Доступність посилання

ТОП новини
Україна вперше 19 квітня збила стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3, яким Росія обстрілює українські міста
Україна вперше 19 квітня збила стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3, яким Росія обстрілює українські міста

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

Омбудсмен: від початку вторгнення РФ в Україні загинула 71 дитина, понад 100 – поранені

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє, що від початку вторгнення Росії в Україні загинула 71 дитина й ще понад 100 дітей зазнали поранень. За її словами, це дані на 11:00 10 березня.

«У Малині Житомирської області внаслідок авіаційного удару зруйновано 7 приватних одноповерхових житлових будинків, загинуло 5 осіб, з них троє дітей (п’ятирічна дівчинка і двоє дітей 2021 року народження). 16-річний юнак загинув під час обстрілу на ринку у селищі Жуковського на Харківщині», – написала Денісова у повідомленні у фейсбуці.

«Вночі в результаті чергового артилерійського обстрілу у селі Слобожанське Ізюмського району на Харківщині ворожий снаряд влучив у приватний житловий будинок. Під завалами загинули 4 людини: 2 жінки та 2 дітей, 5-річній дівчинці вдалося вижити. В Ірпені Київської області 10-річна дівчинка зазнала наскрізного уламкового поранення і наразі перебуває у лікарні у важкому стані», – додала вона.

Омбудсмен звинуватила Росію у порушенні всіх Женевських конвенцій і вкотре закликала країни НАТО закрити небо над Україною.

Напередодні Денісова повідомляла про 61 загиблу дитину.

Росія напала на Україну 24 лютого, своє вторгнення Кремль називає «військовою операцією», яка має на меті «демілітаризацію і денацифікацію». З того дня по 8 березня, за даними ООН, зафіксовано 516 випадків загибелі цивільних людей в Україні.

Незважаючи на регулярні обстріли українських міст російськими ракетами, Москва заперечує, що об’єктами його атак є цивільні.

Італійська Eni зупиняє закупівлю російської нафти

Найбільша італійська нафтогазова компанія Eni припиняє укладання нових контрактів на закупівлю нафти і нафтопродуктів із Росії. Рішення ухвалене через вторгнення російських військ в Україну, повідомило агентство Reuters із посиланням на переданий 9 березня електронний коментар керівництва компанії.

Про те, що найбільша італійська нафтогазова компанія Eni призупинила нові закупівлі нафти у Росії, повідомило також МЗС України.

В Eni зазначають, що уважно стежать за розвитком подій щодо закупівлі російського газу.

Раніше нафтогазовий гігант Shell заявив про відмову від російських нафти та газу.

Заборону на імпорт російської нафти раніше оголосили Сполучені Штати Америки і Велика Британія. ЄС наразі не підтримав таке рішення.

Західні санкції, що запроваджуються після початку вторгнення РФ в Україну, вже відрізали Росію від міжнародної торгівлі і фінансових ринків. Про рішення залишити чи призупинити участь у російському ринку оголосили десятки іноземних компаній.

ЗСУ повідомляють про знищення російського дивізіону «Іскандер-М»

10 березня один із підрозділів оперативного командування «Північ» знищив на чернігівському напрямку російський дивізіон «Іскандер-М», повідомляють у Збройних силах України.

За словами українських військових, цими ракетами армія Росії обстрілювала мирне населення України.

Росія наразі не коментувала інформацію про знищення дивізіону «Іскандер-М».

За даними Генерального штабу ЗСУ, станом на 10 березня російські війська втратили орієнтовно понад 12 тисяч особового складу.

За оцінками американських спецслужб, під час вторгнення в Україну загинули від 2 до 4 тисяч російських солдатів.

Незалежного підтвердження даних про втрати російської армії в Україні наразі немає.

«Доїхати неможливо». Великі торговельні мережі про доставку продуктів у гарячі точки

Порожні полиці, величезні черги, зруйновані вщент магазини. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну доставка продуктів у гарячі точки стала однією з основних гуманітарних проблем, з якою кожен день війни стикаються торговельні мережі.

Про те, як Україна вирішує питання дефіциту продовольства для українців, які перебувають під постійними обстрілами з боку російських військових, журналісти Радіо Свобода запитали у найбільших торговельних мереж України: АТБ, «Сільпо», «МЕТРО Україна».

Зеленський: російські пропагандисти відповідатимуть за співучасть у воєнних злочинах

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна домагатиметься притягнення до відповідальності російських пропагандистів, які, за його словами, нестимуть відповідатимуть за скоєні в Україні воєнні злочини так само, як і ті, хто скидає бомби на міста.

«Воєнні злочини неможливі без пропагандистів, які їх прикривають. Хочу сказати їм одну річ: ви будете відповідати так само, як всі ті, хто наказує скидати бомби на мирних людей. Ми знайдемо всю власність пропагандистів і пов’язаних із ними осіб. Ми зробимо все, щоб її конфіскували всюди, де б вона не була. Ви ж любите багате життя, любите благополучні країни. У вас цього більше не буде. І це тільки початок», – сказав Зеленський у зверненні 10 березня.

«Вас притягнуть до відповідальності за співучасть у воєнних злочинах. А потім вас зненавидять громадяни Росії. Усі, кого ви наразі… обманюєте. Коли вони відчують наслідки брехні, відчують по своїх гаманцях, по можливостях, яких стає дедалі менше, по вкраденому майбутньому російських дітей», – додав президент. Він наголосив, що війна завжди б’є «і по жертві, і по агресору, агресор просто це пізніше розуміє».

Лавров пояснив, чому війська РФ атакували пологовий будинок у Маріуполі

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров підтвердив, що російські військові завдали авіаудару по пологовому будинку в Маріуполі. За словами Лаврова, «цей пологовий будинок давно захоплений батальйоном «Азов» й іншими радикалами».

Росія, каже Лавров, на засіданні Ради безпеки ООН надавала «ці факти».

Голова МЗС Росії, слова якого після зустрічі з головою МЗС України в Анталії, цитують російські ЗМІ, заявив, що в «маріупольському пологовому будинку давно немає пацієнтів і персоналу».

Доказів своїх слів він не навів. При цьому Лавров звинуватив у маніпуляціях іноземні ЗМІ, які показали кадри з пологового, на яких видно постраждалих породіль. «Не вперше ми бачимо патетичні вигуки щодо так званих звірств, які чинять російські збройні сили», – сказав він.

ЗСУ заявили, що «ліквідували» командира танкового полку Росії

Сухопутні війська Збройних сил України заявляють, що 10 березня українська армія «ліквідувала» під Броварами на Київщині командира танкового полку Росії Андрія Захарова.

У Сухопутніх військах додали, що у 2016-му році Захаров, будучи майором, отримав орден від президента Росії Володимира Путіна.

Інформацію про загибель танкового командира Росія ще не підтверджувала.

За даними Генерального штабу ЗСУ, станом на 9 березня російські війська втратили орієнтовно понад 12 тисяч особового складу.

За оцінками американських спецслужб, під час вторгнення в Україну загинули від 2 до 4 тисяч російських солдатів.

Незалежного підтвердження даних про втрати російської армії в Україні наразі немає.

Кулеба після зустрічі з Лавровим: домовитися про перемир’я на 24 години не вдалося

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що на його майже 1,5-годинній зустрічі з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим йшлося про припинення вогню на 24 години, але прогресу в цьому питанні не досягли.

Крім того, як повідомив Кулеба за результатами зустрічі, його завданням було домовитися про гуманітарний коридор із Маріуполя для вивезення цивільних і доставки гуманітарних вантажів в обложене місто.

Дмитро Кулеба підкреслив, що міністр Лавров не був уповноважений надавати гарантії з обидвох питань, але має передати запит української сторони військовому командуванню і колегам у російській владі.

«Сподіваюся, що міністр Лавров проведе комунікацію з тими в Росії, хто ухвалює такі рішення, і гуманітарний коридор все таки запрацює», – сказав український міністр.

«Ми також обговорили питання 24-годинного припинення вогню, щоб вирішити нагальні гуманітарні питання. Ми не досягли прогресу в цьому, оскільки здається, що в Росії інші особи ухвалюють рішення з цього питання. Ми погодилися продовжувати зусилля для пошуку вирішення гуманітарних питань. Я буду готовий зустрітися знову в цьому форматі, якщо будуть перспективи змістовного обговорення і пошуку рішень», – додав Кулеба.

За словами міністра, під час зустрічі з Лавровим він почув, що припинення вогню Росія пов’язує з виконанням вимог, висунутих російським президентом Володимиром Путіним на адресу України.

«У зв’язку з цим я хочу підтвердити ще раз, що Україна не здалася, не здається і не здасться. Ми готові до дипломатії, шукаємо дипломатичних рішень, але поки їх немає, будемо самовіддано захищати нашу землю, наших людей від російської агресії», – наголосив міністр.

Голова МЗС Росії Сергій Лавров на пресконференції за підсумками переговорів із Дмитром Кулебою також заявив про готовність Москви продовжувати діалог. Він зазначив, що попередні три раунди контактів з українськими представниками на білоруській території привели до деякого прогресу. Наразі російська сторона представила Україні свої пропозиції щодо завершення бойових дій і чекає на відповідь, сказав Лавров.

Переговори голів МЗС України і Росії у турецькому місті Анталія проходили у присутності міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

Це була перша зустріч на такому високому рівні між представниками двох країн після початку російського озброєного вторгнення в Україну два тижні тому.

«Люди п’ють з калюж, загиблих ховають у братських могилах». Як живе блокадний Маріуполь?

У Маріуполі Донецької області не припиняються бої, місто обстрілюють і вдень, і вночі. Російські військові ведуть вогонь із «Градів» та мінометів 120-го калібру, повідомив голова Донецької Обласної військової адміністрації Павло Кириленко. Домовленості про «зелений коридор»​ постійно зриваються. В місті немає води, їжі, світла, тепла та зв'язку. Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» зібрав інформацію від людей, які мають зв’язок з тими, хто залишається у місті, а також свідчення тих, кому днями вдалося вирватися з блокадного Маріуполя і розповісти, що відбувається зараз у місті.

За добу на Луганщині й Донеччині загинули 11 людей, серед них – маленька дівчинка – правоохоронці​

За добу на Луганщині, як повідомила Національна поліція України вранці 10 березня, внаслідок обстрілів військовими Росії загинули 6 мирних жителів.

«9 березня російські війська здійснили 26 обстрілів житлових будинків та об’єктів інфраструктури у містах Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Привілля, Рубіжне та Кремінна. Внаслідок обстрілів загинули четверо жителів міста Рубіжне, по одному загиблому у містах Сєвєродонецьк та Лисичанськ», – йдеться у повідомленні.

Також у містах та селищах Луганської області, зауважують в НПУ, пошкоджені більш як сто приватних та багатоповерхових будинків, автозаправна станція та залізничний вокзал.

«Поліцейські документують наслідки обстрілів, патрулюють міста Луганщини й допомагають його мешканцям», – запевнили у відомстві.

За добу станом на ранок 10 березня «російські війська вбили на Донеччині 5 мирних жителів, серед яких – маленька дівчинка». Щонайменше 22 людини в області були поранені, утім, дані про постраждалих уточнюються. Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ України.

Упродовж минулої доби, зазначають правоохоронці, під ударом російський військ опинилися 14 населених пунктів Донецької області – Маріуполь, Краматорськ, Дружківка, Новолуганське, Нью-Йорк, Луганське, Красногорівка, Мар’їнка, Костянтинівка, Іванопілля, Терни, Миронівський, Степне, Михайлівка: «Пошкоджено 34 об’єкти – дитячу лікарню та пологовий будинок, дві школи, Приазовський державний технічний університет, житлові будинки, магазин, церкву, приміщення селищної ради, залізничне полотно, газопровід, комунальне обладнання».

За останніми даними правоохоронців, в Маріуполі після авіанальоту на пологовий будинок 9 березня померли троє людей, серед них – дитина, дівчинка, ще 17 осіб були поранені – це вагітні жінки, породіллі, медики.

«Вчора близько 16:40 російські війська обстріляли смт Миронівський, загинула жінка 1984 року народження, ще одна мирна мешканка, 1972 р.н., поранена. Після вчорашнього авіаудару по пологовому будинку (в Маріуполі – ред.) та дитячій лікарні окупанти сьогодні зранку знову скинули бомби на центр міста: о 8:00 та близько 9:20. Наразі відомо про одного загиблого. Ці дані неповні. Найважча ситуація – в оточеному Маріуполі, Волновасі та навколишніх селах, які ворог розбиває з ракет, авіації та артилерії. У містах – гуманітарна катастрофа. Також атак зазнає Краматорський район і Світлодарський напрямок. Інформація про реальну кількість постраждалих уточнюється. Поліцейські документують наслідки обстрілів та допомагають людям», – йдеться в повідомленні.

Поліція відкрила кримінальні провадження за статтею 438 (порушення законів і звичаїв війни) та статтею 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) Кримінального кодексу України, додали в МВС.

І зазначили, що через постійні обстріли комунальники Маріуполя не встигають ховати людей, місто у мороз залишається без світла, води, газу та зв’язку.

Правоохоронці закликали жителів дотримуватися комендантської години, не виїжджати самостійно неперевіреними маршрутами – «ворог розстрілює цивільні авто».

У Мелітополі російські військові викрали і згодом відпустили депутатку облради

Зранку 10 березня російські військові увірвалися до домівки депутатки Запорізької облради Лейли Ібрагімової, що живе у Мелітополі, провели там обшуки та забрали її у невідомому напрямку, повідомив член Меджлісу, голова «Кримськотатарського ресурсного центру» Ескендер Барієв.

«Сьогодні, в Мелітополі, о 6-й ранку озброєні люди у російській військовій формі увірвалися у будинок депутатки Запорізької обласної ради, представниці корінного кримськотатарського народу Лейли Ібрагімової, директорки Мелітопольського міського краєзнавчого музею. Провели обшук, вилучили телефони. Лейлу Ібрагімову відвезли у невідомому напрямку», – написав Ескендер Барієв у фейсбуці.

Інформацію про викрадення Лейли Ібрагімової підтвердили Радіо Свобода у обласній організації «Європейської солідарності», до фракції якої вона входила в Запорізькій обласній раді. Про її викрадення також повідомив експрезидент України, очільник «ЄС» Петро Порошенко. За його даними, Ібрагімова вже перебуває вдома, втім зв’язку з нею немає.

Інформацію про те, що російські військові відпустили її Радіо Свобода підтвердили і мелітопольські активісти.

Мелітополь перебуває під контролем російських військ. У місті регулярно відбуваються протести місцевих жителів проти російського вторгнення.

Росія заперечує, що веде проти України загарбницьку війну на її території та називає це «спеціальною операцію», яка має на меті «демілітаризацію і денацифікацію». Кремль раніше заявляв, що в ході своєї так званої «операції» не чіпатиме цивільних.

Британія запровадила санкції проти ще 7 російських олігархів, зокрема проти Абрамовича, Дерипаски

Велика Британія заявляє, що додала до свого санкційного списку кількох російських олігархів, зокрема Романа Абрамовича, мільярдера, власника футбольного клубу «Челсі», і бізнесмена Олега Дерипаску, який закликав припинити масштабне вторгнення російських військ в Україну.

У заяві британського уряду від 10 березня йдеться про те, що до нового списку також увійшли головний виконавчий директор «Роснефти» Ігор Сєчин, голова банку ВТБ Андрій Костін, голова «Газпрому» Олексій Міллер, власник трубопровідної компанії «Транснефть» Микола Токарєв і голова банку «Россия» Дмитро Лебедєв.

Цей крок, зроблений у відповідь на неспровоковане вторгнення Росії в Україну, заморожує активи внесених до списку і забороняє їхні поїздки до Британії.

«Сьогоднішні санкції є останнім кроком у непохитній підтримці Великою Британією українського народу. Ми будемо нещадними у переслідуванні тих, хто сприяє вбивствам мирних жителів, руйнуванню лікарень і незаконній окупації суверенних союзників», – заявив прем’єр-міністр Британії Боріс Джонсон у своєму виступі.

ЄС збирається на кризовий саміт, головні теми – агресія РФ, енергетична криза

Лідери Європейського союзу збираються на саміт у Франції 10 березня, щоб знайти шляхи термінового вирішення наслідків вторгнення Росії в Україну для 27 членів блоку.

Президент Франції Емманюель Макрон, чия країна зараз головує в ЄС, очолить кризовий саміт у Версальському палаці.

«Загарбницька війна Росії є тектонічним зсувом в європейській історії», - йдеться у проєкті підсумкової декларації дводенної зустрічі, яку цитує агентство AFP.

Лідери будуть розбиратися, «як ЄС може виконувати свої обов’язки в цій новій реальності, захищаючи своїх громадян, цінності, демократії і європейську модель».

Підтримка президента України Володимира Зеленського з боку ЄС збільшилася, і на саміті, як очікують, обговорюватимуть його прохання швидко прийняти Україну в ЄС.

За словами дипломатів, головною темою саміту буде термінове вивчення шляхів зміцнення самостійності ЄС в енергетичному секторі.

Зростання цін на енергоносії, викликане вторгненням в Україну, поставило під загрозу економіку ЄС, і без того ослаблену пандемією коронавірусу.

ЄС імпортує близько 40 відсотків свого природного газу з Росії. Німеччина, найбільша економіка Європи, особливо залежить від цих поставок, разом з Італією і кількома країнами Центральної Європи.

Приблизно чверть імпорту нафти ЄС також надходить із Росії.

Залежність Європи від російських енергоносіїв спричинила першу «тріщину» в солідарній відповіді Заходу на російську агресію, коли ЄС цього тижня не підтримав заборону на імпорт російської нафти, яку запровадили Сполучені Штати Америки і Велика Британія.

Згідно з підсумковою декларацією зустрічі, лідери 27 країн обережно погодяться «поступово відмовитися» від залежності блоку від російського газу, нафти та вугілля.

Мінтранс Росії запропонував не повертати іноземні літаки без рішення урядової комісії

Мінтранс Росії розробив проєкт постанови уряду для збереження в країні іноземних літаків.

Після військового вторгнення в Україну проти Росії запровадили санкції, які заборонили постачання в країну цивільних літаків та запчастин, а також їхнє техобслуговування та страхування. Переважна більшість літаків, якими користуються російські авіалінії для цивільних перевезень, перебувають у лізингу в іноземних компаній, які після запровадження санкцій змушені розірвати договори лізингу і повернути техніку, що їм належить. На це вони мають, згідно з рішенням про санкції, час до кінця березня, інформує телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю «Голосу Америки».

Згідно із запропонованим Мінтрансом Росії документом, повернення судна іноземному лізингодавцю має схвалити спеціальна урядова комісія. Якщо повернення не дозволене, авіакомпаніям пропонують продовжувати користуватися літаком до закінчення терміну лізингового договору, оплачуючи його у рублях.

Опитані російським «Комерсантом» представники авіаційної галузі вважають, що це – фактично конфіскація іноземних літаків. Інші бачать у цьому спосіб зберегти флот, переклавши відповідальність за це рішення на державу, а не перевізників.

Більшість літаків російських перевізників – іноземного виробництва, насамперед Boeing і Airbus. Понад половина літаків, за даними консалтингової компанії Cirium, перебувають у лізингу іноземних власників.

Лізингодавці ще не коментували ці пропозиції російських урядовців.

У Кривому Розі евакуюють людей із південно-західного району міста

У Кривому Розі евакуйовують людей із південно-західного району міста – Інгульця. Таке рішення ухвалила військова адміністрація міста Кривий Ріг.

За повідомленням адміністрації, це роблять із міркувань безпеки.

Зранку 10 березня людей перевозять дизель-генераторними тролейбусами та автобусами до північних районів міста – Саксаганського, Покровського і Тернівського.

«У зв’язку з можливим наближенням ворога за командою Збройних сил України військовою адміністрацією міста Кривий Ріг ухвалене рішення рекомендувати жителям Інгульця переїхати в північну частину міста», – йдеться в рішенні.

Тим, хто не зможе розміститися у друзів або родичів, пропонують місця у гуртожитках, дитячих садках і школах. З собою людей просять взяти документи, телефони, теплі речі, ковдри і матраци.

У Маріуполі через авіаудар по дитячій лікарні загинули три людини – міська рада

У Маріуполі внаслідок бомбардування російськими літаками дитячої лікарні 9 березня загинули троє людей, зокрема одна дитина, 17 – постраждали – такі оновлені дані повідомила міська рада. Раніше йшлося про 17 поранених.

«На сьогодні відомо, що після терористичного бомбардування російськими літаками дитячої лікарні у Маріуполі постраждало 17 людей (діти, жінки, лікарі), троє загинули, серед них одна дитина – дівчинка. Війська росії цілеспрямовано і безжалісно знищують мирне населення Маріуполя. Весь світ має знати про злочин Росії проти людства, проти України та проти маріупольців», – йдеться в повідомленні міськради у телеграмі.

Там також зазначили, що вранці 10 лютого на місто був знову здійснений авіаналіт, внаслідок чого одна людина загинула.

На Житомирщині за добу в результаті авіаударів військ Росії загинули 7 та травмовані 12 людей – МВС

На Житомирщині за добу в результаті авіаударів військ Росії загинули 7 людей, ще 12 осіб були травмовані. Про це 10 березня вранці повідомили у Міністерстві внутрішніх справ України.

«У місті Житомирі після 19-ї години в результаті падіння ракети було зруйновано приватний будинок, пошкоджено розташовану поруч АЗС, котельню і теплотрасу та вибиті шибки у двох лікарнях міста. Двоє житомирян травмовані.

Після півночі, уже 10 березня, попадання ракети на дорогу у селі Старій Котельні Волицької громади призвело до загибелі 5 людей та поранення ще 6.

Після 23-ї години 9 березня стало відомо про обстріл невідомими екіпажу групи реагування патрульної поліції Коростенського РУП. У результаті вогнепальні поранення отримали двоє правоохоронців, які були доставлені до медичних закладів.

Також у місті Коростені під час ракетного обстрілу райцентру було поранено ще двох громадян, які нині перебувають у лікувальних закладах. Станом на 9:30 стало відомо про одного загиблого у місті Коростень під час ракетного обстрілу.

Цієї доби до поліції надійшло повідомлення і про загибель чоловіка у селі Новополі Оліївської громади», – йдеться у повідомленні.

За наявною інформацією, повідомляють в МВС, російська армія обстріляла також низку інших населених пунктів області, зокрема село Бистри у Житомирському районі, село Пісківка Малинської громади та інші. Наразі відомостей про потерпілих не надходило. Водночас зафіксовані руйнування житлових будинків місцевих мешканців, кажуть правоохоронці.

«На місцях усіх подій працювали та продовжують роботу слідчо-оперативні групи відділів та відділень поліції Житомирщини. Фіксуються усі обставини та масштаби руйнувань, а також вилучаються наочні свідчення воєнних злочинів. Усі зібрані матеріали передаються до компетентних органів для долучення до відповідних кримінальних проваджень», – йдеться у повідомленні.

Державна служба з надзвичайних ситуацій України деталізувала, зокрема, що сталося у Коростені: «Опівночі 10 березня у місті Коростень Житомирської області внаслідок авіаційного удару по території цілісного майнового комплексу сталося руйнування будівлі різного призначення та станції технічного обслуговування автомобілів. У зруйнованих будівлях виникли пожежі. На гасіння залучено 4 одиниць техніки та 22 осіб особового складу 8 ДПРЧ. Внаслідок вибухів 1 особа загинула та дві отримали травми. Також внаслідок авіаудару у Коростені сталося руйнування приватного гаража та меблевого цеху. Зазнали пошкоджень багатоквартирний двоповерховий та одноповерховий житлові будинки, адміністративна будівля та водогін. Загиблих та травмованих наразі немає».

Голови МЗС України, Туреччини і Росії почали переговори в Анталії – МЗС

Міністри закордонних справ України, Туреччини і Росії Дмитро Кулеба, Мевлют Чавушоглу і Сергій Лавров розпочали переговори в Анталії, повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

«В Анталії розпочалися переговори за участі міністрів закордонних справ України, Туреччини та РФ щодо припинення російської агресії проти України», – написав Ніколенко у твітері 10 березня.

У МЗС України у фейсбуці додали, що о 12:00 за київським часом Дмитро Кулеба проведе пресконференцію за результатами переговорів.

МЗС Росії заявило, що Москва більше не має наміру брати участь у діяльності Ради Європи, бо країни Заходу підривають роботу цієї організації

«Недружні Росії держави ЄС та НАТО, зловживаючи своєю абсолютною більшістю в Комітеті міністрів Ради Європи, продовжують лінію на руйнування Ради Європи і загального гуманітарно-правового простору в Європі», – йдеться у поширеній 10 березня заяві російського зовнішньополітичного відомства.

У Москві також наголошують, що «Росія не братиме участі в перетворенні натовцями і ЄС, які слухняно йдуть за ними, найстарішої європейської організації в черговий майданчик для заклинань про західну перевагу і самолюбування».

Про рішення оголосили на тлі російського вторгнення на територію України, різкої критики дій керівництва Росії з боку багатьох країн світу і безпрецедентних західних економічних санкцій щодо російських політиків, бізнесменів, банків, держструктур і компаній.

25 лютого, на другий день російського вторгнення, Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення про зупинення членства Росії в самому комітеті і в Парламентській асамблеї Ради Європи через вторгнення російських сил на територію України. Як повідомили тоді, рішення означає, що Російська Федерація залишається членом Ради Європи й учасницею відповідних конвенцій Ради Європи, зокрема Європейської конвенції з прав людини.

Заступник голови Ради безпеки Росії і колишній президент країни Дмитро Медведєв, коментуючи цей крок, назвав його «дикою несправедливістю».

Верещук назвала 7 напрямків для евакуації 10 березня

В Україні 10 березня планують продовжити евакуацію мирного населення з населених пунктів, де склалася найбільш небезпечна ситуація через вторгнення російських військ, повідомила віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

За її словами, гуманітарні коридори відкривають:

  • із міста Тростянець у напрямку міста Полтава. Люди поїдуть частково автобусами, частково своїм транспортом
  • із Краснопілля в напрямку Полтави. Також люди поїдуть частково автобусами, частково своїм транспортом
  • з Сум у напрямку Полтави. Із Сум люди виїдуть особистим транспортом, а з Полтави будуть відправлені автобуси для вивезення людей, які не мають власного транспорту
  • із Маріуполя в напрямку Запоріжжя – з обов’язковим розмінуванням по всьому маршруту
  • із Волновахи Донецької області до Покровська
  • з Ізюма в Лозову Харківської області. Автобуси для евакуації будуть їхати з міста Лозова
  • із міст Буча, Бородянка, Ірпінь, Гостомель Київської області до Києва. Для евакуації людей будуть направлені автобуси з Києва.
  • Верещук також закликала російських військових дозволити проїзд спеціальної техніки і ремонтної бригади для ліквідації пошкодження на газовій магістралі Донецьк – Маріуполь, через яке без тепла залишилися понад мільйон людей у Маріуполі, Бердянську й інших містах.

    За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, наведених вранці 10 березня, в Україні евакуйовано понад 404 тисяч людей, зокрема понад 86 тисяч дітей.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG