Доступність посилання

ТОП новини

Найменшому – два роки: що відомо про дітей, яких повернули з Росії в Україну за посередництва Катару


За сприяння Катару ще чотири депортовані дитини повернулися в Україну
За сприяння Катару ще чотири депортовані дитини повернулися в Україну

Ще чотири депортовані Росією українські дитини повернулися до України. Це – 17-річна дівчина та троє хлопчиків – двох, семи та дев’яти років. Це вдалося завдяки посередництва Катару. Ці перемовини, за словами українських посадовців, тривали декілька місяців. Проєкт «Ти як?» зібрав інформацію з відкритих офіційних джерел та світових медіа про депортованих українських дітей, яких повернули з Росії.

Першим вдалося повернути хлопчика. 16 жовтня відео з депортованою дитиною опублікувало державне інформаційне агентство Qatar News Agency. На ньому хлопчик тисне руку катарському дипломату, сидить між бабусею і російською омбудсменкою Марією Львовою-Бєловою, на яку, як відомо, Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт за підозрою у депортації українських дітей.

Першим вдалося повернути семирічного хлопчика
Першим вдалося повернути семирічного хлопчика

За інформацією видання Reuters, депортованій дитині – сім років. Хлопчик перебував у дитячому будинку у Брянській області РФ, як повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

The Washington Post додає, що в Росії під вартою залишається його мати. Коли і чому її затримали – невідомо. Фото бабусі з онуком в Україні 17 жовтня оприлюднив у своїх соцмережах омбудсмен Дмитро Лубінець.

Він перебував у дитячому будинку у Брянській області РФ
Він перебував у дитячому будинку у Брянській області РФ

21 жовтня Лубінець опублікував фото та повідомив, що ще троє депортованих дітей повернулися додому. На одній із світлин можна побачити маленького хлопчика у червоній куртці.

Іншому хлопчику – два роки
Іншому хлопчику – два роки

Відео, на якому, як видається, ця ж дитина у подібному верхньому одязі обіймається із катарськими посадовцями, оприлюднило видання AL Jazeera Arabic.

За даними The Washington Post, хлопчику два роки. На початок широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, йому було шість місяців, він перебував у лікарні і опинився відрізаним від своєї сім’ї.

«До початку війни хлопчик, маючи вроджені проблеми зі здоров’ям, перебував у закладі на Херсонщині, де його готували до операції в Охматдиті. Через вторгнення військових РФ батькам дитини довелося евакуюватися, а хлопчик потрапив в окупацію. Разом з іншими дітьми його примусово вивезли до Криму», – написав у своїй соцмережі Андрій Єрмак.

Його примусово вивезли у Крим
Його примусово вивезли у Крим

Разом із дворічним хлопчиком на відео AL Jazeera Arabic є і дівчина у жовтому худі.

Депортованій дівчині було 17 років
Депортованій дівчині було 17 років

У подібному вбранні неповнолітня є і на фотографіях, опублікованих українським омбудсменом Лубінцем.

За інформацією The Washington Post, дівчині – 17 років. Її родина не змогла приїхати і забрати її з Росії, з рідними вона уже об’єдналася в Україні. Як, коли і за яких умов її депортували в Росію – невідомо.

З рідними вона уже об’єдналася в Україні
З рідними вона уже об’єдналася в Україні

За сприяння Катару також вдалося повернути 9-річного хлопчика. Він перебував з дідусем та бабусею у Херсонській області, коли почалася масштабна війна і військові РФ окупували цю територію, пише The Washington Post.

За даними керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, мати хлопця – військовослужбовиця. Вона пішла захищати Україну з перших днів повномасштабного вторгнення.

«Мати не могла евакуювати сина, потрапила в полон. Згодом жінку вдалося звільнити, вона почала шукати свого сина, і нам вдалося його знайти та повернути з родичами», – зазначив Єрмак.

Також вдалося повернути 9-річного хлопчика з Херсонщини
Також вдалося повернути 9-річного хлопчика з Херсонщини

Українська влада наразі не розголошує деталей переговорів, які посприяли поверненню чотирьох українських дітей. Однак, зазначають, що є багато ініціатив з боку міжнародних партнерів у справі щодо повернення депортованих в Україну.

«Першою країною, яка показала конкретний результат щодо такої співпраці, щодо повернення українських дітей, у нас виявився Катар. Я розумію, які є аргументи у Катару чи у інших посередників, які беруть участь у переговорах. Але, повірте, ми публічно про це точно не будемо розмірковувати. Якщо я почну говорити про це публічно, боюся, що закриються і ці можливості», – сказав у коментарі проєкту Свобода.Ранок Дмитро Лубінець.

  • За даними порталу «Діти війни», українській владі вдалося повернути 386 дітей
  • Та ідентифікувати більше 19 тисяч примусово переміщених неповнолітніх.
  • Хоча цифра депортованих дітей з окупованих територій може бути значно більшою, зазначають правозахисники.

Геноцид і його ознаки у діях Росії проти України

Під час широкомасштабної війни Росія вчиняє щодо громадян України усі види злочинів, які можуть підпадати під визначення геноциду, вважають правники, дослідники геноцидів і правозахисники.

А саме:

Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього була ухвалена Генеральною асамблеєю ООН у 1948 році.

Країни-учасниці Конвенції, а їх на сьогодні 149, мають запобігати актам геноциду і карати за них під час війни та в мирний час.

Конвенція визначає геноцид як дії, що здійснюються із наміром повністю або частково знищити національну, етнічну, расову, релігійну, етнічну групу як таку.

Ознаки геноциду: вбивство членів групи або заподіяння їм серйозних тілесних ушкоджень; навмисне створення життєвих умов, розрахованих на знищення групи; запобігання дітонародженню та насильницька передача дітей з однієї групи до іншої; публічне підбурювання до вчинення таких дій.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG