Доступність посилання

ТОП новини

Гайсин, ППО, «бучанський кейс». Як Симоньян, Соловйов та інші «пояснюють» ракетний удар по Вінниці?


Серед загиблих внаслідок ракетного обстрілу по центру вінниці є, зокрема, діти
Серед загиблих внаслідок ракетного обстрілу по центру вінниці є, зокрема, діти

14 липня російські війська завдали ракетного удару по Вінниці. У центрі міста постраждали кілька будівель, на парковці біля Будинку побуту «Ювілейний»​, за даними рятувальників, згоріло 25 автомобілів. Ракети прилетіли по 10:40 ранку, коли в місті було багато людей, зокрема і з дітьми. На 18-ту годину ДСНС повідомляють про щонайменше 22 загиблого (троє дітей, одне з них – немовля), 115 постраждалих (34 у важкому стані, із 46-тьма людьми немає зв'язку. В Україні цей ракетний удар називають актом терору і воєнним злочином. А як коментують ракетний удар по центру Вінниці російські пропагандисти?

Президент України Володимир Зеленський ракетний удар по центру Вінниці, завданий російською армією 14 липня, прокоментував так: «Що це, як не відкритий терористичний акт? Нелюди. Країна-вбивця. Країна-терорист».

Тим часом російські провладні медійні ресурси, за усталеною в Росії практикою, почали поширювати різні версії того, що сталося у Вінниці, завдяки яким проросійські блогери та пабліки спробували виправдати цей черговий акт російської агресії.

Одним із перших про ракетний удар РФ по Вінницькій області повідомив російський ведучий Володимир Соловйов. Він поширив допис одного із проросійських пабліків, у якому йдеться, що ракети, нібито, цілили у військовий об'єкт: а саме –​ «військову частину у місті Гайсин».

Однак, на самому відео чітко видно, що це не –​ Гайсин, а середмістя обласного центру України – Вінниці. На це вказує монумент на честь створення ВПС України, який видно у поширеному Соловйовим відео.

Водночас, частина проросійських Telegram-каналів опублікувала дописи, у яких визнали, що російські військові вели обстріл прицільно по центру міста.

Зокрема, головна редакторка RT (Russia Today)Маргарита Симоньян написала, що у російському Міноборони їй «підтвердили», що випускали ракети конкретно по вінницькому Будинку офіцерів.

В усіх українських обласних центрах є Будинки офіцерів, які зазвичай використовуються для різного роду урочистостей, концертів, виставок та конференцій.

Зокрема, у вінницькому Будинку офіцерів в день атаки, 14 липня, мав відбутися виступ виконавиці Roxolana, що підтверджує як вона сама, так і сайт з онлайн-продажу квитків.

Водночас низка інших проросійських телеграм-каналів намагається перекласти відповідальність за численні жертви (серед яких є і діти) з російського військово-політичного керівництва на українську ППО.

«Наголошую: це – саме наслідки роботи ППО», –​ написав блогер Юрій Подоляка, якого український Офіс генпрокурора підозрює у поширенні інформації, що містить виправдовування збройної агресії РФ проти України.

Тезу про те, що саме «робота української ППО» стала причиною значної кількості жертв під час ракетного удару по центру Вінниці, просуває і ще один проросійський паблік «Украина.ру».

Куди ж тоді летіла російська ракета, якщо її начебто збили над центром міста, автори допису не пояснюють.

Українські користувачі іронізують із деяких російських дописів, які, традиційно для російської пропаганди, стараються поширити якомога більше версій, щоб заплутати читачів (так було і у випадку збиття російським «Буком» пасажирського літака рейсу MH17 в липні 2014-го року - ред.).

У Telegram-каналі Вінницької обласної ради пишуть, що «ракетним ударом у Вінниці зачепило діагностичну клініку (одноповерхівка). Попередньо, всі хто був усередині клініки, загинули».

  • Російська влада та провладні російські ЗМІ стверджують, що російська армія в Україні не атакує цивільні об'єкти та інфраструктуру.
  • Натомість, щодня Росія здійснює обстріли українських міст і сіл, внаслідок яких гинуть і тяжко травмуються цивільні і діти.
  • Російські атаки знищують критично важливу для життєдіяльності населених пунктів інфраструктуру, а також лікарні, навчальні заклади, дитячі садки і житлові будинки.
  • Це все, за міжнародним правом, є воєнними злочинами

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

XS
SM
MD
LG