Доступність посилання

ТОП новини
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Росія створює нові війська. Без нової хвилі мобілізації наповнити їх буде ніким – британська розвідка

За останні два місяці Росія, ймовірно, почала формувати нові великі військові з’єднання, щоб посилити свої наземні сили у війні проти України. Про це пише Міністерство оборони Британії, і вказує як таке нове формування 25-ту загальновійськову армію.

«Після вторгнення в Україну Росія переважно задіяла мобілізованих резервістів для поповнення сформованих з’єднань або у складі піхотних полків територіальної оборони. Росія рідко формує нові загальновійськові організації, такі як загальновійськові армії, створені як самодостатня сила. Винятком був лише створений влітку 2022 року 3-й армійський корпус, який загалом показав себе погано. Росія, найімовірніше, будь-яке нове формування розгорне як резерв в Україні», – йдеться в повідомленні.

Британська сторона зауважує: у довгостроковій перспективі Росія прагне посилити свої сили проти НАТО.

«Без нової великої хвилі обов’язкової мобілізації Росія навряд чи знайде достатньо нових військ, щоб забезпечити хоча б одну нову армію», – кажуть у британському Міноборони з посиланням на дані розвідки.

У Росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну постійно змінюється і доповнюється законодавство у сфері призову і залучення громадян до армії.

«Росію можна і треба зупинити» – Зеленський про нічну атаку безпілотників

Українським військовим вдалося знешкодити вночі 2 серпня багато російських безпілотників іранського виробництва, завдяки їхній роботі жертв вдалося уникнути, написав у телеграмі президент України Володимир Зеленський.

«Захищаємося на максимумі наявних сил… На жаль, є пошкодження. Найсуттєвіші – на півдні країни. Російські терористи знову били по портах, по зерну, по глобальній продовольчій безпеці. Усі наші оперативні служби спрацювали ефективно. Світ має реагувати. Коли мішенню є цивільні порти, коли терористи свідомо руйнують навіть елеватори – це загроза всім на всіх континентах. Росію можна й треба зупинити», – твердить глава держави.

Уночі 2 серпня російські військові атакували дронами Київ, Київську та Одеську області. У столиці та на Київщині значним руйнуванням вдалося запобігти, натомість на Одещині, в місті Ізмаїл, сильно пошкоджені елеватор, будівля порту та інші обʼєкти.

Москва прагне подати Україну загрозою цивільним суднам у Чорному морі – ISW

Американський інститут вивчення війни (ISW) звертає увагу на посилення з боку Москви риторики про те, що українські сили атакують російські кораблі у Чорному морі, подаючи таким чином Україну світові як загрозу цивільним суднам.

«Російська влада може посилювати заяви про українські атаки, щоб представити Україну як безвідповідально загрозливу цивільним кораблям у Чорному морі, створюючи тим самим умови для подальшої ескалації військово-морської діяльності та консолідації контролю в Чорному морі, хоча немає жодних ознак того, що українські атаки на російські військові цілі погрожували цивільним суднам», – йдеться в черговому огляді ISW.

Крім того, кажуть американські аналітики, із опублікованих знімків із геолокацією, видно встановлення протиморських загороджень для безпілотників у Севастопольській бухті. Це, ймовірно, є частиною загальних зусиль Росії з «посилення військово-морської та оборонної позиції в Чорному морі».

Напередодні Міноборони Росії звинуватило Україну в спробі атакувати морськими безпілотниками два патрульні катери Чорноморського флоту РФ. Спочатку Міноборони Росії стверджувало, що Україна спустила три безпілотники на катери «Сергій Котов» і «Василь Биков» в південно-західній частині Чорного моря за 340 кілометрів на південний захід від Севастополя. А потім заявило, що ці патрульні кораблі супроводжували буцімто російські цивільні транспортні судна, які прямували до протоки Босфор через Чорне море. Москва відрапортувала, що її патрульні кораблі виявили та знищили всі три українські морські безпілотники. Українська сторона ці повідомлення не коментувала і не заявляла, що має до цього відношення.

Падіння уламків безпілотника РФ на Київщині: загорівся приватний будинок, пошкоджено дах магазину

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що у Київській області, в Бучанському районі, вночі зафіксували уламки падіння російського безпілотника.

«Вночі внаслідок ворожої атаки безпілотників сталося руйнування з послідуючим горінням приватного житлового будинку поблизу одного із селищ. Загиблих та постраждалих не виявлено», – йдеться в повідомленні.

Водночас Київська обласна військова адміністрація раніше писала, що вночі на Київщині активно працювала ППО.

Щодо згаданого пошкодженого будинку, то в КОВА також додають, що на тому ж подвір’ї пошкоджено гараж, прибудинкову територію та автомобіль.

«Ще в одному населеному пункті уламками пошкоджено дах магазину. Наразі наслідки усуваються», – додали в КОВА.

Минулої ночі Київ зазнав чергової атаки із застосуванням Росією безпілотників типу Shahed. За даними влади українська ППО збила усі повітряні цілі, понад 10 БПЛА. Повідомлялося про падіння уламків в Соломʼянському, Голосіївському та Святошинському районах Києва, пошкодження нежитлових приміщень та дорожнього покриття. Без жертв.

Польща: до МЗС прийде заступник посла України

До Міністерства закордонних справ Польщі 2 серпня прийде заступник посла України, а очільник дипломатичної місії Василь Зварич зробить це, щойно повернеться до Варшави з наради послів у Києві. Про це заявив заступник голови польського зовнішньополітичного відомства Павел Яблонський.

Пізно увечері 1 серпня Яблонський опублікував у твітері перелік із семи пунктів щодо польсько-українських відносин. На думку дипломата, «варто нагадати, що

1. Польща підтримує Україну лише і настільки, наскільки це відповідає нашим національним інтересам.

2. Основоположним принципом міжнародної політики є принцип взаємності. Варто також поважати людей, які нам допомагають – особливо, коли це дуже потрібне і масштабна допомога.

3. Ми розуміємо емоції, що їх переживають українці, які є об’єктом варварської агресії Росії. Емоції, однак, можуть бути поганим порадником, а брак поваги до союзників не сприяє досягненню дипломатичних цілей, наприклад, в зусиллях щодо збільшення масштабів та видів допомоги.

4. Головною загрозою і для Польщі і для України залишається Росія. В Україні триває війна, розпочата Росією, яка також загрожує Польщі. Захист від цієї загрози є нашим найважливішим спільним інтересом на даний момент.

5. Це не означає, що між Польщею та Україною немає питань, щодо яких ми ще не досягли згоди. Ми говоримо про це чесно і відкрито між собою, нехай і не завжди публічно.

6. Підтримка України в експорті зерна на позаєвропейські ринки не може відбуватися за рахунок польського сільського господарства. Тиск на Польщу в цьому питанні не буде ефективним. З точки зору інтересів України, Україні було б доцільніше чинити тиск на інституції ЄС, щоб вони підтримали країни-члени в розвитку інфраструктури, необхідної для транзиту зерна.

7. Насамкінець незмінно і без жодного сумніву: Волинський злочин – це геноцид, вчинений 80 років тому українцями проти поляків (українські історики переважно не поділяють цю оцінку – ред.). Без розкриття цього злочину, розблокування ексгумації та вшанування пам’яті її жертв не буде справжнього польсько-українського примирення чи інтеграції України в ЄС.

Кораблі флоту РФ підбиті і просять про допомогу? Чи зупиниться наступ ЗСУ на Бахмут?

  • Міноборони України повідомляє про збільшення вогню на всіх східних напрямках фронту. Наступ на Бахмутському напрямку російські сили намагаються зупинити. Що відбувається з бойовими діями на сході України? Чому британська розвідка каже про виснаження російських сил на півдні? Говоримо з військовими та експертами.
  • Російські моряки просять про евакуацію постраждалих через атаку на російський флот. Про це повідомляють джерела видання «Бабель». Чи дійсно в Чорному морі підбили кораблі російського флоту «Сергей Котов» і «Василий Быков» та що відбувається із «зерновим коридором»?
  • Два білоруські гелікоптери перетнули повітряний кордон Польщі. В Міноборони країни не одразу визнали цей факт. Однак в результаті міністр оборони доручив збільшити кількість військових на кордоні з Білоруссю та вислати туди бойові гелікоптери. Провокація, випадковість чи розвідка щодо пильності? Що це означає?
  • Коктейлі Молотова у Росії. В країні фіксують серію нападів на військові комісаріати. Понад10 випадків за останні дві доби. Та близько сотні з початку повномасштабної війни. Хто і чому кидає запалювальні суміші в двері військкоматів? Та яка ситуація з мобілізацією в Росії?

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

Втрати Росії перевищили 247 тисяч військових – Генштаб

Російські війська втратили близько 540 військових за попередню добу, повідомив Генеральний штаб Збройних сил уранці 1 серпня.

Відтак командування оцінює втрати російського особового складу в 247 230 людей.

Штаб також наводить дані про втрати російської техніки за добу:

  • 1 танк (всього 4 217)
  • 8 бойових броньованих машин (8 213)
  • 27 артилерійських систем (4 866)
  • 1 ракетна система залпового вогню (700)
  • 1 засіб ППО (463)
  • 15 безпілотників (4042)
  • 25 автомобілів і автоцистерн (7 349)

Росія останнім часом не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

В усій Україні оголошена повітряна тривога (відбій)

Громадян закликають убезпечитись в укриттях.

«Вся Україна – ракетна небезпека. Зафіксовано зліт МіГ-31К Повітряно-космічних сил РФ з аеродрому Саваслейка», – інформують Повітряні сили ЗСУ в телеграмі.

За даними Генштабу ЗСУ, протягом минулої доби армія РФ завдала по Україні одного ракетного та 75 авіаційних ударів.

ДОПОВНЕНО Приблизно через 20 хвилин почали надходити сповіщення про відбій тривоги.

У ГУР відреагували на переміщення «вагнерівців» до Білорусі

Переміщення найманців військової компанії «Вагнер» до Білорусі є «нічим іншим, як відволіканням сил та уваги партнерів України від війни з Росією», зазначив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

За його словами, переміщення «вагнерівців» до Білорусі створює «додаткові точки напруги і зони небезпеки». Однак «окупанти зробили гірше тільки собі».

«Подібні провокації змушують ту ж Польщу посилювати власний сектор безпеки і оборони, посилювати увагу до білоруського кордону. Готовність до протидії з боку наших союзників в НАТО і ЄС лише підвищується», – заявив Юсов.

Заступник міністра внутрішніх справ Литви заявив, що його країна та Польща розглядають можливість закриття кордонів з Білоруссю через занепокоєння щодо присутності найманців російської військової компанії «Вагнер».

Раніше американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що найманці ПВК «Вагнер», які перебазувалися до Білорусі, не становлять військової загрози для Польщі чи України, «принаймні поки вони не будуть переоснащені механізованою технікою».

WSJ: через війну 50 тисяч українців втратили руки чи ноги

За 17 місяців повномасштабної війни близько 50 тисяч українців втратили руки чи ноги, повідомляє американське видання The Wall Street Journal із посиланням на оцінку найбільшого у світі виробника протезів – німецької компанії Ottobock – та її медичних партнерів.

У матеріалі WSJ йдеться, що фактична кількість ампутантів може бути вищою, оскільки для протезування потрібний час, і деякі постраждалі чекають на ампутацію впродовж тижнів або навіть місяців після поранення.

Крім того, вартість протезів може доходити до 50 тисяч євро, а українська влада платить до 20 тисяч євро кожному військовому, який зазнав поранення. Цивільні особи часто не можуть дозволити собі лікування і змушені звертатися до благодійних організацій.

За оцінкою однієї з таких організацій, Houp Foundation з Києва, число українців, які зазнали на війні серйозних травм, сягає 200 тисяч. З них близько 20 тисяч мають поранення, які потребують ампутації.

Влада України, як і влада Росії, не оприлюднює дані про втрати своїх військових.

На фронті відбулося понад 40 бойових зіткнень за добу – Генштаб ЗСУ

Упродовж доби 1 серпня на лінії фронту відбулося понад 40 бойових зіткнень, повідомив Генеральний штаб ЗСУ в ранковому зведенні 2 серпня.

«Протягом минулої доби ворог завдав одного ракетного, 75 авіаційних ударів та здійснив 68 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, авіація сил оборони за минулу добу завдала вісім ударів по районах зосередження особового складу і по одному удару – по командному пункту та зенітно-ракетному комплексу противника.

«Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 14 артилерійських засобів на вогневих позиціях, чотири станції радіоелектронної боротьби, чотири пункти управління, один район зосередження озброєння та військової техніки, шість засобів протиповітряної оборони, три райони зосередження особового складу, один склад боєприпасів та ще два важливих об’єкти ворога», – інформують українські військові.

В Одеській області внаслідок атаки дронів пошкоджений елеватор – ОВА

Уночі 2 серпня російські військові атакували безпілотниками південь Одеської області, повідомив голова ОВА Олег Кіпер.

«Унаслідок атаки на обʼєктах портової та промислової інфраструктури регіону виниклі пожежі, пошкоджено елеватор. На місці працюють усі відповідні служби. Станом на 05:30 даних про постраждалих не надходило. Остаточні дані та результати бойової роботи будуть від військового командування», ­– написав чиновник у телеграмі.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Київ атакували дрони, «без серйозних руйнувань і пожеж» – КМВА

Уночі 2 серпня Київ зазнав чергової атаки із застосуванням безпілотних літальних апаратів Shahed, повідомив голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

«Групи дронів заходили на Київ одночасно з кількох напрямків. Проте силами і засобами ППО усі повітряні цілі, понад 10 БпЛА, були своєчасно виявлені та знищені. За інформацією на цю хвилину – зафіксовано падіння уламків в Соломʼянському, Голосіївському та Святошинському районах Києва. Є пошкодження нежитлових приміщень та дорожнього покриття. Без серйозних руйнувань та пожеж», – поінформував чиновник.

За його словами, інформація щодо потерпілих станом на 5:00 відсутня.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Армія РФ атакувала з артилерії Донеччину, постраждали люди – влада

Армія РФ протягом доби кілька разів атакувала з артилерії Курахівську громаду Донецької області, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За словами місцевого чиновника, обстрілів зазнали Курахівська і Торецька громади, південні населені пункти Великоновосілківської громади та селища Мар’їнської.

Очільник Донецької обласної військової адміністрації зазначив, що внаслідок атак російських військових у Курахівській територіальній громаді дві людини отримали поранення.

Російські війська регулярно обстрілюють громади Донецької області. При цьому Москва заперечує свої атаки на цивільних в Україні. Влада пропонує цивільним евакуацію з Донецької області, але не всі місцеві жителі погоджуються на це.

ОВА: Київщину атакують ударні безпілотники

ніч проти 2 серпня російські військові атакують Київську область за допомогою ударних безпілотників, повідомляє обласна військова адміністрація.

За інформацією місцевої влади, в регіоні працюють засоби протиповітряної оборони. Жителів закликають залишатися в укриттях до завершення повітряної тривоги.

У самому Києві станом на 1.16 повітряної тривоги не оголошували.

Ввечері 1 серпня Повітряні сили попереджали про запуск із Приморсько-Ахтарська, що в Краснодарському краї Росії, кількох груп дронів-камікадзе.

Росія регулярно обстрілює українські міста, зокрема Київ, застосовуючи при цьому дрони і ракети.

Влада Росії заявила про удар безпілотників по Москві й окупованому Криму. Міністерство закордонних справ Росії після цього пригрозило «вжити жорстких заходів у відповідь». Москва звинуватила в цих атаках Україну.

Київ зазвичай не коментує такі інциденти. Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов 24 липня в ефірі національного телемарафону заявив, що «це процес, який буде тривати і буде набирати обертів», поки російські війська не залишать територію Україну.

США готують для України новий пакет військової допомоги – Politico

Сполучені Штати можуть оголосити про надання Україні нового пакету озброєнь вже на початку наступного тижня, пише Politico.

Однак, поки що точно не відомо, що до нього увійде.

До останнього пакету військової допомоги Україні від адміністрації президента США Джо Байдена увійшли додаткові засоби ППО, артилерійські та інші боєприпаси, а також бронетехніка та засоби протитанкової боротьби на суму 400 млн доларів. Зокрема:

  • додаткові боєприпаси для систем Patriot і NASAMS;
  • зенітні комплекси Stinger;
  • додаткові боєприпаси для систем HIMARS;
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм;
  • міномети калібру 120 мм і 60 мм;
  • 32 бронетранспортери Stryker;
  • ракети TOW;
  • Javelin та інші протитанкові системи;
  • безпілотні авіаційні системи Hornet;
  • авіаційні ракети Hydra-70;
  • тактичні аеронавігаційні системи;
  • понад 28 мільйонів патронів до стрілецької зброї та гранат.

Загалом Сполучені Штати виділили понад 43 мільярди доларів на безпекову допомогу Україні від початку повномасштаного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

У Пентагоні запевнили, що НАТО не змінювало розстановки сил через «вагнерівців»

Країни НАТО вирішили поки не змінювати розстановку сил поблизу кордону з Білоруссю у зв’язку з посиленням активності найманців приватної військової компанії «Вагнер», зазначив представник міністерства оборони США генерал Патрік Райдер під час брифінгу.

«Зараз у мене немає жодних повідомлень про будь-які нові зміни у розстановці сил НАТО», – сказав представник оборонного відомства США.

У той же час, враховуючи розвиток подій навколо кордону Польщі з боку Білорусі, Райдер наголосив, що Сполучені Штати надалі «дуже серйозно» ставитимуться до безпеки всіх членів НАТО.

«І ми продовжимо співпрацювати з нашими союзниками, щоб забезпечити безпеку кожного квадратного дюйма території НАТО», – наголосив Райдер.

Заступник міністра внутрішніх справ Литви заявив, що його країна та Польща розглядають можливість закриття кордонів з Білоруссю через занепокоєння щодо присутності найманців російської військової компанії «Вагнер».

Раніше американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що найманці ПВК «Вагнер», які перебазувалися до Білорусі, не становлять військової загрози для Польщі чи України, «принаймні поки вони не будуть переоснащені механізованою технікою».

Не варто штучно продовжувати існування режиму Путіна – Подоляк

Не варто «штучно продовжувати існування режиму президента РФ Володимира Путіна», сказав радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк, звертаючись до західних партнерів, повідомляє пресслужба відомства.

Як зазначається, він застеріг західних партнерів, «яких може лякати потенційний розпад РФ, від спроб штучно продовжити існування путінського режиму».

Подоляк заявив, що РФ не перестане існувати повністю.

«Але всім уже має бути ясно, що в нинішньому вигляді вона існувати не може», – переконаний радник керівника ОП.

Він констатував, що «хоча повна поразка Росії в Україні призведе до низки проблем у сфері безпеки, альтернатива є значно гіршою».

При цьому Подоляк наголосив на «неприпустимості будь-яких закликів до врегулювання війни в Україні шляхом переговорів та заморожування конфлікту». На його переконання, «спроби нав’язати передчасний мир будуть розцінені у Москві як запрошення до нової війни».

«Будь-яка спроба досягти якогось компромісу з Путіним означатиме кінець української державності. Це нам зрозуміло. І українці не будуть єдиними жертвами», – наголосив радник керівника Офісу президента.

Він зазначив, що війна стане «переломним моментом для міжнародної аудиторії та призведе до тектонічних зрушень у сприйнятті країн колишнього Радянського Союзу».

За словами Подоляка, «українці зараз показують свою силу на полі бою, і вже видно, як змінюється сприйняття України».

«Коли Росія буде переможена, ми нарешті станемо свідками історичної зміни ставлення міжнародної спільноти до всього регіону. Якщо Росію не буде переможено, вторгнення Путіна буде виправдане, а весь його режим отримає нове життя. Наслідки для міжнародної безпеки будуть катастрофічними. Навіщо добровільно робити світ іще нестабільнішим?» – підкреслив Подоляк.

Прем’єр Моравецький обурився викликом посла Польщі до МЗС України

Виклик посла Польщі до Міністерства закордонних справ України не мав відбутися. Варшава надала Києву «значну допомогу», а таких помилок бути не повинно, йдеться в заяві прем’єр-міністра країни Матеуша Моравецького.

«Виклик польського посла – представника країни, єдиної, яка залишалася в Києві в день вторгнення Росії в Україну, – до МЗС України не повинен був відбутися», – зазначив польський чиновник.

За його словами, у міжнародній політиці, в умовах війни, що триває, і з урахуванням величезної підтримки, яку Польща надала Україні, таких помилок бути не повинно.

«Ми завжди захищатимемо добре ім’я Польщі, її безпеку, і інтереси жодної іншої країни ніколи не переважають над інтересами Республіки Польща», – додав Моравецький.

Раніше 1 серпня українське МЗС повідомило про виклик польського посла в Києві Бартоша Ціхоцького. Причиною виклику стали висловлювання керівника Бюро міжнародної політики президента Польщі Марцін Пшидача щодо України.

Напередодні Марцін Пшидач, посадовець канцелярії президента Польщі Анджея Дуди, коментуючи обмеження імпорту українського збіжжя, зокрема в Польщу, завив по польському телебаченню, що «варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України протягом останніх місяців і років».

Незабаром після цієї заяви заступник керівника офісу президента Андрій Сибіга написав у фейсбуці, що такі слова польського політика є маніпулятивними і такими, що нав’язують польському суспільству думку, що Україна начебто не цінує підтримку Польщі у боротьбі з російською агресією.

Згодом стало відомо про те, що Міністерство закордонних справ Польщі запросило посла України до резиденції через останні заяви в Києві.

«МЗС повідомляє, що в зв’язку із заявами представників української влади посла України в Польщі запрошено до резиденції МЗС», – йдеться в короткому повідомленні відомства в твітері.

Міністерство не уточнює, про які саме заяви йдеться.

Посольство України в Польщі наразі не коментувало це повідомлення.

«Окупанти точно відчують наслідки нашої роботи»: Зеленський щодо закритої доповіді Буданова

Президент Володимир Зеленський 1 серпня заслухав закриту доповідь керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова.

Як розповів український лідер у відеозверненні фейсбуці, «окупанти точно відчують наслідки нашої роботи».

«Серйозно відчують», – додав президент.

Інших подробиць доповіді Буданова Зеленський не навів.

Вранці 1 серпня президент України Володимир Зеленський провів нараду з керівниками силових та військових відомств.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG