Доступність посилання

ТОП новини

РФ погрожує ядерною зброєю у Білорусі через снаряди з ураном для ЗСУ. Пояснюємо, що відбувається


Лукашенко та Путін (зліва направо) на зустрічі у резиденції президента РФ у Ново-Огарьово під Москвою, 17 лютого 2023 року
Лукашенко та Путін (зліва направо) на зустрічі у резиденції президента РФ у Ново-Огарьово під Москвою, 17 лютого 2023 року

Велика Британія передасть Україні до своїх танків Challenger 2 боєприпаси зі збідненим ураном, повідомила заступниця міністра оборони Сполученого Королівства Аннабель Голді. Москва почала заявляти, що нібито йдеться про снаряди з ядерним компонентом, звинуватила Лондон у ядерній ескалації і пообіцяла заходи у відповідь. За кілька днів президент Росії Володимир Путін заявив про намір розмістити у Білорусі тактичне ядерне озброєння Росії.

Насправді ж снаряди зі збідненим ураном не мають жодного відношення до ядерної зброї. Навіщо вони потрібні Україні і чому новина про їхню передачу могла спричинити таку гостру реацію країни-агресорки – розібралось Радіо Донбас.Реалії (проєкт Української служби Радіо Свобода). Пояснюємо у питаннях та відповідях.

Матеріал вперше було опубліковано 24 березня 2023 року і пізніше допрацьовано у зв'язку з заявою Путіна щодо планів розмістити ядерну тактичну зброю РФ у Білорусі

Що сталося?

20 березня заступниця міністра оборони Великої Британії Аннабель Голді повідомила – разом із ескадрильєю основних бойових танків Challenger 2 Сполучене Королівство передасть Україні «боєприпаси, включно з бронебійними снарядами, що містять збіднений уран». Пона пояснила, що такі снаряди дуже ефективні під час ураження сучасних танків і бронемашин.

Що заявили в Росії і Білорусі?

Новину про снаряди зі збідненим ураном прокоментував і президент РФ Володимир Путін, і голова Держдуми РФ В’ячеслав Володін, і глава МЗС РФ Сергій Лавров, чиє відомство ще окремо випустило коментар. Пізніше заяву щодо анонсованих боєприпасів зробив і Олександр Лукашенко.

Ось ключові тези:

  • снаряди зі збідненим ураном нібито є боєприпасами з ядерним компонентом;
  • Москва вважає, що наступним кроком може стати використання Україною «брудної бомби або застосування тактичної ядерної зброї»;
  • такі снаряди, мовляв, збільшать «страждання мирного населення» України і завдадуть «непоправної шкоди екології»;
  • використання боєприпасів зі збідненим ураном Москва розглядає як готовність Лондона «йти не просто на ризики, а й на воєнні злочини»;
  • якщо Британія передасть снаряди, Росія «буде змушена» реагувати, і, за версією Лукашенка, відповідь буде «страшна».

Всі ці твердження можна звести до одного головного: нібито снаряди зі збідненим ураном є радіоактивними, а отже, у разі їхньої передачі Україні йтиметься про ядерну ескалацію у війні з усіма можливими наслідками. Проте все, що сказали представники російської владної верхівки про ці снаряди – не відповідає дійсності. Тобто, є фейком.

Чому снаряди зі збідненим ураном потрібні Україні?

Це дуже ефективні бронебійні снаряди – тобто, здатні уражати бронетехніку, включно із важкою, такою як танки.

«Всередині є таке осердя, яке і пробиває броню танку. Його під час пострілу гармата розганяє до швидкостей 1,5-1,7 км/с. Цей лом, зроблений або з вольфраму, або зі збідненого урану, і прошиває броню танку. Але уран демонструє значно кращі характеристики щодо ураження танків противника», – пояснив експерт.

Українські військовослужбовці позують на танку Challenger 2 на військовій базі Bovington Camp на південному заході Великої Британії, 22 лютого 2023 року
Українські військовослужбовці позують на танку Challenger 2 на військовій базі Bovington Camp на південному заході Великої Британії, 22 лютого 2023 року

«Вони дають значну вищу гарантію того, що танк противника буде знищений», – наголосив він.

Аналітики американському Інституті вивчення війни (ISW), реагуючи на заяви РФ, в своєму звіті зазначили, що на Заході протитанкові боєприпаси на Заході зазвичай виготовляють саме із збідненого урану. Причина – його висока щільність і проникаюча здатність боєприпасів із ним.

Чи є снаряди зі збідненим ураном радіоактивними?

Збіднений уран – це той, що залишається після обробки видобутої уранової руди. І він є навіть менш радіоактивним, ніж сама руда.

«Такий уран не підходить для виготовлення будь-яких ядерних боєприпасів, навіть брудних ядерних бомб», – пояснив в ефірі Радіо Донбас.Реалії головний редактор військового порталу Defense Express Олег Катков.

Збіднений уран широко використовується у країнах НАТО, зазначив експерт. Приміром, в США снаряди зі збідненим ураном взагалі є звичними – саме такі виготовляють для БМП Bradley і танків Abrams. У Abrams він є ще й у броні. Збіднений уран доволі широко використовується ще й у медицині та цивільній авіації. Саме із нього, зокрема, виготовлені противажелі літака Boeing 747.

«Збіднений уран не є речовиною забороненою, боєприпаси з ним не заборонені і вони не мають пересторог, як хімічна зброя чи радіоактивні матеріали», – зазначив Катков.

В ISW також підтвердили, що такі боєприпаси не можуть бути використані для виробництва ні ядерної, ні радіологічної зброї.

Чи є такі снаряди у самої Росії?

В СРСР розробляли боєприпаси зі збідненим ураном у 70-х роках, розповів Олег Катков. Були розроблені декілька типів, але налагодити їхнє серійне виробництво не вийшло.

У РФ на основі радянських розробок продовжили роботу над таким типом боєприпасів. Зокрема, відомо про наявність на озброєнні збройних сил Росії снаряду 3БМ59 «Свинець-1».

«Свинець-1» офіційно належить до номенклатури боєприпасів танків Т-90, Т-72Б3,Т-80БВМ. Тобто у них є на озброєнні [снаряди зі збідненим ураном], і з великою долею вірогідності вони використовуються проти України», – наголосив експерт.

Чому РФ розповсюджує фейки про снаряди зі збідненим ураном?

Є кілька версій. На думку секретаря парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Романа Костенка, таким чином країна-агресор хоче виправдати власні ядерні погрози.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що Путін прагне представити надання снарядів із збідненого урану як «ескалацію», щоб стримати допомогу Заходу Україні.

Наприкінці тижня історія отримала продовження. 25 березня на телеканалі «Россия-24» показали інтерв'ю з Путіним. У ньому він знову повторив тезу про нібито небезпеку снарядів зі збідненим ураном. Запевнивши при цьому, що сама Росія має сотні тисяч таких боєприпасів, але поки що не застосовує.

Крім того, президент РФ повідомив, що планує розмістити у Білорусі тактичне ядерне озброєння. Про це, як він стверджує, давно просив Олександр Лукашенко. Приводом, як сказав сам Путін, стала саме заява Великої Британії про намір надати Україні снаряди зі збідненим ураном. При цьому запевнив, що нібито не дасть Мінську контролю над ядерними зарядами.

Точного визначення тактичної ядерної зброї немає. Однак зазвичай маються на увазі ядерні боєприпаси меншої потужності та носії меншого радіусу дії, ніж у випадку стратегічної (міжконтинентальної) ядерної зброї.

В ISW зауважили, що Путін, ймовірно, хотів розмістити ядерну зброю у Білорусі ще до повномасштабного вторгнення в Україну. Але, вважають американські аналітики, відклав, а тепер вирішив поєднати із початком нової інформаційної кампанії із залякування України та країн ЄС.

Влада США вже заявила, що не змінюватиме порядок роботи своїх стратегічних ядерних сил після заяви Путіна. Також там не вбачають загрозу використання РФ ядерної зброї. У МЗС Німеччині своєю чергою звинуватили Путіна у спробі «ядерного залякування», а його порівняння щодо розподілу ядерних сил НАТО таким, що «вводить в оману і не може бути використане для виправдання кроку, оголошеного Росією».

У самому НАТО «не помітили жодних змін у ядерній позиції Росії», які б змусили скоригувати його власну, і розкритикували РФ за її «небезпечну та безвідповідальну» ядерну риторику. Україна ж вимагає терміново скликати Радбез ООН.

Скидається на те, що такими погрозами Росія знову намагається стати на заваді допомозі країн Заходу Україні. І це вже починає бути схожим на дипломатичну Чорнобаївку, адже щоразу беручись за ядерний шантаж, РФ лише погіршує своє становище на світовій арені.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

XS
SM
MD
LG