Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Україна юридично визнала рашизм ідеологією Росії


Плакат із зображенням російського президента Володимира Путіна і Гітлера під час акції з вимогою зупинити збройну агресію Росії проти України. Будапешт, Угорщина, 8 березня 2022 року
Плакат із зображенням російського президента Володимира Путіна і Гітлера під час акції з вимогою зупинити збройну агресію Росії проти України. Будапешт, Угорщина, 8 березня 2022 року

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

Верховна Рада визначила політичний режим Росії як рашизм і засудила його

Парламент України ухвалив заяву «Про визначення існуючого в Російській Федерації політичного режиму як рашизму і засудження його ідеологічних засад і суспільних практик як тоталітарних та людоненависницьких».

У заяві Верховна Рада звертається до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, урядів і парламентів іноземних держав із закликом підтримати засудження ідеології, політики і практики рашизму.

Верховна Рада також закликала міжнародне співтовариство застосувати реальні заходи, які дадуть можливість притягнути військово-політичне керівництво Росії до відповідальності за вчинення стосовно України і її народу злочину агресії, воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду.

Згідно з заявою, ознаками рашизму є: мілітаризм, культ особи очільника і сакралізація інститутів держави, самозвеличування РФ шляхом насильницького пригнічення та/або заперечення існування інших народів, нав’язування іншим народам російської мови й культури, пропагування ідей «руського міра», систематичне порушення норм і принципів міжнародного права, суверенних прав інших держав, їхньої територіальної цілісності й міжнародно визнаних кордонів. Більше про це тут

Олексій Данілов про контрнаступ ЗСУ, обмін «всіх на всіх» та плани РФ захопити Бахмут до 9 травня

Секретар РНБО України Олексій Данілов в етері Радіо Свобода повідомив, що з приводу обміну військовополоненими із Росією у форматі «всіх на всіх» ідуть «дуже важкі переговори». Крім того, заявив, що виступає проти будь-яких домовленостей, досягнутих за спиною українців.

Також Данілов, коментуючи інформацію про встановлення Росією чергової дати захоплення українського міста Бахмут – 9 травня, висловив упевненість, що РФ не вдасться захопити повністю місто Бахмут на Донеччині, важкі бої за яке тривають кілька місяців.

Секретар РНБО також прокоментував, чи є підґрунтя у заяв, що Україна поверне Крим без бою? Текстова публікація тут

США не мають сумнівів у правдивості заяв України про збиття гіперзвукової ракети Росії системою Patriot – ЗМІ

США впевнені в точності заяв України, що вона використала американську систему ППО Patriot для перехоплення гіперзвукової ракети армії РФ, повідомляє CNN з посиланням на джерела, обізнані з питанням.

Хоча система Patriot успішно протидіє балістичним ракетам, її здатність зупиняти гіперзвукові ракети з повітря до минулого тижня була суто теоретичною. Українське перехоплення продемонструвало цю здатність у реальному світі.

Як зазначає CNN, це важливо, зокрема й тому, що президент Росії Володимир Путін публічно рекламував можливості російської гіперзвукової зброї та казав, що вона здатна долати всі існуючі системи ППО.

Той факт, що це перехоплення було здійснене українським екіпажем, у Пентагоні розглядають як велике «повернення інвестицій», додало джерело. Більше про це тут

«Стріляли танками по людях, хати фосфором спалені». Що пережили села півдня України?

Стріляли по цивільних з автоматів і танків, викрадали, катували, виколювали очі. Такі воєнні злочини щодо цивільних вчиняли російські військові на півдні України.

Що пережили жителі сіл на півдні України, які або ж були окуповані, або ж опинились на лінії фронту? Свідчення людей із Херсонщини та Миколаївщини про дії російської армії щодо цивільних за лінком.

Далі коротко про те, що могли пропустити:

Чому Україна передала Росії стратегічні бомбардувальники, які зараз обстрілюють ракетами українські міста?

Нині, коли Росія періодично обстрілює крилатими ракетами українські міста, які запускаються зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та Ту-160, багато тих, хто пам’ятає 1990-і, задаються питанням: а чому Україна тоді передала Росії ці важкі бомбардувальники? А окрім бомбардувальників Україна також передала Росії тоді понад пів тисячу крилатих ракет…

Як так сталося? Яка роль була газових боргів і чи були альтернативи – щоб не передавати Росії ті літаки, з яких нині обстрілюють Україну? Радіо Свобода розбиралося у цій темі. Про це тут

Війна, кохання і мова. У Києві поховали американця, який загинув за Україну під Бахмутом

У Києві поховали американця Крістофера Джеймса Кемпбелла, який загинув за Україну під Бахмутом. «За його останнім бажанням, Кріс був похований в Україні, країні, яку він любив і де знайшов своє кохання, за яку віддав своє життя», – написав батько нареченої загиблого.

За словами матері, Крістофер мріяв після війни купити ферму в горах і «бути з коханням всього свого життя». Американець також вивчав українську мову, щоб попросити руки своєї коханої в її батьків рідною мовою, а наречена Іванна Саніна сказала, що він і сам став українцем. Дивіться і читайте за лінком

«Армія РФ в Криму посиплеться». Чого очікувати від українського контрнаступу?

Чи закінчиться війна в Україні цього року? Скільки потрібно зброї для проведення контрнаступу та чи мають її Збройні сили України? В якому стані армія РФ? Та яких змін може зазнати лінія фронту в найближчі місяці?

Журналісти проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» розпитали про це українських, російських та західних експертів. Текстова публікація тут

Власник Київстару та Моршинської співпрацює із Росгвардією та охороною Путіна (розслідування)

Військовослужбовці Росгвардії, які з перших днів масштабного вторгнення воюють проти України, та наближений до Путіна підсанкційний російський олігарх Михайло Фрідман, який має бізнес у різних сферах, як в Росії, так і в Україні. Що їх поєднує?

«Схеми» з’ясували, що російський бізнес Фрідмана широко залучений до співпраці як із військовими та силовиками РФ, які беруть участь у війні проти України, так і з великим підсанкційним підприємством, яке забезпечує російських військових формою та харчуванням.

Про все це, а також перспективи конфіскації майна Фрідмана в Україні через співпрацю з військово-промисловим комплексом РФ – у новому розслідуванні «Схем». Текстова публікація тут

«Азовсталь» мститься». Андрющенко розповів, що нині відбувається у Маріуполі

У Маріуполі Донецької області 4 травня пролунав вибух, який чули всі райони міста. Про це повідомив радник міського голови Петро Андрющенко. Пізніше стало відомо, що вибухнуло на «Азовсталі», де окупанти проводили розмінувальні роботи.

Петро Андрющенко в етері Радіо Свобода розповів про те, що «Азовсталь» мститься». Що відбувається в Маріуполі зараз. Текст інтерв’ю тут

Публікації, які можуть вас зацікавити:

Від воїна до митрополита – несподівані злами долі Петра Могили

390 років тому, 28 квітня (8 травня) 1633 року, митрополитом Київським, Галицьким і всієї Русі став Петро Могила (1596–1647), один із найвизначніших церковних діячів української історії, відомий також як просвітитель. Він заснував Києво-Могилянську академію, реконструював багато київських і не лише храмів, які занепали.

Петро Могила також характеризує й те, що він канонізований всіма українськими православними конфесіями і кількома православними церквами поза межами України.

Більше про цю видатну постать Радіо Свобода поспілкувалося з істориком-релігієзнавцем Іриною Преловською. Читайте за лінком

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щопонеділка. Підписатись на розсилку можна тут

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG