Доступність посилання

ТОП новини

Звинувачення Ізраїлю у геноциді: чим ця справа у Суді ООН може відгукнутися Україні


Удар Ізраїлю по південній частині Сектора Гази. 17 січня 2024 року
Удар Ізраїлю по південній частині Сектора Гази. 17 січня 2024 року

Міжнародний суд ООН у Гаазі 26 січня має ухвалити проміжне рішення у справі за позовом Південно-Африканської Республіки (ПАР) проти Ізраїлю. ПАР звинувачує Ізраїль у скоєнні геноциду в Секторі Гази. За цим процесом уважно спостерігають у всьому світі, адже ухвалений запобіжний захід та реакція на нього Ізраїлю може стати аргументами і для Росії, щодо якої суд ООН теж розглядає схожий позов.

В основі позову від ПАР дії Ізраїлю в Секторі Гази у відповідь на напад угруповання «Хамас» (визнаного в США і ЄС терористичним).

Бойовики «Хамасу» 7 жовтня 2023 року увірвалися у ізраїльські міста поблизу лінії розмежування і убили понад 1200 ізраїльтян, переважну більшість із яких у перші години нападу. Нападники знімали розправи на відео і поширювали в мережі. Також бойовики захопили понад 300 заручників, серед них і дітей.

Ізраїльські солдати біля тіл цивільних, убити бойовиками «Хамасу». Сдерот, Ізраїль. 7 жовтня 2023 року
Ізраїльські солдати біля тіл цивільних, убити бойовиками «Хамасу». Сдерот, Ізраїль. 7 жовтня 2023 року

Ізраїль витіснив нападників і оголосив про початок військової операції проти «Хамасу» знищення розгалуженої мережі підземних бункерів та ходів, а також звільнення заручників. Перед початком операції Ізраїль надав час для евакуації мирного населення із Сектора Гази.

Наразі підконтрольне «Хамасу» міністерство охорони здоров'я стверджує, що внаслідок ізраїльських бомбардувань загинули майже 25 тисяч цивільних, в основному жінки та діти. Належно перевірити ці дані не є можливим.

На фото, зробленому з півдня Ізраїлю, видно зруйновані квартали Сектора Гази. 17 січня 2024 року
На фото, зробленому з півдня Ізраїлю, видно зруйновані квартали Сектора Гази. 17 січня 2024 року

Південна Африка (ПАР) звинуватила Ізраїль у «вчиненні можливого геноциду щодо жителів смуги Гази» і звернулася до Міжнародного суду ООН в Гаазі.

Судді входять до зали засідань під час початку слухань у Міжнародному суді ООН у Гаазі справи , Нідерланди,11 січня 2024 року.
Судді входять до зали засідань під час початку слухань у Міжнародному суді ООН у Гаазі справи , Нідерланди,11 січня 2024 року.

Суд ООН

Міжнародний суд ООН був створений після Другої світової війни для врегулювання суперечок між державами та є вищою судовою інстанцією Організації Об’єднаних Націй, до якої входить 193 держави.

Проте інструментів змусити виконувати свої рішення цей суд не має, оскільки це не кримінальний суд. Його функція полягає в тому, щоб давати висновки з питань міжнародного права.

ПАР просить Міжнародний суд розглянути питання про те, чи вчиняє Ізраїль геноцид у Секторі Гази, тим самим порушуючи Міжнародну конвенцію ООН із запобігання геноциду. У широкому сенсі геноцид означає намір та намагання знищити, частково чи повністю, певну групу людей, яка об'єднана етнічними чи іншими ознаками.

Аргументи сторін

Ізраїль відкидає усі звинувачення у намірі знищити цивільне населення Сектора Гази і наполягає, що веде війну винятково проти угруповання «Хамас».

«Цей позов повинен бути відхиленим через його суть: це наклеп, спрямований на те, щоб позбавити Ізраїль права звільнити 136 заручників та захищати себе відповідно до закону від безпрецедентної терористичної атаки, з якою він продовжує стикатися. «Хамас» все ще тримається», – заявив під час слухань у суді на початку січня юридичний консультант міністерства закордонних справ Ізраїлю Тал Беккер.

Південна Африка наполягає, що наступ Ізраїлю був спрямований на «знищення населення» Гази, і що заклик Ізраїлю до самооборони не виправдовує його дії під час військової операції у Секторі Гази.

«Ніщо не зупинить страждання, крім наказу цього суду. Без вказівки про тимчасові заходи звірства продовжуватимуться, зважаючи на наміри ізраїльських сил оборони дотримуватися цього курсу принаймні протягом року», – заявила у суді адвокатка ПАР Аділа Хасім.

Палестинці, які тікають з Хан-Юніса через ізраїльську наземну операцію на півдні Сектора Гази, 25 січня 2024 року
Палестинці, які тікають з Хан-Юніса через ізраїльську наземну операцію на півдні Сектора Гази, 25 січня 2024 року

Запобіжний захід

Остаточний вердикт щодо того, чи вчинив Ізраїль акти геноциду в Газі, суд винесе не скоро – на розгляд справи по суті може піти кілька років. Але рішення щодо так званих запобіжних заходів Міжнародний суд у Гаазі ухвалить вже 26 січня.

Загалом ПАР просить суд змусити Ізраїль виконати 9 заходів: від відмови від будь-яких актів геноциду проти палестинського народу та негайного припинення військових операцій до доступу незалежних слідчих і збільшення гуманітарної допомоги.

Запобіжні заходи є юридично обов’язковими, але засобів змусити їх виконувати Суд ООН не має.

Наприклад, Міжнародний суд ООН у березні 2022 року наказав Росії негайно призупинити військові дії в Україні, як запобіжний захід у позові Києва проти Москви щодо зловживання конвенцією про запобігання геноциду.

Але Росія проігнорувала рішення суду, а Ізраїль уже заявив, що зробить те саме.

Справу також можна передати в Раду Безпеки ООН для примусового виконання, але ймовірно, що там її також заблокують. Але не виключають політичних наслідків. Це може змусити країни в усьому світі накласти санкції на Ізраїль і зменшити бажання продавати зброю.

До чого тут Україна?

Спровоковані угрупованням «Хамас» (визнаним у США і ЄС терористичним) бойові дії у Секторі Гази відволікли увагу світу від війни Росії в Україні.

Для прикладу, в Іспанії новини про обстріли Росією українських міст і перебіг бойових дій в Україні дуже рідко тепер з'являються в телевізійних ефірах, а повідомлення і репортажі про про Сектор Гази є у кожному випуску.

У Нью-Йорку на висотних будівлях на світлових табло прапор України замінили на прапор Ізраїлю. Республіканці у Палаті представників готові виділити допомогу Ізраїлю, але досі відмовляються голосувати за об'єднаний пакет для Ізраїлю і України, поданий адміністрацією Джо Байдена. Це повністю зупинило надання США військової допомоги Україні, що може створити критичну ситуацію для Україні на фронті.

Окрім того, Кремль використовує війну у Секторі Гази, щоб виправдати свою війну проти України. Про це президент Росії Володимир Путін прямо заявив під час пресконференції наприкінці грудня 2023 року.

Подивіться на те, що в Газі відбувається. Нічого подібного в Україні нема
Путін

«Я дивлюся, що відбувається в Газі… Те, що відбувається, – це катастрофа… У всьому світі бачать… Подивіться на «СВО» (так в Росії називають повномасштабну війну проти України – ред.), і подивіться на те, що в Газі відбувається. Нічого подібного в Україні нема.

Ви згадали про загибель тисяч дітей, жінок. Генсек ООН називав сьогоднішній сектор Гази найбільшим цвинтарем дітей у світі», – сказав Путін.

Розгляд у Міжнародному суді в Гаазі за позовом ПАР проти Ізраїлю Кремль може використати для виправдання обстрілів російською армією українських міст та скоєння російськими окупантами воєнних злочинів проти цивільних.

Окрім того, якщо Ізраїль відмовиться виконувати ухвалу Міжнародного суду ООН, то це може стати аргументом для Росії, щоб так само ігнорувати рішення міжнародних судів, які були ухвалені або ж будуть ухвалені в майбутньому щодо злочину агресії, який чинить Росія проти України та в інших справах, пов'язаних із масштабним нападом Росії на Україну та порушенням нею міжнародних угод та конвенцій.

  • У Міжнародному суді ООН у Газі із 11 січня розпочалися публічні слухання за позовом Південно-Африканської Республіки (ПАР) проти Ізраїлю щодо «вчинення можливого геноциду щодо жителів смуги Гази».
  • Представниця ПАР Аділа Хассім заявила, що Ізраїль «убив безпрецедентну кількість цивільних, повністю усвідомлюючи, скільки мирних життів забере кожна бомба».
  • ПАР має намір домогтися від суду ухвали, яка зобов’яже Ізраїль «негайно припинити» бойові дії та «наказати Ізраїлю припинити вбивати та завдавати серйозних психічних і тілесних ушкоджень палестинцям у Газі».
  • Представниця ПАР Аділа Хассім заявила, що Ізраїль «убив безпрецедентну кількість цивільних, повністю усвідомлюючи, скільки мирних життів забере кожна бомба».
  • Ізраїль звинувачення відкидає. «Ізраїль не починав і не хотів війни, в якій захищає себе від «Хамас», «Ісламського джихаду» та інших терористичних організацій, жорстокість яких не знає кордонів. Страждання цивільного населення у цій війні, як і в усіх війнах, трагічні. Це розриває серце», – зазначив на початку слухань представник Ізраїлю Тал Бекер.
  • «Ізраїль чудово усвідомлює, чому була прийнята Конвенція про геноцид, на яку посилалися в цьому процесі. У нашій колективній пам’яті залишилося систематичне вбивство 6 мільйонів євреїв у рамках заздалегідь спланованої та огидної програми їх повного знищення. З огляду на історію єврейського народу, не дивно, що Ізраїль був однією з перших держав, яка без застережень ратифікувала Конвенцію про геноцид і включила її положення у своє внутрішнє законодавство. Для когось обіцянка «Ніколи знову» є гаслом, для Ізраїлю це найвищий моральний обов’язок», – наголосив Бекер.

  • Зображення 16x9

    Олена Абрамович

    Розповідаю про шлях України до Євросоюзу та НАТО, політику в Брюсселі, життя українців у Бельгії, культуру та кіно.

    Народилася на Волині, журналістиці навчалась у Києво-Могилянській академії. За подіями в Брюсселі активно стежу з 2014 року, відколи почала працювати брюссельським кореспондентом для українського телебачення. Із липня 2023 року – кореспондентка Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки») в Брюсселі.

  • Зображення 16x9

    Рікард Юзвяк

    Редактор Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода з питань Європи​. Раніше працював кореспондентом РВЄ/РС у Брюсселі

Форум

XS
SM
MD
LG