Доступність посилання

ТОП новини
Бійці 22-ї ОМСБр ЗСУ запускають розвідувальний БПЛА «Лелека» поблизу Часового Яру Донецької області
Бійці 22-ї ОМСБр ЗСУ запускають розвідувальний БПЛА «Лелека» поблизу Часового Яру Донецької області

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

ВМС України непричетні до атаки на кораблі Чорноморського флоту – речник

Військово-морські сили ЗСУ не причетні до атаки на кораблі Чорноморського флоту «Сергей Котов» і «Василий Быков», а безпілотних катерів, про атаку якими заявили в Міноборони Росії, немає на озброєнні українських військових моряків. Про це 2 серпня в етері Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) заявив речник ВМС України, капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук.

«Такі дрони не стоять на озброєнні Військово-морських сил. Це по-перше. По-друге, щодо того інциденту, який нібито мав місце… військово-морські сили не мають ніякого стосунку», – сказав Плетенчук.

Російське Міністерство оборони 1 серпня звинуватило Україну в атаці кораблів «Сергей Котов» і «Василий Быков» із застосуванням безекіпажних морських катерів. Атака нібито сталася в південно-західній частині Чорного моря за 340 кілометрів від Севастополя і, за даними Міноборони РФ, була безуспішною.

Українське видання «Бабель» з посиланням на власні джерела в секторі безпеки та оборони повідомляє, що російські моряки з одного з кораблів, що були атаковані морськими дронами, просили про евакуацію постраждалих. Це може свідчити про завдані пошкодження.

Видання, зокрема, зазначає, що до евакуації моряків задіяли гелікоптери Ка-29, яким наказано доставити тіла загиблих та поранених на територію Чорноморського вищого військово-морського училища Севастополя. А з перехоплених розмов між екіпажами гелікоптерів та авіаційними береговими службами Росії можна зрозуміти, що йдеться щонайменше про одного загиблого і пʼятьох поранених. Який саме із кораблів постраждав – невідомо.

Уночі сили ППО знищили 17 з 20 «Шахедів» на Одещині – Повітряні сили

У ніч на 9 травня російські війська атакували Україниу 20-ма ударними БпЛА типу Shahed-131/136, йдеться в повідомленні командувача Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенанта Миколи Олещука.

«В результаті бойової роботи зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил та мобільними вогневими групами Сил оборони України знищено 17 ударних БпЛА на Одещині», – повідомили у Повітряних силах.

Російська армія атакувала Україну із мису Чауда в окупованому Криму.

Вночі військові зафіксували рух російських безпілотників типу Shahed з акваторії Чорного моря в напрямку півдня Одеської області – про це заявили Повітряні сили на початку доби 9 травня.

Президент України Володимир Зеленський раніше повідомив, що за квітень 2024 року російські війська випустили по Україні понад 300 ракет різних типів, майже 300 дронів-камікадзе Shahed і більше ніж 3200 керованих авіабомб.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

«Я бачу близькість путінської Росії і гітлерівської Німеччини»: Сергій Плохій пояснив, чому Путін програє

Перемога та існування України як незалежної держави – це частина ширших історичних процесів, а війна Росії проти України є завершальним етапом розпаду російської імперії, вважає директор Гарвардського українського наукового інституту Сергій Плохій.

  • Чому культ перемоги над Гітлером грає на руку Путіну?
  • Чому те, як Путін бачить історію, стало однією із причин війни?
  • Чому наративи Кремля знаходять своїх прихильників у США та Заході загалом?
  • Чому на Заході розділяють Путіна і російський народ?
  • Чому Путін приречений на поразку?

Про в інтерв’ю Голосу Америки з Сергієм Плохієм.

У США ініціювали відставку Джонсона за підтримку України. Палата представників проголосувала проти

Більшість республіканців і демократів у Палаті представників Конгресу США проголосували 8 травня проти відставки спікера Майка Джонсона через його рішення поставити на голосування законопроєкт про надання великого пакету допомоги Україні.

Ініціатором спроби усунення спікера стала членкиня Палати представників США від Джорджії Марджорі Тейлор Ґрін, яка звинуватила Майка Джонсона у відмові захищати пріоритети республіканців. Головною претензією до Джонсона була його згода поставити на голосування у Палаті представників законопроєкт про військову допомогу Україні, проти якого виступила більшість республіканців.

Однак спробу відставки Майка Джонсона з посади спікера було відхилено не лише демократами, а й переважною кількістю республіканців.

Ініціативу Ґрін підтримали лише 11 республіканців, 196 інших представників цієї партії виступили категорично проти звільнення Джонсона. На підтримку спікера-республіканця також виступили 163 демократи.

Марджорі Тейлор Ґрін називають вкрай правим політиком, вона є палкою прихильницею колишнього американського президента Дональда Трампа. Раніше вона анонсувала, що винесе на голосування пропозицію звільнити спікера Майка Джонсона.

20 квітня Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт про національну безпеку, який передбачає військову допомогу на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США, зокрема, для України в розмірі близько 61 мільярда доларів. Також передбачається передача Україні ракет ATACMS, про які давно просить Київ.

Голосування відбулося після того, як демократи і республіканці дійшли згоди щодо законопроєктів після місяців незгоди частини республіканців із подальшою підтримкою США для України на тлі вторгнення Росії.

Війська РФ продовжать масовані атаки України до прибуття військової допомоги від партнерів – ISW

У ніч на 8 травня російські війська завдали масштабних ракетних і безпілотних ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури, використовуючи слабкості системи протиповітряної оборони України напередодні прибуття військової допомоги від США та країн Заходу. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Це вже п’ятий масштабний удар російських ракет і безпілотників по українській енергетичній інфраструктурі з 22 березня 2024 року, оскільки російські військові намагалися використати погіршені можливості української протиповітряної оборони навесні 2024 року, щоб зруйнувати енергетичну мережу України та обмежити оборонно-промисловий потенціал України», – йдеться у звіті.

Аналітики припускають, що російські війська продовжать наносити масовані удари, щоб завдати довгострокової шкоди українській енергетичній інфраструктурі, оскільки обмежені можливості української ППО триватимуть, доки не надійдуть американські протиповітряні ракети й інші засоби протиповітряної оборони в повному масштабі.

Крім того, вважає ISW, війська РФ посилили удари по українській транспортній інфраструктурі «намагаючись вивести з ладу українські наземні лінії зв’язку і обмежити потік очікуваної американської допомоги у сфері безпеки на фронті».

У ніч на 8 травня російські сили завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БПЛА, застосувавши 55 ракет та 21 ударний безпілотник. Як повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ, українські військові збили 39 ракет та 20 ударних дронів.

За даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Також через російську атаку на Кіровоградщині травмована дитина, на Київщині постраждали двоє людей.

У МВС повідомили, що сили РФ атакували 7 регіонів України – під удар потрапили об’єкти енергетичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, громадський транспорт, автомобілі. У Запоріжжі пошкоджена будівля пожежно-рятувальної частини.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Російські «Шахеди» атакують Одещину – Повітряні сили

Військові зафіксували рух російських безпілотників типу Shahed з акваторії Чорного моря в напрямку півдня Одеської області – про це заявили Повітряні сили на початку доби 9 травня.

Після цього командування повідомило, що дрони продовжують рух у напрямку Білгород-Дністровського району, що на півдні Одещини.

«Чорноморськ/Одеса – перебувайте в укриттях!» – застерегли військові.

У області оголосили тривогу. Голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер закликав жителів регіону перебувати в укриттях.

Повітряна тривога також триває в Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській та Полтавській областях.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Влада Росії направляє додаткові сили ФСБ до Криму для пошуку інформаторів ЗСУ – Центр нацспротиву

Влада Росії відправляє до анексованого Криму додаткових співробітників ФСБ для запобігання передачі інформації Збройним силам України – про це заявив 8 травня створений Силами спецоперацій України Центр національного спротиву.

«Окупанти завозять на півострів Крим додаткові загони ФСБ, аби ловити інформаторів Сил Оборони та зменшити кількість витоку даних. На півострові посилено перевірку телефонів та почастішали випадки допитів місцевого населення», – стверджує ЦНС.

Центр робить висновок, що російська влада не контролює захоплені території й «лишається для населення окупантом, відтак росіяни вимушені посилювати репресивний апарат».

Як передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії, за даними Кримськотатарського ресурсного центру, протягом першого кварталу 2024 року російські силовики провели в Криму 33 обшуки, 28 з яких відбулися в будинках кримських татар.

Крім того, на півострові зафіксували 41 затримання, або утримання, 46 допитів, опитувань і бесід, а також 43 арешти з боку силовиків РФ.

Починаючи з серпня 2022 року в Криму та Севастополі майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ.

Косово продовжить підтримувати Україну попри невизнання його незалежності Києвом – голова МЗС

У Косові вважають, що Росія мусить програти війну проти України задля безпеки Європи – про це міністерка закордонних справ країни Доніка Ґервалла-Шварц заявила в інтерв’ю AP 8 травня.

Дипломатка назвала безумовною підтримку Києва Приштиною, хоча Україна досі не визнала незалежність країни від Сербії.

«Україна не визнала республіку Косово як державу, але ми дійсно вважаємо, що точно знаємо, через що Україна наразі проходить», – цитує агентство Ґерваллу-Шварц.

Пояснюючи цю позицію, вона вказала на те, що її нація, яка проголосила про відокремлення від Сербії 2008 року, отримує «постійні нагадування» про агресивні наміри Белграда, а також Росії, що має з ним тісні відносини.

«І ми знаємо, що є тільки одне рішення не тільки для України, а й для Європи. Воно може полягати лише в тому, щоб Росія програла війну, а Україна в ній перемогла. Інакше Європі слід готуватися до інших конфліктів на нашому континенті», – стверджує голова МЗС.

Читайте також: Вступ до ЄС залишається метою Сербії, але Белград не підтримає санкції проти Росії – новий прем’єр

Вона зазначила, що, хоча Косово є невеликою країною зі скромними можливостями надавати допомогу, «ми намагаємося бути дуже корисними Україні та без вагань демонстрували нашу беззастережну підтримку та співчуття народу та державі Україна».

AP вказує, що 8 травня Ґервалла-Шварц урочисто відкрила перше консульство Косова в Польщі в рамках роботи над покращенням економічної та культурної співпраці між двома країнами. Польща визнала державність Косово ще в 2008 році, але тоді дві країни не встановили дипломатичних відносин. Наразі місія в Косово має статус генерального консульства, але голова МЗС висловила надію, що це може стати кроком до відкриття посольства в Польщі.

Її візит до Польщі цього тижня збігся з візитом до столиці Сербії Белграда президента Китаю Сі Цзіньпіна, який включав обіцянки поглибити зв’язки між країнами.

Ґервалла-Шварц сказала, що візит китайського лідера має наслідки для Європи, оскільки він свідчить, що, хоча Сербія є державою-кандидатом на вступ до Європейського Союзу, вона «все більше і більше ототожнює себе з супротивниками європейських західних демократій».

2008 року Республіка Косово в односторонньому порядку проголосила незалежність від Сербії після десятирічного контролю ООН у цьому регіоні. Це сталося після війни в 1998-1999 роках, коли сербські війська вели бої проти Армії визволення Косова. Тоді загинули близько 13 тисяч людей. Сербські війська відійшли з регіону після втручання військ НАТО.

Незалежність Косова визнали багато країн Євросоюзу та Сполучені Штати, а також більшість країн-членів ООН. Водночас десятки країн, у тому числі Росія, Україна, Китай, Індія та декілька країн ЄС, як і раніше, відмовляють Косову у визнанні.

Шмигаль про наступний опалювальний сезон: удари РФ вразили понад 800 об’єктів теплопостачання

Штаб із підготовки до осінньо-зимового періоду 2024-2025 років провів своє перше засідання, повідомив 8 травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він назвав метою роботи штабу «подолати наслідки російського терору, модернізувати та адаптувати систему паливно-енергетичного комплексу до нових викликів», забезпечивши світло та опалення восени та взимку.

Прем’єр перерахував виклики, які стоять перед штабом:

  • масштаби руйнувань: «знищено або пошкоджено понад 800 об’єктів теплопостачання. Ми втратили до 8 ГВт енергогенерації. Щоб відновити втрачене, потрібна колосальна сума – близько 1 мільярд доларів»
  • потреба в збільшенні допомоги від партнерів – за словами прем’єра, Фонд підтримки енергетики України зібрав понад 410 мільйонів євро, він також анонсував нову програму USAID на 190 мільйонів доларів. За словами голови уряду, зусилля в залученні ресурсів треба подвоїти
  • фінансово-економічний стан підприємств енергетики й теплопостачання

Шмигаль додав, що на засіданні заслухали профільних міністрів та керівників енергетичних підприємств щодо проходження попереднього опалювального сезону й підготовки до наступного.

«За підсумками доповідей дав завдання Міненерго й Мінінфраструктури затвердити графіки ремонтів енергетичних об’єктів та кроків щодо посилення їхнього захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років», – заявив він.

У ніч на 8 травня російські сили завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БПЛА, застосувавши 55 ракет та 21 ударний безпілотник. Як повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ, українські військові збили 39 ракет та 20 ударних дронів.

За даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Також через російську атаку на Кіровоградщині травмована дитина, на Київщині постраждали двоє людей.

У МВС повідомили, що сили РФ атакували 7 регіонів України – під удар потрапили об’єкти енергетичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, громадський транспорт, автомобілі. У Запоріжжі пошкоджена будівля пожежно-рятувальної частини.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Зеленський обговорив посилення ППО України із лідерами Данії та Нідерландів

Президент Володимир Зеленський протягом дня проводив низку переговорів із представниками держав-партнерів України – про це він повідомив у вечірньому зверненні 8 травня.

Зокрема, за його словами, низка переговорів стосувалася посилення оборони:

«Данія – ми обговорили посилення нашої ППО, виконання оборонних домовленостей. Нідерланди – обговорили з Марком (Рютте – ред.), паном Прем’єр-міністром, пошук додаткових систем Patriot».

Крім того, Зеленський повідомив, що сьогодні заслухав доповідь міністра оборони Рустема Умєрова та звіт головнокомандувача Олександра Сирського.

Читайте також: Румунія готова обговорити передачу Україні системи Patriot – президент

«Наші позиції на фронті, фізичний захист наших людей і громад, зрив будь-яких спроб російських наступальних дій – це нагальні пріоритети», – додав президент.

Засоби протиповітряної оборони залишаються пріоритетом військової допомоги, про яку Київ домовляється із країнами-партнерами. Зокрема, 8 травня голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель наголосив на потребі України в додаткових системах ППО після чергової масованої ракетної атаки Росії.

Раніше Німеччина пообіцяла надати додаткову батарею Patriot, а Іспанія заявила, що поставить зенітні ракети Patriot. Інші європейські країни, включаючи Грецію, Нідерланди, Польщу, Румунію та Швецію, також мають системи Patriot.

«Мені по**й, що тобі 20! Хоч здохни тут!» Як Росія затягує українську молодь до армії

Окупаційна влада РФ заявляє, що не надсилає строковиків на фронт. Водночас, молодь віком 18-20 років з окупованих українських територій максимально підбивають підписувати контракти, з аргументом – «так більше шансів вижити». Крім цього, трапляються випадки, коли строковики таки опиняються на війні: про них розповідають Донбас Реалії місцеві жителі, про такі ж відомо вже безпосередньо на території РФ російським ліберальним ЗМІ. В будь-якому разі, чоловіки у віці 18-20 років, що відслужили строкову, потрапляють у «небезпечну зону», адже строкова служба – це вже факт, що ви знаєте військові ази, тож мобілізація для таких може настати одразу по поверненню зі служби. Які небезпеки несе російська строкова служба для молодих українців з захоплених міст і сіл, розповідають Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Як повідомляють в Генштабі збройних сил РФ, цього року на строкову службу викликатимуть чоловіків у віці від 18 до 30 років. Кажуть: строковиків направлятимуть у пункти постійної дислокації на території Росії, але не в частини, які знаходяться на окупованих територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. Натомість можуть направити в окупований Крим та російський Бєлгород, де нерідко «прилітає».

Що таке російська строкова служба для хлопців із захоплених територій України

Антон – студент з окупованого Алчевська. Йому 20 років. І в цьому році хлопець вимушений був стати на облік. Каже, на нього тисли й в інституті, і батькам «передавали привіти на роботі». У військкоматі, щоправда, знову заспокоїли – «це звичайний курс молодого бійця», але хлопець – не вірить.

«Мій брат проходив строкову службу минулого року. Йому обіцяли рік підготовки, а вийшло, що вже за кілька місяців він був на кордоні окупованої Луганщини та Харківщини. Щоденні обстріли та постійні бої – ось, що його навчило воювати, а не строкова служба», – розповідає Антон.

Читайте також: Росія масово готує українських дітей в окупації до війни: на що пішов агресор

На відміну від брата, в Антона є «відстрочка», бо хлопець навчається в університеті. Проте каже, це теж не гарантія безпеки.

«Тебе завтра можуть просто «завалити» на сесії, бо в університет прийшли «силові структури» і пояснили, що їм потрібні нові добровольці», – каже Антон.

Сергій з окупованого Краснодону (Сорокиного після декомунізації – ред.) також навчається в інституті в Луганську. Розповідає, що декілька одногрупників, які не склали зимову сесію, отримали «щасливий квиток» до армії. Зараз проходять строкову службу в Бєлгородській області, але бояться, що їх перекинуть на «нуль». Хоча і там, де вони зараз, – небезпечно.

«Деды воевали»: як Путін використав «день победы», щоб примусити росіян воювати проти України

Так звана «велика вітчизняна війна» – предмет гордості для радянської людини. Не відразу, щоправда, та страшна війна стала символом.

Так само і «день победы» чи «9 мая» пройшли певну еволюцію в СРСР, а потім, у руках Путіна, перетворилися в ідеологічну зброю проти тих, із ким пліч-о-пліч «деды воевали» проти гітлерівського нацизму.

«Велику вітчизняну війну» вигадав Сталін

Так званий «батько народів» Йосип Сталін 9 травня 1945 року видав наказ про проведення урочистостей «в ознаменувание дня побєди».

У наказі писалося:

«Велика Вітчизняна війна, яку вів радянський народ проти німецько-фашистських загарбників, переможно завершена, Німеччина повністю розгромлена».

«Товариші червоноармійці, – ішлося далі в наказі, – червонофлотці, сержанти, старшини, офіцери армії та флоту, генерали, адмірали й маршали, вітаю вас із переможним завершенням Великої Вітчизняної війни».

У той час все, що наказував Сталін, вмонтовувалося у всі сфери життя. Кліше «велика вітчизняна війна» міцно прижилося в радянській історіографії і стало базовим гаслом радянської пропаганди.

Тим самим загальносвітовий термін «Друга світова війна» був заміщений терміном «велика вітчизняна».

Адже незручно було говорити про те, що Адольф Гітлер та Йосиф Сталін у вересні 1939 року ділили Польщу. І що «миролюбний» Радянський Союз узимку 1939 та 1940-х років намагався прибрати до свої рук Фінляндію. Щоправда, не змогли, але чималий шмат фінської території забрали.

А в 1940-му році прилучили до «великого й могучого СРСР» країни Балтії – Литву, Латвію та Естонію. А ще – Північну Буковину й Бессарабію. І все це за домовленістю з так званими німецько-фашистськими загарбниками – згідно з таємними протоколами пакту Молотова-Ріббентропа, укладеного якраз за кілька днів до початку Другої світової війни.

Звісно, про спільне парадування червоноармійців і солдатів Вермахту в місті-герої Бресті в 1939 році не згадували.

До 22 червня 1941 року начебто ніякої війни не було. І червоноармійці не воювали з військовиками Польщі, серед яких, до речі, і українці, і білоруси були. І ніби ті самі червоноармійці масово не гинули під час Зимової радянсько-фінської війни 1939-1940 років.

…У згадуваному Сталінському наказі були ще такі слова:

«В ознаменування повної перемоги над Німеччиною сьогодні, 9 травня, в День Перемоги (саме так з великої літери – П. К.), о 22 годині столиця нашої Батьківщини від імені Батьківщини салютує доблесним військам Червоної Армії, кораблям і частинам Військово-Морського Флоту, що отримали цю блискучу перемогу, – тридцятьма артилерійськими залпами з тисячі гармат».

Відсалютували. І забули. Чи майже забули про «день победы».

Федоров: армія Росії обстріляла Запорізький район, поранена жінка

Російські війська обстріляли Запорізький район 8 травня, повідомив голова обласної військової адміністрації Іван Федоров.

За його словами, армія РФ завдала трьох ударів по селищу Веселянка у цьому районі.

«Внаслідок обстрілу травмована жінка. Пошкоджені будинки та господарчі споруди», – повідомив голова області.

Федоров повідомляв про влучання в об’єкти інфраструктури в області в ході ракетної атаки Росії на Україну вранці 8 травня.

Читайте також: Через атаку РФ на Кіровоградщині травмована дитина, пошкоджений обʼєкт інфраструктури – ОВА

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні верифікували дані про загибель в Україні 10 810 цивільних людей, поранення 20 556 – від початку повномасштабного вторгнення РФ. В організації припускають, що кількість жертв серед цивільних осіб є набагато вищою.

У Індії чотирьох людей заарештували за вербування місцевих чоловіків до армії Росії

Правоохоронці Індії затримали чотирьох людей за підозрою в причетності до вербування місцевих чоловіків до російської армії – про це заявило Центральне бюро розслідувань (CBI) Індії 8 травня.

За повідомленням, двох людей на ім’я Арун і Єсудас затримали 7 травня у місті Тіруванантхапурам, ще двох – Ніджила Джобі Бенсама в Каньякумарі та Ентоні Майкла Елангована в Мумбаї – заарештували 24 квітня.

CBI стверджує, що правоохоронці викрили мережу торгівлі людьми, учасники якої заманювали молодих чоловіків з Індії до Росії, де їм обіцяли високооплачувану роботу. Натомість у Росії їх тренували і відправляли до зони бойових дій в Україні «проти їхньої волі, відтак наражаючи їхні життя на серйозну небезпеку». За даними Бюро, деякі з цих чоловіків зазнавали серйозних поранень.

Бенсам, за даними слідства, працював перекладачем і був ключовим учасником мережі, яка працювала в Росії для сприяння рекрутингу громадян Індії до російських військ.

Читайте також: «Відбув у звʼязку з землетрусом» – ГУР оприлюднило документи про дезертирство громадян Непалу з армії РФ

CBI також повідомляє про розслідування щодо приватних фірм, що консультують із візових питань, та агентів, які брали участь у перевезенні індійських громадян до Росії під приводом працевлаштування.

«Обвинувачений Майкл Ентоні сприяв іншому фігуранту справи на ім’я Фейсал Баба, який живе в Дубаї, та іншим, що проживають у Росії, в оформленні віз у місті Ченнай (Індія – ред.) та бронюванні квитків до Росії для жертв. Звинувачені Арун і Єсудас Молодший були головними рекрутерами індійських громадян у Кералі та Тамілнаді для російської армії», – заявляє CBI.

Відомство додає, що триває розслідування проти інших ймовірних учасників мережі з торгівлі людьми.

Як цитують індійські медіа, в березні CBI повідомляла про 35 випадків залучення громадян цієї держави до російської війни проти України.

Читайте також: Посольство Індії у РФ повідомило про загибель свого громадянина – рідні розповіли про його участь у війні проти України

У лютому 2024 року влада Індії повідомила, що намагається повернути додому близько 20 громадян країни, які застрягли в російській армії. AFP пише, що вони могли потрапити до Росії як «армійські помічники». За даними видання, кільком громадянам Індії нібито пропонували працювати прибиральниками зруйнованих будівель, проте після приїзду їм «видали зброю».

Раніше повідомляли, що в Україні на боці Росії за контрактом чи у складі приватних військових компаній воюють громадяни Непалу. Непальська влада заявляла, що їх близько 200, CNN називав число 15 тисяч. Після того, як щонайменше 10 непальців загинули в зоні боїв, Непал припинив видачу своїм громадянам дозволів на роботу в Росії та Україні. Катманду також вимагав від Москви припинити вербування непальців, а вже завербованих повернути додому.

ЗСУ бракує запчастин і снарядів: «Стараємося максимально точно працювати» (відео)

Мобілізація або...Хто піде захищати Україну, а хто відмовиться від громадянства

18 травня почнуть діяти нові правила мобілізації та проходження військової служби. Від цієї дати і протягом 60-ти днів усі військовозобов'язані повинні самостійно уточнити свої персональні дані в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), центрах адмінпослуг чи через електронний кабінет.

Якщо громадянин перебуває за кордоном, то інформацію він може оновити, надіславши її на електронну адресу на офіційному сайті ТЦК за місцем його перебування на військовому обліку. Також це можна зробити, за бажанням, через електронний кабінет, який можна буде створити вже з 18 травня, завантаживши через мобільний застосунок в App Store і в Google Play Market.

Для всіх військовозобов'язаних, які не оновлять даних, передбачена адміністративна відповідальність, а тих, хто цього не зробив за кордоном, позбавлять права на консульські послуги.

Упродовж доби на фронті сталося 121 бойове зіткнення – Генштаб ЗСУ

Упродовж доби 8 травня на фронті зафіксовано 121 бойове зіткнення, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ. За цими даними, 35 атак сили РФ здійснили лише на Авдіївському напрямку.

21 атаку українські військові відбили на Бахмутському напрямку, 19 – на Оріхівському, девʼять – на Лиманському, сім – на Купʼянському, шість – на Новопавлівському, одну – на Херсонському.

«Загалом ворог завдав 59 ракетних та 55 авіаційних ударів, здійснив 84 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури, зокрема енергетики», – йдеться у вечірньому зведенні.

За даними Генштабу, впродовж доби українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали ударів по трьох засобах протиповітряної оборони, двох артилерійських засобах та восьми районах зосередження особового складу противника.

Понад 15 ударів завдали сили РФ за день по Дніпропетровщині – Лисак

Російські війська завдали за день 8 травня понад 15 ударів по Дніпропетровській області, повідомив голова обласної адміністрації Сергій Лисак. Обійшлося без постраждалих.

За його даними, під удар потрапив Нікопольський район, а також Мирівська та Покровська громади. Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 будинків, шість господарських будівель, інфраструктурний обʼєкт, місцеве підприємство, лінії електропередачі, газопровід та автомобіль.

«Підкреслив зацікавленість України в добросусідських відносинах» – Зеленський поговорив із Орбаном

Президент України Володимир Зеленський 8 травня провів телефонну розмову з премʼєр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. За словами глави української держави, розмова з Орбаном була «тривалою та предметною».

Зеленський запросив Орбана на Саміт світу у Швейцарії наступного місяця.

«Я підкреслив зацікавленість України у добросусідських відносинах з Угорщиною, а також у розвитку співпраці в галузі торгівлі, енергетики та логістики», – відзначив Зеленський.

«Укренерго» запроваджує обмеження енергопостачання

Компанія «Укренерго» повідомила про запровадження тимчасових обмежень на енергопостачання для промисловості та бізнесу. Згідно з повідомленням, обмеження діятимуть з 18:00 до 23:00.

В «Укренерго» уточнили, що обсяг обмежень буде розподілено рівномірно між усіма регіонами. Причина запровадження обмежень – дефіцит електроенергії, спричинений масованою атакою російських військових на енергетичні обʼєкти.

При цьому в «Укренерго» попередили, що якщо ввечері споживання енергії продовжуватиме зростати, то компанії доведеться вдатися до аварійних відключень для побутових споживачів по всій Україні.

«Паспорт РФ, повістка, передова»: призов до російської армії на окупованому півдні України

Як Росія проводить перший призов до своєї армії на захоплених територіях півдня України? Де у регіоні працюють російські військкомати, і хто з чоловіків у найбільшій групі ризику? Які завдання можуть виконувати жителі в окупації у лавах російської армії, і чи можна цього уникнути? Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

«Перший російський призов»

Про те, що Росія розпочинає перший призов на строкову службу жителів окупованої території Запорізької області в кінці квітня повідомив голова Запорізької області Іван Федоров. За його словами, підготовка до примусового призову почалася пів року тому. У Мелітополі, Бердянську та Енергодарі створили окупаційні військкомати, а у селах – призовні пункти. У такий спосіб «окупанти виявляють мобілізаційний ресурс», заявив Федоров.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG