Доступність посилання

ТОП новини

Путін використовує військовий парад, щоб підняти рівень патріотизму перед голосуванням щодо продовження свого правління


Президент Росії Володимир Путін демонструє глядачам позитивний жест після перенесеного на 24 червня параду перемоги на Красній площі в Москві
Президент Росії Володимир Путін демонструє глядачам позитивний жест після перенесеного на 24 червня параду перемоги на Красній площі в Москві

На 2020 рік в Кремлі запланували сезон політичних видовищ. За січневими великими перестановками в уряді мало відбутися всенародне голосування щодо змін до Конституції, призначене на 22 квітня. Поправки надають шанс президенту Володимиру Путіну правити країною до 2036 року.

Святкування Дня перемоги 9 травня на честь 75-річчя розгрому нацистів у Другій світовій війні могло б поставити крапку в цьому питанні, затвердивши коронацію Путіна як найтривалішого лідера в Москві з часів радянського диктатора Йосипа Сталіна. Грандіозний військовий парад на Красній площі та фотокадрами увійшли б в історичні архіви.

Однак пандемія коронавірусу призвела до перенесення як голосування, так і військового параду. А оскільки COVID-19 поширювався територією Росії протягом квітня і травня, кремлівські посадовці кинулися рятувати свої плани. На початку червня Путін оголосив, що голосування відбудеться 1 липня, через тиждень після того, як відбудеться відкладений раніше парад на Красній площі.

«Ми виконали головне завдання – не допустили вибухонебезпечного негативного розвитку ситуації, – сказав він в перебігу відеоконференції з представниками російської влади. – Це дозволяє нам повернутися до нормального життя, так як ситуація поступово стабілізується».

24 червня перенесене військове видовище повинно було повернути все в первісний стан та пробудити патріотизм, оскільки російські регіони скасували всі обмеження, щоб посприяти майбутньому голосуванню.

«Для багатьох людей парад Перемоги – це квінтесенція патріотизму, – говорить політолог Костянтин Калачов. – Це має допомогти підняти народне самопочуття та оптимізм, показати людям, що Росія знаходиться на правильному шляху, що ми поважаємо свою історію та пишаємося подвигами наших пращурів».

Скорочене свято

23 червня в Кремлі повідомили, лідери яких країн візьмуть участь у святкуванні: Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Сербії, Таджикистану та Узбекистану. Також у списку опинилися боснійські серби, що входять до складу багатонаціонального президентського органу Боснії і Герцеговини, та фактичні лідери відокремлених від Грузії сепаратистських регіонів Південної Осетії та Абхазії, які Росія визнає незалежними державами.

Для прибуваючих гостей були вжиті особливі запобіжні заходи, щоб захистити від зараження Путіна, який провів більшу частину останніх трьох місяців ізольовано в своїй резиденції за межами Москви. Як повідомляється, він проводив зустрічі лише з тими, хто пройшов через спеціальний дезінфекційний тунель і був протестований на COVID-19.

Агентство Bloomberg повідомило, що майже 80 ветеранів Другої світової війни, відібраних для участі у військовому параді поруч із Путіним, були поміщені на карантин в одному з підмосковних санаторіїв в рамках заходів щодо захисту російського президента від зараження коронавірусом. Армійська газета «Красная звєзда» повідомила, що на парад їх доставлять спеціально продезінфіковані автобуси.

24 червня Путін разом з прибулими лідерами інших країн спостерігав з трибуни, що виходить на Красну площу, як одягнені в парадну форму військові марширують по бруківці перед танками, міжконтинентальними балістичними ракетами та іншою військовою технікою.

Рівень явки лідерів країн з невеликою міжнародно-політичною вагою був далекий від того, який Москва сподівалася залучити, коли займалася підготовкою травневих заходів на початку року. Франція, Китай, Чехія та інші країни відкликали свої згоди на візит через пандемію. В результаті Путін був змушений провести святкування в скороченому вигляді.

Відкладений парад на Красній площі повинен був збігтися з іншими, більш скромними, які традиційно проходять по всій Росії. Але щонайменше 17 з 85 регіонів країни взагалі скасували свої паради, пославшись на локальне зростання захворюваності коронавірусом та ризики для населення.

Цей факт викликав додаткові питання до Путіна та його рішення провести парад в той час, коли число хворих коронавірусом в Росії продовжує зростати, поступово знижуючись в Москві, але не проявляючи цих же ознак в інших регіонах. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що це рішення базується на «глибокому аналізі епідеміологічної ситуації в Росії, заснованому на наукових та експертних висновках».

У гострому пародійному ролику, випущеному за день до параду, актор, який видає себе за Нєвладіміра Нєвладіміровіча Нєпутіна, звернувся до Путіна з питанням: «Чому ви говорите, що епідемія закінчилася, коли вона як і раніше бушує?» Протягом одного дня після виходу ролика, він набрав майже 1,7 мільйонів переглядів на YouTube.

«Якого дідька він нам потрібен?»

У Москві, де з початку червня поступово були зняті обмеження на в'їзд, в цей несподіваний вихідний день тисячі людей насолоджувалися спекотною погодою на верандах ресторанів, на лавках в парках або ж прогулювалися вулицями з чашкою холодної кави в руках. Здавалося, що мало хто був занадто захоплений парадом перемоги, репетиції якого регулярно проводилися з кінця квітня.

«Я просто щаслива, що мені не потрібно йти на роботу, – сказала Анна Колесникова, офісменеджер, яка гуляла з друзями центральним московським парком. – Ми повинні пам'ятати тих, хто загинув на війні, але я не думаю, що сьогодні багато хто звертає на це увагу».

Для Путіна, який обіймав посади президента та прем'єр-міністра Росії з 1999 року, парад також був рутиною, яка мало відрізнялася від торішніх подій, окрім як зміненою датою.

Але для лідера, чиї рейтинги в останні роки падали, це був шанс позитивно вплинути на людей перед голосуванням щодо поправок до Конституції, які, серед іншого, дали б йому можливість балотуватися ще на два шестирічних президентських терміни поспіль після закінчення його нинішньої каденції в 2024 році.

В інтерв'ю державному телебаченню напередодні параду Путін сказав, що ще не вирішив, чи буде він балотуватися знову. Але припустив, що без поправки про обнулення президентських термінів «уряд замість нормальної роботи буде частково зайнятий пошуком можливих наступників».

Путін не згадав про голосування у своїй промові на параді, яка транслювалася в прямому ефірі. Він говорив про ту величезну ціну, яку СРСР заплатив за те, щоб допомогти світу перемогти фашизм, і закликав росіян зібратися разом в пам'ять про 27 мільйонів радянських солдатів та цивільних осіб, загиблих, докладаючі ці зусилля.

«Неможливо собі уявити, що було б зі світом, якби Червона армія не захистила його», – сказав Путін.

Радянські солдати, додав він, не потребували ні війни, ні інших територій, ні слави, ні честі. Вони прагнули добити ворога, перемогти та повернутися додому. І вони заплатили непоправну ціну за свободу Європи.

Опитування показують, що більшість росіян через 75 років бачать у перемозі над нацистською Німеччиною, чи, як вони говорять – у Великій Вітчизняній війні, наріжний камінь національної ідентичності.

Але критики Кремля негативно відгукувалися про вартість цього параду й говорили про те, що він приурочений до голосування за конституційні поправки, які ініціював і схвалив сам Путін.

«Вся країна вражена: якого дідька нам потрібен цей парад? Навіщо він потрібен? – говорив відомий опонент Путіна Олексій Навальний у відеоролику, опублікованому на його YouTube-каналі. – Всі в країні знають, що все це безумство робиться тільки для однієї людини».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG