Доступність посилання

ТОП новини
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Жителі Херсону вийшли на мітинг проти дій військових Росії

В суботу, 5 березня, у Херсоні зранку на площі Свободи зібралися сотні місцевих жителів на акцію проти дій військових Росії, які фактично захопили місто. Громадський транспорт у місті не працює, тому люди йшли до центру пішки та їхали велосипедами. Про це проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов'я» повідомили учасники акції.

Очевидці кажуть, що містяни йшли навіть із найвіддаленіших куточків міста. На площі вони тримали українські прапори, скандували «Херсон – це Україна», «Ганьба», «Фашисти» та вимагали від російських військових, які стояли поруч, забиратись геть з Херсону.

Російські військові кілька разів намагались розігнати натовп пострілами у повітря, проте це не зупинило херсонців, кажуть очевидці.

Приблизно о 11:30, за даними місцевих ЗМІ, російські військові залишили центр міста.

  • На початку доби 28 лютого в Херсонській обласній державній адміністрації заявили, що російські військові хочуть використати жителів Херсону як «живий щит» для захоплення українських міст.
  • 1 березня російські війська, обстрілюючи багатоповерхівки, почали штурм Херсону, заявила місцева влада. За даними влади Херсонщини, внаслідок атаки атаку з боку російської армії є загиблі та постраждалі.
  • 2 березня голова Херсонської ОГА Геннадій Лагута повідомив, що влада намагається організувати «зелений» коридор для доставки гуманітарної допомоги на Херсонщину. В ОГА сподіваються вирішити це питання протягом 2-3 днів. «Ми оточені ворогом, ситуація критична, а тому питання забезпечення області продуктами харчування та ліками потребують часу. Також потребує часу й питання евакуації населення», – сказав Лагута.
  • Мер міста Ігор Колихаєв ввечері 2 березня повідомив, що «у міськвиконкомі були озброєні відвідувачі». Після розмови з ними з'явився перелік умов, за якими має жити тепер місто.
  • 4 березня голова Херсонської облдержадміністрації Геннадій Лагута повідомив, що домовленості про «зелений коридор» для надання гуманітарної допомоги для жителів Херсонщини зірвані.

З Росії до США прямує дипломатичний літак

Зранку 5 березня російський дипломатичний літак ІЛ-96 з бортовим номером RSD88 вилетів із Санкт-Петербурга до Вашингтона. Про це свідчать дані з сайту моніторингу повітряних суден Flight Radar.

Напередодні 4 березня о 15:00, цей ІЛ-96 вилетів з Москви до Санкт-Петербурга. Сьогодні, 5 березня, о 8:41 за київським часом борт вилетів в напрямку Вашингтона.

Саме цей урядовий літак прилітав із Росії у Білорусь, коли там відбувався перший і другий раунд перемовин з українською стороною.

Із проханням про коментар щодо мети цього авіарейсу «Схеми» (Радіо Свобода) звернулися до МЗС України, посольства України в США та посольства США в Україні і чекають на відповідь

Як повідомляють журналісти, активно здійснювати перельоти цей літак розпочав після початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

27 лютого цей літак прилітав із Москви до Мінська в Білорусь, де наступного дня відбувся перший раунд перемовин між Україною та РФ «із метою знаходження точок дотику для якнайшвидшого припинення вогню і бойових дій».

2 березня цей ІЛ-96 вилітав до Бреста, де неподалік наступного дня відбувся другий раунд переговорів, на якому сторони ухвалили рішення про організацію гуманітарних коридорів.

У російських ЗМІ також повідомлялося, що у 2017 році саме цей літак доставив до Росії дипломатів, які потрапили під американські санкції, а також членів їхніх сімей.

Влада США закрила повітряний простір країни для російських літаків. До цього Європейський союз також закрив свій повітряний простір для російських авіакомпаній і приватних літаків через масштабне вторгнення Росії в Україну.

Стефанчук просить депутатів Європарламенту допомогти закрити небо над Україною

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук звернувся до депутатів Європарламенту з проханням допомогти встановити безпольотну зону над Україною. Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

«Вкотре прошу вас докласти всіх зусиль для встановлення no-fly zone над Україною та надання іншої військової та санкційної підтримки. Не будьте такими слабодухими, як деякі «високоповажні» клерки, бюрократи та службовці. Бо ви − депутати − члени парламенту, представники своїх народів. І відповідальність ви несете тільки перед своїми народами. У вас є мандат на дії», − написав Стефанчук.

Голова українського парламенту наголосив, що народам зараз потрібні мир, безпека та припинення війни, тому «міжнародна спільнота має діяти та бути єдиною у діях».

«Звісно, можна годинами розповідати про регламенти, процедури, політичні процеси... А можна просто набратись сміливості та ухвалити життєво важливе для світу рішення. Парламент може все! Як свідчить світова історія, найважливіші рішення завжди приймалися в парламентах. Тому не бійтеся. Дійте!», − закликав Руслан Стефанчук європейських парламентарів.

Ердоган поговорить із Путіним у спробі зупинити війну в Україні – речник

Речник Реджепа Таїйпа Ердогана заявив, що президент Туреччини проведе розмову з президентом Росії Володимиром Путіним 6 березня, і що Анкара готова зробити все можливе, щоб зупинити війну в Україні.

Туреччина, яка є членом НАТО, має тісні відносини як з Києвом, так і з Росією, і неодноразово закликала припинити бойові дії після того, як Путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого.

Прессекретар Ердогана Ібрагім Калін заявив у Стамбулі 5 березня, що Туреччина «готова допомогти у врегулюванні кризи».

Він повторив пропозицію Туреччини провести переговори між Росією і Україною та закликав негайно припинити насильство.

Речник також повторив бажання Ердогана зберегти зв’язки як з Москвою, так і з Києвом.

Посол Росії в установах ООН в Женеві Геннадій Гатілов 4 березня привітав пропозицію Анкари про організацію зустрічі міністрів закордонних справ Росії й України під час дипломатичного форуму в Анталії 11-13 березня.

Радник голова Офісу президента України Михайло Подоляк раніше заявив, що Київ хоче «відповідального міжнародного посередника», оскільки українська сторона «взагалі не довіряє Російській Федерації».

Подоляк припустив, що переговори можуть бути організовані Туреччиною, Угорщиною чи Польщею.

Від початку вторгнення РФ українські делегати провели два раунди переговорів із російськими колегами.

Ердоган провів окремі переговори із Володимиром Зеленським, який перебуває в Києві, керуючи військовою та цивільною обороною України, і прем’єр-міністром Великої Британії Борісом Джонсоном, який пообіцяв наступного тижня додаткові юридичні заходи для застосування санкцій проти багатих росіян, близьких до Кремля.

Президент України Володимир Зеленський 3 березня заявляв, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган є одним із небагатьох світових лідерів, хто має можливість донести до президента Росії Володимира Путіна розуміння того, що потрібно закінчити війну в Україні.

26 лютого президент України повідомив, що президенти Азербайджану Ільгам Алієв і Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган запропонували організувати переговори з Росією, яка 24 лютого почала масштабне вторгнення в Україну.

27 лютого Туреччина повідомила про рішення виконати положення міжнародної Конвенції Монтре, яке дозволить обмежити рух російських військових кораблів із Середземного моря до Чорного.

Тоді вперше від початку російського масштабного вторгнення в Україну представник керівництва Туреччини, що входить до НАТО, назвав ситуацію в Україні війною.

Член НАТО Туреччина, яка має дружні зв’язки і з Росією, і з Україною, намагається позиціонувати себе як посередника.

«ЗСУ хоробро тримають усі ключові напрямки нашої оборони» – президент

Президент України Володимир Зеленський у зверненні 5 березня, на десятий день після масштабного вторгнення в Україну, заявив, що «Збройні сили України хоробро тримають усі ключові напрямки нашої оборони».

«Контратакують окупантів під Харковом, захищаючи місто. Тримають Миколаїв, Київ, Чернігівщину, Сумщину, Донбас. Ми завдаємо окупантам таких втрат, яких вони не бачили і в найстрашнішому сні. Російська армія не вийшла на заплановані рубежі. Але вийшла майже на 10 тисяч убитих російських військових. 10 тисяч! Це страшно! Хлопці по 18, по 20 років. Зовсім молоді, майже діти. Солдати, яким навіть не змогли пояснити, за що вони йдуть воювати? За що і чому вони на чужій землі? 10 тисяч. Росія точно могла дати цим своїм людям щось інше, крім смерті», – наголосив глава української держави.

Український народ чинить спротив і там, де російським військам вдалося пройти, зауважив Зеленський: «На жаль. Але ненадовго пройти. Я захоплююся кожним українцем, кожною українкою, які протестують. Які беруть національний прапор і показують російським військовим, що вони програють. Програють обовʼязково. Бо неможливо виграти в людей, які без зброї в руках зупиняють військову техніку. Які відмовляються брати що завгодно із рук окупантів. Яким складно. Яким небезпечно. Але вони не втрачають гідність. І ніколи не втратять».

Також президент України згадав про евакуацію жителів Маріуполя і Волновахи сьогодні, 5 березня: «На переговорах у Білорусі групи домовилися про перший крок. Щоб повернути хоча б один відсоток людяності від нормального рівня. Містам, які в оточенні, які знищують, які переживають найгірші дні. Гуманітарні коридори мають працювати сьогодні. Маріуполь і Волноваха. Щоб урятувати людей. Жінок, дітей, людей старшого віку. Щоб дати продукти харчування й ліки тим, хто залишається. Наша допомога – вже в дорозі. Усі, хто потребує допомоги, повинні мати змогу вийти. Хто хоче. Усі, хто може захищати своє місто, повинні продовжувати боротьбу. Повинні. Бо якщо всі підуть, то чиє тоді буде це місто? Ми робимо все з нашого боку, щоб домовленість запрацювала. Це – одне з головних завдань саме на сьогодні. Подивимося, чи можна піти далі у переговорному процесі. Молимося за наших військових. Допомагаємо нашим цивільним», – вказав президент.

Віцепрем’єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила перед тим 5 березня про домовленість щодо евакуації впродовж дня жителів Маріуполя і Волновахи за посередництва Міжнародного комітету Червоного Хреста. Утім, зазначила вона, за даними українських військових, армія РФ використовує оголошений режим тиші в Маріуполі і Волновасі для просування вперед. Вона уточнила, що цю інформацію наразі ще додатково перевіряють.

Верещук додала, що нинішня евакуація – перший крок, далі будуть організовувати гуманітарні коридори в інших районах, де склалася складна ситуація.

Про домовленість щодо гуманітарних коридорів повідомили після другого раунду переговорів між українською і російською делегацією, що відбувся 3 березня.

Українська армія перейшла до контрнаступу під Харковом – Сухопутні війська

Під Харковом підрозділи Збройних сил України перейшли до контрнаступу, повідомляє пресслужба Сухопутних військ ЗСУ на сторінці у фейсбуці 5 березня.

«Це стало можливим через незламність українського народу, відсутність підготовлених резервів росіян, деморалізацію окупаційних військ та не в останню чергу через відхід підрозділів так званих «ЛДНР», − йдеться в повідомленні.

«Бойовики почали покидати підрозділи російської армії на повертаються до своїх домівок. Ось така у них консолідація», − зазначають у ЗСУ.

Раніше сьогодні міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що Збройні сили України контролюють ситуацію, тримають рубежі і переходять в контрнаступ, відтісняючи російську армію.

За словами міністра, через зниження темпів наступу та спротив українців, Росія почала змінювати тактику. Він зазначив, що найбільш вразливим сьогодні є українське небо: «Агресор комплексно і активно застосовує свій повітряний та ракетний потенціал. Авіацією всіх видів здійснюються бомбардування міст, селищ та цивільної інфраструктури, у тому числі критично важливої та небезпечної, як атомні та гідроелектростанції».

Окупанти підірвали колію поблизу Ірпеня, евакуювати жителів будуть автобусами – мер

Російські сили підірвали одну із залізничних колій у напрямку Ірпеня на Київщині, через це два вагони евакуаційного потяга, який мав забирати людей з Ірпеня зійшли з рейок, повідомив член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко.

«Дорогою мав подаватися евакуаційний рейс для порятунку жителів міста, яке атакують окупанти. Зійшли два вагони. Тепер евакуацію здійснюватимуть з іншої точки», − написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

«Ворог вперше почав атакувати гуманітарну інфраструктуру», – підкреслив Лещенко.

Через підрив залізничних колій евакуація з Ірпеня буде проводитися за допомогою автобусів, повідомив мер міста Олександр Маркушин у своєму телеграм-каналі.

«Просимо терміново всіх людей, які чекали на евакуацію з залізничного вокзалу Ірпеня, перейти до Новоірпінської траси (с.Романівка), там буде здійснена евакуація автобусами на Київ. Нагадую, евакуйовуємо на київський залізничний вокзал дітей, жінок та людей похилого віку», – написав Маркушин.

Під час війни Росії проти України довкола Києва ведуться запеклі бої в багатьох його передмістях. Значних руйнувань внаслідок наземних боїв та ракетних ударів зазнали Ірпінь, Буча, Гостомель, Васильків, Бородянка та інші населені пункти. Зруйновані деякі дороги та мости.

Раніше «Укрзалізниця» запустила евакуаційні рейси з Києва, Дніпра, Запоріжжя, Маріуполя, Харкова та Ізмаїлу до Львова, Чопа, Рахова та інших міст на заході України.

Влада заявляє про точкові удари по Сумах, обстріли житлових кварталів Сєвєродонецька та бронетанкового заводу в Житомирі. Є жертви

Влада Сумщини повідомляє 5 березня про точкові удари російською авіацією по місту Суми.

«Суми. Із самого ранку на околицях міста почали зриватися снаряди.
Потім російська авіація нанесла точкові удари по місту, зокрема по інфраструктурних об'єктах. Зараз не можна оцінити завдану шкоду, триває артилерійський обстріл. Сумський район також постраждав від авіаударів російської авіації. Зокрема, місто Лебедин. Нагадаю, вже другу добу Лебедин без електроенергії через авіаобстріли ворога», – написав зранку 5 березня у телеграмі очільник Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Крім того, як повідомив вранці 5 березня голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко, російські війська попереднього дня завдали авіаудару по Житомирському бронетанковому заводу, внаслідок чого двоє людей були травмовані.

«Ввечері відбувся авіаційний удар по двох об’єктах – по Озерному і нашому бронетанковому заводу. На бронетанковому, на жаль, дві людини отримали поранення, жертв немає. Тому ось так виглядає війна на Житомирщині», - зазначив Бунечко.

За його словами, в області війська Росії обстрілюють не лише військові об’єкти, а й знищують цивільну інфраструктуру.

«Я хочу сказати, що дуже дивно виглядає спецоперація Російської Федерації саме в місті Житомирі. Знищений 25-й ліцей прямим ударом ракети, який взагалі немає жодного стосунку до військової сфери. Я вчора казав і далі буду казати, що ми відновимо всі школи, які будуть знищені. Там будуть навчатися військові, які дадуть гідну відсіч будь-якому агресору», – додав голова ОВА.

Тим часом очільник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що внаслідок обстрілу російськими військами житлових кварталів Сєвєродонецька Луганської області загинули 2 людини, ще 8 були поранені.

«5.03.2022. Сєвєродонецьк. Вілєсова 21а, вісім постраждалих, двоє загиблих. Після того, як зранку ЗСУ відбили черговий наступ на обласний центр, ворог вирішив помститися, обстрілюючи житлові квартали», – написав він у фейсбуці.

Від початку вторгнення Російської Федерації в Україну 24 лютого, як повідомив Генштаб ЗСУ, армія Росії завдала авіаударів по ключових об’єктах військової інфраструктури та аеродромах всієї України.

Повідомляється, що з повітря постійно обстрілюють Київ, масштабних руйнувань зазнали передмістя столиці – Ірпінь, Буча, Гостомель, Васильків. Масованих ракетних обстрілів та бомбардувань зазнали Харків, Чернігів, Суми, Маріуполь, Волноваха та багато інших українських міст і селищ.

Колони бронетехніки російської армії, наголошують в ЗСУ, намагаються оточити Київ та кілька обласних центрів неподалік російського кордону. Починаючи з 4 березня, російська армія контролює місто Енергодар, де розташована найбільше в Європі атомна електростанція. З Волновахи та Маріуполя намагаються евакуювати мирне населення. Херсон перебуває під контролем російських військових.

Верещук закликала РФ не використовувати режим тиші для просування військ

Віцепрем’єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що, за даними українських військових, армія РФ використовує оголошений режими тиші в Маріуполі і Волновасі для просування вперед.

«Під час проведення режиму тиші наші військові повідомляють, що в районі заявленого маршруту російські війська використовують режим тиші і просуваються вперед. Я хочу звернутися до російської влади і сказати: ми домовилися за посередництвом Червоного Хреста, використовуючи міжнародні конвенції, що буде дотримано режим тиші, там не має бути просувань російських військ. Ми використовуємо такий канал для того, щоб евакуювати цивільних: жінок, дітей, а також довезти гуманітарні вантажі до тих, хто залишився – це медикаменти і їжа. Тому ще раз звертаюся до російської влади: припинити просування своїх військ», – заявили Верещук 5 березня.

Вона уточнила, що цю інформацію наразі ще додатково перевіряють.

Верещук додала, що нинішня евакуація – перший крок, далі будуть організовувати гуманітарні коридори в інших районах, де склалася складна ситуація.

Віцепрем’єрка назвала маршрути, за якими здійснюється евакуація:

  • Маріуполь – Микільське – Розівка – Більмак – Пологе – Оріхів – Запоріжжя. Цим каналом Україна планує вивезти понад 200 тисяч людей.
  • Волноваха – Валер’янівка – Новоандріївка – Кирилівка – Вугледар – Покровськ – Запоріжжя. Українська сторона евакуює понад 15 тисяч людей.

«Ми погодили через посередництво Міжнародного комітету Червоного Хреста маршрути, як буде відбуватися рух колони, завезення гуманітарних вантажів і отримали підтвердження від російської сторони… Гарантію припинення вогню під час евакуації мирного населення забезпечує Червоний Хрест», – додала вона.

Тим часом, голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що станом на 10:55 підтвердження тиші отримано лише на території Донецької області.

«Далі за маршрутом слідування, у Запорізькій області, точаться бої. Ведемо переговори із російською стороною про підтвердження режиму тиші по всьому маршруту евакуації мирного населення із Маріуполя», – написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

Раніше сьогодні Кириленко повідомив про початок евакуації в Маріуполі.

Перед цим голова Донецької обласної військової адміністрації заявив, що влада має підтвердження режиму тиші з 9:00, для жителів Волновахи і Маріуполя опрацьовують процес евакуації.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі Суспільному підтвердив цю інформацію і додав: «що стосується кількості міст, то це тільки початок. Відпрацьовується робоча модель, після чого поступово в перелік місць для евакуації будуть додаватись інші міста та села».

Маріуполь перебуває в облозі. Понад дві доби з містом немає ні телефонного, ні інтернет-зв'язку. Ті, кому вдалося виїхати під обстрілами, описують ситуацію як гуманітарну катастрофу. Відсутні електрика, опалення, вода та їжа.

Про домовленість щодо гуманітарних коридорів повідомили після другого раунду переговорів між українською і російською делегацією, що відбувся 3 березня.

Російська авіація завдала удару по Білій Церкві, є потерпілі – поліція

Війська Російської Федерації завдали авіаудару по Білій Церкві, повідомляє поліція Київської області.

«Пошкоджено майже 20 житлових будинків. Є потерпілі. Поліція та працівники ДСНС на місці події допомагають громадянам подолати наслідки вибуху», – йдеться в повідомленні поліції у фейсбуці.

Від початку вторгнення Російської Федерації в Україну 24 лютого, її армія завдала авіаударів по ключових об’єктах військової інфраструктури та аеродромах всієї України.

З повітря постійно обстрілюють Київ, масштабних руйнувань зазнали передмістя столиці – Ірпінь, Буча, Гостомель, Васильків. Масованих ракетних обстрілів та бомбардувань зазнали Харків, Чернігів, Суми, Маріуполь, Волноваха та багато інших українських міст і селищ.

Колони бронетехніки російської армії намагаються оточити Київ та кілька обласних центрів неподалік російського кордону. Починаючи з 4 березня, російська армія контролює місто Енергодар, де розташована найбільше в Європі атомна електростанція. З Волновахи та Маріуполя намагаються евакуювати мирне населення. Херсон перебуває під контролем окупантів.

Російські війська завдають авіаударів по ключових об’єктах військової та цивільної інфраструктури, руйнуючи аеродроми, військові частини, нафтобази, заправки, церкви, школи та лікарні. Обстріли житлових районів ведуться з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

У Києві замінять полотнище головного прапора країни

У Києві планують замінити полотнище прапора України, що майорить на київських схилах, повідомила Київська міська державна адміністрація.

«Столиця дбає про головний прапор країни: сьогодні здійснять планові роботи із заміни полотнища. Спуск почнеться близько 11:00. На заміну полотнища потрібно менше ніж година. Після цього головний прапор країни знову замайорить над столицею», – повідомила КМДА у телеграмі.

Там нагадали, що споруда флагштока на сьогодні є найбільшою в Україні, висота – майже 90 метрів, вага – 32 тонни. Розмір полотнища прапора – 16 на 24 метри.

Головний, як його називають, прапор України підняли на правому березі Києва 22 серпня 2020 року.

ДПСУ: за добу кордон України на заході перетнули понад 118 тисяч людей

За добу 4 березня державний кордон України на західній ділянці перетнули понад 118 тисяч осіб і більше ніж 13,5 тисяч транспортних засобів, повідомила Державна прикордонна служба вранці 5 березня.

«Дані показники свідчать про збільшення пасажиропотоку, відносно 3 березня, приблизно на 30 тисяч осіб! За кордон вибули понад 104 тисячі осіб, до України прибуло понад 14 тисяч людей», – йдеться в повідомленні.

У ДПСУ заявляють, що більшість тих, хто подорожує, обирають для перетину кордону з ЄС пункти пропуску на польській ділянці – ними скористалися близько 90 тисяч осіб, з яких 82 тисячі, що залишили територію України.

«Рекомендуємо задля швидшого перетину кордону скористатися пунктами перетину на кордоні з Угорщиною, вони наразі найменш завантажені (майже порожні), а також зі Словаччиною та Молдовою», – йдеться в повідомленні.

За даними Держприкордонслужби, станом на 9:00 5 березня черги на виїзд з України було зафіксовано на чотирьох пунктах пропуску на кордоні з Польщею:

  • «Рава-Руська» – 150 легкових автомобілів, 300 пішоходів;
  • «Грушів» – 250 автомобілів, 50 пішоходів;
  • «Краківець» – 700 легкових автомобілів, 1300 пішоходів;
  • «Шегині» – 100 автомобілів.

На трьох пунктах пропуску до Польщі, за даними Держприкордонслужби, черг немає зовсім: «Ягодин», «Устилуг» і «Смільниця», а в «Угринові» на проїзд чекають 20 автомобілів.

За даними управління верховного комісара ООН у справах біженців, Україну через агресію Росії з 24 лютого залишили понад мільйон біженців.​

Російська авіація обстріляла ракетами селище під Одесою – речник ОВА

Вранці 5 березня російська авіація завдала повітряного удару по селищу Великодолинське під Одесою, повідомив речник оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук на своїй сторінці у фейсбуці.

«Сьогодні вранці ворожа авіація завдала ракетного удару по населеному пункту Великодолинське. За попередніми даними, постраждалих немає, удар було завдано по об’єктах критичної інфраструктури», − зазначив Братчук.

Також Сергій Барчук зазначив, що російські десантні кораблі неподалік Одеси перегруповуються.

«Великі кораблі російської ескадри проводять перегрупування і, в зв’язку з негодою, відійшли з морського рейду Одеси. Але загроза морського десанту залишається», − сказав він.

28 лютого радник голови Офісу президента України Олексій Арестович повідомляв, що поблизу Одеси може опинитися 11 російських десантних кораблів. Однак жодних підтверджених повідомлень про висадку російського десанту на чорноморському узбережжі біля Одеси не надходило.

Генштаб ЗСУ про втрати армії РФ: орієнтовно понад 10 тисяч військових

Російська армія за час вторгнення в Україну орієнтовно втратила понад 10 тисяч військовослужбовців (загиблими і пораненими), повідомляє пресслужба Генерального штабу Збройних сил України 5 березня.

Крім того, за даними Генштабу, російська армія втратила також, зокрема, 269 танків, 945 бойових броньованих машин, 105 артилерійських систем, 50 РСЗВ, 19 засобів ППО, 39 літаків, 40 гелікоптерів.

«Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій», – уточнили у Генштабі.

2 березня Міноборони Росії вперше оприлюднило дані про втрати російських військ, що діють в Україні. Відомство повідомило, що вбитих – 498, поранених – 1597 людей.

Незалежного підтвердження даних про втрати армії РФ в Україні наразі немає.

ЗСУ переходять у контрнаступ, Росія змінює тактику – міністр оборони

Збройні сили України контролюють ситуацію, тримають рубежі і переходять в контрнаступ, відтісняючи російську армію. Про це вранці 5 березня, на десятий день після масштабного вторгнення Росії в Україну, заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

«Основні зусилля окупантів зосереджувались на оточенні Києва та послабленні спротиву в блокованих ними населених пунктах. Захисники міста Києва продовжують відбиття наступу ворога, наносять ураження його наступальним угрупованням», – сказав міністр.

На Волинському напрямку, зазначає він, суттєвих змін в положенні українського війська немає.

На Сіверському напрямку, за словами Резнікова, ЗСУ утримують позиції, Чернігів «здійснює героїчну оборону»: «В районі населеного пункту Михайло-Коцюбинське Чернігівської області перед водною перешкодою стоїть колона до 200 одиниць техніки та живої сили. Міст через річку зруйнований».

На Слобожанському напрямку, інформує він, українські військові «продовжують ведення оборонних дій».

На Приморському напрямку українська армія прикриває узбережжя Чорного моря та запобігає оточенню Миколаєва, додав міністр.

«З огляду на зниження темпів наступу та спротив українців, Росія змінює тактику», – зауважив Резніков.

За його словами, найбільш вразливим сьогодні є українське небо: «Агресор комплексно і активно застосовує свій повітряний та ракетний потенціал. Авіацією всіх видів здійснюються бомбардування міст, селищ та цивільної інфраструктури, у тому числі критично важливої та небезпечної, як атомні та гідроелектростанції».

«Вєлікая» армія показала справжнє нутро – терориста-боягуза, який здатен нападати лише на цивільне населення – на дітей, на жінок, на неозброєне мирне населення. Прицільні обстріли, бомбардування й ракетні залпи по житлових кварталах, школах, садочках й лікарнях, ворог знищує храми і церкви, обстрілює вокзали із тисячами жінок і дітей, що евакуюються, – це тактика переляканих шакалів. Але я впевнено кажу: за кожне життя, за кожну сльозу ворог відповість», – додав міністр оборони.

Голова Донецької ОВА: у Маріуполі починається евакуація мирного населення

У Маріуполі починається евакуація мирного населення, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко на своїй сторінці у фейсбуці.

«Сьогодні, 5 березня, з 9:00 до 16:00 буде встановлено режим тиші. З 11:00 починається евакуація мирного населення. Гуманітарний «зелений» коридор прокладено маршрутом Маріуполь – Нікольське – Розівка – Пологи – Оріхів – Запоріжжя», – написав він.

Кириленко додав, що евакуація населення буде здійснюватись муніципальними автобусами з трьох точок:

  • СК «Іллічівець» (пр. Нахімова, 53)
  • Драмтеатр (Театральна площа, 1)
  • Кальміуська районна адміністрація (пр. Металургів, 193)

«Також, слідуючи по маршруту гуманітарного коридору в період тиші (з 09:00 до 16:00) можна буде виїхати на особистому транспорті. Величезне прохання до всіх водіїв, що виїжджають із міста, максимально сприяти евакуації мирного населення – беріть із собою людей, заповнюйте максимально транспорт», – додав він.

Кириленко наголосив, що відхилятися від маршруту гуманітарного коридору категорично заборонено.

Всього, за його словами, буде декілька етапів евакуації впродовж кількох днів для того, щоб кожен охочий зміг це зробити.

Перед цим голова Донецької обласної військової адміністрації повідомив, що влада має підтвердження режиму тиші з 9:00, для жителів Волновахи і Маріуполя опрацьовують процес евакуації.

«До уваги жителів Волновахи і Маріуполя. Щодо евакуації. На даний час маємо підтвердження режиму тиші з 9:00. У ці хвилини опрацьовуємо деталі евакуації. Координує роботу усіх сторін і учасників процесу Донецька обласна військова адміністрація. Тому прошу усіх довіряти лише офіційній інформації, розміщеній на цій офіційній сторінці або тій інформації, яка дає пряме посилання на неї», – написав він у фейсбуці.

Раніше сьогодні російське державне агентство новин ТАСС із посиланнями на Міноборони Росії повідомило, що РФ оголосила з 9:00 за київським часом режим тиші і відкриття гуманітарних коридорів для виходу цивільних жителів із Маріуполя та Волновахи.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі Суспільному підтвердив цю інформацію і додав: «що стосується кількості міст, то це тільки початок. Відпрацьовується робоча модель, після чого поступово в перелік місць для евакуації будуть додаватись інші міста та села».

Про домовленість щодо гуманітарних коридорів повідомили після другого раунду переговорів між українською і російською делегацією, що відбувся 3 березня.

На Харківщині від 24 лютого загинули 188 людей, 394 – поранені

Від початку повномасштабної війни Росії проти України у Харкові і в області загинули 188 людей, з них – 122 цивільні жителі, поранені 394 людини, з них – 290 цивільних, повідомила поліція Харківської області.

Серед загиблих – п’ятеро дітей, уточнили правоохоронці.

«З 24 лютого, захищаючи Харківщину від нападу ворожих військ, загинули 35 військових Збройних сил України, 4 поліцейських, 6 нацгвардійців, 4 співробітники Державної прикордонної служби, 2 – Харківського національного університету повітряних сил, 1 – Служби безпеки України, а також 14 бійців територіальної оборони», – також повідомили в поліції.

За повідомленням, у регіоні затримали 12 російських військовослужбовців, двох посібників ДРГ.

Напередодні Управління Верховного комісара ООН із прав людини (УВКПЛ ООН) повідомило, що з 4:00 24 лютого до півночі 3 березня зафіксувало 1006 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні внаслідок агресії Росії.

«331 загиблий (71 чоловік, 40 жінок, 7 хлопчиків і 3 дівчинки, а також 9 дітей і 201 дорослий, стать яких невідома) і 675 поранених (51 чоловік, 40 жінок, 9 дівчаток і 2 хлопчики, а також 20 дітей і 553 дорослих, стать яких невідома)», – йдеться в даних, які УВКПЛ ООН наводить 4 березня.

Там наголосили, що більшість втрат серед цивільних людей були спричинені застосуванням вибухової зброї з широкою зоною ураження, і додали, що реальна кількість жертв є «значно вища».

У ДСНС України вранці 2 березня заявляли, що внаслідок війни загинули понад 2000 цивільних.

Евакуаційні потяги на Закарпатті зустрічають волонтери та психологи – фотогалерея

В Ужгород на залізничний вокзал прибувають евакуйовані з Києва, Харкова, Херсону, Лисичанська. За добу приймають близько десяти поїздів. Приїжджих одразу зустрічають кілька груп волонтерів, які допомагають з їжею, розміщенням, інформацією та психологічною підтримкою. Фотографії від 3 березня 2022 року

Росія продовжила режим закриття неба на півдні країни до 14 березня

Росія продовжила до 14 березня режим закриття неба над півднем країни. Про це у телеграм-каналі вночі 5 березня повідомила російська державна агенція ТАСС із посиланням на джерело в Міністерстві транспорту Росії. Такі ж дані наводять і інші російські ЗМІ.

«Режим продовжений до 03:45 (це 02:45 за Києвом – ред.) 14 березня», – цитує ТАСС свого співрозмовника.

До антиросійських санкцій приєднався Сінгапур

Сінгапур запровадив економічні санкції проти Росії, повідомило 5 березня видання The Straits Times із посиланням на рішення міністерства закордонних справ країни.

Зупиняється інвестування в нові цінні папери уряду та Центробанку Росії, фінансовим інститутам забороняється проводити операції, які б сприяли залученню капіталу цими структурами. Також запроваджено санкції проти банків «Росія», ВТБ, «Промсвязьбанк» і ВЕБ.РФ. Заборонено постачання в Росію електроніки, компʼютерів та товарів військового призначення.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, які ще санкції Євросоюз повинен запровадити проти Росії, аби закрити прогалини в санкційному законодавстві та остаточно «добити» російську економіку. Як завив міністр у телемарафоні 4 березня, про ці заходи він розповів на засіданні Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу, у якому брав участь дистанційно.

«Ці санкції, про які я говорю, вони стосуються торгівлі нафтою, вони стосуються доступу Росії до криптовалют, вони стосуються можливості продавати комусь у світі золото, вони стосуються можливості для членів родин людей, які брали участь в ухваленні рішення президента Путіна щодо агресії в Україні, жити і насолоджуватися життям в західних країнах», – перерахував Кулеба.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG