Доступність посилання

ТОП новини
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Ветерани війни та УБД зможуть пройти безкоштовне навчання – Кабмін

Учасники бойових дій (УБД) та українці, які отримали інвалідність через війну, відтепер зможуть безкоштовно навчатися, уряд запустив відповідний експериментальний проєкт, йдеться на урядовому порталі.

Згідно з інформацією Кабміну, ветерани війни та особи з інвалідністю можуть отримати безкоштовне професійне навчання – зокрема, пройти підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації у Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Наразі в Україні діють 8 центрів у таких областях:

  • Дніпропетровській;
  • Полтавській;
  • Харківській;
  • Одеській;
  • Львівській;
  • Рівненській;
  • Сумській;
  • Івано-Франківській.

Навчання проводиться за 95 робітничими професіями та 365 освітніми програмами підвищення кваліфікації і триває до 6 місяців. Навчатися можна на денній чи вечірній формі абож дистанційно.

Заявку на навчання можна подати онлайн. Погодити навчання мають не пізніше ніж на 5 робочий день з дня подання документів, уточнили на урядовому порталі.

«Учасників бойових дій та супроводжуючих, якщо навчання проходить людина з першою групою інвалідності, забезпечують житлом і компенсують проїзд. Після закінчення видається документ державного зразка», – наголосили у відомстві.

Раніше в Міністерстві економіки розповіли, що українці зможуть отримати безплатні ваучери на навчання за професією «сапер».

Мінветеранів у вересні 2022 року повідомляло, що в Україні налічується майже 500 тисяч учасників бойових дій.

У Мелітополі партизани підірвали штаб сил Росії – ГУР

У Мелітополі, 11 листопада, партизани підірвали штаб сил РФ, йдеться в повідомленні Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

«Акція помсти, яку реалізували представники місцевого руху опору, відбулась у захопленому росіянами приміщенні «Нової пошти», розташованому на вулиці Дмитра Донцова», – пише ГУР.

У відомстві кажуть, що «атаку було здійснено під час засідання офіцерів ФСБ й Росгвардії».

«За годину до зібрання терористи перекрили автомобільний рух на прилеглому відрізку дороги – від підприємства «Мелітопольський автогідроагрегат» до колишнього Мелітопольського заводу холодильного машинобудування «Рефма», які ворог перетворив у військові бази», – зазначили в ГУР.

Також українські представники розвідки уточнили, що «під час вибуху було ліквідовано щонайменше трьох офіцерів Росгвардії, інформація щодо інших втрат наразі уточнюється».

«Після удару у Мелітополі розпочався переполох – на місце події з увімкненими сиренами примчали багато поліцаїв. Через певний час вони потягли через окуповане місто до свого відділку спалений біля штабу автомобіль», – додає ГУР.

Редакція Радіо Свобода не може перевірити дану інформацію з незалежних джерел через окупацію Маріуполя російськими військовими.

Мелітополь у Запорізькій області війська РФ окупували на початку повномасштабної війни. Обраний мер міста Іван Федоров, який перебуває на вільній території України, регулярно повідомляє про вибухи в місті та його околицях, внаслідок яких гинуть чи зазнають поранень особи, призначені Росією в окупаційну адміністрацію.

«Діти забули, як виглядає тато»: у багатьох містах України жінки влаштували акції на підтримку демобілізації

У багатьох містах України у неділю, 12 листопада, відбулись акції на підтримку демобілізації військових.

За повідомленням кореспондентки Радіо Свобода, в Дніпрі дружини військовослужбовців вимагали встановлення чітких термінів мобілізації – півтора року – і ротацій бійців.

Понад два десятки жінок зібралися на пікет з плакатами біля міськради.

За словами учасниць акції, армія виявилася для їхніх чоловіків «кріпацтвом»: зокрема, серед них є такі, що воюють із перших днів повномасштабної війни, а й досі не отримували відпусток.

На плакатах активісток були такі написи: «Ми забули, як виглядає тато», «Прийшов час інших», «Військові теж втомлюються». Жінки також скандували: «Вимагаємо термінів мобілізації».

«Ситуація непроста»: прикордонники уточнили, що відбувається в селищі Тополі

Українські військові контролюють населений пункт Тополі в Харківській області, де нещодавно було встановлено державний прапор. Однак, бійці ЗСУ «не перебувають у ньому постійно», зазначив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

«Ворога було відкинуто на цій ділянці, але ситуація залишається там непростою. Населений пункт знаходиться і біля кордону з Росією, і на напрямку лінії бойових дій. Постійне перебування українських захисників там досить ускладнене. Наші хлопці постійно контролюють цей напрямок, щоб ворог там не міг закріпитися», – заявив Демченко.

За словами речника Держприкордонслужби, «прапор України було встановлено для того, аби нагадити про те, що це наша земля й російським терористам немає чого там робити».

Раніше, 11 листопада, прикордонники підняли синьо-жовтий прапор у населеному пункті Тополі Куп’янського району на Харківщині.

Селище Тополі розташоване приблизно за п’ять кілометрів від кордону України з Росією.

Розвідка Британії розповіла про ймовірну долю «вагнерівців»

Великі елементи військової компанії «Вагнер», ймовірно, були асимільовані в командну структуру Росгвардії, йдеться в новому звіті розвідки Британії.

Як пише розвідка, ймовірно, вищезгаданий підрозділ компанії «Вагнер» очолює син колишнього голови ПВК Євгена Пригожина Павло.

«Інші бійці «Вагнера», можливо, приєднались до ПВК «Редут», яка, згідно з розслідуванням Радіо Свободи, налічує загалом 7 тисяч осіб», – йдеться в повідомленні Міноборони Британії.

Аналітики також нагадали, що «1 листопада 2023 року лідер Чечні Рамзан Кадиров заявив, що медики групи «Вагнер» увійшли до складу чеченського спецпідрозділу «Ахмат».

«Раніше, 25 жовтня 2023 року, Кадиров заявив, що 170 колишніх бійців компанії «Вагнер» вже приєдналися до «Ахмату», – зазначає розвідка Британії.

Раніше Радіо Свобода опублікувала ґрунтовне розслідування діяльності російської так званої «ПВК «Редут», бійці якої брали участь у повномасштабному вторгненні в Україну і безпосередньо в боях на Київщині, Харківщині, Донеччині та Луганщині, та, зокрема, довели, що «Редут» є збройним формуванням, яке контролюється та фінансується Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу РФ (ГРУ). Окремо журналісти ідентифікували сотню бійців і командирів «Редуту» та отримали доступ до телефонів російських військових, на яких зафіксовані їхні злочини на території України.

В етері телемарафону представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов заявив: «Журналісти провели колосальну роботу і цим розслідуванням послабили, зокрема, діяльність цього бандформування та терористичної структури. Тому що викриття особистих даних, переліку, списків людей, які задіяні в цій злочинній діяльності, – звичайно, послаблює можливості підрозділу. І дає розуміння і тим, хто бере участь у його незаконній діяльності, що обовʼязково кожен буде покараний. І нічого таємного, тим більше в сучасному світі, немає».

Представник ГУР додав, що розслідування журналістів підтверджує, що всі так звані «приватні військові компанії» насправді є невідʼємними складовими спецслужб або військових структур РФ.

«Що ж до воєнних злочинів – не вдасться перекидати відповідальність на якісь умовні ПВК. Ніяких ПВК там не існує – це все відповідальність держави Російська Федерація», – додав він.

Журналісти «Схем» також отримали доступ до мобільних телефонів бійців «Редуту». На відео, записаних самими військовими під час спроби штурму Київської області в лютому-березні 2022 року, вони показують, як маскують свою військову техніку просто у дворах місцевих жителів, як хазяйнують у чужих будинках і привласнюють автівки та інше майно. А на відео за серпень-вересень минулого року «редутівці» зафіксували, як вивозять на допити та катування жителів Харківщини.

«Редут», як з’ясували «Схеми» в спільному з проєктом «Система» розслідуванні, фактично є секретною системою вербування тисяч росіян на війну проти України.

Сирський: російські військові активізувалися на Бахмутському напрямку

Російські військові активізувалися на Бахмутському напрямку, вони намагаються «повернути втрачені позиції», зазначив командувач Східного угруповання військ Олександр Сирський.

Військовий також наголосив, що Сили оборони України «діють професійно» та відбивають атаки армії РФ.

Водночас, начальник служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо в ефірі телемарафону заявив, що сили РФ на Бахмутському напрямку «стояли в обороні», але тепер «промацують оборону» Збройних сил України і «намагаються штурмувати».

За його словами, на Східному напрямку «окупанти стратегічних успіхів не здобули».

«Загалом наступ на Східному фронті почався на початку жовтня. Ми бачили, що противник готується до цього, протягом трьох місяців тривала підготовка. Ми теж до цього готувалися. Основне завдання ворога - не дати нам просуватися. Відповідно якщо ворог нас зупинитися, будуть більш статичні бойові дії», – зазначив Фітьо.

Бахмут протягом довгих місяців залишається «епіцентром» бойових дій. Під час літнього контрнаступу ЗСУ просунулися на південному та північному фланзі Бахмута. Саме місто залишається під контролем сил РФ.

Сили РФ вдарили по бібліотеці імені Гончара в Херсоні – влада

Сили РФ вранці 12 листопада вдарили по Херсону, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Одне з влучань – по обласній бібліотеці імені Гончара. У будівлі – суттєві руйнування», – зазначив він.

За словами місцевого чиновника, внаслідок обстрілу у бібліотеці спалахнула пожежа, рятувальники понад півтори години гасили вогонь.

Прокудін уточнив, що через атаку сил РФ ніхто не постраждав.

Згодом він також повідомив, що зранку російські військові також вдарили по Дніпровському району Херсона.

«На власному подвір’ї загинув 64-річний чоловік. Він отримав вибухову травму. Дружина загиблого госпіталізована. У 64-річної жінки вибухова, закрита черепно-мозкова травми, осколкові поранення ніг, струс головного мозку. Стан – середньої важкості», – зазначив голова ОВА.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонщини, зокрема обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

«Українцям потрібно продовжувати креативити» – ексдиректор ЦРУ США про стратегію перемоги над Росією

Він присвятив американському війську 40 років. Очолював коаліційні сили в Афганістані та Іраку. Наприкінці кар’єри був директором Центрального розвідувального управління (ЦРУ). Генерал армії США у відставці Девід Петреус сьогодні консультує інвестиційні компанії, викладає в університетах та пише книжки. Остання – «Конфлікт. Еволюція війни від 1945 року до України», яку було видано минулого місяця у співавторстві з британським істориком Ендрю Робертсом.

В ексклюзивному інтерв'ю Українській службі «Голосу Америки» Петреус поділився своїм баченням, як Росію можна здолати у конфлікті, та чому недостатньо мати лише технічну перевагу. Читайте за лінком

У ВМС розповіли, скільки кораблів тримає Росія у Чорному морі

У Чорному морі перебуває один корабель Чорноморського флоту РФ, ракетоносії відсутні, повідомляють Військово-Морські Сили Збройних Сил.

За даними українських військових, в Азовському морі також знаходиться один російський корабель.

«У Середземному морі перебувають два ворожі кораблі, серед яких один носій крилатих ракет «Калібр», загальний залп до 8 ракет», – зазначили в ВМС ЗСУ.

Російські військові регулярно атакують українські населені пункти з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Нові дані Генштабу ЗСУ: за добу Росія втратила ще 1100 військових та 7 танків

Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 311 750 своїх військових, зокрема 1100 – за останню добу, свідчать дані, наведені вранці 12 листопада Генштабом ЗСУ.

Серед інших російських втрат в українському командуванні звернули увагу на такі:

  • танків – 5349 (+7 одиниць за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 10073 (+32)
  • артилерійських систем – 7559 (+32)
  • РСЗВ – 881 (+2)
  • засобів ППО – 580 (+1)
  • літаків – 322
  • гелікоптерів – 324
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5632 (+12)
  • крилатих ракет – 1560 (+1)
  • кораблів/катерів – 22
  • підводних човнів – 1
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9944 (+19)
  • спеціальної техніки – 1078 (+9)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих понад рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Журналісти російської служби Бі-Бі-Сі й видання «Медіазона» разом із командою волонтерів станом на 3 листопада підтвердили загибель 35 780 російських солдатів на війні в Україні.

Журналісти наголошують, що ці цифри втрат – це «найбільш консервативна оцінка загиблих із числа мобілізованих, оскільки враховуються лише ті випадки, коли смерть була підтверджена публічно і коли можна встановити статус того, хто воював».

22 жовтня Міністерство оборони Британії оприлюднило дані про ймовірні втрати Росії у війні проти України.

«Цілком ймовірно, що Росія зазнала постійних втрат (убитих і поранених) від початку конфлікту від 150 000 до 190 000 осіб, а загальна цифра, включаючи тимчасово поранених (одужали і мають повернутися на поле бою), становить близько 240 000-290 000. Ці дані не включають ПВК «Вагнера» чи її батальйонів з колишніх в’язнів, які воювали в Бахмуті», – йшлося у повідомленні Міноборони Британії, яке посилається на дані своєї розвідки.

Газета The New York Times у серпні з посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку масштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

ISW: через «великі втрати» техніки Росія під час штурмів спирається на піхоту

Через «великі втрати» техніки та нестачу навченого персоналу Росія все частіше спирається на піхоту під час штурмів, йдеться в новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики наводять дані про те, що 11 листопада один військовий блогер наголосив, що «російська практика проведення тактичних штурмів з метою штурму українських укріплень у лісових масивах Донбасу не призведе до більш широкого оперативного прориву будь-де на фронті». Він зазначив, що «немає можливості підготувати достатню кількість російського персоналу для інтенсивного фронтового наступу, необхідного для значного просування в Україні».

Інший «воєнкор» у відповідь стверджував, що російські військові скоро переживуть «справжній ренесанс піхотного бою», оскільки поблизу лінії фронту стає менше танків, бойових машин піхоти (БМП) і бронетранспортерів (БТР), кажуть в ISW.

Перший військовий блогер відповів на коментар про «відродження піхоти» і зазначив, що «це спостереження є негативним відображенням втрат російської техніки та поганої координації на передовій, що спричинило залежність від тактики штурму».

Крім того, аналітики звернули увагу на те, що телеграм-канал, пов’язаний із російським спецназом, також поскаржився, що «залежність від фронтових ударів під керівництвом піхоти завдає шкоди всім підрозділам спецназу, які дислокуються в Україні». Сили спецназу «не призначені для проведення таких штурмів під керівництвом піхоти, як стандартна російська мотострілецька піхота, і деякі російські джерела явно розчаровані наслідками неправильного застосування таких елементів спецназу», пишуть на телеграм-каналі.

«Раніше ISW зазначала, що російські сили все більше покладаються на такі фронтові атаки під керівництвом піхоти, ймовірно, щоб компенсувати брак належно підготовленого персоналу та через масові втрати техніки. Схоже, що російський Генштаб значною мірою покладається на фронтальні наступи як переважаючу тактику в Україні як важливу частину російського вирішення проблем «військового паритету», – зазначили аналітики.

Наприкінці жовтня американський Інститут вивчення війни (ISW) заявляв, що російські війська продовжують використовувати десантно-штурмові підрозділи «Шторм-Z», складені переважно з колишніх вʼязнів, у виснажливих фронтових атаках піхоти, зокрема на Авдіївському напрямку.

Минулого місяця британська військова розвідка заявила, що Росія під час наступу на Авдіївку на Донеччині зазнала чи не найвищих втрат у 2023 році.

2 листопада ISW заявив, що російські військові можуть готуватися до чергової хвилі виснажливих піхотних атак на українські позиції в районі Авдіївки.

ЗСУ тримають оборону Авдіївки, за добу відбулось 80 бойових зіткнень – Генштаб

Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку і тримають оборону в районі Авдіївки, йдеться в ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ 12 листопада.

За даними українських військових, за добу на фронті відбулося 80 бойових зіткнень.

«Протягом минулої доби ворог завдав 1 ракетний та 63 авіаційних ударів, здійснив 64 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах», – кажуть у Генштабі.

За даними ЗСУ, на Бахмутському напрямку вдалось відбити 10 атак сил РФ у районах Хромового, Андріївки та Кліщіївки Донецької області. В свою чергу, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута, «завдають армії РФ втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах».

«На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут українські воїни відбили 22 атаки ворога», – розповідають у Генштабі.

Також відомо про те, що протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки сил РФ.

«Підрозділи ракетних військ уразили 2 артилерійських засоби, 8 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 засоби протиповітряної оборони противника», – підсумували в Генштабі ЗСУ.

«Секс на виживання» і трудова експлуатація: у МОМ розповіли про випадки торгівлі людьми під час війни

Міжнародна організація з міграції (МОМ), яка працює під егідою ООН, провела дослідження серед українців, зокрема і переселенців. До організації на гарячу лінію по допомогу лише цього року звернулося 37 тисяч людей, серед яких більше половини – вимушені мігранти. Як свідчать проведені дослідження МОМ, найбільше постраждало людей від трудової експлуатації – 86% всіх випадків. 7% зазнали сексуальної експлуатації. Організація також допомогла близько трьом сотням українців, які потерпіли від торгівлі людьми. Найчастіше їх втягують в human trafficking, значиться в звіті, під час переміщення – на маршруті міграції.

МОМ розробила просвітницькі програми, аби не лише долати наслідки, а й запобігати злочинним діям, у які потрапляють українці у вразливому стані. Одних з таких є кампанія «Придивись».

Аби детальніше дізнатися про запобігання трагедіям і про те, в які ситуації потрапляють люди через спровоковані війною обставини, проєкт «Ти як?» поспілкувався з Анною Чернявською, спеціалісткою Програми захисту представництва МОМ в Україні.

Читайте і дивіться за лінком

Зеленський пообіцяв «відповідь російській армії» на удари по Херсону

Українські військові дадуть відповідь російській армії на її удари по Херсону і Херсонській області, заявив у вечірньому зверненні 11 листопада президент Володимир Зеленський.

«Звичайно, наші сили безпеки й оборони дадуть відповідь російській армії на удари по Херсону й селах Херсонщини. Так, як це завжди відбувається. Цей тиждень показав, що й у Чорному морі, і на території Криму, і будь-де ще ми дістанемо окупанта. І слава всім нашим хлопцям, які саме так повертають Україні справедливість», – сказав голова держави.

11 листопада виповнюється рік від звільнення Херсона від російської окупації. 11 листопада 2022 року Міноборони України повідомило, що Херсон повертається під контроль української армії. Російські військові відступили з правого берега Дніпра, де, зокрема, розташований обласний центр. Окупація Херсона і правобережної частини області тривала вісім місяців.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонщини, зокрема обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Двоє чоловіків загинули внаслідок обстрілу РФ дороги на Сумщині – ОГП

Двоє чоловіків, які їхали на мотоциклі, загинули внаслідок обстрілу російськими військами дороги на Сумщині, повідомив Офіс генерального прокурора.

«За даними слідства, 11 листопада 2023 року близько 13:00 ворог обстріляв автомобільну дорогу між населеними пунктами Стара Гута – Нова Гута Шосткинського району Сумської області. Внаслідок атаки окупантів загинуло двоє чоловіків, які їхали на мотоциклі», – йдеться в повідомленні.

В ОГП додали, що за процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури розпочате досудове розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

У Тополях на Харківщині біля кордону з РФ підняли прапор України – ДПСУ

Прикордонники підняли синьо-жовтий прапор у населеному пункті Тополі Куп’янського району на Харківщині, повідомила Державна прикордонна служба 11 листопада.

«Прикордонники бригади гвардії наступу «Сталевий кордон» підняли синьо-жовтий стяг у прикордонному з РФ населеному пункті Тополі на Харківщині, який перебував у «сірій зоні», – йдеться в повідомленні.

Подробиці в ДПСУ не повідомляють.

Тополі розташовані приблизно за п’ять кілометрів від кордону України з Росією.

У вечірньому зведенні 11 листопада Генштаб ЗСУ повідомив, що на Куп’янському напрямку російські військові вели «безуспішні штурмові дії» в районах Синьківки, Іванівки Харківської області та Стельмахівки, Надії Луганської області, де українські сили відбили сім атак.

WP і Spiegel повідомили, що вибухи на «Північних потоках» координував український офіцер. Він це заперечив

Видання The Washington Post і Der Spiegel оприлюднили розслідування, в якому заявляють, що операції підриву газопроводів «Північний потік» у вересні минулого року, ймовірно, координував український офіцер Роман Червінський, який служив у Силах спецоперацій України. Видання посилаються на неназвані джерела: офіційних осіб в Україні і в інших країнах Європи, «а також інших осіб, обізнаних із подробицями таємної операції».

За даними співрозмовників видань, Червінський нібито координував команду із шести осіб. Вони під вигаданими іменами орендували яхту і використовували глибоководне водолазне обладнання, щоб встановити вибухівку на трубопроводах «Північний потік-1» і «Північний потік-2» у вересні минулого року.

Джерела розповіли, що полковник не займався плануванням операції, а виконував накази «високопоставлених українських чиновників», які підкорялися головнокомандувачу збройних сил України Валерію Залужному.

Сам Червінський через адвоката заперечив будь-яку причетність до диверсії на трубопроводах, кажуть журналісти.

«Всі припущення про мою причетність до атаки на Nord Stream поширюються російською пропагандою без жодних підстав», – йдеться у письмовій заяві Червінського на адресу видань.

Представники української влади не відповіли на перелік запитань щодо можливої причетності Червінського, йдеться в розслідуванні.

Видання із посиланням на людей, знайомих із ситуацією, зауважують, що операція щодо вибухів на Nord Stream була розроблена так, щоб президент України Володимир Зеленський не був у курсі. Зеленський раніше заперечував причетність України.

Офіційні особи в багатьох країнах заявили в приватному порядку, що вони впевнені, що Зеленський особисто не схвалював атаку на Nord Stream, пише he Washington Post.

Роман Червінський із квітня цього року перебуває під арештом у Києві. Служба безпеки України повідомила йому про підозру в перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень. У справі йдеться про спробу викрадення російського літака, що, на думку слідства, призвело до обстрілу аеродрому «Канатове» на Кіровоградщині.

Слідчі стверджують, що ця операція проводилася, попри заперечення СБУ і без згоди відповідних державних органів. Через це, вважає обвинувачення, російські військові отримали дані про розміщення на аеродромі «Канатове» особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків, і 23 липня 2022 року це дало змогу ЗС РФ обстріляти летовище. Тоді один військовий загинув, 17 зазнали поранень.

Сам Червінський вважає арешт «політичною відплатою» за критику президента Володимира Зеленського. За словами заарештованого, він виманював льотчика за наказом. Захисники наголошують, що всі дії Червінського були узгоджені на відповідному рівні, а бомбардування аеродрому не було наслідком провалу операції, оскільки його обстрілювали і до цього.

Натомість у коментарі ТСН представник Головного слідчого управління СБУ Анатолій Буліч заявив, що жодне розвідувальне відомство цю операцію Червінського не погоджувало – ані СБУ, ані ГУР.

Роман Червінський був також причетний до операції українських спецслужб, відомої як «вагнергейт». СБУ і ГУР влітку 2020 року виманили до Мінська 33 найманців групи «Вагнер». Однак в останній момент «вагнерівців» у Білорусі викрили й заарештували, а згодом видали до Росії. Пізніше Червінський допустив, що провал операції стався через витік інформації з Офісу президента, натякаючи на те, що в ОП сидять «кроти».

Наприкінці вересня 2022 року було пошкоджено три з чотирьох ниток газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2», неушкодженою залишилася одна з труб «Північного потоку-2». Цей газопровід не було запущено в експлуатацію: через вторгнення Росії в Україну на нього накладено санкції. «Північний потік-1» був основною магістраллю постачання російського газу до Німеччини, звідки він розподілявся далі країнами Євросоюзу.

Розслідування Швеції, Данії та Німеччини показали, що газопроводи було підірвано, проте винних ще встановлюють. Влада США, Великої Британії і Євросоюзу заявила про цілеспрямовану диверсію. Російська влада вважає, що в аварії зацікавлені США і їхні союзники.

У Білому домі заперечили причетність до підриву газогонів. Українська влада і військова розвідка також заявляли, що не причетні до нападу і не знають, хто його здійснив.

У західних ЗМІ з посиланням на джерела з’являлися повідомлення, що вибухи могла організувати якась проукраїнська група, не пов’язана з владою якоїсь країни. У низці інших публікацій йшлося і про можливу причетність до вибухів Росії.

У середині червня The Washington Post з посиланням на документи Пентагону, які потрапили в мережу в ході масштабного витоку, писала, що адміністрація президента США за три місяці до диверсії на «Північних потоках» отримала інформацію про те, що українські військові під безпосереднім керівництвом головнокомандувача ЗСУ планували атаку на газопровід. Президент України Володимир Зеленський після публікації WP заявив, що накази такого рівня віддає він особисто, а «Україна нічого подібного не робила».

У Росії зійшов із рейок вантажний поїзд. СКР розслідує справу як теракт

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за статтями про теракт і незаконне придбання, передачу або зберігання вибухових пристроїв після сходження з рейок вагонів вантажного поїзда в Рязанській області.

За даними слідчих, вранці на перегоні між станціями Рибне і Блок Пост 204 кілометр стався підрив саморобного вибухового пристрою, внаслідок чого 19 вагонів зійшли з рейок, 15 із них пошкоджені.

Раніше сьогодні Московська залізниця повідомила про аварію вагонів вантажного поїзда внаслідок ймовірного «втручання сторонніх осіб». Місцеві жителі повідомляли, що перед сходженням вагонів із рейок чули звук вибуху. У компанії зазначили, що наслідків для екології немає, на рух пасажирських і приміських поїздів те, що трапилося, не вплинуло.

Російське видання «Агентство» зазначає, що сходження вагонів із рейок у Рязанській області, ймовірно, стало першою диверсією, що сталася настільки близько до Москви.

За підрахунками видання «Медіазона», від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в РФ відкрили близько 150 справ про диверсії на залізницях. За пів року кількість обвинувачених зросла вдвічі. Особливо швидко кількість справ почала зростати після включення до кримінального кодексу РФ нових статей. Максимальне покарання за ними – довічне позбавлення волі. Третина обвинувачених – неповнолітні.

Ситуація на сході й півдні України «залишається складною» – Генштаб повідомив про 71 боєзіткнення

Протягом доби на фронті відбулося 71 бойове зіткнення, оперативна ситуація на сході й півдні України залишається складною, повідомив у вечірньому зведенні Генеральний штаб Збройних сил України.

«Загалом ворог завдав один ракетний і 41 авіаційний удар, здійснив 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах», – йдеться в повідомленні.

У Генштабі зауважили, що українські військові відбили атаки російських сил на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському, Шахтарському, Запорізькому напрямках.

«Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат у живій силі й техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту», – йдеться в повідомленні.

Пошкоджені 18 житлових будинків, підприємство – уточнені дані про наслідки ранкового удару РФ по Київщині

У Київській обласній військовій адміністрації уточнили наслідки ранкового удару Росії по Київщині.

«Унаслідок ранкової атаки росіян на область пошкоджено 18 житлових приватних будинків. Вибуховою хвилею і внаслідок падіння уламків в домогосподарствах вибиті вікна, двері, пошкоджені дахи, фасади. Крім того, пошкоджено низку господарських приміщень, парканів, одне з приватних підприємств», – йдеться в повідомленні.

В ОВА наголосили, що влучань в об’єкти критичної або житлової інфраструктури не зафіксовано, постраждалих немає.

Як повідомляли в міській військовій адміністрації, зранку 11 листопада сили РФ запустили балістичну ракету «Іскандер» по Києву, її збили на підльоті до столиці.

Київська обласна військова адміністрація (КОВА) зазначала, що після нічної атаки дронів сили РФ ударили по регіону балістичними ракетами, і що одному з районів області «дві ракети влучили в поле між двома населеними пунктами». Повідомляли про пошкодження п’яти приватних житлових будинків.

Вранці 11 листопада в Києві пролунали потужні вибухи, згодом була оголошена повітряна тривога. Мер столиці Віталій Кличко повідомив, що, ймовірно, сили протиповітряної оборони спрацювали по балістичних ракетах сил РФ. Згодом інформацію про застосування російськими військовими балістичних ракет під час атаки на столицю підтвердив й речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Раніше, станом на вечір 10 листопада, значна частина території України була охоплена повітряною тривогою. Повітряні сили ЗСУ повідомили, що у повітряний простір України зайшли запущені силами РФ ударні безпілотники. Вранці 11 листопада стало відомо про збиття 19 із них.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG