Доступність посилання

ТОП новини

Бійці 35-ї бригади відпрацьовують захоплення будівель під час тренувань. Херсонщина, квітень 2024 року
Бійці 35-ї бригади відпрацьовують захоплення будівель під час тренувань. Херсонщина, квітень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

Зеленський закликав окупований Донбас боротися разом з іншими українськими містами

Президент України Володимир Зеленський закликав жителів окупованих територій Донбасу приєднуватися до боротьби українських міст проти російських військ. Він сказав про це у відеозверненні, оприлюдненому ввечері 5 березня.

«Донбас, зараз саме час! Ми звертаємось до всіх людей на тимчасово окупованих територіях. До всіх, хто чує нас. Кому не стерли пам’ять пропагандою. Кому не заплющили очі страхом. Кому не знівечили душу цинізмом. Боріться за свої права! За волю. За Україну. Разом із Херсоном. Разом із Бердянськом. Разом із Києвом та всіма іншими українськими містами, які цінують життя, а не бояться всього», – сказав президент.

«Я знаю, що багато хто з вас повірив, що Україна вас нібито ненавидить. Нібито нападатиме. Нібито знищуватиме. Брехуни на російському телебаченні говорять про це щодня. Це їхня робота – брехати щодня вам… Просто порівняйте Донецьк після восьми років війни і Харків після восьми днів війни… На те, що зробила Росія. Вона ж це зробила на ваших очах. Тож захищайтеся. Інакше вона забере ваші життя. І ваші будинки. Україна у своїх не стріляє. Ми не підриваємо житлові будинки. І всі на Донбасі для нас завжди були і будуть українцями. Нашими людьми, нашими громадянами», – додав він.

Зеленський також наголосив, що спротив українців на тимчасово окупованих територіях дає впевненість у тому, що Українську державу буде відновлено.

«Херсон. Мелітополь. Бердянськ. Конотоп. Реальність усіх міст і містечок, сільських громад, які щоденно виганяють окупантів. Своєю рішучістю. Своєю єдністю. Площа Свободи у Херсоні – це вся Україна. Вулиці Конотопа, де місцеві кричать на окупантів, – це Україна. Україна, яку ми знаємо, любимо, захищаємо й не віддамо жодному ворогу», – заявив президент.

Акції протесту проти вторгнення російських військ відбулися 5 березня в Херсоні, Мелітополі, Бердянську. Люди тримали українські прапори і вимагали від російських солдатів, які зайшли в їхні міста, забиратися геть.

Через бомбардування російським літаком військового містечка у Харкові загинули 4 військових – Нацгвардія

Ввечері 5 березня російський літак скинув важкі авіаційні бомби на військове містечко 5-ї Слобожанської бригади у Харкові, через що загинули четверо військових, повідомило у фейсбуці Східне оперативно-територіальне об’єднання Національної гвардії України.

«Загинуло четверо військовослужбовців. Є поранені. Бійці бригади розчищають завали», – йдеться в повідомленні.

У Нацгвардії вказують: «Попри втрати та серйозне пошкодження інфраструктури, гвардійці стійко боронять Харків разом зі Збройними силами, Територіальною обороною, Національною поліцією та СБУ».

Раніше в Генштабі ЗСУ повідомили, що основні зусилля російські війська зосередили на оточенні Києва та Харкова. Влада Харкова повідомляє про постійний обстріл міста, в тому числі, житлових будинків і соціальних будівель.

Кремль раніше заявляв, що в ході своєї так званої «операції» не чіпатиме цивільних.

В Україні 58 тисяч домівок залишаються без газу, більшість – на Харківщині

В Україні кількість домогосподарств, де немає газу, зросла за добу до 58 000. Найбільше споживачів без газопостачання у Харківській області, йдеться на урядовому порталі.

За інформацією урядового сайту, станом на 20:00 5 березня відновили газопостачання у майже 1 500 домівках. Найбільша кількість домогосподарств, в які вдалося повернути газ у Харківській області – більше 1 100, ще 300 – у Житомирській.

«Однак кількість домогосподарств, де немає газу, зросла за добу до 58 000. Найбільше споживачів без газопостачання у Харківській області – майже 37 000. Збільшення кількості пов’язане з пошкодженням в ході бойових дій ще однієї газорозподільної станції», – йдеться в повідомленні.

Ремонтним бригадам АТ «Харківгаз» вдалося відновити газопостачання 12 сіл області. Через активні військові дії не можуть відновити роботи в Ізюмському районі.

Прокоментували ситуацію і в інших областях:

  • У Запорізькій області зараз більше ніж 3 600 домівок залишаються без газу. Акціонерне товариство «Запоріжгаз» відновило газопостачання в одному з сіл Токмацького району. Працівники провели ремонти та підготовчі роботи для пуску газу мешканцям міста Токмак. Внаслідок нічного обстрілу в Оріхівському районі без газу залишилися 240 споживачів.
  • У Миколаївській області без газопостачання залишається 2 300 домогосподарств. Аварійним бригадам АТ «Миколаївгаз» не вдалося ліквідувати пошкодження газопроводу через бойові дії у Вознесенському районі, проте відновлювальні роботи провели в Миколаївському районі.

Росія маніпулює темою студентів-іноземців, які не можуть виїхати з України через обстріли – Кулеба

Росія має зупинити обстріли українських міст, щоб звідти могли виїхати, в тому числі, студенти-іноземці, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Про це він сказав на пресконференції 5 березня, відповідаючи на питання одного із закордонних журналістів.

«Якщо Росія перестане маніпулювати проблемою іноземних студентів, припинить вогонь і погодиться на припинення вогню, всі вони будуть безпечно евакуйовані. Тож ваші уряди, уряди Індії, Китаю, Нігерії, інших країн, чиї студенти застрягли в Сумах і Харкові – я закликаю вас звернутися до Росії із закликом припинити вогонь і дозволити цивільним залишити ці міста через територію України», – заявив міністр.

Кулеба вказав на те, що протягом 30 років до України приїздили тисячі студентів із країн Африки та Азії, багато хто з них залишився в Україні після завершення навчання. Він також розповів про заходи, яких вжив Київ, щоб допомогти іноземцям евакуюватися.

«Аби допомогти вивезенню іноземців із Сум, із Харкова, Україна організувала кілька потягів, ми також створили гарячу лінію, на яку іноземні студенти можуть звернутися. Ми тісно працюємо з відповідними посольствами та координуємо наші зусилля з ними, наші прикордонники отримали інструкції надавати іноземним студентам всю необхідну допомогу. Український уряд робить все, що може, аби дозволити іноземним студентам залишити країну у найбезпечніший спосіб у цих обставинах», – запевнив він.

За словами Кулеби, Росія звинувачує Україну в тому, що вона «тримає іноземних студентів у заручниках, порушує їхні права та дискримінує їх».

«30 років Україна була справжнім домом для ваших студентів і лишається домом, навіть під вогнем Росії. Одна країна не може змінитися за один день, і повірте мені, ваші громадяни, які жили в Україні, отримують таку ж підтримку від своїх українських сусідів та друзів. Єдина причина поточної проблеми – це те, як Росія намагається знищити наші міста, які стали домом як для ваших громадян, так і для українців», – сказав голова МЗС, звертаючись до урядів країн, чиї громадяни приїхали вчитися в Україну.

Він закликав, зокрема, прем’єр-міністра Індії Нарендру Моді звертатися до президента Росії Володимира Путіна і «пояснювати йому, що ця війна суперечить інтересам усіх», а звичайних індійців – тиснути на російське посольство в цій країні.

Кулеба також нагадав, що Індія є одним із найбільших споживачів української аграрної продукції.

«Якщо ця війна триватиме, нам буде важко сіяти новий врожай і потім його збирати. Навіть з точки зору глобальної та індійської харчової безпеки у найкращих інтересах зупинити цю війну», – додав він.

Харків, який зазнав масштабних обстрілів з боку російських військ, називають «студентською столицею» України через велику кількість вищих навчальних закладів.

Ситуація в Запорізькій області: протести проти військ РФ та гуманітарні проблеми

У Запорізькій області тривають акції протесту мешканців міст, в які вторглися російські військові. Опівдні акцію з вимогою до російських військ покинути місто провели мешканці Мелітополя. За даними пресслужби Мелітопольської міської ради, на мітинг вийшло кілька тисяч містян.

Проти військ РФ і роздачі ними продуктів населенню протестували також жителі Бердянська.

Як повідомив депутат Запорізької облради від Бердянська Євген Георгієв: «У місті з ворожих вантажівок спробували роздавати харчі. Більшість містян, чітко усвідомлюючи, що це не жест доброї волі, а елемент психологічної війни, реагували адекватно – блокували озброєних військових та роз'яснювали громадянам «суть происходящего».

У багатьох населених пунктах регіону, куди вторглися військові РФ, відчутні проблеми із забезпеченням продуктами харчування.

Так, в Бердянську для допомоги мешканцям міста мерія організувала роздачу гарячих обідів.

Мерія Василівки, довкола якої тривали активні бойові дії і яка зараз в «сірій зоні», домовилася про доставку до одного з районів міста продуктів з сусіднього Дніпрорудного.

Бракує палива та продуктів і в Енергодарі, про що заявляє мер міста Дмитро Орлов.

В Енергодарі, в разі погіршення ситуації, розглядається можливість відкриття громадських їдалень з безкоштовним харчуванням.

Периметр самого ж міста, за даними мера Енергодара Дмитра Орлова, наразі контролюється російськими військовими. Вони також перебувають на Запорізькій АЕС.

На півдні області також є проблеми із забезпеченням певними медикаментами.

Так, за повідомленням народного депутата (родом з Мелітополя) Сергія Мінько, 5 березня до Мелітополя було доставлено медпрепарати для інсулінозалежних, діалізних хворих, препарати для крові тощо. Вони призначені для Мелітополя, Бердянська, Приморська, Якимівки та навколишніх територій.

Вантаж транспортувався каретою швидкої у супроводі МКЧХ, але зазнав обстрілів з боку військ РФ під Василівкою.

Наразі в регіоні, як повідомляє Запорізька ОВА, триває робота зі створення гуманітарних коридорів для евакуації населення та підвозу необхідних продуктів, товарів першої необхідності та медикаментів на окремі території.

Adobe, Payoneer та IBM припиняють роботу в Росії – Федоров

Міжнародні компанії Adobe, Payoneer та IBM припиняють роботу в Росії – про це повідомив 5 березня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Abobe зупининяє продаж своїх послуг та продуктів в Росії! А також заблокували доступ до своїх хмарних сховищ російським державним ЗМІ», – повідомив він.

Президент ІТ-компанії, яка розробляє програмне забезпечення для графічного дизайну, редагування фото та відео, Шантану Нарайєн напередодні повідомив про таке рішення на виконання санкцій, запроваджених Сполученими Штатами, Європейським союзом та Великою Британією проти Росії.

Нарайєн також повідомив, що Adobe вживає заходів щодо надання гуманітарної допомоги Україні.

Вихід платіжної системи Payoneer з Росії сама компанія підтвердила в коментарі українському виданню AIN.ua. Згідно з повідомленням, платіжний сервіс закриє доступ до послуг новим клієнтам і завершить виконання зобов’язанням із поточними глобальними клієнтами, які працюють у Росії.

«Ми не можемо з чистою совістю підтримувати діяльність агресивного уряду, який порушує десятиліття миру в Європі», – пояснили в компанії.

Федоров також повідомив, що електронна корпорація IBM «повністю виходить з російського ринку».

«Дякую за підтримку миру! А як росія уявляє себе без software та hardware від IBM?!» – спитав урядовець.

Сама компанія 3 березня повідомила, що не продає технології до Росії, а також не співпрацює з російськими військовими організаціями. IBM також пообіцяла дублювати суми пожертв, які її співробітники роблять на користь Міжнародного комітету Червоного хреста.

Раніше про припинення роботи в Росії повідомили платіжна система PayPal, видання Bloomberg та канал CNN.

Зв’язки з Росією розірвали вже багато західних компаній, включаючи Apple, Oracle, Dell Technologies, нафтову Exxon Mobile, авіабудівні Boeing та Airbus, виробника спортивного одягу і взуття Nike, Walt Disney.

Київ отримав 12 пристроїв Starlink для об’єктів критичної інфраструктури – Кличко

Київ отримав 12 пристроїв глобальної супутникової системи Starlink для забезпечення роботи об’єктів критичної інфраструктури міста, повідомив мер столиці Віталій Кличко.

«Пристрої глобальної супутникової системи Starlink вже в Києві. 2 надало Мінцифри. Про 10 ми з Володимиром (Кличком – ред.) домовилися з міжнародними партнерами та друзями», – повідломив Кличко у фейсбуці.

За його словами, система Statlink буде встановлена для забезпечення роботи критичної інфраструктури міста та оборони столиці.

28 лютого також віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомляв, що станції супутникового інтернету Starlink прибули в Україну.

Starlink – це глобальна супутникова система, яку запустила компанія SpaceX для забезпечення високошвидкісним супутниковим доступом в інтернет у місцях, де він недоступний.

Стівен Кінг повідомив про відмову видавати свої книжки в Росії через її війну з Україною

Відомий американський письменник, один із найбільш продаваних авторів у світі Стівен Кінг повідомив про відмову перевидаватися у Росії через її війну проти України.

Про свою відмову він повідомив, ретвітнувши заяву канадського письменника Лінвуда Барклая, в якій той каже, що не продовжуватиме контракти на видання книг у Росії.

«Я також», – написав Кінг, виклавши також фото з літньою жінкою із котом на руках, яка показує непристойний жест, а також підписом: «Українка вітає російські війська».

Стівен Кінг – автор понад 200 творів, серед яких більш ніж пів сотні бестселерів у стилі «Жахи». Він вважається найпопулярнішим закордонним письменником на російському ринку.

Як передає Російська служба Радіо Свобода, торік в Росії видали 166 книг Кінга накладом у 961 тисячу екземплярів. Це абсолютний рекорд після класика Федора Достоєвського з тиражем у 612 тисяч екземплярів.

1 березня Стівен Кінг у мережі постав у футболці з написом на підтримку України.

Іноземним компаніям важко вивезти працівників з України і Росії – FT

Вторгнення Росії в Україну перерізало більшість звичних маршрутів перевезень, тому іноземним компаніям стає дедалі важче вивозити персонал з України та Росії, пише Financial Times.

Оскільки більшість комерційних рейсів скасовано, компанії змушені вдаватися до послуг приватних охоронних фірм.

Наприклад, охоронна компанія Global Guardian має в Україні приватну команду зі 175 осіб, яка щодня виконує від 9 до 16 місій, вивозячи з країни від 250 до 500 осіб на день для своїх корпоративних клієнтів.

«Наразі ми евакуювали понад 4000 (людей – ред.) до Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії з України», – сказали в компанії. Це переважно українські громадяни, співробітники близько 60 європейських та американських клієнтів, у тому числі 18 компаній зі списку Fortune 500.

Однак їдуть з країни не всі. Окремі компанії ще не ухвалили рішення про евакуацію своїх людей з України.

Видання зазначає, що не менші труднощі світові компанії мають із вивезенням свого персоналу з Росії. Так, через закриття повітряного простору більшістю європейських країн, а також США і Канадою найпопулярніший зараз авіамаршрут з Москви – це Близький Схід, зокрема Ірак, Ліван та Сирія, а також Туркменістан. Але й він може незабаром закритися, застерігають експерти.

«Подорожі стають значно довшими», – скаржаться представники компаній.

До того ж, пише Financial Times, співробітники міжнародних компаній, які працюють у Росії, та члени їхніх сімей тепер побоюються, що їх можуть «призвати або покарати за те, що вони працювали на західного роботодавця».

Компанії також насторожив ризик того, що в Москві можуть ухвалити закон для запобігання «відтоку мізків», який «зробить незаконним вивезення розумних людей з країни», розповіли виданню.

Сьогодні також стало відомо, що найбільший російський авіаперевізник «Аерофлот» призупиняє всі міжнародні авіаперельоти за винятком Білорусі.

Зеленський розповів про ситуацію в Україні конгресменам США

Президент України Володимир Зеленський дистанційно поспілкувався з представниками обох палат Конгресу Сполучених Штатів, повідомляє пресслужба президента.

За повідомленням, до розмови долучилися понад 200 представників обох американських партій.

«Президент розповів про стан справ у країні, про перебіг бойових дій. Зокрема він акцентував увагу на воєнних злочинах, скоєних російською армією: обстрілах шкіл, житлових будинків, дитячих садочків, церков. Глава держави зауважив, що від ракетного обстрілу постраждав меморіал «Бабин Яр», у результаті чого загинули цивільні громадяни», – йдеться в повідомленні.

Зеленський також звернув увагу на загрозу для хімічних та ядерних об’єктів, нагадавши про те, що російські війська захопили контроль над Чорнобильською та Запоріжською атомними електростанціями та рухаються в напрямку Південноукраїнської.

Президент також ще раз вказав на необхідність безпеки в небі над Україною, яку можна забезпечити як через закриття повітряного простору, так і через постачання літаків «радянського виробництва з країн, які досі їх експлуатують». Він також закликав і надалі посилювати санкційний тиск на Росію.

«На думку Володимира Зеленського, додатковими дієвими санкціями було б ембарго на імпорт усієї російської продукції та позбавлення статусу найбільшого сприяння. Під час спілкування конгресмени поставили Володимиру Зеленському свої запитання та пообіцяли надати Україні всю можливу допомогу», – додають у Офісі.

Генштаб ЗСУ про втрати РФ станом на вечір суботи: 2 збитих літаки, 5 вертольотів, 3 полонені льотчики

У Генеральному штабі Збройних сил України повідомили, що станом на 18:00 5 березня українськими військовослужбовцями збито два російських літаки, п’ять вертольотів, один безпілотник, три льотчики взято у полон (один загинув).

У Генштабі вказують, що на підступах до Броварів, в районі населеного пункту Перемога, військовими ЗСУ завдано авіаційний удар по 15-й окремій мотострілецькій бригаді Центрального військового округу РФ, втрати уточняються.

«Крім того, підрозділами Збройних сил України знищено командира 247 гвардійського десантно-штурмового полку Південного військового округу ЗС РФ полковника Костянтина Зизевського», – йдеться в повідомленні.

У Генштабі зауважують, що сьогодні військами РФ було завдано авіаудар по Білій Церкві – пошкоджено понад 20 житлових будинків. В Ірпені внаслідок бомбардування пошкоджено залізничну колію та виведено з ладу потяг, що використовувався для евакуації мирного населення.

«За наявною інформацією з початком збройної агресії проти України активізувалась діяльність російських приватних військових кампаній (ПВК) щодо вербування особового складу, який має досвід проходження військової службу у підрозділах спеціального призначення та має відповідну підготовку. Так, у Ростові-на-Дону розгорнуто штаб ПВК Вагнер», – йдеться в повідомленні Генштабу ЗСУ.

5 березня російська армія розбомбила 20 житлових будинків в Білій Церкві, бронетанковий завод у Житомирі, житлові квартали в Сєвєродонецьку. Підірвано колії біля Ірпеня, що унеможливило евакуацію мирного населення. Волноваха і Маріуполь перебувають в стані гуманітарної катастрофи. Попри обіцянки російської сторони, українській владі не надають гуманітарного коридору для евакуації людей та підвозу ліків і продовольства.

Росія заперечує обстріли цивільних об’єктів.

2 березня Міноборони Росії вперше оприлюднило дані про втрати російських військ, що діють в Україні. Відомство повідомило, що вбитих – 498, поранених – 1597 людей. Незалежного підтвердження даних про втрати армії РФ в Україні наразі немає.

Виконавча рада МВФ може розглянути запит України на 1,4 млрд доларів наступного тижня

Міжнародний валютний фонд на зустрічі Виконавчої ради 4 березня оцінив економічні наслідки війни Росії проти України. Згідно з оцінкою, оприлюдненою 5 березня, вона матиме наслідки в тому числі й для глобальної економіки.

Зокрема, Фонд нагадав, що Україна подала запит на екстрене фінансування в обсязі 1,4 мільярда доларів.

«Персонал (Фонду – ред.) сподівається винести цей запит на розгляд Виконавчої Ради вже наступного тижня», – йдеться в повідомленні.

За очікуванням МВФ, санкції, запроваджені проти Росії, зокрема, її Центрального банку, суворо обмежать її доступ до міжнародних резервів для підтримки її валюти та фінансової системи.

Хоча ситуація швидко змінюється, у Фонді вже оцінюють економічні наслідки війни як «дуже серйозні».

«Ціни на електроенергію та товари, в тому числі пшеницю та інші зернові, різко зросли, що додало до інфляційного тиску, спричиненого порушенням ланцюжків постачання та відновленням після пандемії COVID-19. Цінові шоки матимуть наслідки по всьому світу, особливо для бідних сімей, для яких видатки на їжу та пальне мають більшу частку у витратах», – повідомляє установа.

Крім того, МВФ очікує, що санкції проти Росії матимуть «значний вплив» на глобальну економіку та фінансові ринки. У багатьох країнах криза може створити «несприятливий шок» внаслідок інфляції та вже підвищених цін.

Третій раунд преговорів з РФ відбудеться у понеділок – Арахамія

Лідер фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія повідомив, що третій раунд переговорів між делегаціями України і Росії, яка вторглася на українську територію, відбудеться у понеділок. Очевидно, що йдеться про найближчий понеділок, 7 березня, втім точну дату він не вказав.

«Третій раунд перемовин відбудеться у понеділок», – написав Арахамія у фейсбуці.

Перший раунд переговорів України з делегацією РФ відбувся 28 лютого. Тоді в Офісі президента України назвали переговори важкими, але «вже без будь-яких обов’язкових ультиматумів». 3 березня пройшов другий раунд переговорів. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що «потрібних Україні результатів поки що немає», але заявив про рішення про організацію гуманітарних коридорів.

Третій раунд преговорів з РФ відбудеться у понеділок – Арахамія

Лідер фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія повідомив, що третій раунд переговорів між делегаціями України і Росії, яка вторглася на українську територію, відбудеться у понеділок. Очевидно, що йдеться про найближчий понеділок, 7 березня, втім точну дату він не вказав.

«Третій раунд перемовин відбудеться у понеділок», – написав Арахамія у фейсбуці.

Перший раунд переговорів України з делегацією РФ відбувся 28 лютого. Тоді в Офісі президента України назвали переговори важкими, але «вже без будь-яких обов’язкових ультиматумів». 3 березня пройшов другий раунд переговорів. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що «потрібних Україні результатів поки що немає», але заявив про рішення про організацію гуманітарних коридорів.

Майже 10 млрд грн надійшло для ЗСУ на спецрахунок НБУ

Національний банк України повідомляє, що станом на 5 березня на спецрахунок, який Національний банк відкрив для підтримки Збройних сил України, загалом перерахували майже 10 млрд грн в еквіваленті.

За інформацією НБУ, понад 2,8 мільярдів гривень надійшло з-за кордону у іноземній валюті (долари США, євро, фунти, канадські долари, китайські женьміньбі, японські єни, швейцарські франки, польські злоті, австралійські долари).

Із цих коштів Національний банк вже перерахував на потреби військових понад 5,7 мільярдів гривень.

Наразі залишок коштів на спецрахунку – 4,3 млрд грн.

Національний банк відкрив спеціальний мультивалютний рахунок для збору коштів на потреби армії 24 лютого.

Переказати кошти за допомогою картки можна за посиланням або через банківський рахунок за реквізитами.

У НБУ додали, що станом на 5 березня на рахунок Міністерства соціальної політики, який Національний банк відкрив для гуманітарних цілей, перерахували понад 46,4 млн грн в еквіваленті. Гроші можна перерахувати як за реквізитами, так і за допомогою картки.

Також щоб допомогти українській армії з озброєнням та військовою технікою можна перерахувати гроші напряму профільному підприємству Укроборонпрому – ДК «Укрспецекспорт». Це офіційно уповноважена організація на закупівлю озброєння та військової техніки.

На Київщині «кадирівці» захопили психоневрологічний інтернат – Денісова

Чеченські військові російської армії (також відомі як «кадирівські» за іменем очільника Чеченської республіки Рамзана Кадирова) захопили психоневрологічний інтернат у Бородянці в Київській області, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Про це вона заявила з посиланням на дані Міністерства соціальної політики.

За її даними, в закладі перебувають 600 людей зі стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями, яким потрібні догляд і лікування.

«Про факт захоплення встигло повідомити керівництво інтернату. Наразі зв’язок із керівництвом інтернату відсутній. За наявною інформацією від жителів міста війська агресора замінували усі підходи до інтернату, прикриваючись підопічними та персоналом закладу звідти, ведуть артилерійський вогонь по позиціях української армії», – повідомила омбудсменка.

Вона вказала на те, що ці дії порушують Гаазьку конвенцію про закони і звичаї війни, а також Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни. Денісова звернула до Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням сприяти створенню гуманітарного коридору для виведення пацієнтів та персоналу закладу із інтернату.

Раніше про те, що російські війська зайшли на територію психоневрологічного інтернату, повідомив голова Київської обласної державної адміністрації Олексій Кулеба. На той момент інформація була не підтверджена. Кулеба вказував на те, що останніми днями інтернат був укриттям і для місцевих жителів.

«Київстар» відновив зв’язок на Миколаївщині

Мобільний оператор «Київстар» відновив роботу мобільних мереж у Миколаївській області, повідомила речниця компанії Ірина Леліченко.

«Гарні новини для абонентів у Миколаївській області та їхніх друзів і родичів. Сьогодні о 12:00 спеціалісти технічної дирекції «Київстару» відновили роботу базових станцій у Первомайську та на околицях міста. Є зв’язок», – повідломила вона у фейсбуці.

Водночас, як раніше повідомлялося, у Херсоні та області мобільний зв’язок «Київстар» частково не працює.

У пресслужбі компанії повідомили журналістам проєкту Радіо Свобода «Схеми», що зв’язок у частині населених пунктів регіону не працює через численні розриви волоконно-оптичної мережі. Там зазначають, що ремонтні роботи наразі неможливі.

Окремо в пресслужбі зазначили, що мають інформацію про стан кожної базової станції або ділянки оптоволоконних систем та «використовують кожну хвилину затишшя, щоб відновлювати зв’язок на територіях ведення інтенсивних військових дій».

Спеціалісти з Інституту масової інформації у подібних випадках рекомендують мати SIM-картки всіх мобільних операторів, що є в Україні, з мінімально необхідною сумою грошей для дзвінків та смс.

У Лабораторії цифрової безпеки зазначають, що у випадку відсутності мобільного зв’язку, можна використовувати офлайн месенджери, які можуть допомогти підтримувати зв’язок із тими, хто фізично поряд.

У перші дні повномасштабного російського вторгнення в Україну у Державній службі спеціального зв’язку і захисту інформації запевняли, що зв’язок і мобільний інтернет ніхто не відключатиме, хоча попереджали, що у районах, де відбуваються бойові дії, можуть бути пошкодження.

Путін заявив, що Росія розглядатиме спроби інших країн закрити небо над Україною, як участь у військових діях

Росія не допустить закриття неба над Україною та розглядатиме спроби встановлення безпольотної зони іншими країнами, як участь у збройному конфлікті, заявив президент Росії Володимир Путін, передають російські ЗМІ.

«Зараз ми чуємо, що треба зробити безпольотну зону над територією України. Зробити це можна лише з території сусідніх держав. Але будь-який рух у цьому напрямку нами розглядатиметься, як участь у збройному конфлікті тієї країни, з боку якої створюватимуться загрози для наших військовослужбовців. Ми в цю ж секунду реагуватимемо», – сказав Путін.

Він заявив, що у бойових діях з боку Росії беруть участь лише офіцери та контрактники – «немає жодного призовника». Путін сказав, що залучати резервістів не планують, як і вводити у Росії воєнний стан.

Офіційний Київ неодноразово звертався до НАТО із проханням запровадити над Україною безпольотну зону, однак НАТО відповіло відмовою. Президент України Володимир Зеленський назвав рішення не закривати небо на Україною «самогіпнозом» і хибним наративом НАТО.

Прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що країни НАТО «прекрасно розуміють», що вони не можуть втручатися в ці події.

Раніше низка лідерів західних країн та генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ заявили, що запровадження безпольотної зони означало б прямий конфлікт НАТО з Росією.

Російського співака Газманова оголосять у міжнародний розшук за посягання на цілісність України – Венедіктова

Офіс генерального прокурора отримав дозвіл на арешт російського співака Олега Газманова, повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова 5 березня.

Вона оприлюднила на своїй фейсбук-сторінці фото ухвали із закресленими особистими даними, пояснивши, що суд на клопотання прокурорів заочно заарештував Газманова. Справа стосується посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

«Українські прокурори добре свідомі тієї обставини, що добровільно ви не з’явитеся до українського суду, та й на гастролі до нас навряд збираєтесь. З цієї причин ми змушені ініціювати процедуру оголошення вас у міжнародний розшук. Звісно, зарубіжні тури – частина вашого творчого життя, але з цим рахуватися ми не зможемо, на жаль», – прокоментувала генеральна прокурорка.

Вона порадила Газманову отримати консультацію в «хороших юристів», щоб оцінити своє становище, і наголосила, що процес притягнення до кримінальної відповідальності є змагальним.

«Ми в Україні вважаємо, що офіцери (вони ж росіяни) сьогодні коять злочини в Україні. І так, ми часто на суші, а вони часто на морі, і нам не зустрітися ніяк – тільки в суді», – додала Венедіктова, натякаючи на тексти відомих пісень співака.

Олег Газманов входить до переліку осіб, яких Служба безпеки України вважає такими, які загрожують національній безпеці. Зокрема, співак неодноразово відвідував окупований Росією Крим із порушенням українського кордону.

«Схеми» знайшли у російського олігарха Євтушенкова три вілли у Франції

Наближений до президента Росії Володимира Путіна російський олігарх Володимир Євтушенков володіє трьома віллами на Лазурному узбережжі Франції поблизу Ніцци, про які раніше не було відомо. Нерухомість оформлена на французькі фірми, якими володіє олігарх та члени його родини. Про це йдеться у спільному розслідуванні «Схем» (Радіо Свобода) та проєкту Scanner Project.

Євтушенков – власник мережі «МТС» та оборонного концерну «РТІ Системи», який постачає радіотехнічне обладнання Міністерству оборони Росії. Наразі він не потрапив у список осіб, щодо яких ЄС та США запровадили санкції з початком повномасштабного наступу Росії на Україну.

Журналісти наводять документи, відповідно до яких Володимир Євтушенков разом із членами своєї родини – дружиною Наталією та донькою Тетяною Євтушенко є власниками трьох французьких компаній: SCI Petr, SCI Kristine та SCI Umbto.

Кожна з цих компаній має у власності по одній віллі у Франції. Усі три об’єкти нерухомості розташовані на Лаз

У звіті компанії SCI Petr йдеться, що ця фірма володіє нерухомістю – віллою під назвою Villa Waikiki.

Її адреса – Saint Jean Cap Ferrat, 40 avenue du Général de Gaulle. Від вілли до моря – 500 метрів, дві хвилини їзди на авто.

У звіті іншої французької компанії SCI Kristine, якою Володимир Євтушенков володіє разом із дружиною Наталією, йдеться про те, що на неї зареєстрована вілла Villa Nouadibou, яка розташована на паралельній вулиці від Villa Waikiki. ЇЇ адреса – Saint-Jean-Cap-Ferrat, 26 Bd du Plan des Abeilles.

Третя франзуцька фірма Євтушенків SCI Umbto володіє ще однією віллою у комуні Сен-Жан-Кап-Ферра на півдні Франції за адресою Saint-Jean-Cap-Ferrat, 19 Av. du Plan des Abeilles.

Вартість третьої вілли, на відміну від попередніх, у документах вказана. Вона складає 7 мільйонів євро.

Євтушенков – один з найбагатших людей Росії. Був присутній на зустрічі президета Росії Володимира Путіна із представниками великого бізнесу в день вторгнення в Україну, на якій президент РФ закликав бізнесменів «бути патріотичними».

Він голова ради директорів і власник 64% акцій АФК «Система». Ця російська корпорація володіє концерном «РТІ Системи», що входить до сотні найбільших оборонних компаній світу, розробляючи для російського озброєння системи управління та зв'язку, радіотехнічне обладнання.

З-поміж іншого, концерн «РТІ Системи» Євтушенкова виробляє і постачає Міноборони РФ стаціонарні радіолокаційні станції «Воронеж», які призначені для виявлення та супроводження балістичних та крилатих ракет та інших аеродинамічних об’єктів. З початком повномасштабної війни, обстрілюючи українські міста, Росія активно використовує проти України крилаті ракети «Калібр» та оперативно-тактичний ракетний комплекс «Іскандер».

Також Міноборони РФ саме за допомогою «РТІ системи» розгорнуло цілу систему радіолокаційних станцій «Контейнер» вздовж російських кордонів, які здатні виявляти повітряні цілі на великій дальності.

Також у власності корпорації Євтушенкова одна з найбільших мереж мобільного зв’язку Росії – компанія «МТС».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG