Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

ВООЗ: ситуація Індії може повторитися будь-де

Всесвітня організація охорони здоров’я застерігає від завчасного зняття обмежувальних заходів, пов’язаних із пандемією коронавірусного захворювання COVID-19.

«Дуже важливо усвідомити, що ситуація Індії може статися будь-де», – заявив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Клюге.

Про плани поступово скасувати частину обмежень оголосили, зокрема, у Франції. Президент Емманюель Макрон заявив, що кафе, заклади культури і бізнес відновлять роботу у кілька фаз із наступного місяця, а заборона на внутрішні подорожі буде знята наступного тижня.

В Ірландії влада також оголосила про наміри зняти обмеження, починаючи з 10 травня.

Португалія, яка в січні зазнала одного з найгірших спалахів хвороби у світі, розпочне фінальну фазу поступового пом’якшення обмежень з 1 травня, а сухопутний кордон з Іспанією знову відкриється для звичайних подорожей після тримісячної перерви.

Тим часом, у Туреччині з 30 квітня запроваджують тритижневий локдаун через зростання кількості хворих і померлих від COVID-19.

У Сполучених Штатах міста і штати продовжують знімати обмеження в той час, як у країні 43 відсотки населення отримали щонайменше одну дозу вакцини, 30 відсотків – повністю вакциновані.

Нью-Йорк має намір «повністю відкритися» 1 липня, заявив мер Білл де Блазіо, заявляючи про прогрес вакцинації.

Ситуація з коронавірусом в Індії, де живе 1,3 мільярда людей, погіршується через відсутність ліжок у лікарнях, кисню і ліків, десятки країн надсилають невідкладну медичну допомогу для полегшення кризи.

Упродовж минулої доби, 29 квітня, від COVID-19 в Україні вакциновано 73 376 людей

Про це повідомили у МОЗ.

«702 440 людей щеплено від початку вакцинальної кампанії, з них отримали 1 дозу – 702 438 осіб, завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 130 осіб (із них 2 особи отримали 1 дозу за кордоном)», – мовиться у повідомленні.

Щеплення проводили 306 мобільних бригад та 2069 пунктів вакцинації.

Станом на 29 квітня 2021 року до листа очікування вакцинації від COVID-19 записалися 504 101 людина.

В Україні за останню добу виявили 10 072 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19

Зокрема, захворіли 391 дитина та 188 медпрацівників, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

За його словами, протягом минулої доби госпіталізували 3 117 людей, 20 192 – одужали. 307 людей померли.

За добу здійснили 90 101 тестування (зокрема методом ПЛР – 41 388, методом ІФА – 14 731).

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Харківській (1059), Дніпропетровській (930), Києві (868), Запорізькій (620) та Львівській (568) областях.

За весь час пандемії в Україні, за даними МОЗ, захворіли 2 069 537 людей, померли від COVID-19 – 44 085.

«Зе-карантин» для «слуг народу». Як депутати Зеленського ігнорують локдаун (розслідування)

Вечірка заступника голови президентської фракції Миколи Тищенка у готелі Fairmont у розпал локдауну, яку зафіксували журналісти «Схем», викликала хвилю обурення в суспільстві. Це вже вдруге, коли Тищенко викритий на ігноруванні правил карантину – до цього виявилось, що його ресторан «Велюр» приймає відвідувачів. Тоді Володимир Зеленський ніяк не відреагував на дії свого соратника. Не надав президент своєї публічної оцінки і нещодавній готельній вечірці Тищенка.

Новинна стрічка рясніє повідомленнями, як державні діячі в інших країнах несуть відповідальність за порушення правил карантину. У Чехії міністр охорони здоров’я втратив свою посаду після того, як відвідав ресторан у Празі, який мав би бути закритим. Міністр та сенатор в Ірландії подали у відставку після того, як відвідали гольф-клуб у порушення карантину. Головна лікарка Шотландії після того, як з’їздила на свою заміську садибу в умовах повного локдауну – була змушена залишити свою посаду. У Британії член муніципального уряду міста Ковентрі був помічений у парку на масовому заході без маски. Фото його обіймів без соцдистанціювання – призвело до відставки.

В Україні ж такі наслідки для впливових порушників не настають. Раніше «Схеми» детально повідомляли про представників різних політсил, які ігнорували обмеження для громадян через пандемію. Цього разу розкажемо про карантинну поведінку партії влади – «слуг народу». Адже Тищенко – не єдиний представник президентської політсили, який ігнорує жорсткі карантинні обмеження. За лінком читайте розслідування на цю тему.

Степанов: 30 квітня до Києва прилетять 500 тисяч доз вакцин від Sinovac

30 квітня до Києва прилетять 500 тисяч доз вакцини від китайської компанії Sinovac, повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов у фейсбуці.

«Щойно компанія Sinоvac підтвердила нам чергову поставку вакцини CoronaVac. Завтра ввечері до Києва прилетять 500 тисяч доз з нашого контракту на 1,9 млн доз», – розповів Степанов.

Кампанія з вакцинації стартувала в Україні 24 лютого, щеплення проводять трьома вакцинами: AstraZeneca/Covishield, CoronaVac від китайської компанії Sinovac, а також вакцинами Pfizer.

Станом на 29 квітня в Україні щеплення від COVID-19 отримали майже 630 тисяч людей.

За час пандемії COVID-19 в Україні захворіли 2 059 465 людей.

ЄС називає Україну серед цілей російської дезінформації проти Європи стосовно вакцин

Інформаційна служба зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу оприлюднила звіт, в якому звинувачує Росію, а також Китай у поширенні дезінформації та у маніпуляціях з метою сприяти поширенню своїх вакцин від коронавірусу, та для того, щоб підривати довіру до вакцин розроблених на Заході.

«І Росія, і Китай використовують контрольовані урядами засоби масової інформації, мережі підставних ЗМІ і соціальні медіа, включно з офіційними дипломатичними службами, щоб досягти цих цілей», – стверджує документ, вказуючи, що лише з початку цього року виявлено «100 нових прикладів прокремлівських дезінформаційних заяв».

Звіт Європейської служби зовнішніх справ більше зосереджується на російській дезінформаційній кампанії і вказує, що ті зусилля спрямовані головно проти західних країн, але також і проти інших, наприклад, проти України.

«Україна та її уряд стали об’єктом особливо жорсткої критики в контрольованих державою російських ЗМІ, а також з боку прокремлівських джерел в Україні. Український уряд звинувачували в геноциді українського населення за відмову купувати вакцину «Спутнік V». Звинувачення в «геноциді» поєднували з твердженнями, що Київ «є маріонеткою США і виконує накази Вашингтона», – написано в документі.

Звіт також наводить приклад допису в Твіттері від імені речника китайського Міністерства закордонних справ, який поширив спростовані раніше твердження про буцімто існування в Україні таємних американських біолабораторій.

Європейська служба зовнішніх справ стверджує, що російська кампанія не лише проштовхує вакцину «Спутнік V», «звинувачуючи Захід і ЄС у саботажі російської вакцини», але й «сіє недовіру до Європейського агентства лікарських препаратів».

Європейське агентство лікарських препаратів (ЕМА) саме перевіряє російську вакцину, розглядаючи можливість дозволу на її використання на ринку країн ЄС.

Джерела повідомляють, що перший етап роботи ЕМА щодо вакцини «Спутнік V» вже завершено і міністр охорони здоров’я Росії Михаіл Мурашко повідомив, що 10 травня європейські фахівці можуть почати інспекцію російських виробничих процесів.

При цьому у ЄС помічають, що «прокремлівські медіа намагалися поширювати плутанину щодо дати подачі російської заяви до ЕМА на перевірку вакцини «Спутнік V», а також «звинувачували ЕМА і ЄС загалом в політичній упередженості проти російської вакцини».

«Сіючи недовіру до Європейського агентства лікарських препаратів, прокремлівські дезінформатори мають на меті підірвати і розколоти спільний європейський підхід до закупки вакцин», – припускає звіт ЄС.

Автори доходять висновку, що можливості Росії постачати вакцину дуже обмежені, і рівень вакцинації російських громадян значно нижчий, ніж більшості європейських країн, але Москва активно використовує постачання незначних партій вакцини «Спутнік V» для пропаганди.

До кінця року можна вакцинувати 70% населення України – Ляшко

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко під час перебування 29 квітня в Одеській області заявив, що до кінця 2021 року вдасться вакцинувати не менш як 70 відсотків населення України, повідомляє «Укрінформ».

«Зараз медики роблять 70 тисяч щеплень на добу, а до кінця 2021 року хочемо вакцинувати щонайменше 70 відсотків населення України – це 48 млн уколів», – сказав Ляшко.

На його думку, можна робити щодоби і 100, і 200 тисяч щеплень.

BioNTech очікує результатів випробувань вакцини від коронавірусу на немовлятах до вересня

BioNTech очікує до вересня результатів випробувань розробленої спільно з Pfizer вакцини проти COVID-19 на немовлятах віком від шести місяців, повідомляє Reuters.

«У липні можуть бути доступні перші результати для дітей віком від 5 до 12 років, у вересні – для дітей молодшого віку», – заявив керівник BioNTech Угур Сагін німецькому журналу Spiegel.

Він додав, що для оцінки даних потрібно близько чотирьох-шести тижнів.

«Якщо все буде добре, як тільки дані будуть оцінені, ми зможемо подати заявку на затвердження вакцини для всіх дітей відповідної вікової групи в різних країнах», – додав керівник компанії.

BioNTech та Pfizer цього місяця звернулись до американських регуляторних органів з проханням затвердити екстрене використання їхньої вакцини для підлітків у віці від 12 до 15 років.

Сагін заявив, що аналогічну заявку готують і до європейських регуляторних органів.

Оприлюднені наприкінці березня результати випробувань вакцини Pfizer/BioNTech засвідчили, що препарат є ефективним, безпечним, та забезпечує надійну реакцію антитіл у підлітків.

Вакцина Pfizer/BioNTech уже дозволена до використання у віковій групі від 16 років.

Великдень у Львові: свято на тлі карантину​

Через пандемію другий рік поспіль на Великдень у Львові не організовують жодних масових заходів. Хоча всі кав’ярні і ресторани, крамниці, театри, музеї цьогоріч відчинені. І, попри карантин, у місті очікують трішки більше туристів, аніж торік.

Китайські громадяни платять за вакцинацію в Україні – Ляшко

Україна виділила 1000 вакцин Coronovac для вакцинації китайських громадян – здебільшого дипломатів і працівників дипломатичних місій. Вони роблять вакцинацію за власний рахунок, ніякого тиску на міністерство охорони здоров’я з боку Китаю не було, заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«При зустрічі першої партії вакцини з КНР посол звернувся до нас з проханням провести вакцинацію представників посольства і діаспори. Коли ми формуємо на оперативному штабі цільові групи, які відповідно до дорожньої карти повинні вакцинуватись, ми розглядаємо різні варіанти. Ми розуміли, що в нас є залишок однієї тисячі доз вакцини, є звернення посольства Китаю», – заявив головний санітарний лікар, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

За словами Ляшка, посольство Китаю пообіцяло сприяти Україні в якомога швидшому отримані наступних партій вакцини і збільшити українську квоту у китайських виробників, зокрема Sinovac і Sinopharm. Україна в свою чергу пріоритезувала щеплення для представників китайської діаспори.

«Вони оплачують її згідно із законодавством України, у кожному медичному закладу свої розцінки. Скільки точно, зараз не можу відповісти, в кожному пункті щеплення окрема ціна», – уточнив Ляшко.

COVID-19 у світі: криза в Бразилії та Індії поглиблюється

Бразилія найближчим часом перетне межу в 400 тисяч смертей від коронавірусної інфекції COVID-19, свідчать дані офіційної статистики. Згідно з нею, за останню добу померли 3163 пацієнти, а загальне число жертв коронавірусу сягнуло 398 185.

Криза в Бразилії зумовлена надто незначними обмеженнями, які впродовж епідемії запроваджувала влада, а також поширенням дуже заразного штаму COVID-19, який шкодить також іншим країнам Латинської Америки.

Тим часом Індія, згідно з офіційною статистикою, подолала позначку 200 тисяч смертей, а число нових випадків хвороби впродовж тижня долає межу 300 тисяч на день. Водночас експерти в галузі охорони здоров’я вважають, що реальна смертність і захворюваність можуть бути значно вищими.

Масштаби кризи в Індії, де переповнені заклади охорони здоров’я та крематорії, викликали реакцію союзників, які надають допомогу в боротьбі з пандемією. США оголосили 28 квітня, що надсилають до Індії обладнання на понад 100 мільйонів доларів, включно з тисячею кисневих концентраторів, 15 мільйонами масок стандарту N95 та мільйоном діагностичних експрес-тестів.

Білий дім також перенаправив власне замовлення на виробництво вакцини AstraZeneca до Індії, що дозволить зробити понад 20 мільйонів щеплень проти COVID-19.

Індію накрила потужна хвиля коронавірусу. Що спричинило «цунамі інфікувань»?

Індія б’є світові рекорди за кількістю хворих на COVID-19. За минулу добу число нових випадків перевалило за 352 тисячі. Медики не справляються з такою кількістю пацієнтів, ліжка встановлюють у великих концерт-холах та стадіонах, по всій країні палають імпровізовані крематорії. Що спричинило таку важку ситуацію у цій державі і чим ще загрожує усьому світу?

В Україні виявили понад 11 тисяч нових випадків COVID-19 – МОЗ

В Україні за останню добу виявили 11 627 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, зокрема, захворіли 518 дітей та 259 медпрацівників, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

За його словами, протягом минулої доби госпіталізували 3 096 людей, 18 442 – одужали. 387 людей померли.

За добу здійснили 93 463 тестування (зокрема методом ПЛР – 41 499, методом ІФА – 16 569).

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Харківській (1203), Дніпропетровській (1021), Києві (940), Донецькій (809) та Львівській (667) областях.

За весь час пандемії в Україні, за даними МОЗ, захворіли 2 059 465 людей, померли від COVID-19 – 43 778.

У Чернігові дозволили відновити роботу дитсадкам, початковій школі та частині підприємців

У Чернігові дозволили відновити роботу дитячим садкам, початковій школі та частині підприємців.

З 29 квітня з дотриманням санітарних та протиепідемічних заходів дозволили:

  • прийом відвідувачів суб’єктами господарювання, які проводять діяльність у сфері торговельного обслуговування населення, що працюють на відкритому повітрі, крім торговельно–розважальних центрів та розважальних закладів;
  • роботу суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) на відкритих (літніх) майданчиках;
  • відвідування закладів спеціальної позашкільної освіти спортивного спрямування;
  • відвідування спортивних залів спортсменами збірних команд міста та області, які здійснюють підготовку до офіційних спортивних змагань.

З 5 травня в місті дозволять:

  • відвідування закладів освіти незалежно від форми власності її здобувачами, в тому числі, спеціальних закладів освіти (навчально–реабілітаційних центрів), закладів дошкільної освіти та закладів загальної середньої освіти учнями 1-4 класів;
  • проведення спортивно–масових заходів, включених до календарного плану спортивно–масових заходів з видів спорту м.Чернігова на відкритому повітрі без глядачів.

Управлінню транспорту рекомендували підготувати пропозиції для розгляду на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради питання щодо відновлення роботи міського громадського транспорту у звичайному режимі з 5 травня.

У Дніпрі карантинні обмеження продовжили на два місяці

У Дніпрі карантинні обмеження через пандемію COVID-19 продовжили на два місяці – до 30 червня. Відповідне рішення у середу, 28 квітня, ухвалила міська спецкомісія.

Зокрема, у Дніпрі продовжили термін дії «погодинних пільг» для пільговиків у громадському транспорті. Через посилення карантину пенсіонери, люди з інвалідністю, учасники бойових дій тощо можуть їздити безкоштовно тільки з 10:00 до 15:00, в інші години пільга не діє.

За рішенням спецкомісії, школярі 5-11 класів продовжать навчання дистанційно до 12 травня. Разом із тим молодша школа й дитсадки працюватимуть у звичному режимі.

7 квітня суд у Дніпрі задовольнив позов учасника бойових дій на Донбасі В’ячеслава Гаркуші й визнав протиправним рішення спецкомісії міськради про «погодинні» пільги. Воно має набути чинності через місяць після ухвалення.

24 березня в Дніпрі, за рішенням спецкомісії, посилили карантин, запровадивши деякі обмеження «червоної» зони, попри те, що місто поки перебувало в «помаранчевій». У мерії тоді пояснили, що діють на випередження.

Загалом на Дніпропетровщині зафіксували майже 200 тисяч лабораторно підтверджених випадків коронавірусного захворювання, за останню добу – майже 600. Одужали майже 100 тисяч людей. Понад три тисячі – померли.

Кличко: після скасування локдауну на вулиці Києва вийдуть додаткові патрулі

Після скасування локдауну 1 травня на вулиці столиці вийдуть додаткові патрулі, які контролюватимуть дотримання карантинних обмежень. Про це на брифінгу заявив мер Києва Віталій Кличко.

Він зазначив, що контроль за дотриманням обмежень посилять за допомогою не лише патрулів Нацполіції, але й муніципальної охорони.

«Вони будуть працювати в місцях масового скупчення людей, в парках і скверах. Під час великодніх свят та поминальних днів контролюватимуть біля релігійних установ та міських кладовищ», – сказав Кличко.

З 1 травня у Києві послаблюють карантинні обмеження. Про таке рішення комісії з надзвичайних ситуацій повідомив мер столиці Віталій Кличко. Це рішення має затвердити Державна комісія з надзвичайних ситуацій, переглянувши рівень епідеміологічної небезпеки.

З 1 травня доступним для всіх пасажирів, а не лише власників спецперепусток стане наземний громадський транспорт та метро. Відновлять роботу ринки й торговельні заклади.

З 5 травня, після завершення тривалих вихідних, відновиться освітній процес у дошкільних, середніх та вищих навчальних закладах.

Перші 200 млн гривень вже пішли на виплати допомоги ФОПам – міністр

Станом на 28 квітня заявки на отримання допомоги в зв’язку з карантином подали понад 300 тисяч підприємців та найманих працівників. Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

«Ті ФОПи і працівники, які подали заявки в перші дні роботи програми, вже починають отримувати допомогу. Перші 200 млн гривень вже пішли на виплати і далі процес буде ритмічним. Хочу всіх заспокоїти, що при необхідності на програму будуть передбачені додаткові кошти, адже програма буде доступна впродовж 2021 року для всіх областей, які потрапляють до «червоної» зони», – зазначив міністр.

У міністерстві зазначили, що, окрім державної допомоги, підприємці та наймані працівники можуть отримати додаткові виплати з місцевих бюджетів регіонів, якщо такі виплати будуть запроваджені рішенням органів місцевого самоврядування.

«Окрему заяву на цю допомогу подавати не потрібно, достатньо реєстрації в додатку «Дія». Далі Мінцифри у десятиденний строк після закінчення строку подання заяв формує та передає місцевим органам, на території яких запроваджено обмежувальні протиепідемічні заходи, переліки застрахованих осіб для прийняття рішення щодо надання допомоги за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету», – мовиться у повідомленні.

Степанов обіцяє ще мільйон доз вакцин BioNTech/Pfizer

Україна очікує отримати в травні майже один мільйон доз вакцини BioNTech/Pfizer – як у межах глобальної ініціативи COVAX, так і за контрактом. Про це 27 квітня повідомив в ефірі телеканалу «Наш» міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

«Перше – це COVAX, 473 тисячі доз. Ми маємо офіційне підтвердження від COVAX, що це буде в термінах від 17 до 18 травня. Також у травні ми очікуємо вже за прямим контрактом від компанії Pfizer отримати десь також 500 тисяч доз», – зазначив міністр.

За його словами, ці дози використовуватимуться згідно з планом вакцинації в категоріях груп ризику для людей, яким понад 60 років, або людей, які мають супутні захворювання.

У попередніх повідомленнях ішлося, що до кінця травня в Україну за механізмом COVAX очікується надходження загалом понад 2,3 мільйона доз вакцин.

Упродовж минулої доби, 27 квітня, від COVID-19 в Україні вакциновано 19 590 людей

Про це повідомили у МОЗ.

«558 716 людей щеплено від початку вакцинальної кампанії, з них отримали 1 дозу – 558 714 осіб, завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 9 осіб (із них дві особи отримали 1 дозу за кордоном», – мовиться у повідомленні.

Щеплення проводили 263 мобільні бригади та 667 пунктів вакцинації.

За даними МОЗ, станом на 27 квітня до листа очікування вакцинації від COVID-19 записалися 498 890 людей.

На роботу в капцях. Як пандемія вплинула на професійне життя людей?

Пандемія коронавірусу, стверджують експерти, назавжди змінила життя людства, зокрема, це стосується і професійної сфери. Як виглядатиме організація роботи в майбутньому? Чи призведе дистанційна зайнятість до того, що деякі професії втратять сенс? Як локдауни позначилися на ринку праці в Україні і як змінились підходи до нарахування зарплати? Це з’ясовувало Радіо Свобода.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG