Доступність посилання

ТОП новини

«Права рука Кадирова та його друзі»: хто контролює зернові потоки на окупованих українських територіях


Очільник Чечні Рамзан Кадиров і Адам Делімханов
Очільник Чечні Рамзан Кадиров і Адам Делімханов

Можливість заробити на перепродажі дешевого зерна привела до окупованої частини Херсонщини багатьох жителів РФ. Журналісти виявили серед них людей із оточення голови Чечні Рамзана Кадирова. За даними розслідувачів, чеченські силовики та їхні родичі стали одними із бенефіціарів війни в Україні.

Хто причетний до управління аграрною сферою на окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей? Куди і за якими схемами окупанти вивозять українське зерно? Яких збитків через окупацію зазнала аграрна сфера України, читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Російська окупаційна влада прогнозує, що врожайність сільськогосподарських культур на лівобережжі Херсонщини цього року знизиться на 30-50%. За даними так званого Мінсільгоспу, причинами цього є відсутність централізованого поливу після руйнування Каховської ГЕС та надзвичайно мала кількість весняних опадів.

В окупаційному відомстві зазначили, що урожай овочів зменшиться на 30%, а пшениці – на 25%. В цілому, недобір урожаю цього року складатиме до 50% від попереднього. Призначений Кремлем керівник окупованої частини Херсонщини Володимир Сальдо в ефірі місцевого телеканалу «Таврія» назвав збитки в аграрній галузі регіону після руйнування Каховської ГЕС «колосальними». Втім, чиновник запевнив, що ситуація не критична.

Володимир Сальдо
Володимир Сальдо

На світанку 6 червня стало відомо про руйнування дамби Каховської ГЕС. Україна звинувачує у підриві греблі Каховської ГЕС Росію. Кремль назвав руйнування греблі «навмисною диверсією» з боку Києва.

Представники країн Заходу, коментуючи руйнування греблі, прямо не заявляли про те, що її підірвала Росія, проте все ж таки відзначали відповідальність Москви за те, що сталося – оскільки саме Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року й окупувала частину Херсонської області (зокрема і Каховську ГЕС), перетворивши її на зону боїв.

Причиною руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, став вибух у тунелі бетонної основи греблі, написало 16 червня 2022 року американське видання New York Times, прямо вказуючи на те, що це зробила Росія. Руйнування дамби спричинило затоплення значних територій нижче за течією, обміління водосховища вище, нестачу питної води у регіоні. Українська влада оголосила про евакуацію із небезпечних районів Херсонщини. За фактом підриву Каховської ГЕС прокурори порушили справу про екоцид.

Втім, попри падіння врожайності, окупаційна влада продовжує вивозити зерно до Росії. Активісти руху «Жовта Стрічка» 22 травня повідомили про переміщення контейнерів із зерном до Республіки Карелія.

За даними руху опору, ці контейнери належать логістичним компаніям Китаю та Казахстану. «Окупанти використовують крадене зерно з України як своєрідну «валюту» для розрахунку за імпорт підсанкційних товарів», – пише «Жовта стрічка».

«Права рука Рамзана Кадирова»

Редакторка видання «Важные истории», заснованого журналістами з Росії, Алеся Мароховська розповіла «Новинам Приазов'я», що всього на окупованих територіях за останні 2 роки з'явилося майже 900 компаній, половину з яких зареєстрували підприємці з Росії. Власники решти – це місцеві жителі, яких переважно змушують перереєструвати бізнес за російським законодавством, каже журналістка.

«Ми знайшли серед цих компаній досить цікаві, які відкрилися якраз у Херсонській області. Одна з таких компаній належить такому собі Ельбеку Заїєву, який, як кажуть «No name». Цю людину складно взагалі ідентифікувати. В Інстаграмі у нього знайшлася цікава фотографія, яку він опублікував ще 2017 року. І там на фото стоять три особи у військовій формі. Двох легко визначили – це брати Делімханови Алібек та Шаріп. Це родичі відомого Адама Делімханова – одного із найближчих людей до Рамзана Кадирова (голова Чечні – ред.), депутата Держдуми РФ. Це права рука Рамзана Кадирова. Ми почали дивитися, хто ж поруч із цими двома відомими Делімхановими і впізнали в ньому Алі Заїєва (брат Ельбека Заїєва – ред.)», – каже журналістка.

Рамзан Кадиров голосує за Путіна. Президентські вибори в Росії. 16 березня 2024 року
Рамзан Кадиров голосує за Путіна. Президентські вибори в Росії. 16 березня 2024 року

Вона зазначила, що за даними сервісу GetContact, номер Алі Заїєва був записаний в інших людей як «Алі Норвег Полк Зам Хаса», «Алі Норвег Від Апті» та «Алі Зам Командир Полку Урус Мартан». В Урус-Мартані дислокується 94-й полк оперативного призначення Росгвардії, який брав участь у повномасштабному вторгненні РФ в Україну, зʼясували розслідувачі.

«Рамзан Кадиров у Telegram писав загалом хвалебні промови цьому полку. Але, наприклад, відомо і те, що цей полк кидав багато тіл російських солдатів після того, як вони відступали з Херсонської області», – зауважила Мароховська.

«Не бізнес, а мородерство»

Торгівля зерном відбувається переважно за готівку, каже журналістка. Місцевих жителів змушують його продавати за заниженими цінами. Після цього чеченські підприємці перепродають його далі, зокрема, іншим російським компаніям.

Зерносховищем, зруйноване після ракетного обстрілу міста Очаків (Миколаївська область)10 грудня 2022 року
Зерносховищем, зруйноване після ракетного обстрілу міста Очаків (Миколаївська область)10 грудня 2022 року
Ростовська компанія почала скаржитися на чеченських підприємців, називати їх ошуканцями
Алеся Мароховська

«Ось інша компанія, яка, як ми теж зрозуміли, належить чеченському підприємцю. Ця компанія продавала своє зерно з Херсона іншій ростовській компанії, з якою ми звʼязалися, щоб поговорити про те, як взагалі все це влаштовано. І ростовська компанія почала скаржитися на чеченських підприємців, називати їх ошуканцями – що взяли гроші, але всієї продукції вони не поставили їм. Ці слова, до речі, підтверджуються тим, що ростовська компанія пішла до суду і вимагає повернення 900 тисяч рублів.

Керівник цієї ростовської компанії сказав фразу, яка дуже добре описує взагалі все, що відбувається: «Одні воюють, інші торгують – один клан». Так і виходить, що є якісь чеченські клани, частина яких – це військові, які спочатку окупують цю територію. А інша частина приходить і починає там вести бізнес, якщо це можна так назвати. Люди відкривають компанії, але по суті, це мародерство», – підкреслила співрозмовниця.

Зерно з окупованих територій півдня переправляється переважно через Крим до країн, які співпрацюють з Росією, додала розслідувачка.

«Далі вже зерно продається і до Сирії, і до Туреччини. І ось як ми бачимо, наприклад, тепер ще є можливість через Ростовську область діяти. Кому далі продається це зерно з Херсонщини ми поки що в конкретному випадку достеменно не знаємо, але є свідчення того, що це зерно продається під виглядом російського на міжнародному ринку зокрема. Там багато переваг, я думаю, і перш за все – це ціна», – зазначила Мароховська.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Херсонські землі вже розподілені»

Депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань розповів, що спочатку аграрний бізнес на окупованій частині регіону намагалися сконцентрувати в своїх руках місцеві підприємці, які пішли на співпрацю з Росією. Втім, їм цього не вдалося зробити. Зараз процес перереєстрації бізнесу за російським законодавством вже завершено, всі землі вже розподілені, каже депутат.

Сергій Хлань
Сергій Хлань
Підприємства, які не перереєстровані, вони або «націоналізовані», або їхня техніка вилучається
Сергій Хлань

«Спочатку це було примусово. Вони (окупаційна влада – ред.) намагалися залякувати тим, що все майно буде конфісковуватися. Згодом почали все ж підкуповувати підприємців тим, що ті, хто перереєструє свій бізнес за російським законодавством буде отримувати відповідно бюджетні дотації і допомоги на придбання техніки, на вирощування. Тим, хто перереєструвався, навіть розпочали надавати виплатити згодом. На сьогодні все вже чітко зрозуміло і вже чітко розподілені всі землі на окупованій території, тому що там закінчується термін перереєстрації, який був продовжений. І на зараз всі ті підприємства, які не перереєстровані, вони або «націоналізовані», або їхня техніка вилучається на штрафні майданчики. Згодом вона перерозподіляється серед тих підприємців, які залишилися на окупованих територіях», – пояснив депутат.

«Катастрофа для врожаю»

На думку Хланя, на окупованій частині Херсонщини цей рік за врожайністю буде катастрофічним. Він каже, що обсяги вирощування сільськогосподарських культур до моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну розраховувались з інтенсивного землеробства. Цьому допомагало зрошення. Подекуди збирали подвійні врожаї.

Залишки ракетного снаряду на українському полі соняшників
Залишки ракетного снаряду на українському полі соняшників
Цей рік буде катастрофічним для аграріїв окупованої частини Херсонщини
Сергій Хлань

«На сьогодні все це стало неможливим, ну а наслідки цієї засухи, яка відбувається зараз, ми зможемо побачити вже трохи пізніше. Знову хочу сказати, що є два аспекти. По-перше, це зменшення кількості посівної площі під ячменем і пшеницею, збільшення під соняшником, відповідно. Але соняшник на лівобережній частині Херсонщини ніколи не давав потенційно високих врожаїв, якщо немає зрошення. Навіть засіяти соняшник аграрії на окупованій території не можуть. Тому цей рік буде катастрофічним для аграріїв окупованої частини Херсонщини», – прогнозує він.

«Земля для зрадників»

Голова Приазовської селищної ради Мелітопольського району у Запорізькій області Андрій Солопов розповів «Новинам Приазов’я», що у цій громаді аграрна сфера розподілена між керуючими, які приїхали з Росії, а також місцевими підприємцями, які співпрацюють з окупаційною владою.

Андрій Солопов
Андрій Солопов

«Наша громада має аграрне спрямування, тому більшість бізнесу – це саме аграрний бізнес. Аграріїв, які лишилися, не виїхали на підконтрольну Україні територію, наразі мали перереєструватися за російським законодавством, для того, щоб вести господарську діяльність, якимось більш-менш доступним способом. В принципі, скажу так, що більшість аграріїв залишилася в окупації, працюють. Є підприємства, керівники яких виїхали або за кордон, або на підконтрольну Україні територію. Там їхні земельні ділянки обробляють. Є такі випадки, що між місцевими колаборантами розподілені землі. Ті, хто лояльні до окупаційної влади, отримали якісь привілеї, коли відбирали ці ділянки», – зазначив він.

Зерно вивозять до окупованого Криму або до російських міст, звідки зручно відправляти до інших країн, каже голова Приазовської громади.

  • Призначений Росією керувати окупованою частиною Запорізької області Євген Балицький у кінці березня повідомляв, що на той час у регіоні засіяли зерновими та зернобобовими культурами понад 80 тисяч гектарів. У квітні планували почати посів соняшнику та кукурудзи. Загалом на окупованій території Запорізької області планували провести ярову сівбу на площі, що перевищує 600 тисяч гектарів, писав Балицький у своєму телеграм-каналі.
  • Фактичним монополістом із незаконного експорту запорізького урожаю у регіоні є підприємство із назвою «Государственный зерновой оператор» (ГЗО), пише видання «Відбудова. Запоріжжя». Розпорядження про його створення підписав особисто Балицький 15 травня 2022 року. Зерно перевозять до Росії, на інші окуповані території та за кордон. Для перепродажу зерна використовують різноманітні схеми, включно з фіктивними документами, фірмами-прокладками та покупцями з офшорів.

«Втрата 10 млн га землі»

За даними Української зернової асоціації, за два роки повномасштабного вторгнення Росія могла зібрати і вивезти з окупованих українських територій понад 10 млн тонн пшениці і приблизно 5 млн тонн кукурудзи та соняшника. Дохід від експорту такої кількості зерна орієнтовно складає 7 млрд дол.

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко розповів «Новинам Приазов’я», що через російську агресію та окупацію територій аграрна сфера України втратила 10 мільйонів гектарів.

Леонід Козаченко
Леонід Козаченко

«Це і та територія, яка вже окупована, і та територія, на який йдуть бойові дії. Це по-перше. По-друге, у нас майже 8 мільйонів гектарів замінованих полів. Тобто у нас десь 17-18 млн гектарів не може сьогодні оброблятись саме через військові дії Росії. Що тут треба робити? Головне – це вигнати ворога з нашої території. Але під час тих дій, які наразі ми маємо, саму головну увагу треба звернути на розмінування. Тут питання і в часі, і в коштах, яких не вистачає. І треба залучити при цьому такі сучасні методи і технології, які прискорили б цей процес і здешевили його. Тому, що традиційні методи, які використовувались і вони проходили своє випробування ще у Другу світову війну, сьогодні вони не можуть дати нам можливість швидко повернути цій землі можливість добре відтворюватись. Тому це питання залишається дуже болючим», – зазначив експерт.

Українські військовослужбовці використовують машину для розмінування Armtrac 400, здатну розмінувати 2400 квадратних метрів на годину. Харківська область, 27 жовтня 2022 року
Українські військовослужбовці використовують машину для розмінування Armtrac 400, здатну розмінувати 2400 квадратних метрів на годину. Харківська область, 27 жовтня 2022 року

Президент Української аграрної конфедерації нагадав, що після деокупації територій всі землі повернуться до своїх законних власників. Також експерт нагадав, що частина фермерів, які залишилися в окупації, були змушені перереєструвати свій бізнес через тиск окупаційної влади.

Війна – це найскладніше, що може бути в історії людства і нам треба всім перемагати і потім розбиратися
Леонід Козаченко

«Земля ніде не дінеться, вона буде потім повертати нам втрачені оці всі ресурси. Але коли йдеться про молочні ферми, птахофабрики, звичайно, якщо їх зупиняти, то не буде ні молока, ні корів, ні курей. І це питання непросте. Тут треба шукати теж порозуміння і дивитися, яким чином той, хто далі продовжує там працювати, отримав цей паспорт (РФ – ред.), чи він хотів цього, чи його примусили і щоб не втратити своє життя і цей об'єкт, він мусив це зробити. Це все складно, бо війна – це найскладніше, що може бути в історії людства і нам треба всім перемагати і потім розбиратися», – зауважив Козаченко.

  • Широкомасштабна війна РОсії проти України триває від ранку 24 лютого 2022 року.
  • У вересні 2022 року Москва оголосила про анексію чотирьох українських областей. Україна і Захід засудили цей крок.
  • У Росії заперечували, що ведуть проти України загарбницьку війну і назвали це «спеціальною операцію».
  • Також, попри численні факти і свідчення, російська влада заперечує, що скоює воєнні злочини проти цивільних жителів України.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG