Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

ЗМІ: чеський урядовець хотів пропонувати Росії закрити справу про вибухи 2014-го в обмін на «Спутнік V»

У Чехії спалахнув новий політичний скандал після повідомлення в пресі, що чільний член уряду міг готувати домовленість із Росією про закриття справи про вибухи на складах боєприпасів 2014 року в обмін на російську вакцину «Спутнік V» і згоду Москви провести американсько-російський саміт у Празі.

Як стверджує чеське інтернет-видання Seznam Zprávy, такий план виклав на зустрічі ввечері 15 квітня кількох чільних чеських посадовців віцепрем’єр і міністр внутрішніх справ Ян Гамачек, який тоді також виконував обов’язки міністра закордонних справ.

Подробиці про цей скандал за посиланням

Коронавірус: у Німеччині другий рік поспіль скасовують «Октоберфест»

У Німеччині через пандемію COVID-19 другий рік поспіль скасували традиційний пивний фестиваль «Октоберфест», який традиційно відбувається наприкінці вересня – на початку жовтня в Мюнхені, столиці федеральної землі Баварії. Про це оголосили на спільній пресконференції міністр-президент (голова земельного уряду) Баварії Маркус Зедер і обербургомістр (мер) Мюнхену Дітер Райтер.

Зокрема, сказав Зедер, епідемічне становище надто непевне, тому було ухвалене одностайне рішення рекомендувати не проводити цього року всі традиційні великі фестивалі в Баварії – не тільки «Октоберфест».

За його словами, рішення ухвалили задовго наперед, бо пізніше скасування призвело б до значних економічних втрат і завдало б шкоди самій торговій марці «Октоберфесту», який є одним із всесвітньо відомих символів Мюнхену й Баварії. Крім того, сказав він, на такому фестивалі, як «Октоберфест», нереально дотриматися вимог захисних масок і належної відстані між людьми.

Райтер додав, що це було непросте рішення, але відповідальність за здоров’я людей переважує зацікавленість у проведенні свята. Він додав, що це скасування – 26-е від моменту заснування щорічного фестивалю.

Посадовець мерії, відповідальний за фестиваль, Клеменс Баумґертнер наголосив, що всі надії на проведення свята цього року підірвала третя хвиля пандемії, і назвав рішення скасувати його правильним і розумним.

Натомість, сказав він, Мюнхен розглядає можливість повторити минулорічний досвід і влаштувати акцію «Літо в місті» – щоб деякі веселощі, пов’язані з «Октоберфестом», не відбувалися в один час і в одному місці, на Терезиній луці (Терезієнвізе) недалеко від центру Мюнхену, а могли бути влаштовані децентралізовано по всьому місті.

Більше по темі за посиланням

Коронавірус: соціологи підрахували, що в Україні на COVID-19 перехворіло принаймні вдвічі більше людей, ніж кажуть офіційно

Київський міжнародний інститут соціології заявляє, що результати його опитування свідчать: в Україні на COVID-19 перехворіло принаймні вдвічі більше людей, ніж кажуть офіційно, а можливо, й утричі більше.

Опитування, зокрема, містило питання: «Чи ви вже перехворіли або зараз хворієте на COVID-19? / Чому ви вважаєте, що це саме COVID-19 – робили тести чи тільки за симптомами?». 65% опитаних відповіли, що не хворіли, 29% – що хворіли. З тих, хто хворів, 17% кажуть, що робили тест, 12% – що відчували симптоми.

В опитуванні було ще кілька питань.

На одне з них, «Чи готові ви особисто зробити щеплення у найближчі декілька місяців?», 43% опитаних відповіли, що готові, 53% – що не готові. Але порівняно з березнем ставлення до вакцинації покращилося: кількість готових вакцинуватися збільшилася з 33% до 43%, а не готових – зменшилася з 62% до 52%.

Серед тих, хто не готовий, на запитання «Чому ви не готові вакцинуватися?» більшість відповіла, що вакцини ще недостатньо перевірені (40%); друга за популярністю відповідь – недовіра вакцинам, які зараз є в Україні (33%). «Наслідки від вакцини можуть бути гіршими, ніж від COVID-19» – так вважають 20% опитаних; 17% не довіряють будь-якій вакцинації. Відповідь «Уже зробили щеплення» обрали 0,2% опитаних.

Більше інформації за посиланням

Єврокомісія пропонує країнам ЄС дозволити в’їзд вакцинованим туристам

Єврокомісія запропонувала країнам ЄС дозволити в’їзд іноземцям, які як мінімум за два тижні до поїздки завершили вакцинацію від коронавірусу. Про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

Наразі йдеться про вакцинацію препаратами, схваленими Євросоюзом. Зазначається, що дозвіл можуть поширити на вакцини, схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до екстренного використання.

Наразі у ЄС зареєстровані вакцини від компаній AstraZeneca, Pfizer / BioNTech, Moderna і Johnson & Johnson. Перші два препарати використовують і в Україні.

Раніше у ВООЗ заявили, що наразі не підтримують запровадження обов’язкових паспортів вакцинації для подорожей.

Європейська комісія 17 березня представила проєкт цифрового «зеленого сертифікату», який сприятиме безпечному вільному пересуванню громадян ЄС на території Європейського союзу.

Велика Британія планує почати «сертифікацію коронавірусного статусу» в намаганнях відновити масові заходи на кшталт концертів та спортивних подій.

29 березня у МОЗ України заявили, що відомство спільно паспорти вакцинації для українців перебувають на фінальній стадії розробки.

МЗС: Україна вакцинуватиме іноземних дипломатів на основі принципу взаємності

Україна вакцинуватиме іноземних дипломатів на основі принципу взаємності, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Ми встановили два дуже прості правила. Україна вакцинуватиме іноземних дипломатів в Україні на основі принципу взаємності щодо наших дипломатів закордоном. Тобто якщо в країні Х вакцинували наших дипломатів, то ми вакцинували їхніх дипломатів. Це нормальна міжнародна практика», – сказав Кулеба в ефірі програми «Суботнє інтерв’ю».

Кампанія вакцинації від COVID-19 почалася в Україні 24 лютого. За даними МОЗ, щеплення отримали на ранок 3 травня 755 103 людей.

Минулої доби в Україні вакцинували лише 177 людей – МОЗ

Упродовж минулої доби, 2 травня, в Україні від коронавірусу вакцинували лише 177 людей. Про це повідомили у МОЗ.

«755 103 людини щеплено від початку вакцинальної кампанії», – мовиться у повідомленні.

В Україні за останню добу виявили 2 758 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, госпіталізували 1 591 людину, 5 550 – одужали. 154 пацієнтів померли.

За весь час пандемії в Україні, за даними МОЗ, захворіли 2 085 938 людей, померли від COVID-19 – 44 750.

Степанов повідомив про домовленість з Pfizer щодо додаткових 10 млн доз вакцини

Міністерство охорони здоров’я уклало контракт з компанією Pfizer на постачання додаткових 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу. Про це 1 травня повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Після довготривалих і важких переговорів із компанією Pfizer ми досягли домовленості на постачання додаткових 10 млн доз. Сьогодні вночі ми підписали відповідний контракт. Тобто загалом ми отримаємо 20 млн (якщо бути точним, то 20 млн 1150) доз вакцини Pfizer протягом цього календарного року», – написав він у фейсбуці.

За словами Степанова, першу поставку вакцини – 500 тисяч доз – МОЗ очікує у травні-червні.

«4,5 млн доз – у третьому кварталі (липень-вересень), решта – 15 млн доз – у четвертому кварталі цього року», – зазначив міністр.

За даними МОЗ, станом на 1 травня 752 295 людей щеплено від початку вакцинальної кампанії в Україні, з них отримали першу дозу – 752 293 особи, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 260 осіб.

Кампанія з вакцинації стартувала в Україні 24 лютого, щеплення проводять трьома вакцинами: AstraZeneca/Covishield, CoronaVac від китайської компанії Sinovac, а також вакцинами Pfizer.

МОЗ збільшує інтервал між першим і другим щепленням AstraZeneca до 12 тижнів

Міністерство здоров’я України збільшить інтервал між першим та другим щепленням вакциною AstraZeneca з 4 до12 тижнів.

«На сьогодні, спираючись на досвід цих країн, в Україні Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики також схвалила рекомендації збільшити інтервал між введенням першої та другої доз вакцини AstraZeneca (Covishield, SKBio) з 4 до 12 тижнів», – повідомили у МОЗ 1 травня.

У МОЗ послалися на дослідження, опубліковане у авторитетному медичному виданні The Lancet, за даними якого, ефективність вакцини AstraZeneca зростала до 81,3%, коли другу дозу вакцини вводили за 12 тижнів після першої.

«Завдяки таким висновкам низка країн світу змінила інтервали щеплення вакциною AstraZeneca», – зазначили у міністерстві, навівши як приклад Францію, Німеччину та Канаду.

За даними МОЗ, 752 295 людей щеплено від початку вакцинальної кампанії в Україні, з них отримали першу дозу – 752 293 особи, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 260 осіб.

За період локдауну у Києві поліцейські зафіксували понад 10 тисяч адмінправопорушень

За період локдауну у Києві поліція склала 10 562 адмінпротоколи через порушення карантинних вимог. Про це заявив начальник поліції Києва Андрій Крищенко.

«Правоохоронці цілодобово здійснювали перевірку об’єктів господарської діяльності, дотримання карантинних вимог пасажирами громадського транспорту та патрулювали місця відпочинку. У результаті за час посилення карантинних вимог поліцейські всього склали 10 562 адміністративних матеріали. З них: 957 на посадових осіб суб’єктів господарювання за частиною 1 статті 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення) , зокрема це – розважальні заклади, нічні клуби та ресторани», – заявив Крищенко.

Він додав, що на громадян склали 474 адмінпротоколи про порушення карантину.

«Окрім цього за частиною 2 статті 44-3 КУпАП у відношенні громадян винесено 9 131 постанову», - зазначив Крищенко.

Начальник столичної поліції наголосив, що попри пом’якшення карантину, поліцейські продовжать контролювати дотримання протиепідемічних правил.

ВООЗ схвалила застосування п’ятої вакцини від COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров’я включила до списку рекомендованих для екстреного використання під час пандемії COVID-19 вакцину американської компанії Moderna. Це п’ятий препарат, рекомендований організацією, і третій, запропонований ринку американськими компаніями.

У списку вже є американські вакцини від Pfizer/BioNTech і Jannsen (підрозділ Johnson&Johnson), британо-шведська AstraZeneca та її індійський варіант Covishield. З масово використовуваних препаратів чиновники ООН не рекомендували жодної вакцини з Китаю або Росії.

Пандемія коронавірусної інфекції нового типу розпочалася в Китаї наприкінці позаминулого, 2019 року. Станом на ранок 1 травня відомо про 151 з половиною мільйон заражених і 3 мільйони 182 тисячі померлих унаслідок COVID-19 у світі, свідчить статистика, зібрана університетом Джонса Гопкінса в Балтіморі (США).

Ці дані спираються на повідомлення влади, але з деяких країн ці дані можуть приховувати реальну ситуацію із захворюванням.

МОЗ: в останній день квітня вакцинували майже 50 тисяч людей

Упродовж минулої доби, 30 квітня, від COVID-19 в Україні вакциновано 49 985 людей. Про це повідомили у МОЗ.

«752 295 людей щеплено від початку вакцинальної кампанії, з них отримали 1 дозу – 752 293 особи, завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 260 осіб (із них 2 особи отримали 1 дозу за кордоном)», – мовиться у повідомленні.

Щеплення проводили 36 мобільних бригад та 1838 пунктів вакцинації.

Станом на 30 квітня 2021 року до листа очікування вакцинації від COVID-19 записалися 506 067 людей.

В Одесі вакцинували від COVID-19 близько 1000 громадян Китаю – координатор

Близько 1000 громадян Китаю отримали в Одесі першу дозу вакцини CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech, повідомила Радіо Свобода регіональна координаторка кампанії вакцинації в Одеській області Оксана Денисенко.

«Протягом цього тижня за рішенням оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуацію з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації, на Одещині пройшла вакцинація громадян Китаю. Всього першою дозою вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech було провакциновано близько 1000 осіб», – ідеться у відповіді на запит.

За словами Денисенко, «проведення щеплень для китайської діаспори в Україні здійснюється відповідно до рішення Оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуацію з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації від 02.04.2021. Відповідно до організації процесів, територіально для проведення щеплень було визначено Київ, Одесу та Харків».

За словами чиновниці, лише Міністерство охорони здоров’я може відповісти на запитання, чи дози для вакцинації громадян Китаю виділено з загальної партії, яку Україна купила для українців, чи для них надійшла якась окрема партія вакцин.

Як Україна вакцинує китайських громадян від COVID?

Раніше цього тижня головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, що Україна виділила 1000 вакцин CoronaVac для вакцинації китайських громадян – здебільшого дипломатів і працівників дипломатичних місій. Вони роблять вакцинацію за власний рахунок, ніякого тиску на міністерство охорони здоров’я з боку Китаю не було, твердить високопосадовець.

За словами Ляшка, посольство Китаю пообіцяло сприяти Україні в якомога швидшому отримані наступних партій вакцини і збільшити українську квоту у китайських виробників, зокрема Sinovac і Sinopharm. Україна натомість санкціонувала пріоритетне щеплення для представників китайської діаспори.

Як Україна вакцинує китайських громадян від COVID?

На цьому тижні громадяни Китаю, які проживають в Україні, масово отримали щеплення від коронавірусу. Вакцинація китайської діаспори відбувалась у Києві, Харкові та Одесі. Які причини такої активної вакцинальної кампанії для іноземців, і скільки це коштувало?

Читайте більше тут

Туреччина схвалила екстрене використання російської вакцини від коронавірусу «Спутнік V»

Турецька влада схвалила екстрене використання вакцини від коронавірусної хвороби «Спутнік V», повідомив 30 квітня міністр охорони здоров’я Фареттін Коджа.

«Екстрене використання вакцини «Спутнік V» було схвалене після оцінки та перевірки нашим Турецьким агентством ліків та медичних виробів», – написав Коджа у своєму твітері.

Відтак російська вакцина стане третьою схваленою в Туреччині після китайського препарату Sinovac та західної Pfizer-BioNTech.

Угорщина послаблює карантин для вакцинованих

Угорщина послабить пов’язані з пандемією коронавірусу обмеження для власників виданої урядом картки імунізації, повідомляє місцева служба Радіо Свобода.

Прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що послаблення карантину можливе завдяки поширенню вакцинації.

«Раніше ми захищалися, закриваючись (на карантин – ред.) і таким чином уповільнюючи поширення вірусу», – заявив Орбан, виступаючи на суспільному радіо.

CPJ закликає розслідувати напад на журналіста за спробу зняти порушення карантину в ресторані

Міжнародний комітет захисту журналістів (CPJ) закликає українську владу швидко та ретельно розслідувати напад на журналіста Сергія Нікішина, притягнути винних до відповідальності та гарантувати безпечну роботу представників преси.

«Журналісти повинні мати можливість вільно виконувати свою роботу, а напади на пресу, які залишаються непокараними, лише спричинять більше атак», – сказала координаторка програм Європи та Центральної Азії Міжнародного комітету захисту журналістів Гульноза Сед.

Комітет повідомляє, що ввечері 24 квітня, у селі Лагодів Львівської області четверо чоловіків побили співзасновника телеканалу «Броди.Online» Сергія Нікішина. Журналіст ідентифікував одного з нападників як Івана Белея, власника місцевої нерухомості та сина мера міста Броди, що на Львівщині.

Інцидент стався після того, як Нітішин прийшов до готельно-ресторанного комплексу, яким володіє син мера, аби відзняти вечірку, яка відбувалася там попри карантин.

Журналіст розповідає, що не заходив до закладу – на території комплексу його зустрів охоронець, Нікішин представився журналістом. Охоронець забрав його посвідчення і пішов всередину. Після цього з комплексу вийшов власник Іван Белей із трьома неідентифікованими чоловіками і напав на журналіста з кулаками, аби завадити підготовці матеріалу. Його камеру зламали, а посвідчення не повернули.

Іван Белей та мер міста Анатолій Белей публічно не коментували ситуацію.

Поліція відкрила провадження за частиною 1 статті 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України.

Щеплення колективів: у МОЗ повідомили, чи будуть вакцинувати родичів співробітників

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що на вакцинацію від COVID-19 організованих колективів зареєструвалися вже 436 компаній, загалом 53 575 працівників.

Як повідомив Ляшко на брифінгу 30 квітня в Києві, у рамках плану вакцинування колективів щеплення робитимуть лише співробітникам компаній, але не їхнім родичам.

«Щойно в Україні буде достатня кількість вакцин – мобільні бригади поїдуть їх щеплювати. Часто мені ставлять запитання: чи входять до цих колективів родичі тих людей, які працюють у компаніях. Не входять», – сказав Ляшко.

Київська і Миколаївська області перейдуть у «жовту» зону – Ляшко

Київська і Миколаївська області будуть переведені з «червоної» у «жовту» зону епідемічної небезпеки, повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко 30 квітня в Києві.

«В Україні ситуація з COVID-19 стабілізувалася. Сьогодні МОЗ готує подання до Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій про виведення із «червоного» рівня епіднебезпеки ще двох областей: це Київська і Миколаївська області, які можуть бути переведені у «жовтий» рівень епіднебезпеки. Таким чином, з 1 травня в Україні буде сім областей, де встановлено «червоний» рівень епіднебезпеки», – сказав Ляшко.

За його словами, у жодній області рівень завантаженості ліжок із киснем не перевищує встановленого урядом показника у 65%.

Нідерланди: на «Євробачення» допустять близько 3500 глядачів

Уряд Нідерландів підтвердив, що на «Євробачення» у Роттердамі допустять глядачів. Втім, при цьому мають бути дотримані суворі протиепідемічні умови, що здоров’я і безпеку фанатів, команди організаторів, преси та учасників, заявили організатори.

На арену допустять не більше 3500 глядачів – приблизно 20 відсотків загальної кількості місць на Rotterdam Ahoy. Квитки доступні тільки тим, хто придбав їх на шоу, що мало відбутися 2020 року.

Очікується, що всі глядачі дотримуватимуться суворих протоколів з охорони здоров’я і безпеки, встановлених урядом Нідерландів.

Кабмін заборонив в’їзд в Україну з Індії іноземців з 2 травня

Кабінет Міністрів України з 2 травня заборонив в’їзд в Україну іноземних громадян з Індії через ситуацію з коронавірусною пандемією. Про це на брифінгу 30 квітня заявив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«Уряд України ухвалив рішення про заборону перетину державного кордону з 00 годин 2 травня іноземцям та особам без громадянства, які прибули з республіки Індія або перебували на її території упродовж не менше 7 днів протягом останніх 14 днів», – заявив Ляшко.

Дозволено в’їзд українцям, а також іноземцям, які постійно проживають на території України, або перебувають у шлюбі з громадянами України. Втім, вони повинні будуть пройти двотижневу самоізоляцію, незалежно від наявності ПЛР-тесту на коронавірус.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG