Доступність посилання

ТОП новини

Будинки знищила вода та російські ракети. Як отримати виплати за зруйноване житло


Зруйновані потопом через прорив гребли Каховської ГЕС будинки на Херсонщині, червень 2023 року
Зруйновані потопом через прорив гребли Каховської ГЕС будинки на Херсонщині, червень 2023 року

Які компенсації передбачені для громадян України, житло яких зруйноване або пошкоджене через війну? Які виплати можуть отримати жителі Херсонської області, майно яких постраждало через руйнування Каховської ГЕС? Як фіксувати пошкодження житла, якщо воно залишилося в окупації? Про все це детально – в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Кабінет міністрів України затвердив виділення коштів на виплату компенсацій постраждалим внаслідок знищення Каховської ГЕС, повідомив 19 червня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
  • Прем'р повідомив, що 980 мільйонів гривень із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії спрямовано на виплати компенсацій людям, чиї будинки були пошкоджені або зруйновані. Ще 560 мільйонів гривень підуть на одноразові виплати постраждалим.
  • Органи соціального захисту населення у Херсонській області продовжують приймати заявки на грошову допомогу для постраждалих від руйнування Каховської ГЕС. Голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін повідомив, що станом на цей день є 1 тисяча 424 заяви щодо нарахування допомоги від держави, 1 тисяча 243 – на отримання допомоги від Міжнародної організації з міграції, 242 – від області і 253 – від місцевої влади.
  • Раніше, 30 червня, Прокудін нагадав, що на Херсонщині працює програма «єВідновлення». Станом на цей день перші 19 жителів області отримали виплати на загальну суму в понад 2 млн грн.
  • Програма «єВідновлення» стартувала у травні цього року. За цією програмою можна отримати до 200 тисяч гривень компенсації на відновлення пошкодженого через війну майна. Витратити ці кошти можна на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які є учасниками програми.
  • Крім виплат за програмою «єВідновлення», за даними херсонської влади, жителі області можуть отримати по 5 тисяч гривень від держави, ще 5 тисяч гривень з обласного бюджету, виплати від 1-ї до 15 тисяч гривень від громад, а також 6 тисяч 600 гривень від міжнародних фондів.
  • Будинки, які зруйновані повністю, можуть відбудувати у тих громадах, де вони були розташовані або створять новий квартал у Херсоні, сказав Прокудін.

«Чотири види виплат»

Голова пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков у коментарі «Суспільному» 20 червня зазначив, що отримати відшкодування зможуть і жителі лівобережної Херсонщини, але після звільнення цих територій, коли буде можливість оцінити ступінь пошкодження та скласти акт.

Затоплений Херсон, 7 червня 2023 року
Затоплений Херсон, 7 червня 2023 року

Начальник відділу комунікацій головного управління Національної поліції у Херсонській області Андрій Кований повідомив, що від жителів лівобережної Херсонщини (окупованої Росією) також приймають повідомлення про підтоплення їхнього житла.

Треба:

  • подзвонити або відправити інформацію про подію на офіційну електронну адресу відомства,
  • вказати свої контактні дані
  • або ж передати інформацію через родичів.

На підконтрольній владі України території ступінь пошкодження фіксують спеціалізовані групи, до складу яких входять слідчі та криміналісти, зазначив правоохоронець.

Начальник Херсонської районної військової адміністрації Михайло Линецький розповів «Новинам Приазов'я», що на території трьох громад району, якщо не брати до уваги місто Херсон, в зоні підтоплення опинилось 16 населених пунктів. Зруйновані або пошкоджені у Херсонському районі близько 500 приватних домогосподарств.

Всі подані документи проходять верифікацію, щоб не було дублювання внутрішньо переміщених осіб
Михайло Линецький

«Кожен громадянин, чиє майно опинилось в зоні лиха, розраховує на чотири види виплат. Над цим працюють управління соціальної політики, працюють соціальні працівники в громадах, збирається пакет документів, інформація доводиться до кожного старостинського округу, здійснюються виїзні прийоми для того, щоб убезпечити себе від некоректної подачі даних. Всі подані документи проходять верифікацію, щоб не було дублювання внутрішньо переміщених осіб. Цю програму треба завершити до 31 серпня поточного року», – сказав він.

Тягинка Херсонської області після потопу, червень 2023 року
Тягинка Херсонської області після потопу, червень 2023 року

У випадках, коли документи на нерухоме майно або взагалі не були виготовлені належним чином і внесені до єдиного державного реєстру, або вони постраждали, потрібно вжити ряд заходів, зазначив посадовець.

Так, якщо документи були пошкоджені, але перебували в реєстрі, то треба знову звернутися до державного реєстратора і поновити їх. А от якщо вони не були включені до єдиного державного реєстру нерухомого майна, визнання права власності відбувається вже через суд.

Місто Олешки на лівому березі Херсонщини, затоплене внаслідок знищення Каховської ГЕС, 10 червня 2023 року
Місто Олешки на лівому березі Херсонщини, затоплене внаслідок знищення Каховської ГЕС, 10 червня 2023 року

На що можна витратити 200 тисяч?

Виплата за програмою «єВідновлення» у розмірі до 200 тисяч гривень передбачається для об'єктів нерухомості, які зазнали незначних пошкоджень, каже Линецький.

Якщо будинки постраждали більш серйозно, тобто потребують капітального ремонту або реконструкції, обов'язковим є складання технічного звіту
Михайло Линецький

«Після складання акту обстеження комісіями, створеними в територіальних громадах, людина фіксувала це і розраховувала на цю виплату через програму «єВідновлення» за допомогою застосунку «Дія». Якщо будинки постраждали більш серйозно, тобто потребують капітального ремонту або реконструкції, обов'язковим є складання технічного звіту з залученням експертних організацій, які визначають ступінь пошкодження. І тоді на підставі технічного звіту вже це буде наступний крок. Зараз акцентовано допомогу цю – до 200 тисяч гривень, отримують люди, які мають першу категорію пошкоджень», – пояснив він.

Начальник Херсонської РВА зазначив, що про капітальне будівництво житла для постраждалих у цьому регіоні поки не йдеться.

Нова Каховка під час затоплення, червень 2023 рік
Нова Каховка під час затоплення, червень 2023 рік

«Обстріли не вщухають. Тобто, говорити сьогодні про капітальне будівництво, реконструкцію приватних домогосподарств дуже складно. Виконуються першочергові роботи. Очищення територій, утилізація зруйнованої, знищеної меблів, предметів побуту, речей і максимальне убезпечення стін будівель, щоб можливо було будинок відремонтувати», – сказав Линецький.

З якими складнощами стикаються херсонці?

Голова фонду громади міста Херсон «Захист» Лариса Польська зараз намагається отримати виплати за пошкоджений будинок, розташований у місті. Вона розповіла, що її приватний будинок знаходиться в Херсоні в районі річкового порту. Під час катастрофи на Каховській ГЕС її не було в місті.

Прийшлося з будинку викинути абсолютно все
Лариса Польська

«Я виїхала ще на 55-й день окупації, чоловік мій був евакуйований після деокупації Херсона, і тож будинок стояв самотнім, без хазяїв. Так сталося, що ми в низині міста, і наш будинок був затоплений під дах. Простояв у воді весь час, поки вода не спала. І це щось страшне, тому що прийшлося з будинку викинути абсолютно все, зірвати ламінат навіть і стіни гіпсокартонні. Бруд на меблях, на одязі десь був сантиметрів 3-5. Мало того, у двір до сусідів впала одна зі стін будинку. Попереду його бактеріологічна обробка. Ну, я так думаю, що ми втратили будинок», – каже вона.

Жінка розповіла, з якими складнощами зіткнулася при подачі документів на відшкодування. Вона зауважила, що обіцяні державою 200 тисяч гривень розраховані тільки на те, щоб надати будівельні матеріали або послуги.

Приватні будинки у Херсоні були затоплені під дах
Приватні будинки у Херсоні були затоплені під дах

«А я не знаю, чи, можливо, щось буде зробити з нашим будинком. Тобто, те, що пропонує держава, може за ці кошти люди б винаймали квартири, а ми повернемося в Херсон, жити нам ніде буде. По-друге, для того, щоб отримати навіть таку підтримку, ми повинні надати довідку про державний реєстр нашої нерухомості. А будинок нами придбаний до 2013 року, і нас в реєстрі немає. Хто нас поновить, яким чином? Мало того, у мене, як і у багатьох, в зруйнованих та затоплених будинках залишилися оригінали прав на власність. У мене є скановані документи, але чи хтось зробить через скан, якщо в держреєстрі нас немає», – переймається Польська.

Також проблемою є те, що частина херсонців виїхали з міста, а подачі заявок на відшкодування потрібно робити особисто в органах соціального захисту, каже вона.

Нас просили, всіх херсонців, евакуюватися. Тепер ми повинні повернутися до Херсону для того, щоб надати папірці
Лариса Польська

«Місцева влада пропонує по 5 тисяч на домоволодіння, але за умови, що власник прийде сам до соціальних служб, до міської ради і все це оформить. Тож, нас просили, всіх херсонців, евакуюватися. Тепер ми повинні повернутися до Херсону для того, щоб надати папірці. Ну, знаєте, у мене таке відчуття, що загубивши все, ми не отримуємо допомоги. І це дуже бентежить, тому що ось нам з чоловіком по 72 роки, і все те ми загубили, що будували, купували за цей час. Ми пенсіонери, без державної підтримки як нам жити?» – поділилась жителька Херсона.

Поради від юриста

Нотаріус із Херсона Олександр Сперчун пояснив, що робити у випадку, коли документи на житло втрачені.

  • звернутися до органів місцевого самоврядування або нотаріуса, де зберігаються дублікати документів;
  • якщо нотаріус припинив свою діяльність, звертатися до державного нотаріального архіву.

Найгірший випадок – це коли документи втрачені й відсутні в реєстрах або архіві, каже Сперчун. Тоді потрібно звернутися до суду за визнанням права власності. І вже це рішення суду буде таким документом. У більшості інших випадків документи відновити можливо.

«Реєстр електронний в Херсоні працював, здається, навіть з 2004 року. Тому в більшості реєстрація була здійснена в архівній складовій частині електронного реєстру. З 2013 року всі правочинні документи з відчуження майна реєструвалися вже в новому державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Тому проблем отримати довідку, маючи електронно-цифровий підпис з сайту Міністерства юстиції, як такої немає», – стверджує нотаріус.

Є невеликий відсоток власників, які отримали документи до 2000-х років, за весь цей час нікуди не зверталися, але це одиничні випадки, додав юрист.

Запорізька область: «відбудова з нуля»

Начальник Пологівської районної військової адміністрації Запорізької області Артур Крупський розповів, що у цьому регіоні, частина якого перебуває в зоні активних бойових дій, а інша – в окупації, на сьогодні зафіксували близько 7 тисяч пошкоджених і зруйнованих об'єктів нерухомості. В тому числі йдеться про приватне житло, а також об'єкти інфраструктури комунальної та державної власності.

Гуляйполе, Запорізька область, 26 травня 2023 року
Гуляйполе, Запорізька область, 26 травня 2023 року

За його словами, в кожній громаді були створені відповідні комісії – перша з обстеження, друга – з призначення цієї компенсації.

«І процедурно всі ці питання вони юридично всі оформлені і начебто вирішені. Після цього процедурно почалися внесення відповідних відомостей в систему «Дія». Таким чином ми на сьогодні маємо, що близько 4 610 об'єктів внесено в систему «Дія» це стосується безпосередньо самих будинків. І якщо ми кажемо про багатоквартирні будинки, то таких об'єктів вже внесено 583. Комісія вона веде роботу з залучення відповідної документації від громадян для того, щоб були повні дані для внесення необхідних документів», – каже Крупський.

Комісія, яка має обстежувати і визначати ступінь пошкодження житла або фіксувати його руйнування, у Пологівському районі наразі не має можливості працювати повноцінно. Тому розгляд заяв на отримання компенсацій зупинено до налагодження безпекової ситуації, каже посадовець. Власникам житла він радить за можливості робити фото-, відеофіксацію пошкоджень.

У прифронтовій зоні, Гуляйполе, Запорізька область, 26 травня 2023 року
У прифронтовій зоні, Гуляйполе, Запорізька область, 26 травня 2023 року

Також Крупський зазначив, що у Пологівському районі є населені пункти, які зруйновані повністю. Заявок в межах програми «єВідновлення» буде набагато менше, ніж на побудову нового житла.

Картина дуже жахлива. Дві стіни і труба від печі.
Артур Крупський

«Маємо, наприклад, Малинівську територіальну громаду. Якщо місяць тому ми там були, ми казали 90-95% зруйновано, то на сьогодні практично жодної вцілілої хатинки там не залишилося. І там потрібно буде розпочинати з нуля відбудову. Картина дуже жахлива. Дві стіни і труба від печі. Таке враження, що там такі важкі снаряди по населеному рункту ворог застосував і тяжку артилерію, все випалено», – навів приклад посадовець.

Що з компенсаціями для маріупольців?

  • 17 березня цього року президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою законопроєкт № 7198. Він створює механізм компенсації для українців, чия нерухомість була пошкоджена чи знищена внаслідок військової агресії Росії проти України.
  • Народний депутат України Ярослав Железняк 17 березня пояснив, що власники знищених квартир та інших житлових приміщень одержать житловий сертифікат – документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення в обсязі визначеної грошової суми.
  • При цьому у власників приватних будинків буде вибір – отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яку будуть перераховувати на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.
  • Железняк додав, що подати заяву про надання компенсації за знищене житлове майно можна під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення. При цьому до заяви необхідно буде додати копію документа, що підтверджує право власності або придбання нерухомості та, за наявності, матеріали фото- і відеофіксації до або після знищення.
  • Згідно з законом, джерелами фінансування компенсацій можуть бути державний і місцеві бюджети, кошти міжнародних фінансових організацій, кредиторів та інвесторів, міжнародна допомога, репарації або інші стягнення з РФ та інші джерела.

Депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін розповів «Новинам Приазов’я», в чому полягають складнощі стосовно отримання компенсацій як за профільним законом, так і за програмою «єВідновлення».

Дмитро Забавін
Дмитро Забавін

«Поки що немає врегульованого питання з боку Кабміну і постанови щодо дистанційного розгляду цих питань. Тобто комісія не може виїхати на тимчасово окуповану територію, щоб перевірити й відповідно треба, щоб ще були додатково регламентовані такі моменти, як розгляд з використанням доступних файлів, приміром, як google-карти. Тобто, що будинку немає фактично чи майно зруйновано», – зауважив він.

Депутат каже, що формально за законом маріупольці мають право подавати заявки до відповідної створеної комісії з 15-го липня. Розгляд цих заяв в загальному порядку Кабміном рекомендовано робити з 15-го серпня.

За словами Забавіна, одна з ключових проблем для маріупольців – це відновлення документів на житло. Він нагадав, що «у більшості документи на нерухомість згоріли, люди виїжджали зі зруйнованого та окупованого міста в тому, в чому були». Також, як повідомлялося, тисячі людей у Маріуполі загинули під час бомбардувань і відповідно на компенсацію будуть претендувати родичі загиблих.

Знос будинків у Маріуполі, лютий 2023 року
Знос будинків у Маріуполі, лютий 2023 року
Прийняття рішень щодо нотаріального оформлення зараз теж на стадії врегулювання
Дмитро Забавін

«Тобто це вступ у спадщину. Реєстри зараз відкриті, але прийняття рішень щодо нотаріального оформлення зараз теж на стадії врегулювання», – сказав депутат.

Також поки що незрозуміло, як будуть розраховуватися суми компенсацій за житло, розповідає Забавін.

«Сума спорудження одного квадратного метра житла встановлена наказом профільного міністерства, яка сягає для Донецької області 21 925 грн. Але там є така зноска, що без урахування ТОТ Донецької й Луганської областей та АР Крим. Я вже подав уточнюючий запит на Кабмін щодо цього. Тобто, якщо все-таки хоча б буде встановлено, що ця сума може бути не менше 21 925 грн, то це буде десь 70-80 % від реально вартості втраченого майна. А зараз, якщо ми беремо цей занижений коефіцієнт, то виходить десь 30-40% від реальної вартості майна. Тобто взагалі неможливо буде за ці гроші придбати житло», – пояснив депутат.

Маріуполь, травень 2022 року
Маріуполь, травень 2022 року

Дехто з маріупольців зміг зробити фіксацію пошкоджень своїх домівок, втім, є й ті, хто досі не знає, в якому стані їхнє майно, додав він. За словами депутата, багато будинків за рік окупаційна влада просто знесла в місті – це приблизно 20-30% від загальної кількості зруйнованого житла. Забавін вказує на те, що буде певний відсоток маріупольців, які не зможуть навести докази того, що сталося з їхнім майном.

  • Маріуполь був захоплений російськими військами у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв. За цей час у місті було зруйновано значну частину будинків та інших об’єктів. Точна кількість загиблих невідома – оцінки варіюються від кількох тисяч до кількох десятків тисяч.
  • Україна й міжнародні правозахисні організації звинувачують Росію у численних скоєних у Маріуполі воєнних злочинах. Росія від початку масштабного вторгнення в Україну їх відкидає.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG