Доступність посилання

ТОП новини

Результати першого туру виборів-2019. Живий блог

ЦВК – понад 97% протоколів. Лідирують Зеленський і Порошенко

31 березня в Україні відбулося голосування на виборах президента. Центральна виборча комісія підраховує голоси.

Опрацьовано понад 97% протоколів. Лідирують Володимир Зеленський та Петро Порошенко.

За даними ЦВК, явка склала понад 62,8%. Це з урахуванням закордонного виборчого округу, бо в Україні активність виборців була дещо вищою – 63,53%

Як свідчать дані Національного екзит-полу, президента України оберуть у другому турі (21 квітня).

Відповідно до соціологічних опитувань, перше місце в першому турі посів Володимир Зеленський (30,6%). Друге – Петро Порошенко (17,8%).

За ними йдуть Юлія Тимошенко (14,2%), Юрій Бойко (9,7%), Анатолій Гриценко (7,1%), Ігор Смешко (6,5%), Олег Ляшко (4,7%), Олександр Вілкул (4%), Руслан Кошулинський (1,7%) та Олександр Шевченко (0,5%).

Численні українські та закордонні спостерігачі впродовж голосування фіксували незначну кількість порушень і досі ніхто з них не поставив результати виборів під сумнів.

Юлія Тимошенко не погодилась із даними Національного екзит-полу. Зеленський заявив, що йому байдуже, з ким бути у другому турі. Порошенко сказав, що готовий до «глибокого та предметного діалогу з тими, кого не зміг переконати перед першим туром». Крім того, Бойко заявив, що також розраховує потрапити у другий тур виборів.

Радіо Свобода стежить за розвитком подій. Не пропустіть оновлення.

«Ласкаво просимо в реальний світ»: перші реакції на дані екзит-полів

Оприлюднені соціологами попередні дані викликали бурхливу реакцію як в штабах кандидатів, так і серед громадян
Оприлюднені соціологами попередні дані викликали бурхливу реакцію як в штабах кандидатів, так і серед громадян

На материкову частину України приїхало голосувати менше кримчан, ніж зареєструвалося

Про це повідомила кореспондент Радіо Свобода, яка працює на КПВВ «Каланчак».

«Приміром, по Каланчацькому району мали проголосувати 66 осіб, натомість, за попередніми даними, проголосували 49 людей», – повідомила Ірина Домащенко.

За підрахунками представництва кримськотатарського народу Херсонської області, явка кримчан склала близько 300 осіб замість 400. Ймовірно, серед причин, чому кримчан приїхало менше – масові обшуки, які відбулися у Криму напередодні виборів 27 березня, а також складність процедури, зазначають в організації.

«Їм доводиться перетинати межу кілька разів: аби подати заяву про зміну місця голосування і другий раз вже безпосередньо приїхати до материкової частини України і проголосувати. Якщо буде другий тур виборів, то цю процедуру доведеться повторити ще раз. Людям не досить зручно, бо не у всіх є кошти на це, і не всі хочуть зайвий раз світитися на адмінкордоні та спілкуватися з представниками ФСБ», – розповідає Ірина Домащенко.

На дільниці в Мінську на виборах лідирують Зеленський і Порошенко

Дільнична комісія закордонного округу в столиці Білорусі Мінську завершила підрахунок голосів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Усього бюлетені взяли 749 громадян України. З них за Володимира Зеленського проголосували 281, за Петра Порошенка – 206, за Юрія Бойка – 58, за Олександра Вілкула – 56, Ігоря Смешка – 43, Анатолія Гриценка – 42, а за Юлію Тимошенко – 31.

Жодних скарг у комісію не надходило, за виборами стежили четверо спостерігачів.

«Усе було прозоро та гарно організовано», – заявила Радіо Свобода спостерігач від Світового конгресу українців Валентина Логвiн.

Голова Нацполіції Сергій Князєв про невідомих під ЦВК: вони не становлять загрози

Вдень 31 березня біля ЦВК зібралося кілька десятків невідомих чоловіків спортивної статури
Вдень 31 березня біля ЦВК зібралося кілька десятків невідомих чоловіків спортивної статури

​Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, станом на 22:30 молодих людей стало менше. Сутичок біля ЦВК немає.​

Вибори президента: соціологи оновили дані національного екзит-полу

Національний екзит-пол 2019. Дані станом на 20:00
Національний екзит-пол 2019. Дані станом на 20:00

Ці дані не суттєво відрізняються від екзит-полів станом на 18:00.​

Як на виборах голосували українські знаменитості

Олімпійська чемпіонка Лілія Подкопаєва:​

Український бізнесмен Тимур Хромаєв з дружиною, телеведучою Марією Єфросиніною:

Телеведучий та шоумен Сергій Притула:

Український борець греко-римського стилю Жан Беленюк

Телеведуча та модель Катерина Осадча:

Більше і детальніше – тут

У Дніпрі затримали голову забороненої організації через порушення таємниці голосування

У Дніпрі поліція відкрила кримінальне провадження через порушення на виборах проти голови забороненої організації «Союз радянських офіцерів» Віктора Марченка. Інформацію про це Радіо Свобода підтвердили джерела, не уповноважені офіційно коментувати справу.

Провадження відкрите за статтею 159 Кримінального кодексу України (порушення таємниці голосування).

31 березня Віктор Марченко, голосуючи на виборчій дільниці, сфотографував свій бюлетень із позначкою за одного з кандидатів в президенти України (Юрія Бойка) і виклав фото на своїй сторінці у Facebook. Зараз цей допис уже недоступний для перегляду.

Керівник «Національного корпусу» в регіоні Денис Котенко оприлюднив скрін-шот допису Віктора Марченка. Він поінформував, що Марченко дає пояснення в поліції.

Реакції кандидатів на результати екзит-полів: від радості до обурення

Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко (комбіноване фото)
Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко (комбіноване фото)

​Радіо Свобода зібрало реакції кандидатів на результати чотирьох екзит-полів, оголошені одразу після закриття виборчих дільниць. Усі опитування показали, що президентські вибори-2019 відбудуться у два тури, а найбільший рівень підтримки опитані виборці виявили Володимиру Зеленському, Петру Порошенку та Юлії Тимошенко.

ЦВК оприлюднила перші результати голосування на виборах президента

Активність виборців станом на 20:00, за попередніми даними, склала 63,48%
Активність виборців станом на 20:00, за попередніми даними, склала 63,48%

​Згідно з повідомленням, наразі опрацьовані 0,17% протоколів по Україні. Перемагає, за цими даними, чинний президент Петро Порошенко (28,69%), далі йде Володимир Зеленський (24,27%), далі – Юлія Тимошенко (15,12%).​

На Львівщині проголосували менше ніж 70% виборців – попередні дані громадянської мережі «Опора»

Найбільше проголосували за кандидата в президенти Петра Порошенка (26%), 21,2% віддали свої голоси за Володимира Зеленського, свідчать результати екзит-полів.

Львівщина завжди була показовою щодо високої явки виборців, аніж інші регіони. Зараз буде 65-70%, це не є мало, але нижчий показник для Львівської області
Тарас Радь, представник «Опори»

«Опора» зафіксувала під час голосування поодинокі порушення, які стосувались переважно умов голосування чи організації роботи виборчої дільниці загалом.

Не було виявлено грубих порушень і правоохоронцями. Надійшло 71 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства, з них частково підтвердились 25, які стосувалися незаконної агітації «за» та «проти» певних кандидатів на посаду президента України, фотографування виборчих бюлетенів, перебування на виборчій дільниці у стані алкогольного сп’яніння, конфліктів на дільницях і псування бюлетенів. Зараз триває перевірка цих фактів.

За оцінками експертів, день голосування відбувався у Львівській області спокійно.

День виборів президента України в 11 фото

Повідомлення про «замінування» в день виборів надходили переважно з Росії – поліція

«Непокоїли сьогодні повідомлення про замінування, їх було 18. Левова частка – 11 – це Дніпропетровська область, Чернігівська – два, Донецька – три, Київ – два. Прозвітувала кримінальна поліція Дніпропетровщини: всі 11 випадків були відстежені трафіки осіб, які телефонували: здебільшого вони були з-за меж нашої держави, з Росії», – сказав голова Нацполіції Сергій Князєв.

Як жителі ОРДЛО обирали президента

Понад 5 тисяч людей станом на 15.00 перетнули лінію розмежування на Донбасі, щоби проголосувати на виборах президента. Про це заявив представник Уповноваженого у справах захисту прав військовослужбовців Олег Трохименко. Та скільки з тих, хто приїхав у неділю з окупованих територій, справді ​проголосували? І чому настільки впала кількість тих, кто перетнув лінію розмежування саме в цю неділю – адже зазвичай їхня кількість сягає 20 000 на добу в обидва боки?​

Жінка вивчає виборчий бюлетень у Мар'їнці, 31 березня 2019 року
Жінка вивчає виборчий бюлетень у Мар'їнці, 31 березня 2019 року

«Деякі громадяни з окупованої території мені особисто телефонували і казали, що хочуть проголосувати, але не знають, як до цього поставляться окупанти, «тому краще побудемо вдома» – уповноважений омбудсмана у Донецькій області Павло Лисянський.

Мар'ян Кушнір, кореспондент Радіо Свобода:

Методологія екзит-полу є прозорою – виконавчий директор КМІС

«Кожна виборча кампанія є об’єктом критики різних штабів. Наша методологія прозора, фінансування також прозоре і результати, я сподіваюся, збігаються з даними ЦВК. Це дуже цікаві і несподівані вибори. Ми бачимо вперше, що кандидат, який набирає більше голосів – Зеленський, отримав підтримку майже в усіх регіонах, окрім західного. В трьох регіонах він є лідером, в західному регіоні трохи поступається Порошенку. Це є перші вибори, коли так єдино підтримує Україна кандидата», – зазначила виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології Наталя Харченко.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що не погоджується з результатами Національного екзит-полу. Її команда провела власний екзит-пол, за результатами якого, вона займає друге місце, наголосила вона.

За даними національного екзит-полу станом на 18:00, Володимир Зеленський отримав 30,4%, Петро Порошенко – 17,8%, Юлія Тимошенко – 14,2%, Юрій Бойко – 9,8%, Анатолій Гриценко – 7,1%.

Серйозних порушень не відбулося – перший заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий про перебіг голосування

Бойко також розраховує потрапити у другий тур виборів

Лідер «Опозиційної платформи – За життя» Юрій Бойко заявив, що розраховує потрапити до другого туру виборів. Так Бойко прокоментував оприлюднення попередніх даних Національного екзит-полу, згідно з якими він посідає четверте місце на виборах 31 березня.

«Я впевнений, що у нас боротьба не завершена і ми будемо захищати результати підрахунку голосів, тому що у мене є шанс потрапити у другий тур. І на це будуть направлені всі зусилля. Боротися будемо за нашого виборця до повної перемоги», – сказав Бойко.

На запитання, яким чином він розраховує потрапити до другого туру, Бойко відповів: «законним».

«У нас завжди є заниження на екзит-полах, тому що люди просто бояться говорити. Я впевнений, що при підрахунку голосів ми будемо мати додаткові резерви. Ми не знаємо скільки це буде, але вже зрозуміло, що приблизно 20% людей, яких опитували, відмовлялися відповідати, за кого вони проголосували і ми вважаємо, що там якраз наші голоси», – сказав Бойко.

ЦВК оприлюднила перші дані про явку станом на 20:00

Згідно з даними за підсумком інформації від 10 зі 199 територіальних виборчих округів, явка склала 66,8%.

На позачергових виборах президента 2014 року явка виборців склала близько 59%.

Усі екзит-поли: хто може перемогти на президентських виборах-2019

Чотири екзит-поли – опитування виборців на виході із виборчих дільниць – пройшли на президентських виборах-2019: традиційний Національний екзит-пол, два великих опитування «Телевізійної служби новин» (ТСН) телеканалу «1+1» та спільний екзит-пол телеканалів «112 Україна» і NewsOne, а також опитування соціологічного центру «Социс».

Радіо Свобода зібрало результати опитувань усіх екзит-полів щодо ТОП-п'ятірки кандидатів.

Як голосували кандидати в президенти та інші політики
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Зеленський після екзит-полів: все одно, з ким бути в другому турі

«Мені все одно з ким бути у другому турі, слава Богу, це не я вирішую, а народ України», – сказав Володимир Зеленський 31 березня після оприлюднення даних екзит-полів, відповідно до яких він набирає найбільше голосів у першому турі виборів президента.

У коментарі кореспондентові Радіо Свобода додав: «Почуваю себе нормально, є невелике хвилювання, я ж людина. Поруч зі мною, моя дружина, мої друзі... Це просто дуже велика відповідальність. Я розумію, що це таке, ця відповідальність».

Як свідчать дані Національного екзит-полу, наведені станом на 18:00, найбільше голосів виборців під час голосування на чергових президентських виборах в Україні 31 березня отримує актор Володимир Зеленський – 30,4%.

Друге місце, згідно з даними опитування на виході з виборчих дільниць, посідає чинний президент Петро Порошенко з 17,8% голосів виборців.

Третє місце, згідно з екзит-полами, посідає лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко зі 14,2% голосів.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG