Доступність посилання

ТОП новини

«Знищення українського минулого». Що транслюють ЗМІ в окупації та хто їх контролює?


«Репортери без кордонів» зʼясували, що медіа на окупованих територіях України контролює людина наближена до голови ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина
«Репортери без кордонів» зʼясували, що медіа на окупованих територіях України контролює людина наближена до голови ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина

Хто контролює роботу ЗМІ на окупованих територіях півдня України? Чи змінився за період окупації контент, який поширюють ці медіа. Які антиукраїнські наративи зараз транслюються найбільше? Чи є ефективною російська пропаганда на окупованих територіях і чи досягає вона своїх цілей? Все це з’ясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

  • Міжнародна організація «Репортери без кордонів» 21 квітня опублікувала розслідування під назвою «Пропаганда Малькевича. Партнерська мережа Вагнера в Україні». В ньому йдеться про те, що російський журналіст, генеральний директор телеканалу «Санкт-Петербург» Олександр Малькевич, який є близьким соратником власника угруповання «ПВК Вагнер» Євгена Пригожина, з липня 2022 року взяв під свій контроль теле- та радіомовлення на окупованих територіях півдня України.
  • За даними журналістів, проєкти місцевих телеканалів, які розроблялися окупаційними адміністраціями після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, наприкінці лютого, були раптово скасовані на користь нової системи, що сконцентрувалася довкола трьох медіа. Зокрема, у Мелітополі Малькевич створив групу «ЗаМедіа», що складається з телеканалу, радіостанції та кількох місцевих редакцій. В окупованому на той час Херсоні він запустив телеканал «Таврія ТВ». У Маріуполі для підтримки свого медіа під назвою «Маріуполь 24» Малькевич використовував ресурси керованого ним телеканалу «Санкт-Петербург».
  • Журналісти зазначили, що задача цих нових медіа – змусити місцеве населення прийняти кремлівське бачення світу та інтеграцію окупованих територій до складу Росії, що, за словами Малькевича, є «дуже важливим викликом».
  • Авторка розслідування, журналістка організації «Репортери без кордонів» 21 квітня в ефірі телеканалу «Еспресо» зазначила, що створення пропагандистських ЗМІ на окупованих територіях є частиною злочинів Росії проти України. У розслідуванні також сказано, що система пропаганди, створена Малькевичем на окупованих територіях півдня України, є частиною стратегії Пригожина, спрямованої на посилення його медійного впливу в Росії. Другий напрямок цієї пропаганди, за словами журналістів, спрямований на знищення українського минулого.
  • До минулої осені Малькевич заперечував свою причетність до приватної військової компанії «Вагнер» і навіть подавав до суду на журналістів, які виявили цей зв’язок.
  • За даними «Репортерів без кордонів», Малькевич перебуває під санкціями США через свої зв'язки з Євгеном Пригожиним та має у своєму розпорядженні значні ресурси.

Що розповідають окупаційні ЗМІ?

Заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов зазначив, що телебачення на окупованих територіях виглядає доволі «кволо». Втім, велика увага приділяється роботі телеграм-каналів.
Сергій Данилов
Сергій Данилов
Все це виглядає значно кволіше, ніж влітку минулого року
Сергій Данилов

«Херсонський телеканал «ВТВ+» переїхав, щось пробує далі мовити. Все це виглядає значно кволіше, ніж влітку минулого року. Те саме з Мелітопольською ТРК, яку окупаційна влада створювала за допомогою кримських «посіпак», які працювали ще в українських медіа. телеграм-канали продовжують працювати, їх створювали ще минулого року в так званих «військово-цивільних адміністраціях». Вони скалькували цей адміністративний апарат з українського закону про військово-цивільні адміністрації», – зазначив Данилов.

Він вважає, що після звільнення правобережної Херсонщини ефективність російської пропаганди знизилася. Чималу її долю займають розповіді про начебто обстріли населених пунктів українськими військовими.

Їхнім завданням було переконати, що українці нібито ні на що не спроможні. Посіяти сумніви чи зневіру
Сергій Данилов

«Як Україна начебто нищить цивільну інфраструктуру, здійснює терор стосовно мирного населення. На цьому вони зараз роблять дуже великий наголос. Я думаю, що від 10 до 20% (населення ТОТ – ред.) максимум починає вірити чи сумніватися. Другим меседжем було те, що «Росія непереможна, сильна, а Україна слабка». Їхнім завданням було переконати, що українці нібито ні на що не спроможні. Посіяти сумніви чи зневіру», – пояснив експерт.

«Акцент на історичні події»

За словами Данилова, російські медіа на окупованих територіях півдня зараз роблять акцент на історичні події, які пов'язані саме з цим регіоном. Так, дуже багато матеріалів було присвячено тому, що в Росії та Україні нібито «один народ».

Банер в окупованому Сімферополі, архівне фото
Банер в окупованому Сімферополі, архівне фото

«Зараз більше про славних предків, про 9 травня, про фашизм, про перемогу у Другій світовій, все це побєдобєсіє. Велику частку займає висвітлення молодіжної політики. Це можуть бути конкурси, змагання, поїздки в інші регіони Росії – Анапу, Краснодар, Москву, або в Крим. Участь там в якихось заходах, формування молодіжних воєнізованих організацій, або прив'язаних до певних політичних російських сил», – зазначив Данилов.

Представник Центру близькосхідних досліджень стверджує, що працівники медіа отримують чималі ресурси на таку роботу.

Виплачуються зарплати вищі, ніж у Криму та регіонах Росії всім, хто пішов на співробітництво
Сергій Данилов

«Взагалі політика стосовно Херсонської та Запорізької областей – це залити їх грішми. Виплачуються зарплати вищі, ніж у Криму та регіонах Росії всім, хто пішов на співробітництво, особливо журналістам і людям, які ведуть телеграм-канали», – повідомив експерт.

Данилов додав, що сигнал проросійського телеканалу «Таврія» ще донедавна був доступний на звільненій частині Херсонщини. Втім, через бойові дії робота передавачів зараз нестабільна.

З огляду на бойові дії й окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Завалили південь газетами»

Представниця Інституту масової інформації (ІМІ)в Запорізькій області Наталя Виговська у коментарі «Новинам Приазов'я» розповіла, що, крім телеграм-каналів, на окупованій частині України розвивають також друковані ЗМІ.

Наталя Виговська
Наталя Виговська

«Совдепівський підхід – завалити газетами територію. Зараз це дуже активно впроваджується. Наприклад, «Комсомольська правда» має спеціальний випуск «Запорожье» (рос.). Вони в Криму роблять понад 500-600 тисяч примірників. І вони виходять кожного тижня. Також виходить газета «Запорожский вестник» (рос.), там 50 тисяч примірників наклад», – повідомила журналістка.

За її словами, окремим джерелом антиукраїнських наративів є телеграм-канали представників окупаційної влади, які публікують виважені пости, рішення влади РФ.

«Є частина телеграм-каналів типу Володимира Рогова (представник окупаційної влади захопленої части Запорізької області ред.), у якого понад 100 тисяч підписників. Він постійно веде суто антиукраїнську діяльність, відкрито зливає відео з місць влучань ракет, постійно називає всіх там нацисти, наркомани», – зауважила Виговська.

«Дуже багато Путіна»

У газетах, які російські окупаційні сили розповсюджують у регіоні, взагалі немає згадок про війну, зазначила Виговська.

«Там дуже багато Путіна та все інше про прекрасні дії російських окупантів, які просто допомагають жити «новим» територіям. Тобто, такий абсолютний відрив від реальності», – зазначила представниця ІМІ.

По телебачинню в окупації показують відірвані від реальности речі – Виговська
По телебачинню в окупації показують відірвані від реальности речі – Виговська

Також проросійськими наративами насичене документальне кіно, яке показують в окупації, додала журналістка.

В них документальне кіно також поставлене на службу пропаганді
Наталя Виговська

«Нещодавно я аналізувала кіно з Іваном Охлобистіним, воно вийшло 8 місяців тому, називалося «Говорить Росія. Запорізька область». Це топ сюру та викривлень, маніпуляцій, фейків. В них документальне кіно також поставлене на службу пропаганді. На жаль, я думаю, що все це впливає на людей, які там залишаються», – зауважила Виговська.

«По стопах фашистів»

Російський політолог, який живе в Ізраїлі, колишній аналітик партії «Єдина Росія» Леонід Власюк у коментарі «Новинам Приазовʼя» зазначив, що ЗМІ на окупованих територіях є одним із головних інструментів утриманнях контролю над цими територіями.

Леонід Власюк
Леонід Власюк
Дуже дивно, чому цим не зайнялася адміністрація президента Путіна, а делегувала всі ці історії Пригожину
Леонід Власюк

«Так само чинили фашисти, коли випускали власні радіостанції, газети, бойові листки та все інше, що поширювалося серед населення. Там кінокамери їздили, які показували фільми, для полонених одне, і для Німеччини, для внутрішнього споживання, інше. Тому це цілком природня історія, було б дивно, якби цього не було. Єдине, що дуже дивно, чому цим не зайнялася адміністрація президента (Путіна – ред.), а делегувала всі ці історії Пригожину», – зауважив політолог.

Пригожин довірив організацію роботи ЗМІ на окупованих територіях саме Малькевичу, оскільки вважає його професіоналом, зазначив експерт.

«Він знайшов безпринципну людину з високим рівнем інтелекту, харизматичну та здатну організувати цю роботу. За досить велику суму грошей його найняв, надавши максимальну кількість можливостей та делегувавши максимальну кількість повноважень у цій сфері», – сказав Власюк.

Олександр Малькевич
Олександр Малькевич

«Російська пропаганда не досягає успіху»

Те, що медіа в окупації перебувають під контролем очільника «ПВК Вагнер», а не заступника керівника адміністрації президента Росії Сергія Кирієнка, свідчить про неузгодженість в управлінні окупованими територіями, вважає політолог.

Країна (Росія) поступово приходить до руйнування, розпаду
Леонід Власюк

«Сергій Кирієнко мав цим займатися, це його зона відповідальності, він досить талановитий, але судячи з усього, управління порушено. Країна (Росія – ред.) ​поступово приходить до руйнування, розпаду, бо там уже ні тактичного, ні стратегічного управління немає. Відповідно, жодних ні стратегічних, ні тактичних планів теж немає», – наголосив Власюк.

Він вважає, що російська пропаганда не досягає своєї мети та не є ефективною. Українське інформаційне поле працює, на думку експерта, набагато краще.

«Україна не здається, Україна з кожним днем все більш згуртована, стає більш ефективною у своїх діях. А це говорить про те, що пропаганда (російська – ред.) не досягає своїх успіхів. Звідти й істерики Пригожина, і здача в полон росіян, і ненавчені мобіки (мобілізовані особи в Росії –ред.). Коли країна розвалюється, як це зараз відбувається, деградація відбувається на всіх рівнях. Погано скрізь», – наголосив Власюк.

  • Російська влада у вересні 2022 року оголосила про анексію чотирьох українських областей, включно із Запорізькою. Україна і Захід засудили цю спробу анексії.
  • Україна і Захід засудили такі незаконні дії Кремля. Київ, Вашингтон, а також Британія і Канада оголосили про нові санкції проти РФ.
  • Україна заявляє, що озброєним шляхом боротиметься за повернення окупованих територій під свій контроль.

Геноцид і його ознаки у діях Росії проти України

Під час широкомасштабної війни Росія вчиняє щодо громадян України усі види злочинів, які можуть підпадати під визначення геноциду, вважають правники, дослідники геноцидів і правозахисники.

А саме:

Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього була ухвалена Генеральною асамблеєю ООН у 1948 році.

Країни-учасниці Конвенції, а їх на сьогодні 149, мають запобігати актам геноциду і карати за них під час війни та в мирний час.

Конвенція визначає геноцид як дії, що здійснюються із наміром повністю або частково знищити національну, етнічну, расову, релігійну, етнічну групу як таку.

Ознаки геноциду: вбивство членів групи або заподіяння їм серйозних тілесних ушкоджень; навмисне створення життєвих умов, розрахованих на знищення групи; запобігання дітонародженню та насильницька передача дітей з однієї групи до іншої; публічне підбурювання до вчинення таких дій.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

XS
SM
MD
LG