Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Бразилія: слідом за президентом Болсонару захворіла його дружина

У першої леді Бразилії Мішель Болсонару і вже п’ятого члена кабміну виявили коронавірус. Про це з посиланням на бразильську владу повідомляє агентство Associated Press.

57-річний міністр науки і техніки Маркос Понтес перебуває на самоізоляції.

Зазначається, що 38-річна дружина президента почуває себе добре, але має намір дотриматися усіх передбачених на цей випадок протоколів.

У президента Бразилії Жаїра Болсонару, який неодноразово заперечував небезпеку COVID-19, інфікування коронавірусом виявили 6 липня.

Раніше Болсонару також закликав губернаторів окремих штатів країни скоротити обмеження, які, на його думку, шкодять економіці. Ще в квітні Болсонару казав, що навіть якщо він буде заражений вірусом, йому «не доведеться турбуватися», бо, на його думку, він нічого не відчує – «максимум це буде як невелика застуда».

За даними Університету Джонса Гопкінса у США, станом на 30 липня у Бразилії, яка посідає друге місце у світі за кількістю хворих, виявили понад 2,5 мільйона інфікованих коронавірусом. Від COVID-19 померли 90 134 людини, одужали більш ніж 1,9 мільйона пацієнтів.

З 1 серпня скасовується самоізоляція для осіб, які прямують на материкову Україну з окупованого Криму

З 1 серпня особам, які прямують на материкову Україну з окупованих територій, не треба проходити двотижневу самоізоляцію. Про це повідомив проєкту радіо Свобода Крим.Реалії спікер Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

«Громадяни, які виїжджають з окупованих територій, не підпадають під самоізоляцію, тому вони не зобов’язані встановлювати програму «Дій вдома». Але якщо будуть ризики, то уряд поверне норму про обов’язкову самоізоляції», – повідомив Демченко.

Він посилається на постанову Кабміну України №641, 20 пункт якого не передбачає обов’язкову самоізоляцію для осіб, які прямують на материкову Україну з анексованого Росією Криму та окупованого Донбасу.

МОЗ надало рекомендації щодо навчання за умов COVID-19

Головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко надав тимчасові рекомендації щодо організації навчання в закладах освіти. Вони затверджені його постановою №42 від 30 липня.

Рекомендації головного санітарного лікаря є такими:

– до роботи не допускаються працівники закладу з температурою понад 37,2°C;
– учні та працівники шкіл, технікумів, університетів тощо мають розуміти заходи профілактики проти COVID-19, а також вміти розпізнавати симптоми захворювання;
– керівник закладу має розробити маршрути та графік допуску учнів до школи так, щоб уникнути скупчень людей;
– вчителі перед заняттями опитують учнів щодо самопочуття та обстежують на ознаки респіраторних захворювань;
– якщо в учня / учениці виявили симптоми захворювання за відсутності батьків, його / її рекомендують тимчасово ізолювати в спеціально відведеному приміщенні та проінформувати про це батьків;
– пересуватися та заходити в приміщення школи потрібно в масці, під час занять маску можна не використовувати;
– мінімізувати переміщення учнів закладом – наприклад, проводити всі заняття в одному кабінеті;
– скласти розклад так, щоб заняття в різних класах починалися та закінчувались у різний час;
– за можливості забезпечити проведення занять на свіжому повітрі;
– у туалетах повинні бути антисептик, рідке мило та паперові рушники (або електоросушарки для рук). Забороняється використання багаторазових рушників;
провітрювати класи після кожного заняття протягом 10 хвилин;
– розмістити на території закладу контейнери для використаних засобів індивідуального захисту з написом «ВИКОРИСТАНІ МАСКИ ТА РУКАВИЧКИ».

Також працівники навчального закладу мають пройти інструктаж щодо того, як запобігати поширенню коронавірусної інфекції, дотримуватись правил респіраторної гігієни тощо.

Персонал мають забезпечити захисними масками із розрахунку одна маска на три робочі години.

У МОЗ хочуть запровадити новий принцип виклику «швидкої» без прив’язки до області

Міністерство охорони здоров’я України планує цього року запровадити у роботі екстреної медичної допомоги принцип екстериторіальності, який дозволить бригадам «швидкої» здійснювати виїзди на найближчі виклики без прив’язки до області, повідомив очільник МОЗ Максим Степанов 30 липня.

«Питання, яке ми хочемо завершити цього року, – це запровадження принципу екстериторіальності. Що він означає? У випадку, якщо машина швидкої допомоги перебуває поруч з іншою областю, вона зможе виїжджати туди і надавати медичну допомогу», – сказав він.

За словами міністра, вже розроблений чіткий алгоритм роботи екстреної медичної допомоги за принципом екстериторіальності. Практично у всіх автомобілях екстреної медичної допомоги встановлені GPS навігатори, які дозволять диспетчеру направляти на виклик найближчу «швидку» без прив’язки до області, кажуть у МОЗ.

«Ця система опрацьована уже в багатьох областях. І там, де вона на повну запрацювала, ми бачимо суттєве зменшення часу доїзду на відповідний виклик», – сказав Степанов.

Раніше в МОЗ повідомили, що кожного року співробітники екстреної медичної допомоги виїжджають на близько 6 мільйонів 900 тисяч викликів, при цьому часто на застарілих «швидких».

Степанов повідомляв, що 1807 карет «швидкої» потребують заміни.

Сума для компенсацій українцям за період ізоляції від COVID-19 перевищила 10 млн грн – Фонд соцстрахування

Фонд соціального страхування України прийняв на оплату виданих через ізоляцію від COVID-19 «листків непрацездатності» на суму понад 10 мільйонів гривень. Як повідомила пресслужба відомства, найбільше таких листків видали в Житомирській області – виплати нараховані для більш як тисячі осіб на суму близько 1,5 мільйона гривень.

«Кожна застрахована особа в разі контакту з хворим на коронавірусну хворобу має право отримати листок непрацездатності для ізоляції від COVID-19 з метою запобігти ризикам поширення пандемії. Втрачений за час самоізоляції під контролем заробіток компенсує Фонд соціального страхування України», – йдеться в повідомленні відомства.

У Фонді соцстрахування зауважили, що сума виплат від фонду за час ізоляції складає половину середнього доходу незалежно від тривалості страхового стажу і 100% середнього доходу – для медичних працівників.

Від початку пандемії на COVID-19 в Україні захворіли 68 794 людей, 1673 – померли, одужали понад 38 тисяч людей.

У МОЗ повідомили причини зростання числа хворих на COVID-19 на заході України

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявляє, що головною причиною зростання кількості хворих на заході України, особливо в селах, є богослужіння. Такі результати показали епідеміологічні розслідування, сказав Степанов 30 липня під час селекторної наради під головуванням президента, повідомляє Офіс голови держави.

Другою основною причиною, за його словами, є громадський транспорт, а також переміщення людей у зв’язку з відпочинком. Крім того, міністр повідомив, що велика кількість людей хворіє безсимптомно, таким чином формуючи імунітет.

Учасники наради висловили сподівання, що адаптивний карантин може стати більш дієвим для контролю поширення коронавірусної інфекції в країні.

«Сподіваюся, що адаптивний карантин справді буде більш дієвим, коли ми зможемо підбирати відповідні заходи контролю стосовно кожного населеного пункту. Головне – максимальна локалізація розповсюдження інфекції. Ми мусимо уникнути пікових навантажень», – сказав Володимир Зеленський.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що зараз фіналізують узгодження співпраці з правоохоронними органами, які допомагатимуть впроваджувати епідеміологічний контроль за правилами адаптивного карантину.

За останню добу в Україні виявили 1197 нових випадків COVID-19, 23 людини померли. За даними МОЗ, найбільша кількість активних хворих на 100 тисяч населення зареєстрована у Львівській (273) Закарпатській (232,5) та Івано-Франківській (198,8) областях.

У Росії від коронавірусу померли майже 14 тисяч людей

У Росії за минулу добу від ускладнень, викликаних COVID-19 померли 129 людей, таким чином загальне число смертей збільшилася до 13 802, повідомляє оперативний штаб із боротьби з коронавірусною інфекцією.

Згідно з повідомленням, за попередню добу кількість випадків коронавірусу в Росії збільшилася на 5 509, одужали 9 322 людини.

Загалом від початку епідемії в Росії зареєстровано 629 655 випадків COVID-19.

Росія залишається одним із світових лідерів за кількістю інфікованих коронавірусом.

COVID-19: МОЗ ініціює 31 липня засідання комісії, яка поділить Україну на чотири зони

Міністерство охорони здоров’я планує ініціювати 31 липня засідання державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій для затвердження в Україні чотирьох епідемічних зон («зелена», «жовта», «помаранчева» і «червона»), повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.

«Завтра ми ініціюємо засідання комісії з ТЕБ і НС, щоб затвердити розподіл на зони у всій країні», – сказав Степанов під час онлайн-брифінгу 30 липня.

Міністр додав, що відкриття дитячих закладів оздоровлення і відпочинку з 1 серпня буде здійснюватися у «жовтій» і «зеленій» зонах за результатами перевірки спеціально створених на місцях комісій.

Правила роботи дитячих таборів в умовах карантину у МОЗ обіцяють опублікувати найближчим часом.

У Туркменистані влада вимагає маскувати могили померлих, щоб їх не розгледіли з супутників

Влада Лебапської області Туркменистану вимагає від родичів померлих маскувати могили для того, щоб їх не було видно із супутників, пише туркменська служба Радіо Свобода. В країні досі заперечують наявність коронавірусу, незважаючи на те, що лікарні переповнені, а смертність зростає.

Нові вимоги влади збіглися з недавньою публікацією видання «АССА», яке, посилаючись на карти зі супутників, повідомило про збільшення могил у місті Балканабаді. Журналісти з’ясували, що за два роки – з 31 травня 2018 року по 25 березня 2020 року – в місті померли 524 людини, при цьому майже за місяць – з 25 березня по 16 квітня цього року – на кладовищі з’явилося ще 317 могил.

У Лебапській області, за повідомленням кореспондентів туркменської служби Радіо Свобода, кількість могил на кладовищах зросла в 15 разів у порівнянні з минулим роком.

В Ашгабаті столичні морги видають тіла померлих для поховання в поліетилені. «Тіло загортають у пластиковий пакет, зверху обгортають матерією, змоченою в хлорі, і тільки потім тіло видають родичам, щоб поховати», – повідомив 23 липня кореспондент видання.

Минулого тижня туркменські активісти створили сайт, де публікують неофіційну статистику про кількість людей, які померли в Туркменистані від COVID-19. Сайт повідомляє їхні імена, вік, адреси й інші подробиці. У списку зараз імена 60 людей.

Влада при цьому вимагає від населення ховати родичів так, щоб могили були плоскими і їх не було видно із супутників. Крім того, заборонено ходити на похорони, встановлювати на могилах надгробні камені або інші розпізнавальні знаки.

Журналісти також вказують на нестачу апаратів ШВЛ у лікарнях, де лікують хворих із COVID-19. Так, у створеній в одній із офісних будівель карантинній зоні є тільки чотири апарати на сотні хворих. Апарати ШВЛ недоступні для хворих і в інфекційній лікарні в передмісті столиці: там на день за використання апарату ШВЛ лікарі просять у рідних хворого майже 56 доларів.

«Без грошей важкі хворі приречені, тому що кисню на всіх не вистачає. За лічену кількість апаратів йде справжнісінький аукціон – чия сума вища, той і отримає можливість дихати киснем», – пише Turkmen.news.

Раніше туркменська служба Радіо Свобода писала про те, що майже в кожній родині в країні є хворі на коронавірусну інфекцію або померлі від неї, що могильники на кладовищах працюють «у режимі конвеєра», а тіла в морзі видають у пластикових пакетах.

У Тернопільській ОДА повідомили про чоловіка, який втретє захворів на COVID-19

У Тернопільській області реєструють повторні випадки захворювання на COVID-19. Про це повідомив голова Тернопільської ОДА Володимир Богайчук.

«В області зареєстровано декілька повторних випадків захворювання на COVID-19. Є хворий, який захворів уже втретє. Ми повинні розуміти, що, навіть, перехворівши коронавірусною інфекцією, це не убезпечує нас від повторного захворювання», – наголосив Богайчук.

Він додав, що спостерігається агресивність вірусу у певних регіонах. Зокрема, у Монастириському районі майже усі хворі перебувають у важкому стані.

За даними РНБО у Тернопільській області від початку епідемії виявили 2 852 випадки інфікування коронавірусом, 1 736 людей одужали, 39 померли.

Різке збільшення кількості хворих на COVID-19 у столичному гуртожитку – 81 за добу

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що за минулу добу в гуртожитку Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації НТУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» зафіксовано різке збільшення чисельності хворих на COVID-19 – 81 людина.

За його словами, збільшення чисельності хворих у гуртожитку спричинило і погіршення статистики захворюваності загалом у столиці – 199 випадків за попередню добу.

«Найбільше випадків захворювання виявили у Солом‘янському районі – 95. У Деснянському – 28. У Дніпровському, Оболонському та Голосіївському районах – по 14 випадків», – зазначив Кличко.

На сьогодні в столиці 8131 підтверджений випадок захворювання на COVID-19.

Про спалах коронавірусу в гуртожитку КПІ стало відомо 26 липня.

УЗ відновлює рух одного з основних поїздів до Карпат

«Укрзалізниця» відновлює курсування поїзда №217/218 Київ-Рахів, квитки вже у продажу, повідомила 30 липня пресслужба залізничного перевізника.

«У перший рейс цей поїзд відправиться з Києва 3 серпня, далі курсуватиме по непарних днях, а з Рахова 4 серпня та курсуватиме по парних днях. З детальним розкладом поїзда можна ознайомитися на офіційному сайті «Укрзалізниці», – йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що «Укрзалізниця» подовжує курсування 17 регіональних поїздів з 31 липня цього року.

З 1 червня «Укрзалізниця» частково почала відновлювати курсування поїздів в Україні, зупинене через карантин.

В Україні за добу виявили ще 1197 випадків COVID-19 – РНБО

В Україні за останню добу виявили 1197 нових випадків коронавірусного захворювання COVID-19, свідчать дані Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО.

Померли за останню добу 23 людини.

Загалом від початку пандемії на COVID-19 в Україні захворіли 68794 людей, 1673 – померли.

Одужали понад 38 тисяч людей.

Загалом у світі захворіли понад 17 мільйонів людей, померли – майже 665 тисяч.

Кількість померлих від COVID-19 у США перевищила 150 тисяч

Кількість померлих від коронавірусного захворювання COVID-19 у США перевищила 150 тисяч, свідчать дані Університету Джонса Гопкінса.

Станом на 29 липня за останні 24 години померли 1267 людей – число смертей зростає швидкими темпами три тижні поспіль після спалаху коронавірусу в Аризоні, Каліфорнії, Флориді й Техасі.

150 649 померлих у Сполучених Штатах за останні п’ять місяців становлять приблизно чверть від всіх смертей у світі (майже 665 тисяч). Кількість заражених по всьому світу становить майже 17 мільйонів.

Тим часом, у будівлі Капітолію зробили обов’язковим носіння масок після того, як ще один член Конгресу США захворів на COVID-19.

Рівень смертності від COVID-19 у США є найвищим у світі, проте чисельність населення у понад 330 мільйонів людей означає, що Сполучені Штати посідають шосте місце за смертністю на душу населення після Великої Британії, Іспанії, Італії, Перу й Чилі, повідомляє Reuters.

Бразилія, яка посідає друге місце після США за кількістю виявлених випадків і смертей, 29 липня заявила про рекордні добові дані: виявили 69074 нових випадки коронавірусної хвороби, 1595 людей померли.

Вакцина проти COVID-19 буде не раніше від середини 2021 року – німецький міністр

Міністр німецького уряду завила, що вакцина проти коронавірусу буде готова не раніше від середини наступного року. Нині ж у Європі спостерігаються певні острівці підвищеного рівня захворюваності на COVID-19, а також є обмеження для туризму.

Міністр освіти наукових досліджень Німеччини Анья Карлічек сказала на пресконференції 29 липня в Берліні, що вакцина проти коронавірусу буде готова якнайраніш на середину 2021 року.

«Ми не можемо очікувати на диво на цьому етапі, ми все ще маємо допускати, що вакцини не будуть доступні для широкої громадськості принаймні до середини наступного року», – сказала Карлічек.

Міністр додала, що важливо, щоб зусилля окремих країн і міжнародні зусилля докладалися разом. «Ось чому ми маємо працювали на багатьох напрямках, якщо хочемо, щоб вакцини були доступними швидко і в достатніх кількостях», – сказала німецький міністр.

За її словами, вакцина може бути різною для різних груп населення залежно від потреб. «У підсумку всі громадяни, які хочуть вакцинуватися, повинні мати можливість це зробити», – зауважила Карлічек...

Близько половини українців негативно ставляться до дистанційної освіти – опитування

Близько половини громадян України негативно ставляться до запровадження дистанційного формату освіти у зв’язку з пандемією коронавірусу. Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова і фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Згідно з даними опитування, цілком підтримують дистанційну освіту 9,9% респондентів, скоріше підтримують – 22,4%, скоріше не підтримують – 25,1%, категорично не підтримують – 24,6%. Не змогли відповісти 18% опитаних.

Негативних оцінок найбільше у південному (29%) та східному (28%) регіонах.

Найістотнішими проблемами, з якими стикнулися українці через перехід на дистанційне навчання, респонденти назвали зниження рівня успішності дітей (26%), брак уваги вчителів до потреб дітей під час навчання (22%) та технічні проблеми – погана якість інтернету (21%) чи відсутність пристроїв для онлайн-навчання (19%). Про брак технічних засобів зазначають близько 20-30% громадян у невеликих містах (до 100 тисяч жителів).

Також 13,3% наголошують на надмірній завантаженості дітей завданнями, 5% – на недостатньому навантаженні дітей завданнями, 16,1% відзначають формальний підхід вчителів до проведення дистанційного навчання.

На думку більшості українців, головну відповідальність за якість освіти та підготовки шкіл до роботи в умовах пандемії несе Міністерство освіти та науки, 11% вважають, що відповідальність за цей процес має нести президент України.

Дослідження методом особистого інтерв’ю серед 2022 респондентів віком від 18 років тривало 3-9 липня у всіх регіонах України, за винятком окупованих територій. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Степанов: із 1 серпня в Україні діятимуть нові правила карантину

Нові правила щодо карантинних обмежень почнуть діяти в Україні з 1 серпня, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Ми зробили розподіл на чотири зони: «зелена», «жовта», «помаранчева» та «червона». У кожній із них будуть різні обмеження», – сказав міністр.

За словами Степанова, найбільш м’якими обмеження будуть у «зеленій» зоні – масковий режим, дотримання дистанції, одна людина на 5 кв. м на масових заходах, під час відвідування кінотеатрів і театрів зайнятість залу не більше ніж на 50%, у громадському транспорті перевезення виключно в рамках сидячих місць.

«Щодо перетину кордону між «червоною» і «зеленою» зонами всередині країни – у «червоній» буде обмежений рух транспорту, встановлять відповідні пости на перетині», – сказав міністр.

За його словами, нові правила вводять і для поділу країн на «червону» і «зелену» зони. Такі дані оновлюватимуть раз на сім днів.

«Також ми змінимо показники – якщо нині ми вимірюємо кількість активних хворих у країні, то з 1 серпня це буде відбуватися як у країнах Європи. Буде два показники: якщо приріст хворих за останні 14 днів перевищує такий приріст на території України і якщо відсоток приросту за останні 14 днів порівняно з попередніми 14 днями буде більше ніж 30%», – сказав Степанов.

В уряді назвали 5 країн, куди українці можуть полетіти на відпочинок

Українці станом на 29 липня можуть полетіти на відпочинок до п’яти країн: Болгарії, Туреччини, Єгипту, Чорногорії й Хорватії, повідомив у своєму Telegram-каналі міністр інфраструктури Владислав Криклій.

При цьому він назвав умови для в’їзду до цих країн:

  • Болгарія – при наявності негативного тесту на COVID-19, зробленого протягом 72 годин до прибуття;
  • Туреччина, Єгипет – в’їзд і повернення без обмежень;
  • Чорногорія – 14-денна самоізоляція по прибуттю в Україну;
  • Хорватія – обов’язковий негативний ПЛР-тест при в’їзді, зроблений протягом останніх 48 годин.

Міністр нагадав, що ПЛР-тест можна зробити перед вильотом, прямо в аеропорту: в «Борисполі», Львівському і Одеському аеропортах встановлені ПЛР-лабораторії для швидкого проходження тестування.

Криклій зауважив, що дані щодо в’їзду змінюються кожного дня в залежності від епідеміологічної ситуації в країнах і порадив перевіряти інформацію перед поїздкою.

Більшість країн ЄС залишаються закритими для туристів з України, але правила переглядаються кожні два тижні.

У Росії за добу хворих на COVID-19 побільшало на понад 5 тисяч

Кількість підтверджених випадків зараження коронавірусом в Росії зросла за минулу добу на 5475, повідомляє оперативний штаб із боротьби з COVID-19.

Згідно з повідомленням, одужали 8116 людей, померли – 169.

Загальна кількість хворих з початку епідемії складає в Росії 828 990 осіб, одужали 620 333, померли – 13 673.

Трамп знову захищає гідроксихлорохін як засіб лікування від COVID-19

Президент США Дональд Трамп знову захистив застосування протималярійного препарату для лікування коронавірусу гідроксихлорохін і поділився відео в Twitter, що пропагує його використання. Американський президент і раніше багато разів заявляв про підтримку гідроксихлорохіну як засобу проти COVID-19, а 28 липня сказав, що він відчував, як препарат працює «на ранніх стадіях».

Нова підтримка гідроксихлорохіну Трампом суперечить рекомендаціям експертів охорони здоров’я, які стверджують, що його не можна використовувати для лікування коронавірусу.

Управління з контролю за продуктами і ліками США дозволило екстрене застосування препарату на початку пандемії, але минулого місяця відкликало свій дозвіл після того, як кілька досліджень поставили під сумнів його ефективність, вказавши на ризик серйозних побічних ефектів.

Відеоролик, де група лікарів пропагує використання гідроксихлорохіну і яким Трамп встиг поділитися у соцмережі, вже видалили з Facebook, Twitter і YouTube. Хоча президент США, коментуючи ролик, сказав: «Я думаю, що вони дуже шановні лікарі».

Син Трампа Дональд Трамп-молодший також поділився цим відео. Адміністрація соцмереж повідомила, що рішення про видалення контенту ухвалили через порушення їхніх правил щодо дезінформації стосовно COVID-19. Цей крок, однак, викликав критику з боку однієї з лікарів на відео, яка сказала, що «в медицині завжди є протилежні погляди».

Президент США Дональд Трамп у середині травня повідомив про прийом гідроксихлорохіну і пояснив, що робить це «для профілактики» інфікування коронавірусом.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG