Доступність посилання

ТОП новини

Чи зупинить поява Путіна на Херсонщині черговий «жест доброї волі» армії РФ?


Володимир Путін з російськими командувачами буцімто на Херсонщині, 18 квітня 2023 року
Володимир Путін з російськими командувачами буцімто на Херсонщині, 18 квітня 2023 року

Чи справді президент РФ Володимир Путін приїжджав на окуповану частину Херсонщини? В якому стані там перебуває російська армія і як це впливає на місцевих жителів? Чи готова Росія до втрати окупованої частини півдня та чи змінилися її цілі у війні з Україною? Все це з’ясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

  • У Кремлі 18 квітня повідомили, що президент Росії Володимир Путін побував на окупованих територіях Херсонської та Луганської областей. Час цієї поїздки не уточнили, а на оприлюдненому відео показано, що у світлу пору доби Путін виходить із гелікоптера, потім зображений кортеж із джипів, який нібито в’їжджає до окупованого міста Генічеськ. За повідомленням Кремля, Путін нібито відвідав штаб угруповання російських військ і заслухав доповіді воєначальників.
  • Українська влада ставить під сумнів повідомлення Кремля, що президент Росії Володимир Путін відвідав два частково окуповані регіони України. «Ніякого Путіна там не було. Це достеменно відома річ. Для того, щоб поспілкуватися зі справжнім Путіним, ви маєте щонайменше 10–14 днів провести на карантині. Був звичайний двійник, яких у нього не один – це вже так само відома річ», – сказав секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов в ефірі національного телемарафону. Жодних доказів на підтвердження своїх міркувань він не навів.
  • 19 березня пресслужба Кремля повідомляла, що президент РФ відвідав окупований Маріуполь у Донецькій області України.
  • В американському Інституті вивчення війни зазначили, що Путін під час візиту в окуповані частини Херсонської та Луганської областей продовжив зображати себе лідером часів війни в очікуванні запланованого українського контрнаступу. Аналітики також звертають увагу, що на одному з відео Путін заявив, що «наближається» православне свято Великодня, що свідчить про те, що його візит відбувся до 16 квітня.
  • Тим часом російські військові на окупованій території Херсонщини мінують місцевість, зокрема, акваторії річок Конка та Дніпро, повідомив 19 квітня Генеральний штаб ЗСУ. За даними українських військових, є випадки підривів місцевих жителів на російських мінах при спробі вийти на воду.
  • Також у Генштабі повідомляють про мародерство, яке здійснює російська армія. Зокрема, у звіті відомства за 15 квітня зазначено, що у Новокаховському районі Херсонської області помічені випадки зливу мастила з електротрансформаторів, що, своєю чергою, призводить до знеструмлення деяких вулиць населених пунктів району.
  • Керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк в ефірі проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок» зазначила, що російські військові посилюють обстріли півдня України, бо панікують через можливий контрнаступ України та намагаються завадити ЗСУ підготуватись до нього. Також речниця розповіла, що поведінка армії РФ на окупованій частині Херсонщини може свідчити про те, що російські військові готуються до так званого «жесту доброї волі».

«Фільтрації, депортації посилюються»

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський у коментарі «Новинам Приазов’я» розповів, що ситуація на окупованій лівобережній частині Херсонщини дедалі погіршується. Зокрема, посилюються фільтраційні заходи та тиск щодо отримання російських паспортів.

Юрій Соболевський
Юрій Соболевський
Бачимо тиск на людей, щоб вони виїжджали зі своїх домівок – так звана евакуація, але фактично депортація
Юрій Соболевський

«В деяких громадах ми бачимо тиск на людей, щоб вони виїжджали зі своїх домівок – так звана евакуація, але фактично депортація, тому що їм пропонують переїжджати до Російської Федерації. Значно погіршується гуманітарна ситуація. Доступ до медичних послуг обмежується, коли людина не має паспорта РФ, відповідно, не має поліса медичного обов'язкового їхнього страхування» – зазначив політик.

Соболевський також розповів, що йому відомо про мародерства та пограбування як місцевого населення, так і підприємств в окупації.

«В першу чергу мародерять будівлі, квартири, які люди залишили. Бізнес грабують вже на іншому рівні, це відбувається командирами, окупаційною владою. Вони продовжують демонтувати виробничі лінії, вивозити їх на територію Росії», – повідомив політик.

Разом із тим він зауважив, що саме масового пограбування місцевих жителів не відбувається: «Зараз їхні командири та ФСБ намагаються максимально цю дисципліну підтримувати, практично їх чимось займати. Вони там постійно щось риють, навіть коли не мають необхідності».

Політик зазначив, що російські військові поводили себе подібним чином перед відступом з правобережної Херсонщини. Втім, така поведінка може свідчити й про ротації російської армії у регіоні.

«Медійна конкуренція»

Соболевський висловив сумніви, що Путін відвідав окуповану частину Херсонщини, й пояснив, чому.

«Коли приїжджав на територію Херсонщини Кирієнко, заступник голови Адміністрації президента РФ, ми бачили, які там були заходи безпеки на його маршруті. Зараз була зовсім інша картинка. Навіть цього рівня безпеки ми не бачили», – пояснив політик.

Володимир Сальдо та Сергій Кирієнко на церемонії прощання з Кирилом Стремоусовим, 11 листопада 2022 року
Володимир Сальдо та Сергій Кирієнко на церемонії прощання з Кирилом Стремоусовим, 11 листопада 2022 року

На його думку, демонстрація приїзду Путіна розрахована, перш за все, на внутрішню аудиторію Росії. Соболевський вважає, що Кремль хоче «підтримувати образ сильного лідера».

«Тому потрібна була оця нібито поїздка на тимчасово окуповані території, щоб показати, що це територія Російської Федерації, там прапор поставити», – каже Соболевський.

Політик також не виключає, що демонстрація поїздок Путіна в окупацію – це певна медійна конкуренція, яка зараз присутня у РФ.

Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин на кладовищі «вагнерівців», які воювали проти України. Краснодарський край РФ, квітень 2023 року
Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин на кладовищі «вагнерівців», які воювали проти України. Краснодарський край РФ, квітень 2023 року
Треба було показати, що Путін ще крутіший
Юрій Соболевський

«Пригожин (засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин – ред.) постійно відвідує тимчасово окуповані території на іншому напрямку бойових дій. І є інформація, що зараз є певна конкуренція. Пригожин в Росії має образ сильної, сміливої людини. Треба було показати, що Путін ще крутіший», – вважає перший заступник голови Херсонської облради.

«Генічеськ не готувався до візиту Путіна»

Один із жителів окупованого Генічеська на умовах анонімності з міркувань безпеки розповів «Новинам Приазовʼя», що ніхто з його оточення не може підтвердити факт приїзду Путіна до міста. Також у місті не проводилася жодна підготовка до цього візиту. Тим часом в місті посиленими темпами відбувається примусова паспортизація, стверджує чоловік.

Напис на паркані в окупованому Генічеську, червень 2022 року
Напис на паркані в окупованому Генічеську, червень 2022 року

«Постійно на блокпостах проводиться робота з населенням, вимагають, щоб люди отримували російські паспорти. Погрожують пропускати тільки по цьому документу в усі установи, зокрема, лікарні, до яких хочуть і можуть звертатися місцеві жителі тільки з російськими паспортами», – повідомив співрозмовник.

Він також розповів, що російські окупаційні сили у Генічеську проводять перерозподіл власності.

Займають бізнес, власники якого поїхали чи мають яскраво виражену проукраїнську позицію
Житель Генічеська

«Випадків відвертого мародерства немає, вони самі в тому плані тримають лад. Займають бізнес, власники якого поїхали чи мають яскраво виражену проукраїнську позицію. В них відбирають землі, підприємства. На базах відпочинку дуже багато розміщено військових і адміністрації», – повідомив житель Генічеська.

З огляду на бойові дії та окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Енергодар: «окупанти ховаються на ЗАЕС»

Міський голова Енергодара Запорізької області Дмитро Орлов також розповів «Новинам Приазовʼя», що в цьому окупованому місті російські військові грабують об'єкти міської інфраструктури.

«Грабують дитячі садочки, вивозять звідти меблі, вивозять зі шкіл парти та все приладдя. Тобто це факти, які підтверджені, зафіксовані», – каже мер.

Дмитро Орлов
Дмитро Орлов

За його даними, російські військові, які перебувають в Енергодарі, також готуються до контрнаступу ЗСУ.

Останній місяць іде активне мінування території навколо Енергодару
Дмитро Орлов

«Окупанти намагаються збудувати якомога більше фортифікаційних споруд у місті, це стосується й атомної станції. Останній місяць іде активне мінування території навколо Енергодару», – зазначив посадовець.

Що стосується Запорізької АЕС – її російська армія залишить в останню чергу, адже почувають себе там безпечно, вважає Орлов. За даними міського голови, окупанти зайняли на станції технологічні приміщення, де зазвичай працює персонал.

«Розмістили там близько 1000 осіб особового складу, і техніка є, і боєкомплект. Атомна станція більш менш укріплена споруда, прикриваючись ядерним об’єктом, вони розуміють, що туди ЗСУ в жодному разі не будуть завдавати якихось ударів. Тому вони там почуваються більш спокійно. Сплять навіть в прохідних галереях прямо на підлозі. Ну, і представники «Росатому» також за територію станції не виходять», – повідомив міський голова.

«Косплей на Зеленського»

Військовий експерт Іван Ступак зазначив, що на окупованій частині Херсонщини поки немає ознак того, що російська армія збирається звідти відступати.

Іван Ступак
Іван Ступак
Окупанти намагаються покращити своє матеріальне становище, вони розуміють, що скоро щось буде відбуватися
Іван Ступак

«Серед ознак «жестів доброї волі» є певні фактори, наприклад, згортання шпиталів, коли радіоточки, антени згортаються. Поки що цього немає. Але є додаткова ознака, яка свідчить, що таке рішення або проговорюється, або ухвалене, або вони між собою готуються – це мародерство. Окупанти намагаються покращити своє матеріальне становище, вони розуміють, що скоро щось буде відбуватися, і коли буде команда, просто не встигнуть це зробити», – зауважив Ступак.

Натомість окупанти активно шукають тих, хто, на їхню думку, може співпрацювати з українськими військовими, каже експерт.

«Фільтрують під'їзди, будинки, шукають свіжі сліди. Наприклад, якщо це сільська місцевість, вони шукають на подвір'ї свіжу землю, де, можливо, закопана вибухівка, стрілецька зброя, уніформа якась», – розповів Ступак.

За його даними, в пошуках інформаторів російські військові «вербують людей і погрожують одночасно».

«Щоб працювали зі своїм найближчим оточенням і там підшукували собі додаткових інформаторів або провокували їх на відверті розмови. Наприклад, кажуть: «А давай ми вчинимо теракт, підірвемо щось». Таким чином вони показують результат, що на окупованій території розкрили «агента» українських спецслужб, який планував зробити диверсійні акти», – пояснив аналітик.

Ступак також має сумніви, що саме Путін приїжджав на окуповану частину Херсонщини. Зокрема, він вказує на ті заходи безпеки, яких зазвичай дотримується російський президент.

Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і керівник Франції Емманюель Макрон під час зустріч в Москві, 7 лютого 2022 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і керівник Франції Емманюель Макрон під час зустріч в Москві, 7 лютого 2022 року
З Путіним оригіналом такі речі не трапляються. І це косплей на Зеленського
Іван Ступак

«Це довгий стіл, коли він з Макроном сидить, з Шойгу, Герасимовим чи Лавровим. Між ними – метрів 7-8. Коли він на Великодньому заході в соборі був, два метри від нього мер Москви Сергій Собянін і в радіусі метрів 20 нікого. Коли ви бачите, що Путін військових за плечу обіймає (на відео з окупованої Херсонщини – ред.), коли він в автомобілі разом з кимось їде (у Маріуполі – ред.), коли він сидить і за спиною у нього проходить якийсь російський військовий, це надзвичайне порушення протоколу безпеки. З Путіним, оригіналом, такі речі не трапляються. І це косплей на Зеленського, який був у Херсоні на другий день після звільнення», – пояснив експерт.

Росія готова до нових втрат?

Російський політолог із Праги Іван Преображенський вважає, що повідомлення про імовірний візит Путіна на окуповані території пов'язаний з невдоволенням росіян через ізоляцію їхнього президента. Така поїздка може сприяти зростанню його рейтингів, зазначив політолог.

Іван Преображенський
Іван Преображенський
Мабуть, у Кремля є інформація, що росіянам активно не подобається ізоляція Путіна
Іван Преображенський

«Путін прагнув показати армії, що він із нею, що він не побоявся туди приїхати, що він був близько до зони ведення бойових дій. І показати російському населенню, що він не боїться туди приїжджати, з’являтися на публіці. Цілком очевидно, що зараз якийсь новий період. Мабуть, у Кремля є інформація, що росіянам активно не подобається ізоляція Путіна. Вони прагнуть усіляко демонструвати, що це не так», – припустив експерт.

Преображенський зазначив, що Росія може бути готова до втрати нових окупованих територій, але не Криму.

«За будь-якого контрнаступу, вдалого чи невдалого, вони точно втратять досить значні території. Вони до цього готові. Серйозною втратою стала б втрата Криму. Я не впевнений, що навіть Мелітополь стане серйозною втратою у їхньому розумінні. Де розташований Мелітополь та його військово-стратегічне значення, мало хто розуміє. А російська пропаганда дуже швидко перейде на мікшування цих проблем, на розповіді про те, що вони героїчно клали тисячі людей під Бахмутом», – каже політолог.

Український танк веде вогонь по російських позиціях на передовій поблизу Бахмуту на Донеччині, 26 березня 2023 року
Український танк веде вогонь по російських позиціях на передовій поблизу Бахмуту на Донеччині, 26 березня 2023 року

Втім, головною метою Росії залишається отримання контролю над усією Україною, наголошує Преображенський. Він зауважив, що попередні намагання російського керівництва дестабілізувати ситуацію в Україні провалилися і зараз Кремль намагається вдаватися до чергового сценарію.

Третя стратегія зводиться до того, щоб, з одного боку, продовжувати військові дії, з іншого – грати у черговий «Мінськ-3»
Іван Преображенський

«Спочатку це робилося через спробу повної окупації України. Потім за допомогою ракетних обстрілів та спроби перетворення ситуації на хаос. Вимоги миру. Намагання спричинити протести українського населення через те, що вони «замерзають» взимку. Третя стратегія зводиться до того, щоб, з одного боку, продовжувати військові дії, з іншого – грати у черговий «Мінськ-3». І намагатися стимулювати якесь перемир'я, залучаючи треті країни. Сподіватися, що допомога Україні вичерпається раніше, ніж закінчиться здатність Росії вести цю війну», – вважає експерт.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG