Доступність посилання

ТОП новини
Бійці 22-ї ОМСБр ЗСУ запускають розвідувальний БПЛА «Лелека» поблизу Часового Яру Донецької області
Бійці 22-ї ОМСБр ЗСУ запускають розвідувальний БПЛА «Лелека» поблизу Часового Яру Донецької області

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

«Авторитарний федералізм Путіна»: як Кремль керує регіонами і на чому базується підтримка війни в Росії

Дієздатність російського керівництва за умов широкомасштабної війни в Україні багато в чому залежить від стабільності відносин центру з регіонами. Якщо Москва почне втрачати політичний та економічний контроль над регіонами, її здатність продовжувати війну буде обмежена набагато більше, ніж на це можуть вплинути існуючі чи майбутні західні санкції, стверджують у Центрі російських і євразійських досліджень Девіса при Гарвардському університеті. Російська служба «Голосу Америки» наводить головні висновки дослідження, що пояснюють чому Путіна підтримують керівники регіонів Росії, і звідки йде головне поповнення живої сили у війні проти України.

Росія має кілька видів суб'єктів федерації, які відрізняються один від одного розміром, кількістю та щільністю населення, рівнем життя та розвитку інфраструктури, і навіть системою управління та рівнем реалізації загальноросійського законодавства. Це області, автономні округи, один край, 12 республік, населених етнічними меншинами, одна автономна область – Єврейська. Столиця Росії – Москва, також є окремим суб'єктом федерації.

Правозахисники стверджують, що в національних суб'єктах федерації, таких як, наприклад, у Чеченській республіці багато загальноросійських законів фактично не діють. Правила встановлюють місцеві лідери та силовики.

У США представили дослідження про те, як Кремль як побудовані відносини Кремля із регіональними владними елітами Російської Федерації, яким чином Путін досягає підтримки на місцях свої рішень, зокрема ведення широкомасштабної війни проти України.

Науковий співробітник Центру російських і євразійських досліджень Девіса при Гарвардському університеті професорка Ірина Бусигіна представила в Інституті Гаррімана Колумбійського університету дослідження (Irina Busygina, Research Fellow, Davis Center for Russian and Eurasian Studies, Harvard University)створеної під керівництвом президента Росії Володимира Путіна моделі відносин між Кремлем і суб'єктами РФ. Дослідниця назвала цю модель – «путінський авторитарний федералізм».

Деталі читайте тут

У ДПСУ очікують на розблокування пунктів пропуску між Польщею та Україною після переговорів

Українські прикордонники сподіваються, що заплановані на 13 листопада переговори чиновників Міністерства інфраструктури України на кордоні з представниками польської влади та польськими перевізниками дозволить відновити звичний рух через пункти пропуску між двома країнами. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) сказав речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

«На рівні українського міністерства інфраструктури така зустріч анонсувалася ще до початку дій, які вчинили польські перевізники. Але до цього часу можливості проведення такої зустрічі не було. Сподіваємось, що вдасться досягти якихось конкретних результатів, домовленостей, щоб інтенсивність руху на цих напрямках відновилася. На всіх напрямках – як на виїзд з України, так і на в’їзд в Україну», – каже Демченко.

У ДПСУ відзначають, що блокада окремих ділянок на кордоні позначається на роботі інших пунктів пропуску, зокрема, «Шегині – Медика».

«Бо через такі дії водії вантажівок собі обирають і інші маршрути. Зокрема, слідуючи з Польщі в Україну. І прикро, але там також завантажуються ці напрямки. Зокрема, з пункту пропуску «Шегині» – це з українського боку. З польського боку це пункт пропуску «Медика». (Там) перебуває близько 1400 транспортних засобів, які обрали для себе інший маршрут, який не блокується. Але через збільшення (потоку) вантажівок створюється черга і інфраструктура цього пункту пропуску не дозволяє за добу оформити всі ці вантажівки, які слідують з Польщі в Україну через цей пункт пропуску», – додає Демченко.

На Бахмутському напрямку армія РФ перейшла в активну оборону. У ЗСУ пояснили причини

На Бахмутському напрямку російські сили перейшли від оборони до активної оборони і пробують розвідати слабкі ділянки в обороні українських військових. Утім стратегічних успіхів на всій лінії зіткнення від Куп’янська до Бахмута у армії РФ немає. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») розповів речник Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

«На даній ділянці фронту ворог від оборони перейшов до активної оборони. Намагається відбити позиції, які він втратив попередньо. Наші військовослужбовці за кращої нагоди переходять до атакувальних дій, покращують своє тактичне становище. Так за минулу добу відбили наші воїни 10 атак противника. Це Кліщіївка, Андріївка», – каже Фітьо.

У ЗСУ підготовку армії РФ до активних бойових дій, відзначає Фітьо, бачили ще перед жовтнем. Підготовка тривала близько трьох місяців. Але водночас готувались і в ЗСУ.

«Ми укріплялися, зміцнювали інженерні споруди свої. Підтягували також резерви. І ми бачили, що спершу атаки відбувалися більш активно на Лимано-Куп’янському напрямку, а зараз вони перейшли на Бахмутський напрямок. Тобто противник пробує хоч десь досягти успіхів», – додає Фітьо.

Переговори Києва та Москви можливі після виведення військ РФ з України – Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що переговори Росії та України можливі лише після того, як російські війська покинуть українську територію. Про це він сказав в інтервʼю Heilbronner Stimme.

«Необхідний рішучий крок із боку РФ: виведення військ із українських територій. І це те, до чого Росія, очевидно, поки що не готова», – заявив Шольц (цитата за DW).

На його думку, з Володимиром Путіним є сенс вести діалог, і він продовжить це робити.

«У нинішній ситуації з ним треба говорити, що я вже робив у минулому і ще робитиму надалі», – додав канцлер.

Сили РФ наступають під Бахмутом: яка ситуація? Публікації про Червінського та підрив Nord Stream. Є докази?

Генштаб ЗСУ: за добу Росія втратила 800 своїх військових

Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 312 550 своїх військових, зокрема 800 – за останню добу, свідчать дані Генштабу ЗСУ станом на ранок 13 листопада.

Серед інших російських втрат в українському командуванні звернули увагу на такі:

  • танків – 5354 (+5 одиниць за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 10079 (+6)
  • артилерійських систем – 7569 (+10)
  • РСЗВ – 881
  • засобів ППО – 580
  • літаків – 322
  • гелікоптерів – 324
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5634 (+2)
  • крилатих ракет – 1561 (+1)
  • кораблів/катерів – 22
  • підводних човнів – 1
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9949 (+5)
  • спеціальної техніки – 1079 (+1)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих понад рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Журналісти російської служби Бі-Бі-Сі й видання «Медіазона» разом із командою волонтерів станом на 3 листопада підтвердили загибель 35 780 російських солдатів на війні в Україні.

Журналісти наголошують, що ці цифри втрат – це «найбільш консервативна оцінка загиблих із числа мобілізованих, оскільки враховуються лише ті випадки, коли смерть була підтверджена публічно і коли можна встановити статус того, хто воював».

Радіо Свобода Weekly: У МКІП заявили про звільнення України від «російсько-імперської нечисті»

Уряд дозволив демонтувати пам’ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським і радянським діячам – МКІП

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) повідомило, що уряд України ухвалив рішення про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятників російському поету Олександру Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу, а також іншим російським і радянським діячам.

«Триває звільнення українських міст та української культури від комуністичної, радянської та російсько-імперської нечисті. Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики – демонтувати та перемістити пам’ятники», – прокоментував рішення тимчасовий в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Зокрема, з реєстру вилучили: пам’ятники Пушкіну і Щорсу, могилу генерала Ватутіна, монітор «Железняков», пам’ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» у Києві. Крім того, пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, «Україна – визволителям» в Ужгороді, меморіальний комплекс «Борцям революції» в Луганську. Більше інформації тут

«Вибори не на часі» – Зеленський прокоментував заяви про можливість виборів у 2024 році

Президент України Володимир Зеленський заявив, що за умов воєнного часу тези про можливе проведення виборів у 2024 році є недоцільними.

«Ми повинні визначитися, що зараз час оборони, час битви, від якої залежить доля держави й людей, а не час вкидів, яких від України очікує лише Росія. Я вважаю, що зараз вибори не на часі. І якщо потрібно поставити крапку в тій чи іншій політичній суперечці й далі працювати лише в єдності, то в державі є структури, які здатні ставити крапки й давати суспільству всі необхідні відповіді. Щоб не залишалося простору для конфліктів і чужої гри проти України», – сказав глава держави у відеозверненні 6 листопада.

Раніше в ефірі одного з телеканалів депутат Верховної Ради з фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко заявив, що нібито Володимир Зеленський схвалив рішення щодо проведення президентських виборів 31 березня 2024 року. Про це тут

Якої радянської техніки вже не вистачає армії України?

Від початку повномасштабного російського вторгнення українська армія змінилася – виросла кількісно, отримала значний досвід і, частково, переозброїлася з допомогою західних партнерів.

Яку кількість радянського озброєння має досі Україна? Які його втрати? Чи зможе Україна і далі отримувати його із-за кордону. Як намагається продовжити життя системам, яким десятки років і чи є майбутнє у радянського озброєння в українській армії?

Це з’ясовували журналісти проєкту Радіо Свободо «Донбас Реалії». Текстова публікація тут

Американські аналітики повідомили про певні успіхи ЗСУ на лівому березі Херсонської області

Українські війська досягли «незначного успіху» на лівому березі Херсонської області в ході наземних операцій 12 листопада, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Геолокаційні кадри, опубліковані 12 листопада, показують, що українські сили незначно просунулися далі до Кринок (30 км на північний схід від Херсона та 2 км від річки Дніпро). Російські військові блогери продовжували стверджувати, що російські війська намагалися та не змогли відтіснити українські війська від Кринок і що українські війська ведуть наступальні операції біля Пойми (10 км на південний схід від Херсона та 4 км від річки Дніпро), Піщанівки (13 км на південний схід від Херсона та 3 км від р. Дніпро), і Підстепне (17 км на схід від Херсона та 4 км від р. Дніпро)», – йдеться в огляді.

Американські аналітики з посиланням на дані російської сторони кажуть, що українські сили перекинули додатковий особовий склад в район Кринок і що «українські сили мають намір перерізати російські лінії матеріально-технічного забезпечення та завдати удари по інфраструктурі, яка з’єднує російську лінію фронту з тиловими районами в окупованому Криму, Херсонській та Запорізькій областях».

Є також повідомлення з російського боку щодо просування ЗСУ до траси «Олешки-Кам’янка», і з українського – що війська РФ відправили «відносно невелику кількість підрозділів для захисту дороги «Олешки-Нова Каховка», вказує ISW.

Раніше в ISW заявляли про «значні труднощі» для командування РФ через дії ЗСУ на лівому березі Херсонщини.

У ЗСУ наприкінці жовтня повідомляли, що Сили оборони мають «непогані результати» на лівобережжі Дніпра, але висвітленню це поки не підлягає.

У Генштабі ЗСУ розповіли про майже 70 бойових зіткнень на фронті за добу

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив про оперативну ситуацію на фронті станом на ранок 13 листопада. Повідомляється, що упродовж доби відбулося 69 бойових зіткнень.

«На Куп’янському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Іванівка та Кислівка Харківської області, де наші захисники відбили 11 атак. На Лиманському напрямку, за підтримки авіації, противник вів безуспішні штурмові дії біля Новоєгорівки Луганської області, де наші воїни відбили 4 атаки. На Бахмутському напрямку, за підтримки авіації, противник вів штурмові дії в районах Дубово-Василівки, східніше Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де українські захисники відбили близько 10 атак», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області.

««Окупанти не полишають спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника південно-східніше Новокалинового, східніше Новобахмутівки, Авдіївки, Сєверного Донецької області. Тут Силами оборони відбито 17 атак.На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 24 атаки загарбників в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. На Шахтарському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії поблизу Старомайорського Донецької області, де українські воїни відбили 2 атаки», – кажуть українські військові.

Генштаб додає, що «Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку.

Розпочалася шістсот двадцять восьма доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.

У ISW вказали на ознаки посилення Україною атак по об’єктах сил РФ на окупованих територіях і в Росії

Україна, схоже, посилює атаки на російські військові, логістичні та інші важливі об’єкти у тилових районах окупованої України та на території Росії. Про це йдеться в огляді американського Інституту вивчення війни (ISW).

У цьому зв’язку американські аналітики вказують дані української розвідки про те, що 12 листопада було здійснено напад на російський військовий штаб в окупованому Мелітополі Запорізької області, а за кілька днів до того – на екскерівника силовиків угруповання «ЛНР».

ISW також пише про удари по російській військовій базі в окупованому Скадовську Херсонської області та об’єктах Чорноморського флоту у Криму 9 листопада. Американські аналітики звертають уваги на три напади в «тилу» та партизанські атаки у Росії 11 листопада.

Також Інститут вивчення війни наголошує, що «українські сили з літа 2023 проводять кампанію ударів, спеціально спрямовану проти окупованого Криму».

Українська сторона, якщо і визнає, то лише удари по силах РФ на своїй території, яку Росія незаконно захопила. Москва також часто звинувачує Україну у причетності до вибухів і пожеж безпосередньо у Росії. Київ офіційно це не коментує.

Українська делегація з Єрмаком прибула до США

Очолювана першою віцепремʼєркою ­­– міністеркою економіки України Юлією Свириденко делегація прибула 12 листопада до Сполучених Штатів, повідомив у телеграмі заступник голови Офісу президента Андрій Єрмак, який також входить до цієї делегації.

«Матиму зустрічі у Білому домі, Конгресі, аналітичних центрах, з представниками громадських організацій. Формула миру президента, зміцнення оборони України, всебічне поглиблення співпраці і ще багато важливих тем. Дякую нашим партнерам за підтримку України. Разом – сила. Тільки вперед», – написав Єрмак, не навівши інших подробиць.

Провідні представники адміністрації Джо Байдена 7 листопада закликали Конгрес схвалити прохання президента США щодо прямої бюджетної підтримки України. У листі до Конгресу міністр фінансів Джанет Єллен, міністр оборони Ллойд Остін, держсекретар Ентоні Блінкен та адміністраторка USAID Саманта Пауер заявили, що запит на 11,8 мільярда доларів «нерозривно пов’язаний з успіхом України на полі бою у спротиві незаконному вторгненню Росії».

За їхніми словами, ці кошти призначені для підтримки функціонування уряду й економіки, тоді як Україна зосереджує свої ресурси на обороні.

У жовтні президент США Джо Байден подав до Конгресу раніше анонсований запит на понад 105 мільярдів оборонної допомоги, що включав 61,4 мільярда доларів допомоги Україні та 14,3 мільярда допомоги Ізраїлю. Байден закликав Конгрес проголосувати обидві ініціативи в пакеті.

Проте спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон виступав за те, щоб допомога Україні розглядалася окремо від пакету допомоги Ізраїлю. Палата представників США 2 листопада схвалила окремо пакет військової допомоги Ізраїлю на 14,3 мільярда доларів. Допомога Україні в цей законопроєкт не увійшла.

Президент США Джо Байден заявив, що ветує цей законопроєкт, бо виступає проти розділення допомоги. Сенат США не підтримав законопроєкт про допомогу Ізраїлю без України.

Наприкінці жовтня американське видання Politico повідомило, що європейські топпосадовці збираються вирушити до Сполучених Штатів Америки, щоб переконати тамтешній політикум і бізнес у користі від подальшої підтримки України. Це відрядження, про яке повідомило Politico з посиланням на міністра закордонних справ Литви Габріелюса Ландсбергіса, планується на тлі закликів деяких законодавців Республіканської партії США скоротити військову та фінансову допомогу Україні.

Якої радянської техніки вже не вистачає армії України?

Від початку повномасштабного російського вторгнення українська армія змінилася – виросла кількісно, отримала значний досвід і, частково, переозброїлася з допомогою західних партнерів.

Яку кількість радянського озброєння має досі Україна? Які його втрати? Чи зможе Україна і далі отримувати його із-за кордону. Як намагається продовжити життя системам, яким десятки років і чи є майбутнє у радянського озброєння в українській армії? Це з’ясовували журналісти проєкту Радіо Свободо «Донбас Реалії». Читайте і дивіться за лінком

У Харкові вдалося уникнути жертв серед цивільних під час обстрілу 12 листопада – влада

Після обстрілу, здійсненого по Харкову ввечері 12 листопада, вдалося уникнути жертв серед цивільного населення, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

«Окупанти вдарили по Шевченківському району Харкова. Є пошкодження цивільної інфраструктури. Попередньо – без постраждалих. Профільні служби працюють на місці влучання», – відзначив Синєгубов.

Повітряна тривога в Харкові була оголошена о 19:21. Повітряні сили ЗСУ попередили про загрозу застосування балістичного озброєння. Після цього з міста повідомляли про звуки вибухів. Станом на 21:35 у Харкові та області знову оголошена повітряна тривога, яка триває вже майже годину.

Російські військові регулярно атакують українські населені пункти з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

На фронті протягом доби відбулося 61 бойове зіткнення – Генштаб ЗСУ

Протягом доби 12 листопада на фронті відбулося 61 бойове зіткнення, ідеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

«Загалом ворог завдав трьох ракетних та 27 авіаційних ударів, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення», – ідеться в повідомленні.

Оперативна ситуація на сході та півдні України залишається складною, відзначають у Генштабі. За цими даними, сили РФ вели штурмові дії на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках.

У Генштабі ЗСУ вказали, що Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, «завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту».

Як повідомляють українські військові, впродовж доби авіація Сил оборони завдала чотирьох ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а підрозділи ракетних військ уразили два райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та три склади боєприпасів противника.

Кримчанку змусили вибачатися за фото з синьо-жовтими предметами

Жительку окупованого Севастополя Катерину Осипову, яка публікувала у своїх соцмережах фотографії з предметами синьо-жовтого кольору (наприклад, із трубочками для пиття та подушками) змусили вибачатися на камеру у відділку поліції на тлі прапора Росії, повідомляє «ОВД-Инфо».

Відповідне відео опублікував повʼязаний із російськими правоохоронними органами телеграм-канал «Севастополь. СМЕРШ», автори якого і написали заяву до поліції на Осипову. На кадрах перелякана дівчина вибачається і каже, що опублікувала фотографії «давно і на емоціях».

З окупованого Криму все частіше надходять повідомлення про переслідування місцевих жителів за дії, які місцева влада трактує як підтримку України. Суди штрафують та заарештовують громадян за виконання українських пісень та гімну, за синьо-жовту атрибутику та одяг. Найчастіше жителів визнають винними у дискредитації російської армії. Десятки таких справ порушуються за заявами авторів двох телеграм-каналів – «Кримський СМЕРШ» та «Севастополь. СМЕРШ».

Навесні після доносу каналу «Кримський СМЕРШ» була затримана татуювальниця Олеся Голубенко – за те, що на прохання клієнта зробила йому татуювання з написом «Крим – це Україна». Голубенко, як і Осипову, змусили вибачатися на камеру у відділку поліції. На кадрах вона заявляла про каяття, підтримку «спеціальної військової операції» (офіційна російська назва війни проти України) і готовність до покарання.

ЄС сприймає вступ України вже як «незворотний процес» – директорка УЦЄП про підсумки візиту

Після візиту до Парижу та Берліну виконавча директорка Українського центру європейської політики (УЦЄП) Любов Акуленко відвідала Вашингтон, де, зокрема, розповіла в інтерв'ю «Голосу Америки», як у Франції та Німеччині сприймають рекомендацію Єврокомісії розпочати переговори про членство України в ЄС.

Перемовини щодо вступу до ЄС завжди є складними, а для України вступ включає не лише внутрішні «домашні завдання», але і «зовнішній фронт», зазначає Акуленко. Щодо наративів, які могли б спрацювати для ефективної комунікації України з європейськими країнами, то українська сторона покладається на істориків та філософів, каже вона. Читайте про це за лінком

Харків перебуває під обстрілом – влада

Харків і Харківська область увечері 12 листопада перебувають під обстрілом, повідомили Повітряні сили ЗСУ та місцева влада.

«Окупанти завдають ударів! До уваги жителів Харкова та області: перебувайте в укриттях», – написав у телеграмі голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

«Харківщина – ракетна небезпека! Загроза застосування балістичного озброєння!» – ідеться в повідомленні Повітряних сил ЗСУ.

Станом на 19:50 повітряна тривога оголошена в Харківській, Донецькій, Дніпропетровській і Запорізькій областях, на Луганщині і в окупованому Криму тривога триває вже багато місяців.

Російські військові регулярно атакують українські населені пункти з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Києво-Печерська лавра оголосила про перехід на новоюліанський календар

Києво-Печерська лавра «на численні прохання парафіян» вирішила перейти на новоюліанський календар, як це раніше зробила загалом Православна церква України (ПЦУ). Про це 12 листопада у фейсбуці повідомив виконувач обовʼязків намісника лаври архімандрит Авраамій.

За його словами, Києво-Печерська лавра стане дотримуватися нового календаря з 15 листопада, коли розпочинається різдвяний піст.

Православна церква України з 1 вересня 2023 року перейшла на новоюліанський календар. Він передбачає святкування Різдва 25 грудня, а не 7 січня.

Юліанський календар, за яким живе Російська православна церква (РПЦ), а також Українська православна церква (УПЦ МП), яка перебуває з нею в молитовній єдності, на 13 днів відрізняється від григоріанського та новоюліанського календарів, за якими живе більшість країн світу, у тому числі і більшість православних церков.

Таким чином, Різдво в Росії за юліанським календарем відзначають 7 січня. Такого ж календаря дотримуються Сербська, Грузинська та Єрусалимська православні церкви.

РФ блокуватиме засоби обходу блокування в інтернеті, які «несуть загрозу безпеці»

Міністерство цифрового розвитку, звʼязку і масових комунікацій Росії пояснило, які саме послуги VPN воно має намір блокувати. На думку відомства, під блокування мають потрапляти лише програми, які «несуть загрозу безпеці функціонування інтернету». Які саме сервіси та протоколи можуть потрапити до списку заборонених, у відомстві не уточнили, але заявили, що ступінь небезпеки визначатиме експертна комісія, повідомляє 12 листопада Reuters.

Раніше перший заступник голови комітету Держдуми з інформаційної політики Антон Ткачов звернувся до уряду РФ, висловивши стурбованість позицією, «згідно з якою ми просто констатуємо, що блокуватимуться всі сервіси VPN, які не виконують російське законодавство, а потім по суті блокуємо все», повідомляє російське державне агентство «РИА Новости».

Ткачов уточнив, що сервіси VPN можуть бути потрібні для роботи побутової техніки, у тому числі китайського виробництва, і їхнє тотальне блокування може «фактично підтримувати санкційний тиск на росіян».

заблокували понад мільйон сайтів, у тому числі соціальні мережі фейсбук, інстаграм і твітер, а також сайти незалежних ЗМІ, включно з Радіо Свобода та його проєктами. Для обходу блокувань росіяни та жителі окупованих територій України, приміром, Криму, використовують анонімізатори VPN. Попит на них різко зріс після початку повномасштабної війни. Наразі більше, ніж у Росії, VPN використовується лише у Китаї.

Російська влада регулярно блокує VPN-сервіси.

Владна коаліція ФРН планує подвоїти військову допомогу Україні – Reuters

У Німеччині владна коаліція на чолі з канцлером Олафом Щольцем у принципі погодилася подвоїти військову допомогу Україні наступного року до 8 мільярдів євро, сказало 12 листопада джерело в політичних колах Берліна, повідомляє Reuters.

У разі схвалення парламентом, де у коаліції партій більшість, витрати ФРН на оборону збільшаться до 2,1% ВВП країни, тобто вони перевищать планку мінімальних витрат на відповідні потреби, встановлену для країн-членів НАТО.

За повідомленням, законодавці від соціал-демократів, Вільної демократичної партії та «Зелених» домовилися про підвищення, обговорюючи федеральний бюджет на 2024 рік. На 16 листопада заплановане засідання бюджетного комітету бундестагу.

Першим про ймовірне нарощування оборонних витрат Берліна повідомило 11 листопада агентство Bloomberg, пославшись на обізнані з ситуацією джерела. Газета Bild am Sonntag також написала, що парламентський комітет має затвердити додаткові чотири мільярди євро допомоги. «Подвоєння військових витрат – це правильно і важливо», – цитує видання члена парламенту Андреаса Шварца, який у партії СДПН відповідає за військовий бюджет.

Представник міністерства оборони заявив, що комітет Бундестагу поки не завершив обговорення і відмовився від подальших коментарів.

Німеччина вважається ключовим союзником України в Європі. За обсягом наданої Києву допомоги вона поступається лише Сполученим Штатам.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG