Доступність посилання

ТОП новини
Вовчанськ. Палає будинок, в який влучила російська авіабомба. 11 травня 2024 року
Вовчанськ. Палає будинок, в який влучила російська авіабомба. 11 травня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

СБУ: Росія готує «масштабну провокацію» в Маріуполі, щоб звинуватити Україну

Росія готує масштабну провокацію в Маріуполі, щоб звинуватити у ній Україну, заявляє Служба безпеки України.

«Окупанти готують масштабну фальсифікацію: планують зібрати в одному місці тіла маріупольців, убитих самими ж росіянами, та представити їх як масових жертв українських військ. Для цього останнім часом поширюються брехливі тези, що нібито «українці використовують мирних мешканців, як живий щит», – застерігають у СБУ.

Таким чином, за даними українських спецслужб, Росія планує зняти із себе відповідальність за ці вбивства і хоче відволікти увагу міжнародної спільноти від фактів воєнних злочинів військ РФ на Київщині, де після відходу російських сил виявили сотні загиблих цивільних.

Кремль раніше заявляв, що «категорично відкидає будь-які звинувачення у вбивствах цивільних» в Україні. Росія навіть намагалася скликати засідання Ради безпеки ООН, заявивши про «кричущу провокацію українських радикалів у Бучі». Втім, Рада безпеки ООН відхилила цю ініціативу.

Зеленський: відведення військ РФ до позицій, які були станом на 23 лютого, «буде перемогою»

Президент України Володимир Зеленський заявив, що, на його думку, відбити повномасштабну війну в ту точку, з якої вона почалася 24 лютого – «для нас це точно перемога». Президент сказав про це в інтерв’ю представникам українських ЗМІ, повідомляє його пресслужба.

«Я розумію, де ми, хто ми, що ми за країна, що ми втратили, що можемо втратити та що ми зберегли. Я вважаю, що відбити повномасштабну війну в ту точку, з якої вона почалася 24 лютого 2022 року, – для нас це точно перемога», – сказав президент.

Зеленський наголосив, що найпершою перемогою в цій війні він вважатиме збереження суверенітету України.

«Друге – я дуже хочу, щоб ми не втратили сотні тисяч людей. Третє – не може бути жодних розмов про те, що ми дамо можливість називати Крим чиєюсь територією. Це тільки наша територія, українська територія. Щодо відтермінування цього – таке компромісне рішення. І Донбас для мене – це Україна. І те, що Росія визнала ОРДЛО чимось – ми повинні знайти вихід із цієї ситуації. Ми як Україна. Для нас збереження статусу цих територій як українських дуже важливе», – сказав голова держави.

Крім того, він заявив, що розв’язання питань Донбасу і Криму військовим шляхом коштуватиме Україні дуже дорого, і це добре розуміють насамперед наші військові. За словами Зеленського, питання окупованих територій Донбасу і Криму не варто прив’язувати до переговорного процесу з Росією щодо припинення війни і виведення російських військ із тих територій України, куди вони зайшли з 24 лютого.

«Росія має своє бачення щодо Донбасу, а Україна – своє. Тому в мене була проста пропозиція. Я вважаю, що ми не зможемо домовитися одразу за всіма пунктами. Це неможливо, навіть якщо в нас будуть перемовини», – сказав президент.

Мельник – Штайнмаєру: «визнання помилок – недостатньо, потрібні дії»

Посол України в Німеччині Андрій Мельник відреагував на слова президента Німеччини Франка-Вальтер Штайнмаєра про визнання «помилкою своєї політики щодо Росії».

На думку українського дипломата, такі заяви німецького політичного керівництва є недостатніми.

«Для нас важливо, щоб за цими заявами зараз були дії, а цих дій немає. Як і багато моїх співвітчизників, я хотів би, щоб федеральний президент не тільки показав це каяття, а й вимагав від уряду як глава держави винести уроки з Бучанської різанини, з інших звірств», – заявив Мельник в ефірі німецького радіо Deutschlandfunk.

На його думку, Німеччина мала б запровадити щодо Росії жорсткі санкції (зокрема, ввести енергетичне ембарго), а також сприяти наданню Україні зброї.

Федеральний президент Німеччини раніше виступав адвокатом енергетичної співпраці з Росією, попри неодноразові застереження Києва щодо посилення залежності від російських енергоносіїв.

4 квітня він вперше заявив, що припускався помилок у своїй політиці щодо Росії та визнав невдачу проєкту «створення загальноєвропейського дому за участі Російської Федерації».

За словами президента Німеччини (в минулому – міністра закордонних справ), він покладався на те, що Володимир Путін «не піде на повну економічну, політичну та моральну руйнацію своєї країни заради свого імперського безумства».

Auchan припиняє інвестиції та поставки в Росію, але продовжує там працювати

Французька мережа супермаркетів та гіпермаркетів Auchan припиняє інвестиції та поставки в Росію, повідомляє пресслужба «Ашан Україна».

У компанії зазначають, що в Росії не будуть відкриватись нові магазини мережі, не будуть ремонтуватися існуючі магазини, не буде підтримки ІТ-технологій та проектів, а також не будуть постачатися імпортні товари, а це 90% асортименту одягу, взуття, товарів для дому, текстилю.

Магазини в Росії вже є збитковими, а ці обмеження призведуть до катастрофічного падіння товарообігу, сплати податків та високої ймовірності банкрутства, переконані в «Ашан Україна».

В головному офісі мережі наразі про ці обмеження не повідомляють. останнє повідомлення на сайті щодо роботи на російському ринку опубліковане 27 березня – тоді компанія заявила, що не закриватиме свої магазини в Росії.

Після початку повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну іноземні компанії, зокрема і Auchan, закликали зупинити роботу на російському ринку. Проте французька торговельні мережа відмовилась це робити. На початку березня очільник українського МЗС Дмитро Кулеба закликав світ бойкотувати компанії, які продовжують працювати в Росії.

У Росії заявили про недоотримання нафтогазових доходів

У Росії заявляють про недоотримання 302 млрд руб (понад 3,5 млрд дол) нафтогазових доходів від очікуваного рівня у березні.

Як повідомили в російському Мінфіні, це зумовлено « відхиленням обсягів експорту газу від прогнозного рівня, а також нижчою динамікою надходжень у рамках режиму ПДВ та зростанням відшкодування акцизу на нафтову сировину, у тому числі у зв'язку зі зміною структури окремих елементів оподаткування».

Через широкомасштабне військове вторгнення Росії українська влада закликає Захід до застосувати ембарго щодо російських енергоносіїв. 5 квітня ЄС оголосив про запровадження п'ятого пакету санкцій проти Росії, який, серед іншого, передбачає заборону на імпорт вугілля з Росії на суму 4 мільярди євро на рік, що скорочує ще одне важливе джерело доходу для Росії.

Заборону на імпорт російської нафти оголосили Сполучені Штати Америки і Велика Британія.

Також у березні нафтогазовий гігант Shell заявив про відмову від російських нафти та газу.

В ЄС оголосили 5-ий пакет санкцій проти Росії

Європейський союз запроваджує п’ятий пакет санкцій проти Росії через «жорстоку, нещадну війну», яку вона веде, зокрема, проти цивільного населення України.​

Як оголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, серед санкцій:

  • заборона на імпорт вугілля з Росії на суму 4 мільярди євро на рік, «що скорочує ще одне важливе джерело доходу для Росії»;
  • повна заборона транзакцій для чотирьох ключових російських банків, серед яких ВТБ, другий за величиною російський банк;
  • заборона російським суднам на доступ до портів ЄС і заборона роботи російських і білоруських автотранспортних операторів;
  • подальша заборона на експорт на суму 10 мільярдів євро у важливих сферах: високотехнологічні напівпровідники, транспортне обладнання;
  • нова заборона на імпорт із РФ на суму 5,5 млрд євро;
  • заборона участі російських компаній у державних закупівлях у ЄС і виключення будь-якої фінансової підтримки ЄС російським державним органам.
  • «Нарешті, ми також пропонуємо додаткові списки осіб, на яких поширяться санкції. Ми також працюємо над додатковими санкціями, у тому числі щодо імпорту нафти», – заявила фон дер Ляєн.

    Вона додала, що нині схожі санкції проти Росії застосовують понад 40 країн.

    «Зайняти чітку позицію – це дуже важливо для всього світу. Чітка позиція проти путінської війни з вибору. Проти розправи над мирним населенням. Проти порушення основоположних принципів світового порядку. Слава Україні», – написала президентка Єврокомісії у твітері.

    Як повідомив кореспондент Радіо Свобода, санкції представлять послам 6 квітня, а рішення щодо них має бути ухвалене того ж чи наступного дня.

    Раніше сьогодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Захід запровадити «матір усіх санкцій»: припинити купувати нафту, газ і вугілля у Росії, щоб запобігти повторенню «нових Буч».

    Заява пролунала на тлі вторгнення Росії в Україну і повідомлень про те, що в передмісті Києва Бучі, яке близько місяця займали російські військові, виявили тіла сотень убитих цивільних жителів. Міноборони Росії відкинуло звинувачення у вбивствах мирних жителів і назвало численні фото і відеосвідчення «постановкою».

Понад 7,1 мільйона людей в Україні стали внутрішньо переміщеними через війну – МОМ

Понад 7,1 мільйона людей в Україні стали внутрішньо переміщеними особами через широкомасштабну війну Росії проти України, повідомляє Міжнародна організація з міграції (МОМ).

Згідно з її дослідженням, понад половина переміщених осіб мають дітей.

Щодо доходів, то, за даними МОМ, протягом першого місяця війни у внутрішньо переміщених осіб вони «різко впали» і наразі 61 відсоток цих людей вказує, що їхній дохід становить менше ніж 5 тисяч гривень.

Фінансова підтримка, транспорт, їжа, житло і предмети гігієни є одними з найбільш гострих потреб для внутрішньо переміщених осіб, наголошують у МОМ.

«Люди продовжують залишати свої домівки через війну, а гуманітарні потреби на місцях продовжують зростати. Щоб гарантувати безпечну евакуацію цивільного населення та доставку вкрай необхідної гуманітарної допомоги, терміново потрібні гуманітарні коридори», – зазначає генеральний директор МОМ Антоніо Віторіно.

Кулеба закликав запровадити «матір усіх санкцій», щоб запобігти «новим Бучам»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Захід припинити купувати нафту, газ і вугілля у Росії, щоб запобігти повторенню «нових Буч».

«Щоб запобігти «новим Бучам», запровадьте матір усіх санкцій: припиніть купувати нафту, газ і вугілля в Росії. Припиніть фінансувати військову машину Путіна. Російська економіка – і її війна – зупиниться за лічені місяці. Кілька місяців затягування поясів варті тисяч врятованих життів», – написав Кулеба у твітері 5 квітня.

Заява пролунала на тлі вторгнення Росії в Україну і повідомлень про те, що в передмісті Києва Бучі, яке понад місяць займали російські військові, виявили тіла сотень убитих цивільних жителів. Міноборони Росії відкинуло звинувачення у вбивствах мирних жителів і назвало численні фото і відеосвідчення «постановкою».

Видання The New York Times 4 квітня оприлюднило супутникові знімки, які свідчать, що тіла цивільних перебували у тих місцях і у тих самих позах, а деякі зі зв'язаними руками – ще у середині березня, коли Буча та інші містечка-супутники Києва були окуповані російськими військами.

У Ради є достатньо механізмів, щоб заборонити проросійські партії в Україні – Стефанчук

У Верховної Ради є достатньо механізмів, щоб заборонити проросійські партії в Україні, заявив в ефірі загальнонаціонального телемарафону спікер парламенту Руслан Стефанчук.

«Не може бути в Україні партій, які напряму підтримують Російську Федерацію... Ми зробимо все, щоб в Україні таких партій більше не було», – наголосив він.

За словами Стефанчука, відповідний законопроєкт депутати вже ухвалили у першому читанні під час закритого пленарного засідання 1 квітня, і наразі триває робота над підготовкою документу до другого читання.

«Щойно ми будемо бачити, скільки там буде блокуючих поправох (а, я думаю, їх буде там достатньо, бо цей законопроєкт невигідний конкретним політичним партіям), ми будемо думати, як його реалізувати через Верховну Раду. Я думаю, що у Верховної Ради є достатньо механізмів для того, щоб ми могли нормально проголосувати цей законопроєкт», – пояснив спікер.

4 березня бійці 206-го батальйону територіальної оборони Києва затримали народного депутата від ОПЗЖ Нестора Шуфрича за те, що він фотографував блокпост, а його охоронці відстрілювались. Згодом його відпустили.

20 березня РНБО призупинила діяльність низки партій, зокрема ОПЗЖ і «Партії Шарія».

ГУР: російських військових, які чинили звірства у Бучі, повертають до України

Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявляє, що російських військових, які чинили звірства у Бучі на Київщині, знову повертають в Україну.

«64-а мотострілецька бригада 35-ї загальновійськової армії РФ, військовослужбовці якої чинили масові вбивства та катування мирного населення в Бучі, буде повернута на територію України. Російське командування не проводитиме ротацію особового складу в цьому підрозділі та знову кидає його на передову», – заявили в розвідці.

У ГУР уточнили, що станом на 4 квітня бригаду вивели з України в Білорусь, і вона перебувала поблизу міста Мозир.

«До 6 квітня особовий склад доправлять залізницею до російського Бєлгорода. Після лише дводенного відпочинку їх планують повернути в Україну в одну з «найгарячіших» точок (орієнтовно – харківський напрямок). Зазвичай російські підрозділи, що покидають зону бойових дій, отримують набагато більше часу на відновлення і відпочинок», – вказують у ГУР.

За даними розвідки, такий графік вказує на те, що на 64-у бригаду очікують «спеціальні завдання».

«Перше з них – залякування жителів населених пунктів України. Ті, хто чинив злочини геноциду в Бучі, можуть повторити це знову в інших містах. Ще одна мета швидкого повернення 64-ї бригади на територію України – швидка «утилізація» непотрібних свідків. Тобто, передислокація на таку ділянку фронту, де у них не буде шансів залишитися живими, щоб унеможливити надання свідчень у майбутніх судах», – йдеться в повідомленні.

У ГУР також додали, що, за їхніми даними, особовий склад підрозділу, «усвідомлюючи резонанс подій в Бучі і відповідальність за скоєні злочини, масово опирається поверненню в Україну».

Росія намагається відрізати український Донбас по залізниці

Через обстріл Краматорська 5 квітня на Донеччині довелося зупинити рух поїздів у напрямку Слов’янська до усунення пошкоджень на залізниці. Були скасовані евакуаційні рейси для цивільних. З тієї ж причини було зупинено рух по станції Фенольна, що неподалік Нью-Йорка. Радіо Донбас.Реалії пояснює, чому важливою ціллю обстрілів з боку російських військ є залізничні лінії та вузли.

Служба безпеки України заявила, що затримала керівника Миколаївської окружної прокуратури за підозрою у держзраді

За даними СБУ, є «аргументовані докази», що він співпрацював із представниками силових структур Росії.

«Він передавав інформацію про оперативну обстановку у Миколаєві та області; загиблих військових і цивільних осіб, полонених, місць їх утримання; результати обстрілів Миколаєва; добові паролі на блокпости на території області. Для цього використовував посередника, щоб відвести сліди від себе», – зазначають у Службі безпеки України.

Під час обшуків у нього вилучили мобільний телефон, комп’ютерну техніку та флеш-носії, «які містять докази його протиправної діяльності».

За даними СБУ, чоловік визнав свою провину і надав покази.

За перший місяць повномасштабної війни Росії в Україні Служба безпеки України заявила про затримання понад 350 учасників ДРГ (одна із них видавала себе за підрозділ територіальної оборони), викрила понад 10 агентів російських спецслужб, а також – транснаціональні канали вербування найманців до російської армії.

Із Сочі до Каховки. Хто вони, нові колаборанти на Херсонщині?

Що сталося на проукраїнському мітингу в Каховці, який відбувся у вихідні дні? Що відомо про нових призначених російськими військовими «керівників» міст Каховки та Генічеська в Херсонській області? Про це – в новому випуску програми проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

Президентка Єврокомісії і голова дипломатії ЄС приїдуть до Києва цього тижня

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн разом із високим представником ЄС із закордонних справ Жозепом Боррелем цього тижня відвідають Київ, повідомив представник президентки Єврокомісії Ерік Мамер.

«Президентка фон дер Ляєн і високий представник Жозеп Боррель цього тижня поїдуть до Києва на зустріч із президентом Зеленським напередодні заходу StandUpForUkraine, який відбудеться у Варшаві у суботу», – написав він у твітері 5 квітня.

Точну дату речник не навів.

Минулого тижня до Києва приїжджала президента Європейського парламенту Роберта Мецола. Вона зустрілася з представниками влади України, зокрема з президентом Володимиром Зеленським, і виступила у Верховній Раді.

Італія висилає 30 російських дипломатів. Росія погрожує відповіддю

Італіє оголосила 30 російських дипломатів персонами «нон ґрата» та висилає їх з країни з міркувань національної безпеки, заявив міністр закордонних справ Італії Луїджі ді Майо.

«Це рішення було ухвалене за погодженням з іншими європейськими та атлантичними партнерами і було необхідне з причин, пов’язаних із нашою національною безпекою та в контексті нинішньої кризової ситуації, яка сталася внаслідок невиправданої агресії проти України з боку Російської Федерації», – повідомив ді Майо.

У відповідь на це російське МЗС пригрозило Італії «належною відповіддю». Про це заявила його речниця Марія Захарова, яку цитують російські ЗМІ.

4 квітня італійське інформаційне агентство ANSA також повідомило про те, що «прихильники Путіна» погрожують смертю міністру закордонних справ Італії Луїджі ді Майо через його «рішучу позицію проти війни Росії в Україні».

Раніше Міністерство закордонних справ Німеччини оголосило 40 російських дипломатів «небажаними особами». Вони мають залишити країну протягом п’яти днів.

Також частину російських дипломатів вислала Франція.

Литва заявила, що відкликає посла Ейтвідаса Баярунаса з Росії, а російському послу Олексію Ісакову наказано залишити країну.

Латвія услід за Литвою повідомила про зниження рівня дипломатичних відносин з Росією.

У порту Маріуполя тоне обстріляне російськими військами цивільне судно – ДПСУ

У порту Маріуполя тоне обстріляне російськими військовими цивільне судно під прапором Домініканської Республіки, яке стояло біля одного з причалів, одного члена екіпажу поранено, повідомила 5 квітня Державна прикордонна служба України.

За повідомленням, обстріл стався вночі.

«Влучання спричинило пожежу в машинному відділенні, один член екіпажу поранений. Капітан на міжнародному каналі морської безпеки подав сигнал «SOS» і повідомлення: «Увага! Увага! Судно під прапором Домініканської Республіки було жорстоко розгромлене, все розгромлене, мостик – розгромлений. Пожежа в машинному. Є поранені», – йдеться в повідомленні.

У прикордонні службі додали, що через пробоїну судно почало тонути, водночас пожежа охоплювала все більшу площу.

«Морські прикордонники оперативно надали допомогу пораненому та евакуювали екіпаж у безпечне місце. На судні триває пожежа, судно поступово йде під воду, проведення рятувальної операції під постійними обстрілами неможливе», – заявили в ДПСУ.

Наприкінці березня Військово-морські сили ЗСУ заявляли про те, що російські військові не надають ніяких гарантій безпеки для проходу кораблів, коли нібито оголошують «гуманітарні коридори», і обстрілюють цивільні судна в порушення норм безпеки цивільного судноплавства і міжнародного гуманітарного права.

«Внаслідок ракетних ударів вони потопили суховантажне судно під прапором Панами Helt, було вражено танкер під прапором Молдови Millennial Spirit, а у північній частині Чорного моря на якірній стоянці потрапили під обстріли та зазнали значних ушкоджень два балкери Namura Queen та Lord Nelson, прапор Панами. Здійснюючи піратські дії, кораблями РФ було захоплено у полон судно Морської пошуково-рятувальної служби Sapfir, що виконувало гуманітарну місію», – нагадали Військово-морські сили.

На Запоріжжі війська РФ захопили та замінували лікарню

У Пологах Запорізької області війська РФ захопили місцеву лікарню, повідомила Запорізька обласна військова адміністрація. За її даними, територію довкола медзакладу російські військові замінували.

«У тимчасово окупованому місті Пологи окупанти захопили та замінували внутрішню територію центральної районної лікарні. Медичному персоналу та пацієнтам заборонили повертатись до закладу. Цікаво, що в приміщенні лікарні залишились поранені російські військові», – повідомляють у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

Інформацію про захоплення повідомляє і тамтешній інтернет-ресурс. За його даними, війська РФ планують облаштувати військовий шпиталь у захопленій будівлі.

«У перші дні квітня окупанти захопили Пологівську БЛІЛ, зокрема, «оселились» на 1-му поверсі. На будівлі всюди розміщено попередження «Мины». Працівників лікарні вигнали зі словами: «Здесь тепер будет наш военный госпиталь, с нашими работниками». Цивільному населенню міста й району наразі у БЛІЛ не надають допомогу», – пише місцевий портал.

«Це медалька, яку вони хочуть повісити собі на груди» – Зеленський про блокаду Маріуполя військами РФ

Президент України Володимир Зеленський вважає, що тривала блокада російськими військовими міста Маріуполя може означати бажання Росії показати здатність повністю захопити українське місто і видати це за «перемогу».

«Великої стратегії РФ не має -–вони не зайняли цю частину (Київ), то займають Донбас, південь України, коридор до Криму – Херсонську і Запорізьку області», – сказав Зеленський в інтерв’ю журналістам, показаному по телемарафону.

Він продовжив, що війська РФ і далі «будуть битися за Донбас, а Маріуполь – це для нас життя, для нас це місто, а для них, на жаль, – це «медалька», яку вони хочуть повісити собі на груди».

Зеленський висловив сподівання на евакуацію з Маріуполя вбитих та поранених захисників.

«Ми домовилися на сьогодні із Туреччиною. Вона готова на сьогодні вивезти кораблями поранених та вбитих, перевезти їх із Бердянська. Вся інфраструктура готова, щоб вивезти поранених і загиблих... Ми чекаємо на погодження від Путіна. Від цього залежить цей момент. Якщо не вдасться – ми точно знатимемо, що особисто президент Росії не дає цієї можливості», – сказав Зеленський.

Ситуація у Маріуполі Донецької області залишається однією з найскладніших на фронті. Місто перебуває під постійними ударами російської авіації без тепла, питної води, зв’язку та елементарних засобів для існування.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що у Рубіжному російські військові в результаті обстрілу влучили у цистерну з азотною кислотою

«Не виходьте з укриттів! Якщо ви у приміщенні – зачиніть двері та вікна. Дія на людину: азотна кислота небезпечна при вдиханні, ковтанні та при попаданні на шкіру та слизові оболонки. Пари кислоти викликають подразнюючу дію на дихальні шляхи. При слабких отруєннях з’являються ознаки бронхіту, легкого бронхіоліту, запаморочення, сонливість; при важких отруєннях – набряк легенів. Для захисту від парів і туману азотної кислоти користуються протигазами. Підготуйте захисні маски для обличчя пропитані содовим розчином. При місцевій дії на очі азотна кислота викликає тяжке ураження з великим некрозом рогової оболонки та кон’юнктиви, що призводить до втрати зору», – написав Гайдай у фейсбуці.

Він висловив сподівання, що піде дощ і це допоможе.

Він порадив: при потраплянні азотної кислоти в очі необхідно промити їх проточною водою протягом 10-30 хвилин. При потраплянні на шкіру – уражену поверхню обмити водою, додаючи до неї питну соду, мило.

У Рубіжному Луганської області обстріли не припиняються. Як стверджує Генштаб ЗСУ нині основні зусилля війська РФ зосереджують на взятті під контроль цього та інших населених пунктів Донбасу.

Психіатрична лікарня у Львові вщерть заповнена. Більшість – пацієнти-переселенці​

Львівська обласна психіатрична лікарня вщерть заповнена пацієнтами. Сюди евакуювали хворих із психіатричних шпиталів Харкова і Бахмутського психоневрологічного інтернату. Також тут лікуються переселенці, які втекли від ракетних обстрілів у своїх містах і селах, але не можуть самостійно дати раду зі стресом. Багато не мають ані рідних, ані даху над головою, зауважують працівники лікарні.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG