Доступність посилання

ТОП новини

«Жодної цілої хати»: Очаків потерпає від російських ракетних ударів


Наслідки російського обстрілу в Очакові. у місті пошкоджено понад 5 тисяч будинків
Наслідки російського обстрілу в Очакові. у місті пошкоджено понад 5 тисяч будинків

Як під постійними обстрілами живе Очаків? Що розповідають місцеві жителі про дії російської армії? Наскільки пошкоджені будинки в місті? Яка допомога потрібна людям, щоби долати наслідки ракетних атак, зʼясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Російські військові майже щодня обстрілюють місто Очаків, що у Миколаївській області. Зокрема, про обстріли цієї громади очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім лише за попередній тиждень повідомляв 25, 24, 21 і 20 січня.
  • Внаслідок ракетного удару, який російська армія завдала 9 січня, поранення отримали 15 людей, в тому числі дворічна дитина. Тоді окупанти влучили в сховище протикорабельних мін часів Другої світової війни, які були завчасно залиті бетоном.
  • За даними Офісу генпрокурора, тоді пошкоджень зазнали понад 40 багатоповерхових та приватних житлових будинків, транспортні засоби, підприємства та установи.
  • Заступник міського голови Очакова Олексій Васьков 10 січня розповів, що станом на цей день у місті пошкоджено понад 5 тисяч будинків, що становить приблизно 70% від усієї кількості домоволодінь.
Очаків. У місті багато будинків наразі без дахів внаслідок російських обстрілів.
Очаків. У місті багато будинків наразі без дахів внаслідок російських обстрілів.

«Хиталася земля»

Кореспондент «Новин Приазовʼя» поспілкувався з жителями Очакова, будинки яких постраждали від обстрілів російської армії. Вони розповіли, що їм довелося пережити 9 січня і доводиться переживати щодня.

Була пряма така буря, летить скло, квіти, земля, все це летить
Житель Очакова Валерій

Валерій: 9 січня десь опівдні РСЗВ (обстріл – ред.). Ми пішли в укриття – до підвалу, посиділи там, скасування тривоги не було, притихло трохи. Я кажу: «Ходімо в дім». Зайшли в будинок і знову один постріл, а другий – прямо винесло вікна. Я дружині кажу: «Лягай». Вона лягла на підлогу, я не встиг на підлогу, але був захищений. Вікна полетіли одна кімната, друга, в третій протяг понесло, а ми були між двома стінами, ось це врятувало. Була пряма така буря, летить скло, квіти, земля, все це летить і як бабах, вибух. І потім хвилин через 10 ще щось було, я неясно пам'ятаю, злякалися. Потім затихло. Ми вийшли в одну кімнату, а там немає ні вікон, ні дверей. Вийшов надвір, даху немає, став шукати вирву. Думав спочатку, що пряме влучення. Вийшов на подвір'ї ніякої ями, пройшовся, подивився. А це, видно, вибухова хвиля була така потужна.

Житель Очакова Валерій
Житель Очакова Валерій

Галина: Все, що я почула, я була на роботі, це гучний бабах. Прийшла додому і побачила розруху повну. Вивернуло все – вікна, двері в кімнаті вивернуло. Якби я була вдома, то може б і не балакала вже з вами. Це просто диво, що нікого не вбило. Це просто диво. Це ж був білий день, люди ходили по місту.

Жителька Очакова Галина
Жителька Очакова Галина
Коли зайшов у квартиру там вікон немає, шафа лежить на ліжку, де я мав спати
Житель Очакова Віталій

Віталій: Я останнім часом ночую в коридорі, щоби не під вікнами. Сидів, дивився щось в інтернеті, будинок затремтів і посипалися вікна. Я підірвався і швидко побіг у підвал, усе. Коли зайшов у квартиру там вікон немає, шафа лежить на ліжку, де я мав спати, якось пощастило, що був у коридорі. Буває нічого не прилітає. Буває по 2-3 рази (на день – ред.). Вночі було і 20 із чимось разів я налічував за годину.

Житель Очакова Віталій
Житель Очакова Віталій

Валентина: Оце ж 9-го числа, хто його зна. Такий вибух у нас був страшенний, у нас все хиталося. Вся земля. Так не тільки в нас і в Херсон, і в Миколаєві від нашого вибуху. Сирена почалася і ми пішли в підвал, посиділи напевно з пів години та потім оце як трухнуло все. Ми всі в шоку. Ми й досі всі трусимось. Страшно було. Вдома вікон немає. Я вже раз вставила вікна.

Жителька Очакова Валентина
Жителька Очакова Валентина

«Центр міста без дахів»

Керівник благодійної організації «Відновлення» Володимир Тимошенко розповів, що найбільше жителі Очакова потребують будівельних матеріалів.

Володимир Тимошенко
Володимир Тимошенко
Люди потребують плівки та шиферу
Володимир Тимошенко

«Там дуже багато зруйнованих будинків, дахів практично немає, вікон немає, дверей немає і люди потребують плівки та шиферу, щоб можна було відремонтувати дахи й щоб просто будинок зберегти. Якщо будуть дощі, заллє все і там практично хати не буде. Будівельні матеріали – це те, що найбільше потребують очаківці. І, звісно, миру», – сказав волонтер.

В деяких районах міста немає жодного вцілілого будинку, каже волонтер.

«Ми були на тому тижні – практично центр (міста – ред.) весь без дахів, пошкоджені вікна, двері та дах. Центр це ближче до берегової лінії. Туди далі менше вже, а центр, берегова лінія – практично немає жодної цілої хати», – каже Тимошенко.

За його словами, багато людей самостійно відновлюють свої будинки.

«Вони не сидять на місці, не чекають поки, хтось щось привезе. Вони намагаються самі все робити. Якщо ми там були і через 2 дні приїжджаємо, то вже вікна забиті. Але це потрібно швидко робити, бо якщо дощ піде, то хата взагалі зруйнується», – зауважив волонтер.

Очаків
Очаків

«Тривоги по кілька разів на день»

Міський голова Очакова Сергій Бичков у коментарі «Новинам Приазов'я» сказав, що сигнали повітряної тривоги лунають у місті кілька разів на день. Також мер розповів про гуманітарну ситуацію в місті.

Щомісяця люди отримують продуктові набори
Сергій Бичков

«Магазини всі функціонують, з продуктами все в порядку. Пенсії, зарплати виплачуються, Вода, світло, каналізація, тепло є. Світло по годинах згідно з графіком, який існує по всій Україні. Тому все в порядку. Що стосується гуманітарної та продовольчої ситуації, вона вся вирівняна до автоматизму. Практично щомісяця люди отримують продуктові набори від нас і від Червоного хреста, який працює тут», – запевнив Бичков.

За його словами, місцева влада намагається забезпечувати будівельними матеріалами жителів Очакова, житло яких зазнало руйнувань.

В Очакові більшість будинків з пошкодженими дахами
В Очакові більшість будинків з пошкодженими дахами

«Що стосується будівельних наборів для відновлення зруйнованого житла приватного сектору та багатоквартирних будинків, закуповуємо і намагаємось забезпечити кожного жителя, який зазнав руйнувань. У нас ще працюють бригади в місті по відновленню, безкоштовно людям відновлюємо дахи на скільки можемо, наскільки нам дозволяє бюджет», – сказав мер.

Даємо буржуйки і видаємо безкоштовно дрова, по два куби на кожну людину
Сергій Бичков

Бичков зазначив, що частина жителів Очакова виїхала, але й багато хто залишається в місті: «Якщо у людини немає ніякого тепла чи він не підключений до газу і в нього не підключена електрика ще до війни, ми даємо буржуйки і видаємо безкоштовно дрова, по два куби на кожну людину у кого приватні будинки».

Без електрики та газу

Виконувач обов'язків начальника військової адміністрації Миколаївського району, до якого входить Очаківська громада, Максим Кашуба розповів про гуманітарну ситуацію у всьому районі.

Максим Кашуба
Максим Кашуба

«По-перше, район забезпечується деревиною і паливом, бо є декілька населених пунктів, які деокуповані, на жаль там дуже значні руйнування серед об'єктів критичної інфраструктури, там немає електрики, немає газопостачання. Тому влада спрямовує туди деревинопаливо, також неодноразово спрямовували генератори та інші засоби, які можуть дозволити людям більш менш комфортно пережити зиму», – сказав він.

Електропостачання у Миколаївському районі відновлюють поступово, повідомив начальник ВА.

«Ворог цілеспрямовано руйнував підстанції, лінії електропередач і на жаль я не можу сказати, що вся територія району зараз має електрику. Але зараз йдуть активні відновлювальні роботи. Наприклад, вже підняли лінії в Прибузькому, запитана частина Шевченківської територіальної громади, є газ частково в Галицинівській територіальній громаді. Тобто роботи йдуть і вони будуть вестись надалі», – запевнив Кашуба.

Скільки людей виїхало з Миколаївського району, він сказати не зміг. Втім, за даними начальника ВА, до цього регіону переїхали 34 тисячі осіб з інших областей, де тривають бойові дії або окупація. Медичні послуги, соціальні послуги надаються жителям безперебійно, запевнив голова адміністрації.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG