Доступність посилання

ТОП новини

Бійці 35-ї бригади відпрацьовують захоплення будівель під час тренувань. Херсонщина, квітень 2024 року
Бійці 35-ї бригади відпрацьовують захоплення будівель під час тренувань. Херсонщина, квітень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

Запоріжжя: 12 автобусів і 100 машин з жінками та дітьми Енергодару та Василівки (відео)

Ввечері 9 березня до Запоріжжя прибуло 12 автобусів та близько сотні легкових автівок з евакуйованими, які змогли виїхати «зеленим коридором» з району Енергодару, Василівки та навколишніх територій. Автобусами організовано було вивезено 613 жінок та дітей.

Паралельно з евакуацією людей з тимчасово контрольованої росіянами території туди із Запоріжжя мав бути доставлений гуманітарний вантаж, частину якого складали ліки, серед, яких зокрема, інсулін для хворих на діабет дітей. Втім, як повідомили в Запорізькій обласній військовій адміністрації, російські військові не дозволили доправити його на тимчасово зайняту ними територію.

Блінкен порівняв ситуацію в Маріуполі з блокадою Ленінграда

Російська армія нині створює для українських міст і їхніх жителів таку ж ситуацію, в якій опинився блокадний Ленінград у роки Другої світової війни, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

«Кожен росіянин знає про блокаду Ленінграда під час Другої світової війни. На жаль, історія повторилася, але тепер російська влада жорстоко морить голодом українські міста», – написав Блінкен у твітері у ніч на 10 березня.

«Історія, з якою росіяни добре обізнані, повторюється. Ганебно заподіювати ці руйнування невинним мирним жителям України. Дозвольте пропустити їжу та ліки. Випустіть неушкодженими мирних жителів», – написав у твітері речник Держдепартаменту США Нед Прайс.

На Донецькому напрямку російські війська заблокували Маріуполь, у місті немає води, їжі, світла, тепла, зв'язку. Кілька спроб евакуювати цивільних жителів із міста через гуманітарні коридори не були успішними, російські військові продовжували обстріли, не дозволяючи також доступ гуманітарних вантажів до міста.

9 березня російські військові скинули бомби на пологовий будинок у місті в той час, як мав діяти режим тиші для евакуації людей.

Президент Володимир Зеленський 8 березня повідомив, що у Маріуполі від зневоднення померла дитина.

ДСНС: на Харківщині через обстріл РФ загинули 4 людей, зокрема дві дитини

Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомляє, що у ніч на 10 березня внаслідок обстрілу з боку російських військ у селі Слобожанське на Харківщині загинули чотири людини, зокрема, двоє дітей.

«Вночі внаслідок чергового обстрілу невеличкого села Слобожанське Балаклійської громади Ізюмського району, ворожий снаряд потрапив до приватного житлового будинку. Внаслідок руйнації будівлі під завалами загинуло чотири особи: дві жінки та двоє дітей. 5-річній дівчинці вдалося вижити. Вона була травмована. Бригадою медиків її було госпіталізовано до Первомайської лікарні. Для пошуку тіл загиблих сьогодні планується залучення підрозділів ДСНС», – повідомили у ДСНС.

За повідомленням, загалом за добу рятувальники здійснили понад 30 виїздів для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель в області.

Зокрема, о 22:46 надійшло повідомлення про пожежу і руйнування в ТРЦ Nikolsky, що в центрі Харкова. «Площа пожежі склала близько 100 кв.м. О 03:00 пожежу було ліквідовано. Жертв та постраждалих не було», – йдеться в повідомленні.

«Путін перетворює Маріуполь на сирійське «Алеппо». Молдові слід приготуватися» – Жданов

Із 24 лютого, від самого початку нового вторгнення Росії в Україну, Маріуполь Донецької області перебуває під постійними обстрілами армії РФ. Із 3 березня українське місто фактично заблоковане російськими військовими. Внаслідок обстрілів у місті, як повідомляє місцева влада, немає електрики, зв’язку, газу, опалення і навіть води. Український військовий експерт Олег Жданов в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я» розповів, чому Маріуполь вже понад тиждень намагається захопити армія РФ. Він також сказав, де найближчим часом може утворитися «котел» для російських сил та які є загрози для Молдови.

Захоплення АЕС військами РФ: гендиректор МАГАТЕ їде до Анталії

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі повідомив, що їде до Анталії на запрошення міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу, щоб обговорити безпеку на українських атомних електростанціях, захоплених російськими військами.

«На зустрічах там я сподіваюся досягти прогресу з нагального питання гарантій безпеки ядерних об’єктів України. Нам треба діяти негайно», – цитує Гроссі пресслужба МАГАТЕ.

Він заявив, що останніми днями в МАГАТЕ перестали дистанційно надходити дані із систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Чорнобильській АЕС і на Запорізької АЕС. Гроссі висловив занепокоєння щодо раптового припинення надходження таких даних до штаб-квартири МАГАТЕ у Відні з цих двох об’єктів, «на яких є велика кількість ядерного матеріалу у вигляді відпрацьованого або свіжого ядерного палива та ядерного матеріалу інших типів».

Причину збою у передачі даних за гарантіями не вдалося оперативно встановити, кажуть у МАГАТЕ і додають, що продовжують отримувати відповідні дані з інших ядерних об’єктів в Україні, зокрема з трьох інших атомних електростанцій.

Напередодні Україна інформувала Міжнародне агентство з атомної енергії про те, що ЧАЕС була відключена від електромережі і втратила зовнішнє електропостачання. Українська сторона 9 березня заявила, що на відновлення електропостачання є 48 годин.

Генеральний директор висловив глибоке занепокоєння з приводу такого розвитку ситуації, однак у випадку з Чорнобильською АЕС, за його словами, МАГАТЕ погодилося з українським регулюючим органом у тому, що її відключення від електромережі не вплине на основні функції безпеки на майданчику, де розташовані різні об’єкти поводження з радіоактивними відходами.

ЗСУ за дві доби знищили 4 штурмовики Су-25 і два вертольоти РФ – Генштаб

Повітряні сили Збройних сил України за дві доби знищили чотири штурмовики Су-25 і два вертольоти російських військ, повідомили у Генштабі ЗСУ вранці 10 березня.

«Угруповання Повітряних сил Збройних сил України відбивають ракетно-бомбові удари і знищують засоби повітряного нападу противника, здійснюють протиповітряне прикриття важливих об’єктів України та угруповань військ», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ у Донецькому, Слобожанському та частині Таврійського операційних районах.

«Захищають українські міста Харків та Охтирку. Основні зусилля зосереджуються на недопущенні просування противника в південно-східному напрямку. Триває кругова оборона міста Маріуполя. Разом з тим продовжується прикриття державного кордону з Республікою Білорусь. На Сіверщині, українські захисники утримують оборону міста Чернігова. Вживаються заходи щодо стримування просування ворога в напрямку Києва», – йдеться в повідомленні.

Угруповання сил і засобів оборони Києва «перебуває в постійній готовності до відбиття наступу противника», а на південному напрямку здійснюється стримування російських сил у напрямках на міст Кривий Ріг, Миколаїв, Вознесенськ і населеного пункту Нововоронцовка (Херсонської області), додали у Генштабі.

«Противник знизив темпи наступу, його особовий склад деморалізований. Значно збільшилась кількість випадків дезертирства та мародерства», – йдеться в повідомленні.

Росія називає значно менші втрати своїх військ, що діють в Україні. Незалежного підтвердження даних про втрати російської армії в Україні наразі немає.

США: Палата представників підтримала виділення Україні 13,6 млрд доларів

Палата представників Конгресу США проголосувала за надання допомоги Україні в розмірі 13,6 мільярдів доларів у той час, як вона бореться проти масштабного російського вторгнення.

Допомога передбачена законопроєктом про витрати загальним обсягом у 1,5 трильйона доларів, який треба ухвалити для уникнення шатдауну (зупинки роботи урядових відомств США).

Тепер документ має розглянути Сенат, який планує зробити це до півночі 11 березня, коли спливе кінцевий термін для уникнення шатдауну.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі зазначила, що 13,6 мільярда доларів, ймовірно, будуть лише частиною набагато ширшої допомоги.

«Всім нам доведеться зробити більше», щоб допомогти Україні найближчими тижнями чи місяцями і в довгостроковій перспективі, щоб допомогти їй відновитися, цитує Пелосі агентство Reuters.

Кошти передбачають військову і гуманітарну допомогу Україні та її східноєвропейським союзникам у відповідь на вторгнення російських військ в Україну, яке триває вже третій тиждень.

Напередодні Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) заявив про перший пакет фінансування для підтримки сталості України у розмірі 2 мільярди євро, а Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду схвалила екстрену фінансову підтримку Україні у розмірі 1,4 мільярда доларів.

Кулеба і Лавров 10 березня мають зустрітися в Анталії за участю голови МЗС Туреччини

У турецькій Анталії 10 березня має пройти зустріч міністрів закордонних справ України і Росії Дмитра Кулеби і Сергія Лаврова за участю голови Міністерства закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

Напередодні ввечері речник українського МЗС повідомив, що Дмитро Кулеба вже прибув до Анталії.

Український міністр раніше заявив, що готовий до переговорів із Лавровим, якщо той прилетить до Туреччини, але не поступатиметься принциповими позиціями.

«Ми ведемо переговори, але українська дипломатія не поступиться жодною принциповою позицією для нашої держави», – заявив він.

Анкара 7 березня анонсувала тристоронню зустріч міністрів закордонних справ України, Росії і Туреччини в Анталії. Це стане першими переговорами між високопоставленими дипломатами з моменту вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Туреччина, яка є членом НАТО, має тісні відносини як з Києвом, так і з Росією, і неодноразово закликала припинити бойові дії після того, як Путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого.

Радник голова Офісу президента України Михайло Подоляк раніше заявив, що Київ хоче «відповідального міжнародного посередника», оскільки українська сторона «взагалі не довіряє Російській Федерації».

Президент України Володимир Зеленський 3 березня заявляв, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган є одним із небагатьох світових лідерів, хто має можливість донести до президента Росії Володимира Путіна розуміння того, що потрібно закінчити війну в Україні.

Велика Британія: Міноборони Росії визнає застосування термобаричної зброї в Україні

Велика Британія заявила, що Міністерство оборони Росії підтвердило застосування в Україні важких вогнеметних систем (ТОС-1А), які використовують термобаричні ракети.

«Міністерство оборони Росії підтвердило використання системи озброєння ТОС-1А в Україні. ТОС-1А використовує термобаричні ракети, створюючи запальні і вибухові ефекти», – йдеться в повідомленні Міноборони Британії у твітері 9 березня.

Британське відомство додало, що ця зброя має «нищівний ефект».

Раніше Велика Британія звинувачувала Росію в розгортанні систем термобаричної зброї в Україні, висловлюючи побоювання, що це може призвести до ескалації і збільшення збитків.

Термобарична зброя, яку іноді називають «вакуумними бомбами», фактично всмоктує кисень із навколишнього повітря для створення більш високотемпературного вибуху, ніж звичайні бомби.

Хоча їх використання не є незаконним, але викликає суперечки, оскільки вони набагато більш руйнівні, ніж звичайні вибухові речовини такого ж розміру, і мають руйнівний вплив на будь-кого, хто опинився в радіусі їх вибуху.

США використовували таку зброю у В’єтнамі, і нещодавно в Афганістані, щоб знищити гірські печери, де ховалися бойовики.

Росія використала їх у своїй війні в Чечні в 1999 році і була засуджена Human Rights Watch за це.

Повідомляли також, що термобарична зброя російського виробництва використовувалася під час війни в Сирії режимом Башара Асада.

Білий дім застеріг щодо ймовірності застосування Росією хімічної або біологічної зброї в Україні

Росія може застосувати хімічну або біологічну зброю в Україні, повідомила речниця Білого дому Джен Псакі у твітері.

«Тепер, коли Росія виступає з цими явно неправдивими твердженнями, а Китай, як здається, підтримує цю пропаганду, ми повинні стежити за можливістю того, що Росія застосує хімічну або біологічну зброю в Україні або здійснить операцію під чужим прапором щодо її застосування», – заявила Псакі.

За її словами, США взяли до уваги «хибні заяви Росії про нібито існування в Україні лабораторії США з виробництва біологічної та хімічної зброї».

«Ми також бачили, як китайські посадовці повторюють ці теорії змови», – сказала Псакі.

Псакі переконана, що такі заяви є нічим іншим, як «операцією з метою дезінформації».

«Сполучені Штати повною мірою виконують свої зобов’язання в рамках конвенції про заборону хімічної зброї та конвенції про біологічну зброю, не розробляють ці види озброєнь і не мають їх у своєму розпорядженні будь-де», – запевнила вона.

Це Росія «звинувачує Захід у тих порушеннях, які сама допускає», сказала Псакі.

Раніше Міністерство оборони Росії заявило, що на території України в рамках спільних програм із Пентагоном нібито діють 30 біолабораторій із роботи над збудниками небезпечних інфекцій.

Держдепартамент США відкинув ці заяви.

«США не мають жодних хімічних чи біологічних лабораторій в Україні та не керують ними. Повністю дотримуючись своїх зобов’язань у рамках Конвенції про хімічну зброю та Конвенції про біологічну зброю, США не розробляють такі озброєння будь-де і не володіють ними», – сказав речник держдепартаменту США Нед Прайс.

Звинувачення на адресу США у Держдепартаменті назвали прийомом Росії, щоб виправдати вторгнення в Україну.

На Черкащині в ДТП потрапив автобус з евакуйованими – поліція

У Черкаській області в дорожньо-транспортну пригоду потрапив автобус з евакуйованими людьми, повідомила пресслужба управління поліції в Черкаській області.

Згідно з повідомленням, аварія сталася близько 8-ї години вечора 9 березня на дорозі в Городищі.

«Попередньо встановлено, що автобус перевозив дорослих та дітей. У результаті дорожньо-транспортної пригоди травмувалися п’ятеро дорослих, яких доставлено до лікарні для надання медичної допомоги», – йдеться в повідомленні.

Куди прямував автобус з евакуйованими, не повідомляється.

Українці нині масово, переважно жінки та діти, покидають власні домівки, тікаючи від бомбардувань російської армії, особливо з тих районів, де війська РФ укріпилися живою силою та технікою.

В Україну доставили ще одну партію обладнання Starlink – Федоров

В Україну доставили ще одну партію станцій супутникового інтернету Starlink, повідомив віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, станції Starlink «допомагають нашим військовим і підтримують роботу критичної інфраструктури й сервісів у медицині, фінансах, енергетиці».

У свою чергу, у твітері у відповідь на допис Федорова Ілон Маск (засновник компанії SpaceX – ред.) написав, що разом зі станціями Starlink також було відправлено адаптери живлення для автомобільних прикурювачів, сонячні/акумуляторні блоки та генератори для місць, де немає електрики.

Starlink став активним на території України 27 лютого.

Starlink – це глобальна супутникова система, яку запустила компанія SpaceX для забезпечення високошвидкісним супутниковим доступом в інтернет у місцях, де він недоступний.

Віцепрезидентка США зустрінеться з владою Польщі на тлі суперечки щодо винищувачів для України

Віцепрезидентка США Камала Гарріс прибула до Варшави в рамках дводенного візиту до Польщі та Румунії, щоб обговорити російське вторгнення в Україну та вплив війни на регіон.

До польської столиці 9 березня Гарріс прилетіла, зокрема, на тлі раптової дипломатичної суперечки через літаки-винищувачі для України.

8 березня польський уряд оприлюднив план передачі своїх винищувачів радянського виробництва на американську військову базу в Німеччині з розрахунком, що літаки потім передадуть українським льотчикам. У свою чергу, Сполучені Штати мали надати Польщі американські літаки з «відповідними можливостями».

Але Варшава не надала цей план адміністрації Байдена офіційно, перш ніж оприлюднила його. І Пентагон одразу відхилив ідею. Бойові літаки, що летять із бази США та НАТО у повітряний простір, в якому нині Росія бомбить Україну, розглядають як ризик поширення війни за межі України.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 9 березня наголосив, що підтримка Польщею України носить оборонний характер і що будь-яке рішення про надання Україні літаків МіГ-29 ухвалюватиметься США та НАТО – і лише у тому випадку, якщо всі країни з цим погодяться.

«Польща не є стороною в цій війні. Таке серйозне рішення, як передача літаків, має бути одностайно і однозначно ухвалене всім Північноатлантичним альянсом», – сказав він.

Очікується, що Гарріс продовжить переговори з Польщею щодо передачі винищувачів українцям під час свого візиту до Варшави, заявив високопоставлений представник адміністрації президента США, якого цитує агенція AP. Водночас речниця Білого дому Джен Псакі 9 березня заявила, що поїздка Гарріс не має відношення до справи, і питання про літаки «вирішуватиметься військовими каналами».

На 10 березня запланована зустріч Гарріс з президентом Польщі Анджеєм Дудою та прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким, а також з українцями, які втекли від війни до Польщі.

11 березня Камала Гарріс вирушить до Бухаресту, де зустрінеться з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом.

Очікується також, що віцепрезидентка США скористається зустрічами в Польщі та Румунії, щоб наголосити на прихильності США альянсові НАТО та необхідності продовження гуманітарної та військової допомоги Україні.

У Росії тижнева інфляція досягла показників 1998 року

У Росії тижнева інфляція в період з 26 лютого до 4 березня досягла 2,22%. Як повідомила російська агенція «Інтерфакс» з посиланням на дані Росстату, такий приріст цін за тиждень спостерігався ще у грудні 1998 року, тоді за місяць інфляція становила 11,6%.

Річна інфляція у Росії станом на 4 березня перевищила 10% – уперше із січня 2016 року. Тиждень тому, 25 лютого, показник становив 9,05%.

За даними Росстату, ціни на нові легкові автомобілі в середньому зросли на 17,1%, телевізори – на 15%, пилососи – на 14,6%, смартфони – на 9,6%. Продовольчі товари подорожчали більш ніж на 10%.

Зростання споживчих цін пов’язують із запровадженими санкціями та ослабленням рубля на тлі вторгнення Росії в Україну.

ЄБРР заявив про пакет заходів для підтримки України на 2 млрд євро

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) заявив у середу про перший пакет фінансування для підтримки сталості України у розмірі 2 мільярди євро.

«ЄБРР оголосив про перший пакет заходів щодо забезпечення стійкості на суму EUR2 млрд, щоб допомогти громадянам, компаніям та країнам, що постраждали від війни в Україні», – повідомив банк на сайті в середу.

Банк заявив, що «коли дозволять умови, ЄБРР також буде готовий узяти участь у програмі реконструкції України, відновленні джерел існування та бізнесу, відбудові життєво важливої інфраструктури, підтримці ефективного управління та забезпеченні доступу до послуг».

Згідно з повідомленням, фінансування буде надано в найкоротші терміни для підтримки українських компаній – наприклад, у вигляді відстрочених кредитів, підтримання ліквідності та торгового фінансування. Там, де це можливо, підприємствам допоможуть переїхати, щоб вони продовжували працювати, пояснив банк.

Цей пакет схвалила рада директорів банку, і він є першим раундом підтримки, наголосив ЄБРР.

Президент України Володимир Зеленський у твітері подякував ЄБРР за 2 млрд євро допомоги, вказавши, що це «вагомий внесок у протидію агресії з боку РФ».

Зеленський призначив послів України у Канаді, Австралії та Єгипті

Президент Володимир Зеленський підписав укази про призначення послів України у Канаді, Австралії та Єгипті. Відповідні укази розміщені на сайті Офісу президента.

Так, послом України у Канаді призначено Юлію Ковалів, послом України в Австралії Василя Мирошниченка, послом України в Єгипті Миколу Нагорного.

Всі укази датовані 9 березня 2022 року.

Заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга заявив, що президент призначив послів «у важливі держави для ще більшої ефективності у зовнішній сфері».

Російська авіація вдарила по околицях Сум і Охтирці – Живицький

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький повідомив про нічний обстріл російською військовою авіацією околиць Сум, а також Охтирки.

«Російська ворожа авіація бомбила околиці Сум і село Битиця. Удар був близько 00:40. Подробиці уточнються. Охтирка – кожного разу боляче говорити про неї: російська авіація знову бомбила житлові квартали близько пів на першу ночі 10 березня. Є інформація про потрапляння бомби в газогін. Інформація уточнюється», – написав Живицький у Telegram.

Чи є потерпілі внаслідок обстрілів, не повідомляється.

МВФ затвердив 1,4 млрд дол термінової допомоги для України

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) у ніч на четвер схвалила екстрену фінансову підтримку Україні у розмірі 1,4 мільярда доларів у рамках Інструменту швидкого фінансування (RFI) для задоволення невідкладних потреб у фінансуванні та пом’якшенні економічних наслідків війни.

«Ця виплата в рамках RFI, еквівалентна 50% квоти України в МВФ, допоможе задовольнити нагальні потреби платіжного балансу, що виникають у зв’язку з наслідками війни, що триває, і надасть критично важливу підтримку в короткостроковій перспективі, відіграючи роль каталізатора для фінансування від інших партнерів», – йдеться в пресрелізі фонду.

RFI є інструментом підтримки, який надає можливість швидкого доступу до фінансової допомоги тим країнам, які зіткнулися з терміновими потребами платіжного балансу, зокрема внаслідок воєнних дій.

Голова Нацбанку України Кирило Шевченко у фейсбуці подякував МВФ за допомогу.

«Сподіваємося на якнайшвидше завершення усіх процедур, пов’язаних із надходженням коштів», – зазначив він.

Крім того, МВФ повідомив, що українська влада припинила співпрацю з фондом у рамках програми Stand-by.

«Українська влада скасувала угоду stand-by, і влада висловила намір співпрацювати з МВФ над розробкою відповідної економічної програми, спрямованої на відновлення та зростання, коли це буде можливо», – йдеться в повідомленні.

Директорка-розпорядниця МФВ Крісталіна Георгієва зазначила, що «як тільки війна закінчиться і можна буде провести належну оцінку збитків, ймовірно, буде потрібна додаткова велика підтримка для зусиль з відновлення».

«Фонд висловлює глибоке співчуття українському народові в ці надзвичайно важкі часи і продовжуватиме тісно співпрацювати з українською владою», – зазначила Георгієва.

У ЮНІСЕФ засудили напад на пологовий будинок у Маріуполі

Дитячий фонд ООН засуджує напад 9 березня на пологовий будинок у Маріуполі Донецької області, повідомила пресслужба ЮНІСЕФ в Україні.

«Я приголомшена інформацією про сьогоднішній напад на пологовий будинок у Маріуполі. За повідомленнями, через напад під завалами зруйнованих будівель опинилися маленькі діти та породіллі... Атаки на мирне населення та цивільну інфраструктуру – зокрема на лікарні, об’єкти водопостачання та школи – є за межами допустимого і мають негайно припинитися. ЮНІСЕФ повторює свій заклик щодо негайного припинення вогню і закликає дотримуватися зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом щодо захисту дітей від шкоди, а також забезпечити гуманітарним організаціям можливість отримати безпечний та швидкий доступ до дітей, які потребують допомоги», – заявила виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін М. Рассел.

За її словами, «ця війна дітям та родинам України» завдає «жахливих втрат».

У своїй заяві вона додала: «Дітям України негайно потрібен мир!».

9 березня внаслідок авіаудару російських військ на пологовий будинок у центрі Маріуполя 17 людей серед персоналу та породілей зазнали поранень, повідомила Донецька обласна військова адміністрація. Напад було скоєно під час «режиму тиші», який, зокрема, був підтверджений російською стороною, для роботи в місті гуманітарних коридорів.

Президент України Володимир Зеленський назвав скидання авіабомби на пологовий будинок у Маріуполі «остаточним доказом геноциду українців» з боку Росії.

На російському державному телеканалі «Россия-1» заявили, що авіаудар у Маріуполі здійснила не російська авіація, а «Правий сектор» (праворадикальна організація в Україні – ред.).

Кулеба прибув до Анталії на переговори з Лавровим – МЗС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув до Анталії для проведення переговорів із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, повідомив ввечері 9 березня речник МЗС України Олег Ніколенко у фейсбуці.

«На запрошення міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу Дмитро Кулеба прибув до Анталії для проведення переговорів щодо припинення Росією бойових дій та війни проти України», – написав Ніколенко.

Раніше міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що тристороння зустріч глав міністерств закордонних справ Туреччини, України та Росії пройде 10 березня в рамках дипломатичного форуму в Анталії.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG