій ворога немає», – йдеться в повідомленні.

Бойовики на своїх ресурсах традиційно звинувачують в обстрілах українську сторону. Угруповання «ЛНР» пише про 65 обстрілів з боку ЗСУ, пошкодження 14 будинків на непідконтрольній українській владі території і поранення цивільного. Угруповання «ДНР» заявляє про обстріли зранку на донецькому і маріупольському напрямках.

Ядерна зброя: чому Україна відмовилась від неї і чи реально стати ядерною знову?​

Під час виступу на Мюнхенській безпековій конференцій 19 лютого президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не отримала гарантій безпеки, які обіцяли їй за Будапештським меморандумом в обмін на відмову від ядерної зброї. Але як і чому Україна, успадкувавши третій за величиною ядерний військовий потенціал після розпаду СРСР, стала без’ядерною? І чи реально – як пропонують деякі крайні праві політики і дехто в соцмережах – знову набути ядерну зброю на тлі російської агресії?

Польща, Чехія і Словаччина виступили із заявами на адресу Росії через рішення щодо визнання «ЛДНР»

Президент Польші Анджей Дуда назвав рішення президента Росії Володимира Путіна «визнання незалежності» угруповань «ЛНР» і «ДНР» таким, що підриває порядок у Європі і вимагає «єдності і рішучої позиції» НАТО, ЄС та всього європейського регіону.

На думку президента Польщі, «лише тверда позиція і політичний захист України може затримати агресора. Санкції негайно!», – написав він у твітері.

При цьому Анджей Дуда наголосив, що розмовляв з президентом України Володимиром Зеленським, якого запевнив, що Україна має від Польщі тверду підтримку.

Міністерство закордонних справ Чехії також заявило, що рішуче засуджує визнання Кремлем «незалежності» так званих «Донецької та Луганської народних республік».

Таке визнання є «явним порушенням Хартії ООН, Мінських домовленостей і Будапештського меморандуму 1994 року», йдеться в заяві чеського МЗС.

«Після незаконої окупації й анексії Криму у 2014 році йдеться про дальший крок, яким Російська Федерація довготривало ігнорує головний принцип міжнародного права і свої власні зобов’язання, що стосуються територіальної цілісності і суверенітету України», – наголошує МЗС Чехії і закликає Росію повернутись за стіл переговорів «в інтересах безпеки всього континенту».

Також прем’єр-міністр Чехїі Петр Фіала у твітері заявив про «про порушення міжнародного права і про акт агресії щодо сусідньої суверенної країни».

Словаччина також заявила, що відкидає рішення Росії. Словацьке МЗС у своїй заяві наголосило, що такий крок Москви є неприйнятним і розходиться із «декларованим інтересом шукати конструктивні рішення в дипломатичному діалозі у відповідних міжнародних форматах».

«Наша принципова закордонно-політична позиція – підтримка політичного суверенітету, незалежності і територіальної ціліснісності нашого сусіда – України», – йдеться у заяві.

«Не панікуй! Готуйся»: як у Бердянську вчаться захищатися та давати відсіч ворогу​

У Бердянську розпочалася серія вишколів для громадянського населення. Навчання відбуваються в межах всеукраїнської кампанії «Не панікуй! Готуйся». Військові – учасники АТО – вчать користуватися зброєю, розказують, як поводитися з вибухонебезпечними предметами. Представники Товариства Червоного Хреста вчать надавати першу медичну допомогу.

Генсекретар НАТО засуджує рішення Росії про визнання угруповань на Донбасі

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ 21 лютого виступив із заявою, в якій засудив рішення Росії визнати збройні угруповання «ЛНР» та «ДНР», що контролюють частину територій на сході України.

«НАТО підтримує суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – сказав глава альянсу.

Столтенберґ заявив, що дії президента Володимира Путіна ще більше підривають зусилля щодо врегулювання конфлікту та порушують Мінські угоди, стороною яких є Росія».

НАТО, США та інші західні офіційні особи звинуватили Росію у плануванні вторгнення в Україну. Москва заперечує такі плани, незважаючи на зосередження близько 150 тисяч військовослужбовців біля українського кордону. Москва звинуватила НАТО та Захід у дестабілізації регіону і зажадала юридичних гарантій, що НАТО не прийме Україну в члени та виведе свою зброю та інфраструктуру з частин Східної Європи.

Рішення РФ про визнання так званих «ЛНР» та «ДНР» не матиме жодних правових наслідків – МЗС

Україна засуджує рішення Росії про визнання «незалежності» створених нею квазі-утворень на тимчасово окупованих територіях України – так званих «Луганської Народної Республіки» та «Донецької Народної Республіки», йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

«Такими діями російська сторона грубо попрала основи міжнародного права, Статут ООН, порушила суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Рішення РФ про визнання так званих «Луганської Народної Республіки» та «Донецької Народної Республіки» не матиме жодних правових наслідків. Це рішення різко збільшує ескалацію ситуації та може означати одноосібний вихід Російської Федерації з Мінських домовленостей. Українська сторона розуміє наміри Росії та її прагнення спровокувати Україну. Ми враховуємо усі ризики і не піддаємося на провокації, залишаємося відданими політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту», – йдеться у заяві.

Повідомляється, що нині українська дипломатія застосовує «увесь дипломатичний арсенал» для запобігання розгортанню збройного конфлікту.

«Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перебуває у постійному контакті зі своїми колегами з метою координації дипломатичних зусиль та вжиття заходів з проведення засідань міжнародних органів, самітів, залучення оборонної допомоги та застосування жорстких санкцій проти РФ. Подальші рішення та кроки РФ значною мірою залежать від реакції світу на сьогоднішні події. Тому ми наполягаємо на застосуванні проти Росії болючих санкцій, щоб послати однозначний сигнал про неприпустимість подальшої ескалації. Настав час діяти для припинення агресії РФ і відновлення миру і стабільності в Європі», – йдеться у заяві.

Львів’яни прийшли до російського консульства, щоб висловити свій протест

Близько тридцяти львів’ян з українськими прапорами після 23 години прийшли до будівлі Генерального консульства у Львові, щоб висловити свій протест щодо визнання Росією незаконних збройних угруповань «ЛНР» і «ДНР» і введення на окуповані українські території російських військ.

Люди тримали плакати з гаслами: «Віримо в ЗСУ», «Гідність та Свобода ‒ порятунок України та смерть Росії! Боротьба триває!», «Україна ‒ єдина», «Росія ‒ окупант», «Захистимо свій дім!».

Учасники акції, а серед них громадські активісти, ветерани війни на Донбасі, пояснили, що прийшли підтримати українську армію, висловити своє обурення щодо визнання Росією так званих «ЛНР» і «ДНР».

Львів’яни заспівали український гімн та українські патріотичні пісні. Наклеїли плакати на ворота приміщення, де розташоване російське консульство.

Патрульні поліції стежили за порядком.

«Важливо побачити зараз, хто наш справжній друг» – Зеленський розповів, як Київ відповість на дії Росії

Президент України Володимир Зеленський ініціював скликання засідання Ради безпеки ООН, засідання ОБСЄ та екстрений саміт «нормандської четвірки» через рішення Путіна про «визнання» незаконних збройних угруповань.

За словами президента, Україна кваліфікує дії Москви як порушення свого суверенітету та територіальної цілісності. Він також припустив, що вони можуть означати одностороонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень у рамках «нормандського формату».

«Промова Путіна не так про «визнання ЛНДР», як про невизнання України»

Росія у порушення базових принципів міжнародного права визнала «незалежність республік Донбасу». Що це означає для України?

Далі, після «визнання» Російська Федерація підпише договори про «дружбу й співробітництво», а фактично про безпеку й оборону так званих «ЛНР» і «ДНР».

Потім офіційно введе туди свої війська, розмістить військові бази.

Після цього перейде до наступу.

Більше читайте тут

Путін доручив російській армії «підтримувати мир» на сході України

Укази президента Росії Володимира Путіна про «визнання» незаконних збройних угруповань «ЛНР» і «ДНР» передбачають виконання російськими військами «функцій із підтримки миру» на території, контрольованій бойовиками.

Згідно з формулюваннями, таке рішення ухвалили нібито на звернення ватажків незаконних угруповань.

«Забезпечити... здійснення Збройними силами Російської Федерації... функцій із підтримки миру (на території, контрольованій угрупованнями «ЛНР» і «ДНР»)», – йдеться в документах.

Білий дім анонсував перші після заяви Путіна санкції США проти «ЛНР» і «ДНР»

Президент Сполучених Штатів Джо Байден підпише указ, який забороняє громадянам США торгівлю чи інвестиції в райони, підконтрольні незаконним збройним угрупованням «ДНР» і «ЛНР», повідомляє речниця Білого дому Джен Псакі.

Таким чином вона прокоментувала заяву президента Росії Володимира Путіна щодо «визнання» ОРДЛО. За словами Псакі, Білий дім «очікував на подібне рішення» і готовий відповідно зреагувати.

«Президент Байден незабаром видасть указ, який забороняє нові інвестиції, торгівлю та фінансування громадянами США у, з та в межах так званих угруповань «ДНР» та «ЛНР». Цей указ дозволить запровадити санкції проти будь-якої особи, що має намір діяти в цих регіонах України», – заявила вона.

За словами Псакі, незабаром Державний департамент та Міністерство фінансів США матимуть «додаткові деталі».

Читайте також: Рішення Росії щодо угруповань «ЛНР» і «ДНР»: Євросоюз анонсує санкції проти «причетних»

«Ми також незабаром анонсуємо додаткові заходи, пов’язані із сьогоднішнім грубим порушенням Росією своїх міжнародних зобов’язань», – сказала речниця.

Пресслужба Білого дому, уточнює, що ці санкції є додатковими до тих, до яких вдасться Вашингтон у разі вторгнення Росії до України.

Раніше 21 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про «визнання» незаконних збройних угруповань «ЛНР» і «ДНР». Цьому передувало засідання Ради безпеки Росії.

Засідання РНБО триває, Зеленський згодом виступить зі зверненням – Данілов

Засідання Ради національної безпеки і оборони триває, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов увечері 21 лютого.

«Засідання не є закритим, воно триває, президент за необхідності найближчим часом знову збере членів РНБО», – заявив він.

За словами секретаря, під час засідання заслухали доповідь генеральної прокурорки Ірини Венедіктової, також виступили члени Ради нацбезпеки.

«Всі члени РНБО перебувають на своїх робочих місцях. Сектор переведений в режим 24/7», – додав він.

«Це декларація війни вільному світу»: перші реакції на заяву Путіна про визнання «ЛНР» та «ДНР»

Рішення президента Росії Володимира Путіна визнати незалежність територій, які контролюють проросійські угруповання «ДНР» та «ЛНР», викликало серед експертів та журналістів зі всього світу тривогу і побоювання того, що Кремль може почати повномасштабну війну не тільки в Донбасі, але й спробувати захопити всю Україну. Радіо Свобода зібрало перші реакції на виступ Путіна, який тривав понад годину і був перевантажений суб’єктивними оцінками та історичними метафорами про відносини України та Росії.

Читайте далі тут

Офіс генпрокурора відкрив провадження через заяви російських посадовців щодо «визнання» ОРДЛО

Офіс генерального прокурора України відкрив кримінальне провадження через заяви російських високопоставлених чиновників щодо окремих регіонів Донецької та Луганської областей. Про це повідомила 21 лютого на своїй фейсбук-сторінці генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

Очільниця прокуратури нагадала, що депутати Державної думи Росії раніше звернулися до російського президента Володимира Путіна з проханням визнати «незалежність» незаконних збройних угруповань. Згодом це прохання підтримали члени Ради безпеки Росії.

«Наші дії: реєстрація кримінального провадження за частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу України – публічні заклики до вчинення умисних дій з метою зміни меж території України, вчинені представником влади», – написала Венедіктова.

Вона вказала на те, що не може коментувати ситуацію «емоційно», натомість закон зобов’язає Офіс генпрокурора «реагувати на скоєний злочин і нести відповідальність за процесуальну перспективу справ».

«Наші українські прокурори займуться цією справою «по повній програмі». Їздити на шопінг членам цього закритого клубу «по закордонах» стане важко – обіцяємо», – додала генеральна прокурорка.

Читайте також: Рішення Росії щодо угруповань «ЛНР» і «ДНР»: Євросоюз анонсує санкції проти «причетних»

Раніше 21 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про «визнання» незаконних збройних угруповань «ЛНР» і «ДНР». Цьому передувало засідання Ради безпеки Росії. Президент України Володимир Зеленський скликав засідання Ради національної безпеки і оборони у зв’язку з цим.

Державна дума Росії на засіданні 15 лютого ухвалила постанову про визнання угруповань «ДНР» і «ЛНР» «державами» у варіанті, який подавала фракція КПРФ.

При цьому в Міністерстві закордонних справ України вказали на те, що таке визнання означатиме свідомий вихід Москви з Мінських домовленостей.

«Шоу колективного Путіна»: експерти про наслідки визнання Росією «незалежності» «ЛДНР»

Російська Федерація «визнала незалежність республік Донбасу». Про це 21 лютого заявив президент Росії Володимир Путін у своєму годинному відеозверненні. А передувало заяві Путіна засідання Ради безпеки Росії, усі учасники якого висловилися за «визнання». Ось як відреагували на це експерти в студії програми Радіо Свобода «Свобода.Live».

Політичні експерти вказують на схожість сценарію дій Путіна нині з визнання «незалежності» «ЛНР» та «ДНР» й у 2008 році в Абхазії й Південній Осетії, у 2014 році в Криму.

«Здається, що Росія підсовує нам вінегрет зі своїх колишніх конфліктів. Визнає ці республіки, як це було з Грузією, вводить потім миротворців, як це було із Придністров’ям, а потім «референдумом» їх приєднує, як це було з Кримом», – вважає директор програми «Північна Америка» ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв.

Далі читайте тут

Рішення Росії щодо угруповань «ЛНР» і «ДНР»: Євросоюз анонсує санкції проти «причетних»

Європейський союз запровадить санкції через рішення президента Росії Володимира Путіна «визнати» незаконні збройні угруповання «ЛНР» і «ДНР». Про це йдеться в спільній заяві голови Європейської ради Шарля Мішеля та президентки Європейської ради Урсули фон дер Ляйєн.

«Президент Мішель та президентка фон дер Ляйєн у найсуворіший спосіб засуджують рішення президента Росії визнати непідконтрольні уряду частини Донецької та Луганської областей України незалежними суб’єктами», – йдеться в заяві.

Керівництво ЄС вказує на те, що цей крок порушує як міжнародне право, так і Мінські домовленості.

«Багато оплесків, мало підтримки»: що пишуть німецькі ЗМІ про промову Зеленського у Мюнхені та про ситуацію в Україні?

На Мюнхенській конференції з безпеки перед офіційними представниками понад тридцяти країн президент України Володимир Зеленський виголосив промову, котра отримала чималий резонанс у німецькій пресі, зокрема на тлі дискусій про (не)надання Німеччиною зброї Україні. То як оцінила німецька преса слова президента України та чи мають вони шанс вплинути на позицію Німеччини і ЄС щодо допомоги Україні?

«Перекриття доріг, супровід мотоциклів, гвинтокрили у небі. Усі доїзди до місця проведення конференції з безпеки були перекриті. Навіть сенатори США та європейські міністри зовнішніх справ були змушені чекати перед одним із місць, перекритих берлінською поліцією. «Там хтось їде», – звучало пояснення», – так описує приїзд президента України Володимира Зеленського до Мюнхену Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) у понеділковому репортажі.

Тема України загалом та тема промови президента Зеленського у Мюнхені зокрема заповнили не лише політичні рубрики німецьких газет у понеділок, а також і місце на найпопулярнішій третій «репортажній» шпальті FAZ, Süddeutsche Zeitung (SZ) та інших видань.

Rheinische Post, передаючи зміст промови президента, називає його «борцем за мир перед ризиком війни». Відтак німецькі ЗМІ пишуть про його чорну краватку та емоційні слова. «Де ще він зміг би за одну годину примусити слухати всі держави, котрі зазвичай радше дивляться в інший бік», – зазначається у репортажі SZ.

Читайте далі тут

Зеленський провів розмову з Байденом, починає засідання РНБО

Президент України Володимир Зеленський обговорив останні події з президентом Сполучених Штатів Джо Байденом. Про це він повідомив 21 лютого в своєму твітері.

«Обговорив події останніх годин з президентом США. Розпочинаємо засідання РНБО», – заявив Зеленський.

Він додав, що також має заплановану розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Борісом Джонсоном.

Раніше 21 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про «визнання» незаконних збройних угруповань «ЛНР» і «ДНР». Цьому передувало засідання Ради безпеки Росії.

Голова Єврокомісії назвала рішення Москви щодо ОРДЛО «грубим порушенням міжнародного права»

Рішення визнати «незалежність» незаконних збройних угруповань «ЛНР» і «ДНР» порушує міжнародне право, повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

Таким чином вона прокоментувала відповідну заяву президента Росії Володимира Путіна.

«Визнання двох сепаратистських територій в Україні є грубим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та Мінських домовленостей. ЄС та його партнери реагуватимуть разом, твердо та в непохитній солідарності з Україною», – заявила фон дер Ляйєн невдовзі після промови Путіна, в якій він повідомив про це рішення.

Раніше 21 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про «визнання незалежності» незаконних збройних угруповань «ЛНР» і «ДНР».

Рада безпеки Росії 21 лютого провела позачергове засідання під головуванням російського президента Володимира Путіна. Під час нього всі учасники висловилися за визнання «незалежності» частин Луганської та Донецької областей України, які нині контролюють підтримувані Москвою угруповання «ЛНР» та «ДНР».

Читайте також: Радбез Росії у цитатах: як Путіна «умовляли» визнати «ЛДНР»

Державна дума Росії на засіданні 15 лютого ухвалила постанову про визнання угруповань «ДНР» і «ЛНР» «державами» у варіанті, який подавала фракція КПРФ. За рішення щодо звернення до президента Росії Володимира Путіна «про необхідність визнання Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки» проголосував 351 депутат Держдуми.

При цьому в Міністерстві закордонних справ України вказали на те, що таке визнання означатиме свідомий вихід Москви з Мінських домовленостей.

Путін заявив про «визнання незалежності» угруповань «ЛНР» і «ДНР»

Президент Росії Володимир Путін заявив про визнання «визнання незалежності» незаконних збройних угруповань «ЛНР» і «ДНР». Про це він сказав під час відеозвернення 21 лютого.

«Вважаю за необхідне ухвалити рішення, що давно назріло: негайно визнати незалежність і суверенітет «Донецької народної республіки» і «Луганської народної республіки». Прошу Федеральні збори підтримати це рішення, а потім ратифікувати договори про дружбу й взаємну допомогу з обома республіками», – заявив він.

Путін додав, що ці документи будуть готові «найближчим часом».

У майже годинній промові, що передувала заяві, Путін, зокрема, назвав розпад Радянського Союзу, внаслідок якого Україна та низка інших держав відновили свою незалежність, «розпадом історичної Росії».

Також Путін вчергове заявив, що вступ України до НАТО нібито становитиме загрозу для Росії.

Раніше 21 лютого міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що «не лише Україна, а й увесь світ уважно стежать» за діями Росії щодо визнання незаконних збройних угруповань.

«Усі розуміють наслідки такого кроку. Зараз багато емоцій і поривів, але саме зараз усі мають холоднокровно фокусуватися на зусиллях із деескалації», – прокоментував міністр.

Читайте також: Путін повідомив Макрона й Шольца про намір визнати «незалежність» угруповань «ЛНР» і «ДНР» – пресслужба

Рада безпеки Росії 21 лютого провела позачергове засідання під головуванням російського президента Володимира Путіна. Під час нього всі учасники висловилися за визнання «незалежності» частин Луганської та Донецької областей України, які нині контролюють підтримувані Москвою угруповання «ЛНР» та «ДНР».

Державна дума Росії на засіданні 15 лютого ухвалила постанову про визнання угруповань «ДНР» і «ЛНР» «державами» у варіанті, який подавала фракція КПРФ. За рішення щодо звернення до президента Росії Володимира Путіна «про необхідність визнання Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки» проголосував 351 депутат Держдуми.

При цьому в Міністерстві закордонних справ України вказали на те, що таке визнання означатиме свідомий вихід Москви з Мінських домовленостей.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG