Доступність посилання

ТОП новини
Україна вперше 19 квітня збила стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3, яким Росія обстрілює українські міста
Україна вперше 19 квітня збила стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3, яким Росія обстрілює українські міста

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

Волонтери зі США збирають допомогу і їдуть до Європи, щоб допомогти українським біженцям

Американці збирають допомогу для громадян України, змушених тікати від війни зі своєї батьківщини. На популярному сервісі Gofundme допомогу збирають десятки або й сотні людей.

Це стосується як публічних осіб, як от американська акторка українського походження Міла Куніс та її чоловік, актор Аштон Катчер, так і пересічних небайдужих американців.

Міла Куніс із чоловіком зібрали за два дні вже майже 16 мільйонів доларів, причому найбільший внесок – 3 мільйони доларів – вони зробили самі.

«Незліченна кількість людей залишили все, що знають і люблять, щоб шукати притулку. Не маючи нічого, крім того, що вони могли забрати в руках, ці українські біженці негайно потребують житла та допомоги», – вказує акторка.

Професори-філологи з міста Монтерей (штат Каліфорнія), українка за походженням Алла Стенс та її чоловік Крістофер, вилетіли 6 березня до польського міста Жешув, щоб надати українським біженцям допомогу з перекладом та задоволенням базових потреб «через визнані організації допомоги, місцевих чиновників та польських друзів». Про свою роботу в Польщі вони обіцяють інформувати через твітер.

Американка українського походження зі штату Арканзас Оксана Мельник здійснює збір медикаментів для підтримки українців, потерпілих від російського вторгнення. «На ваші пожертви ми придбаємо більше медичного обладнання, такого як аптечки, джгути, рукавички, портативні дефібрилятори, шовні матеріали та все, що потрібно українцям», – вказує Оксана Мельник.

За останніми оцінками, за перші 10 днів, що минули від початку війни Росії проти України, понад 1,3 мільйона українців залишили свою державу. Це переважно жінки, діти та люди старшого віку. Понад половина цих людей (756 тисяч) нині перебуває в Польщі.

Влада Чилі заборонила російським компаніям участь у виставці FIDAE

Уряд Чилі відкликав запрошення, які були надіслані російським компаніям для участі у міжнародній виставці військової та авіаційно-космічної техніки FIDAE, повідомило 5 березня міністерство оборони південноамериканської країни.

«У звʼязку з агресією щодо України з боку Росії, яку засудила наша країна, міністерство оборони повідомляє, що уряд Чилі відкликав запрошення російським компаніям, які мали намір взяти участь у міжнародній аерокосмічній виставці FIDAE, яка пройде в нашій країні з 5 по 10 квітня», – йдеться у повідомленні.

FIDAE – найбільша військова та аерокосмічна виставка в Латинській Америці.

Від початку вторгнення Російської Федерації в Україну 24 лютого, як повідомив Генштаб ЗСУ, російські війська завдають авіаударів по ключових об’єктах військової та цивільної інфраструктури, руйнуючи аеродроми, військові частини, нафтобази, заправки, церкви, школи та лікарні. Обстріли житлових районів, зазначають в ЗСУ, ведуться з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Росія ж наполягає, що обстрілює військову інфраструктуру.

Росіянам розповіли, як на них вплине припинення операцій Visa та Mastercard

Російська Національна система платіжних карток (НСПК) повідомила 6 березня, що росіянам для оплати покупок та зняття готівки за кордоном можна буде оформити кобейджингову картку «Мир»-UnionPay (кобейджингова – спільна карта двох платіжних систем – ред.). Про це з посиланням на НСПК інформує державна російська інформагенція ТАСС.

«По картках міжнародних платіжних систем Visa та Mastercard, випущених російськими банками, буде недоступна оплата за кордоном, у тому числі на зарубіжних інтернет-ресурсах. Для оплати в інших країнах клієнти зможуть використовувати готівку або картки «Мир» у тих країнах, де вже реалізовано їхній прийом, наприклад, у Туреччині, Вʼєтнамі, Вірменії, Білорусі, Казахстані, Киргизстані та інших. Крім того, для оплати покупок та зняття готівки за кордоном можна оформити кобейджингову картку «Мир»-UnionPay, яка прийматиметься як у Росії, так і у 180 країнах, які підтримують роботу з Union Pay», – ідеться в повідомленні.

У пресслужбі нагадали, що операції з картками міжнародних платіжних систем Visa та Mastercard з 2015 року обробляються на території Росії у Національній системі платіжних карток. Усі вже випущені російськими банками картки цих платіжних систем, як повідомили в НСПК, продовжать працювати в Росії в колишньому режимі.

«Утримувачам карток Visa і Mastercard до закінчення їхнього терміну дії залишаються доступні всі кошти на рахунках, а також усі звичні платіжні операції – оплата покупок, переказ коштів з картки на картку, зняття готівки тощо», – стверджують у НСПК.

Раніше в ніч на 6 березня американські компанії Visa і Mastercard оголосили, що призупиняють надання мережевих послуг у Росії.

UnionPay є міжнародною платіжною системою, заснованою у 2002 році. До мережі прийому платежів UnionPay входять 180 країн та регіонів. До країн, де працює Union Pay, належать Швейцарія, Греція, Італія, Іспанія, Німеччина, Мексика, Кіпр, Тайланд, Індія, Ізраїль, Португалія, Хорватія, Польща, Сербія, Угорщина, Австрія.

Раніше 5 березня стало відомо, що роботу в Росії припиняє платіжна система Payoneer, до того про таке рішення повідомила PayPal.

Премʼєр Британії оголосив план відповіді на агресію Росії проти України

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав лідерів інших країн приєднатися до плану відповіді на вторгнення Росії в Україну, що складається із шести пунктів, повідомляє вночі 6 березня агенція Reuters.

Перед переговорами з лідерами Канади, Нідерландів та країн Центральної Європи, які відбудуться в Лондоні наступного тижня, Джонсон заявив, що вторгнення Росії «має провалитися, і має бути видно, що воно провалилося».

«Недостатньо висловлювати нашу підтримку міжнародному порядку, заснованому на правилах, ми повинні захистити його від наполегливих спроб переписати правила за допомогою військової сили», – наголошує Джонсон.

За його словами, його план охоплює створення міжнародної гуманітарної коаліції для України, підтримку її самооборони та максимальний економічний тиск на Москву. Джонсон також закликав до дипломатичних шляхів деескалації за активної участі уряду України, до зміцнення безпеки в європейсько-атлантичному регіоні та недопущення «повзучої нормалізації» російської активності в Україні.

У повідомленні Reuters немає подробиць щодо конкретних пунктів, із яких складається план Джонсона.

Радіо Свобода тимчасово зупинило діяльність у Росії – офіційна заява

Корпорація Радіо Свобода/Радіо Свобода (RFE/RL) тимчасово зупинила свою діяльність у Росії після того, як місцеві податкові органи 4 березня розпочали процедуру банкрутства російської юридичної особи Радіо Свобода, а поліція посилила тиск на журналістів.

«Ці атаки Кремля на здатність Радіо Свобода діяти в Росії є кульмінацією багаторічної кампанії тиску на Радіо Свобода, яке зберігало фізичну присутність в Росії з 1991 року, коли на запрошення тодішнього президента Бориса Єльцина створило своє московське бюро», – ідеться в повідомленні, оприлюдненому вночі 6 березня.

4 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон, за яким будь-якого журналіста, який відступить від думок Кремля про війну проти Україні, можуть засудити до 15 років позбавлення волі. Оскільки журналісти Радіо Свобода продовжують розповідати правду про вторгнення, компанія планує повідомляти про ці події з-за меж Росії.

Президент і виконавчий директор RFE/RL Джеймі Флай так прокоментував рішення корпорації: «З глибоким жалем я оголошую про тимчасове зупинення наших фізичних операцій у Москві сьогодні. Це рішення ухвалене Радіо Свобода не за власним бажанням, рішення було навʼязане нам через напад режиму Путіна на правду... Ми продовжимо поширювати наші репортажі для російської аудиторії і використовуватимемо всі можливі платформи, щоб охопити її в час, коли вони якнайбільше потребують нашої журналістики. Попри цей похмурий момент, ми знаємо з 70-річної історії нашої організації, що одного дня, можливо, раніше, ніж багато хто думає, ми зможемо знову відкрити бюро в Росії. Час на боці свободи, навіть у путінській Росії».

За останній тиждень дев’ять російськомовних сайтів Радіо Свобода були заблоковані після того, як Радіо Свобода відмовилося виконати вимоги російського уряду видалити інформацію про вторгнення Росії в Україну. Вночі з 3 на 4 березня російська влада заблокувала в межах Росії доступ до сайтів та проєктів Радіо Свобода, включно з цілодобовою російськомовною телемережею «Настоящее время», створеною у співпраці з «Голосом Америки».

Радіо Свобода веде мовлення для російської аудиторії з 1 березня 1953 року, коли перші програми «Радіо Визволення» були запропоновані аудиторії в Радянському Союзі.

Зеленський дізнався про деталі розмови премʼєра Ізраїлю з Путіним, поговорив із Байденом

Президент України Володимир Зеленський уночі 6 березня повідомив, що мав розмови з американським колегою Джо Байденом і премʼєр-міністром Ізраїлю Нафталі Беннетом, який перед тим провів у Москві тригодинні переговори з російським лідером Володимиром Путіним.

«У межах постійного діалогу провів чергову розмову з президентом США. На порядку денному були питання безпеки, фінансової підтримки України та продовження санкційної політики щодо РФ», – повідомив Зеленський.

«Премʼєр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет зателефонував мені за підсумками його зустрічі з Володимиром Путіним. Продовжуємо діалог», – указав президент в іншому твіті.

Голова уряду Ізраїлю Нафталі Беннет на цей момент став останнім із лідерів Заходу, який особисто спілкувався з Путіним у спробі припинити збройну агресію Росії проти України.

«Ізраїль має унікальне становище, щоб потенційно пропонувати угоди або щонайменше бути каналом зіʼязку між західними союзниками, Росією та Україною, враховуючи його союз зі Сполученими Штатами, його «тиху співпрацю» з Росією в Сирії та спільні культурні звʼязки з Україною. Пан Беннет і президент України Володимир Зеленський є єдиними представниками єврейської національності у світі на чолі національних урядів», – відзначає видання The New York Times.

Офіс Беннета заявив, що зустріч із Путіним відбулася «за координації та з благословення адміністрації США». Крім того, йдеться у заяві, голова уряду Ізраїлю працює у координації з Німеччиною та Францією та «веде постійний діалог з Україною».

Після зустрічі з Путіним ізраїльський премʼєр вирушив до Німеччини, де мав зустріч із канцлером Олафом Шольцем. Про результати цієї зустрічі повідомлень наразі немає.

Зеленський подякував Ілону Маску за підтримку України «словом і ділом»

Президент України Володимир Зеленський уночі 6 березня повідомив про розмову з американським бізнесменом, засновником компанії SpaceX Ілоном Маском.

«Розмовляв з Ілоном Маском. Я вдячний йому за те, що підтримав Україну словом і ділом. Наступного тижня ми отримаємо чергову партію систем Starlink для зруйнованих міст. Обговорено можливі космічні проєкти. Але про це я розповім після війни», – написав у твітері президент Зеленський.

Ще наприкінці лютого перша партія станцій супутникового інтернету Starlink (це розробка SpaceX) прибула в Україну. «Дякую Ілону Маску та всім партнерам вільної України! Продовжуємо боротьбу на всіх фронтах», – написав тоді віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

27 лютого Ілон Маск, американський мільярдер і засновник компанії SpaceX, яка будує космічний транспорт і надає комунікаційні послуги, погодився надати Україні термінали ​Starlink. Про це його раніше публічно попросив віцепрем’єр–міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

«Starlink тепер доступний для України. Більше терміналів в дорозі», – написав Ілон Маск у Twitter, відповідаючи на прохання українського урядовця.

Starlink – це глобальна супутникова система, яку запустила компанія SpaceX для забезпечення високошвидкісним супутниковим доступом в інтернет у місцях, де він недоступний.

Ізраїль відкриє польовий госпіталь в Україні – МОЗ

Міністерство охорони здоровʼя Ізраїлю повідомило, що наступного тижня МЗС та МОЗ цієї країни відправлять в Україну ізраїльську медичну делегацію, яка відкриє польовий госпіталь у рамках гуманітарної допомоги українському народу. За деякими джерелами, медичний заклад розгорнуть неподалік Львова, інформує ізраїльське видання «Детали».

Польовий госпіталь керуватиметься Медичним центром «Шиба», лікарняною касою «Клаліт» та медичним персоналом інших лікарень. Госпіталь включатиме відділення для дітей та дорослих, приймальне відділення, пологовий будинок та відділення швидкої допомоги. Там також використовуватимуться передові технології дистанційної медицини.

Міністр охорони здоровʼя Ніцан Горовиць повідомив: «Ми виконуємо свій моральний обовʼязок, збільшуючи гуманітарну допомогу українському народу, і ми продовжимо робити все необхідне для порятунку життів громадян, чий світ було зруйновано за одну мить. Я дякую Медичному центру «Шиба», «Клаліт» та медичним співробітникам з усієї країни, які вкотре демонструють мужність та самовідданість».

Генеральний директор каси «Клаліт» Рут Ралбаг повідомила, що каса візьме на себе педіатричне відділення шпиталю за допомоги персоналу дитячої лікарні «Шнайдер» та підключить додаткові медичні бригади за необхідності.

3 березня президент України Володимир Зеленський, який за етнічним походженням є євреєм, нарікав на байдужість ізраїльського державного керівництва до подій в Україні.

«Я сьогодні побачив дуже цікаву фотографію біля Стіни плачу – стоять євреї, хасиди, напевно, різні люди. І вони всі загорнуті, я не знаю, чи ви бачили, в синьо-жовтий прапор... Я був вражений. І просто велика шана тим людям, які це зробили… Я був так вдячний, що вони молилися. І я розмовляв з керівництвом Ізраїлю. І скажу вам відверто, може, зараз це буде звучати трішки образливо, але я вважаю, що я повинен це говорити. У нас непогані відносини, дуже непогані, правда. Але все перевіряється ось такими моментами в житті, саме такими гострими, коли потрібна сильна допомога. І я говорив з ним (премʼєр-міністром Ізраїлю Нафталі Беннетом – ред.). І у нас дипломатичні відносини гарні, але я не відчуваю, що він загорнутий в наш прапор», – сказав Володимир Зеленський.

У твітері президента Зеленського мовиться, що 2 березня він провів розмову з прем’єром Ізраїлю Нафталі Беннетом «щодо російської агресії. Подробиць цієї розмови Зеленський не розголошував.

Visa та Mastercard повідомили про припинення операцій у Росії

Найбільші платіжні системи світу Visa та Mastercard повідомили, що припиняють операції на території Росії.

Зокрема, в пресрелізі Visa компанія повідомила, що починає працювати з клієнтами та партнерами в Росії над зупинкою всіх транзацій протягом наступних днів.

«Щойно це буде завершено, всі транзакції, ініційовані картками, виданими Visa всередині Росії, не працюватимуть за межами цієї країни, а картки Visa, видані фінансовими інституціями поза кордонами Росії, не працюватимуть у межах Російської Федерації», – йдеться в релізі.

Голова правління компанії Ал Келлі пояснив це рішення «неприпустимими подіями», спричиненими військовим вторгненням Росії до України.

«Нам шкода через той вплив, який це матиме на дорогих для нас колег, а також клієнтів, партнерів, комерсантів та власників карток, яких ми обслуговуємо у Росії. Ця війна і постійна загроза миру й стабільності вимагають, аби ми діяли відповідно до своїх цінностей», – йдеться в його коментарі.

Своєю чергою, майже одночасно про аналогічне рішення заявив і основний конкурент Visa – Mastercard. Як повідомили в компанії, нова російська агресія вплинула також і на її співробітників, клієнтів і партнерів.

Згідно із заявою, керівництво платіжної системи вислухало думки з приводу ситуації від співробітників, фахівців галузі, клієнтів і акціонерів.

«Ми також врахували, що є найважливішим для підтримки постійного доступу уражених (війною – ред.) людей у регіоні до послуг, якщо це можливо. Маючи все це увазі – і зважаючи на безпрецедентну природу поточного конфлікту та непевність економічного середовища – ми вирішили припинити роботу нашої мережі в Росії», – йдеться в повідомленні.

Відтак картки, видані російськими банками, більше не підтримуватимуться мережею Mastercard, а жодна картка цієї системи, видана поза Росією, не працюватиме в російських магазинах чи банкоматах. У компанії зазначають, що «не йдуть на це рішення легко», враховуючи, що вона працювала в Росії понад 25 років.

«Йдучи на цей крок, ми долучаємося до дуже багатьох у надії на і готовності працювати для більш позитивного, продуктивного і мирного майбутнього для всіх нас», – підсумовують у компанії.

Раніше 5 березня стало відомо, що роботу в Росії припиняє платіжна система Payoneer, до того про таке рішення повідомила PayPal.

Команда Conflict Intelligence Team закрила офіс у Москві і евакуювала персонал із Росії – Левієв

Команда аналітиків Conflict Intelligence Team (СІТ), яка детально інформувала про підготовку Росії до війни проти України, евакуювалася з Москви, де мала частину персоналу. Про це в ніч на 6 березня повідомив засновник групи Руслан Левієв.

«Наше зведення знову переноситься на ранок, тому що в мене тут поганий інтернет. До речі, ми закрили офіс CIT у Москві та евакуювали всіх співробітників, включно зі мною. Так-так, я весь цей час до останнього був у Москві. Тепер наших представників у Росії немає. На жаль, це було необхідно зробити, щоб мати можливість продовжувати роботу, фіксувати кожен хід війни – у майбутньому це обовʼязково знадобиться для суду. Та й історії. Не хочу, щоб у підручниках історії було написано те, що хоче Путін», – написав Левієв у твітері.

21 лютого команда СІТ повідомила про зміну характеру руху російської військової техніки поблизу кордонів з Україною. На їхню думку, це свідчило про можливість наступу вже впродовж найближчих днів. Прогнози аналітиків справдилися менш як за три доби.

Міністр оборони України Олексій Резніков в ефірі телеканалу 1+1 у неділю, 20 лютого, заявляв, що «станом на цю годину ударного угруповання Російської Федерації у жодному місці, де вони оточили Україну, поки що не сформовано». «Тому говорити про те, що завтра-післязавтра буде напад, на мій погляд, є недоречним», – такі висновки робив міністр оборони.

Президент США Джо Байден 18 лютого сказав, що «переконаний» у тому, що Путін ухвалив рішення вторгнутися в Україну і що це може статися найближчими днями. Байден сказав, що Сполучені Штати та європейські союзники запровадять жорсткі санкції проти Росії, якщо Путін продовжить атаку.

Росія неодноразово заперечувала намір вторгнення та заявляла, що почала відводити деякі сили. США та НАТО стверджували, що не бачать ознак такого відведення.

До тероборони від початку вторгнення РФ вступили 100 тисяч людей – Нацгвардія

Від початку вторгнення російських військ в Україну до територіальної оборони вступили 100 тисяч українців, повідомила Національна гвардія на своїй сторінці у фейсбуці ввечері 5 березня.

«З початку російського вторгнення до територіальної оборони вступили 100 тисяч українців. Після завершення війни тероборона стане частиною системи оборони України. Пишаємося такою підмогою», – йдеться в повідомленні.

27 лютого головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що кількість резервістів тероборони досягла 37 тисяч.

Сили тероборони – наймолодший вид військ у Збройних силах України. Їх почали створювати два місяці тому.

У січні у Міноборони повідомили, що в рамках розгортання системи територіальної оборони в Україні сформують 25 бригад, які об’єднуватимуть понад 150 батальйонів.

«Постійна чисельність Сил ТрО у мирний час складатиме 10 тисяч військовослужбовців. По штату особливого періоду підрозділи Сил ТРО нараховуватимуть понад 130 тисяч осіб, для чого буде сформовано відповідний резерв», – йшлося в повідомленні.

В Україні з 1 січня вступили в дію положення закону «Про основи національного спротиву», ухваленого торік.

Закон передбачає можливість створювати добровольчі формування територіальних громад, яким дозволено використовувати власну мисливську зброю. Він визначає, зокрема, такі поняття, як «національний спротив» та «територіальна оборона». Зокрема, згідно з текстом, територіальна оборона «складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових».

РНБО створила сайт із пошуку російських військовополонених

Апарат РНБО України створив сайт «Окупант», який надає інформацію про військовополонених збройних сил РФ, які вторглися на територію України, починаючи з 24 лютого 2022 року.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО повідомили, що порталом зможуть користуватися громадяни Росії, зокрема родини солдатів або їхні знайомі, для отримання інформації про стан і місце перебування полонених.

«За допомогою сервісів порталу родичі російських військовополонених матимуть змогу зв’язатися з представниками Міністерства оборони України. Наголошуємо, що з російськими військовослужбовцями поводяться відповідно до Конвенції про поводження з військовополоненими (Женевська конвенція) – зокрема вони забезпечені харчуванням, одягом і лікуванням, утримуються у нормальних умовах», – йдеться в повідомленні.

27 лютого МВС запустило сайт, де можна ідентифікувати загиблих і полонених російських військових. У РФ заблокували сайт, проте продовжує працювати телеграм-канал «Ищи своих».

З 26 лютого запрацювала гаряча телефонна лінія «для всіх, у кого десь на українській землі загубився російський солдат».

2 березня Міноборони Росії вперше оприлюднило дані про втрати російських військ, що діють в Україні. Відомство повідомило, що вбитих – 498, поранених – 1597 людей.

5 березня Генштаб ЗСУ повідомив, що російська армія за час вторгнення в Україну орієнтовно втратила понад 10 тисяч військовослужбовців (загиблими і пораненими), а також 269 танків, 945 бойових броньованих машин, 105 артилерійських систем, 50 РСЗВ, 19 засобів ППО, 44 літаки, 44 гелікоптерів.

Незалежного підтвердження даних про втрати армії РФ в Україні наразі немає.

Російські війська вийшли з психоневрологічного інтернату, але контролюють Бородянку – голова ОДА

Російські військові залишили території психоневрологічного інтернату в Бородянці, проте досі контролюють місто, повідомив під час телемарафону 5 березня голова Київської обласної державної адміністрацій Олексій Кулеба.

«Спецпідрозділ, який зайшов у цей диспансер близько 13 години, на цей час звільнив людей, вийшов із приміщення, із території, але вони не покинули території населеного пункту. Звичайно, для людей, які там залишилися, для персоналу, для всіх людей, які там перебувають за станом здоров’я, це вже набагато легше, тому що вони хоч і налякані і пережили великий стрес, тим не менш зараз все ситуація трохи краща», – сказав він.

За словами очільника області, у закладі немає світла та води, проте керівництво забезпечує людей допомогою.

Говорячи про стан самої Бородянки, Кулеба констатував, що місто майже повністю знищене.

«Центр міста – це просто жах. На жаль, на сьогодні Бородянка під впливом російських військ, ворогів, на сьогоднішній день вони контролюють цей населений пункт. Тому там ситуація дуже важка», – повідомив очільник ОДА.

Він також вказав на те, що вранці з Ірпеня вдалося евакуювати певну кількість людей, але залізничне сполучення між цим містом і Києвом знищене.

«Зараз в Ірпені точаться дуже серйозні, жорстокі бої. Впевнений, що наші Збройні сили відіб’ють ворога і ми переможемо», – підсумував Кулеба.

Раніше сам Кулеба та уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомили про захоплення психоневрологічного інтернату в Бородянці російськими військовими.

Росія заперечує обстріли цивільних об’єктів. Тим не менш, поміж інших міст, дуже постраждали внаслідок авіаударів передмістя Києва – Ірпінь, Буча, Гостомель, Бородянка, Васильків, Ворзель.

МВС: прикордонники евакуювали іноземців-моряків із 4 суден, які були під загрозою обстрілу РФ

Прикордонники Одеського загону евакуювали майже 40 членів екіпажів чотирьох іноземних суден, які перебували в порту «Південний» і були під загрозою обстрілу кораблями РФ, повідомило Міністерство внутрішніх справ України.

«Серед евакуйованих – громадяни Греції, Філіппін і Румунії. Наразі частина іноземців перебуває в консульствах, а майже 10 громадян Румунії вже перетнули державний кордон України та слідують додому», – йдеться в повідомленні.

З 24 лютого, коли російські війська здійснили масштабне вторгнення в Україну, флот РФ вже обстріляв три цивільні судна і захопив у полон три судна, в тому числі пошуково-рятувальне судно «Сапфір», що виконувало гуманітарну місію в районі острова Зміїний. Під час ракетної атаки балкера «Banglar Samriddhi» (прапор Бангладеш) загинув громадянин Бангладеш.

Російські війська вийшли з психоневрологічного інтернату, але контролюють Бородянку – голова ОДА

Російські військові залишили території психоневрологічного інтернату в Бородянці, проте досі контролюють місто, повідомив під час телемарафону 5 березня голова Київської обласної державної адміністрацій Олексій Кулеба.

«Спецпідрозділ, який зайшов у цей диспансер близько 13 години, на цей час звільнив людей, вийшов із приміщення, із території, але вони не покинули території населеного пункту. Звичайно, для людей, які там залишилися, для персоналу, для всіх людей, які там перебувають за станом здоров’я, це вже набагато легше, тому що вони хоч і налякані і пережили великий стрес, тим не менш зараз все ситуація трохи краща», – сказав він.

За словами очільника області, у закладі немає світла та води, проте керівництво забезпечує людей допомогою.

Говорячи про стан самої Бородянки, Кулеба констатував, що місто майже повністю знищене.

«Центр міста – це просто жах. На жаль, на сьогодні Бородянка під впливом російських військ, ворогів, на сьогоднішній день вони контролюють цей населений пункт. Тому там ситуація дуже важка», – повідомив очільник ОДА.

Він також вказав на те, що вранці з Ірпеня вдалося евакуювати певну кількість людей, але залізничне сполучення між цим містом і Києвом знищене.

«Зараз в Ірпені точаться дуже серйозні, жорстокі бої. Впевнений, що наші Збройні сили відіб’ють ворога і ми переможемо», – підсумував Кулеба.

Раніше сам Кулеба та уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомили про захоплення психоневрологічного інтернату в Бородянці російськими військовими.

Росія заперечує обстріли цивільних об’єктів. Тим не менш, поміж інших міст, дуже постраждали внаслідок авіаударів передмістя Києва – Ірпінь, Буча, Гостомель, Бородянка, Васильків, Ворзель.

Російські військові перебувають на майданчику Запорізької АЕС, в Енергодарі їх немає, місто в облозі – ОВА

Російські військові перебувають на майданчику Запорізької АЕС біля Енергодара, в самому місті, за даними ЗСУ, їх немає, повідомив речник Запорізької обласної військової адміністрації (ОВА), полковник ЗСУ Іван Арєф’єв.

«Станом на 18:00 ситуація складна, але контрольована. Наразі на майданчику Запорізької АЕС перебувають окупанти. У самому місті, за інформацією ЗСУ, їх немає. Місто – в облозі», – цитує речник офіційний телеграм-канал ОВА.

За його словами, персонал ЗАЕС контролює стан енергоблоків і забезпечує їх експлуатацію, відповідно до вимог технологічних регламентів безпечної експлуатації, а міський голова Дмитро Орлов організовує всі процеси життєдіяльності в Енергодарі.

Раніше Дмитро Орлов на своїй сторінці у фейсбуці повідомив, що «на жаль, інформація про те, що російські війська повністю залишили Енергодар, не відповідає дійсності». «Зараз вони контролюють периметр міста і перебувають на АЕС», – додав він.

Перед цим міський голова Енергодара заявив, що з міста зараз немає можливості безпечно евакуюватися. За повідомленням Орлова, міська влада повернулася до будівлі виконкому.

У ніч на 4 березня російські військові атакували Енергодар, обстріляли і захопили Запорізьку атомну електростанцію, найбільшу в Європі.

Російські війська продовжують утримувати Тростянець на Сумщині

Місто Тростянець у Сумській області п’ятий день продовжує перебувати під тимчасовою окупацією російських військ. Про це Радіо Свобода повідомляють місцеві мешканці та підтверджують у Сумській обласній військовій адміністрації.

Радниця голови Сумської обласної військової адміністрації Альона Бояринова розповіла про нестачу їжі та ліків у Тростянці.

«У місті немає їжі, все забрали окупанти з усіх магазинів, розтрощили повністю, – зазначила радниця голови. – Єдине, що є місцевий хлібопекар, який пече хліб, і волонтери потім розвозять. Тобто, хліб – це єдине, що є в громаді».

Також вона розповіла, що у більшості будинків немає тепла і світла. І постійні перебої зі зв’язком: вишки зв’язку зараз працюють на резервних генераторах.

«Повністю громада закрита. Повністю окупована. Ні в’їхати, ні виїхати безпечно не можна», – додала Бояринова.

Пізніше голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький опублікував у фейсбуці відео з ілюстрацією того, наскільки небезпечним залишається виїзд із низки міст Сумщини.

«Російські військові мародерять, грабують і подекуди розстрілюють машини українських мирних людей», – повідомив Живицький.

Один із мешканців Тростянця, з яким поспілкувались журналісти Радіо Свобода, також повідомив, що «в центрі міста повністю окупанти, по кругу міста така сама ситуація». Він також розповів, що російські військові у розмові із місцевими на питання, коли вони залишать територію, відповідають: «Поки Київ не здасться, влада не поміняється, не підемо звідси».

Напередодні Сумщина попросила додаткової підтримки ЗСУ та «коридор» для евакуації жителів.

Вбитий «учасник переговорів» Кірєєв був розвідником на спецзавданні – ГУР Міноборони

Загиблий 5 березня Денис Кірєєв був розвідником – це випливає із заяви Головного управління розвідки Міністерства оборони.

За повідомленням, Кірєєв був одним із трьох розвідників, загиблих під час виконання спеціальних завдань.

Окрім нього, ГУР повідомляє про загибель Олексія Долі та капітана Збройних сил, Героя України Валерія Чибінєєва.

«Вони загинули, захищаючи Україну, а їхній чин наблизив нас до перемоги!» – йдеться в коментарі управління.

ГУР не уточнює обставин загибелі Кірєєва, як і двох інших розвідників.

Раніше медіа повідомили про загибель колишнього банкіра Дениса Кірєєва нібито при спробі затримання Службою безпеки України. При цьому ширилися повідомлення, що він входив до української групи на переговорах із Росією і підозрювався у державній зраді.

Водночас офіційні джерела цю інформацію не коментували і не підтверджували.

Блінкен: українці переможуть, а ми зробимо все, щоб це сталося якомога швидше

Державний секретар США Ентоні Блінкен висловив упевненість у перемозі українців у війні, яку розв’язала Росія, і наголосив, що Захід, зокрема США, має намір зробити «все можливе» для того, щоб ціна цієї перемоги «була якомога нижчою, і щоб це сталося якомога швидше».

Блінкен сказав про це на зустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою 5 березня на кордоні України і Польщі, повідомив Держдепартамент.

«Путін зробив жахливу, жахливу помилку в багатьох сенсах. Він стверджував, що України не існує як незалежної держави. Український народ нині щодня доводить прямо протилежне. Сила, рішучість і цілеспрямованість українців з підтримкою США та всього світу врешті-решт переможе. Я кажу це прямо. Погоджуюся з міністром Кулебою, що питання у ціні перемоги. Ми хочемо зробити все можливе, щоб ціна була якомога нижчою, і щоб це сталося якомога швидше, але так чи інакше ми в цьому з Україною… Україна переможе», – сказав Блінкен.

Міністр Кулеба вкотре наголосив, що продовжує закликати країни НАТО закрити небо над Україною для польотів російської бойової авіації.

«Зараз ми перебуваємо на етапі, коли НАТО каже: ні, ми не збираємося – ми не збираємося цього робити. Прийде час. Знову ж таки, питання ціни. Українці, народ України платить ціну за небажання НАТО діяти», – наголосив міністр.

Держсекретар Блінкен, відповідаючи на запитання про те, чи нададуть США Україні винищувачі і штурмовики, заявив, що підтримка України зростатиме.

«Ми говоримо про все і працюємо над усім. Ми це робимо; міністр оборони Остін і його колега пан Резніков роблять це. Ми, знову ж таки, все дивимося, і, як я вже казав, підтримка України не тільки була безпрецедентною, вона не тільки триватиме – вона буде зростати», – заявив Блінкен.

Раніше з проханням запровадити над Україною безпольотну зону до НАТО звертався президент Володимир Зеленський, однак НАТО відповіло відмовою.

Прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що країни НАТО «прекрасно розуміють», що вони не можуть втручатися в ці події.

Раніше низка лідерів західних країн та генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ заявили, що запровадження безпольотної зони означало б прямий конфлікт НАТО з Росією.

Голова Одеської ОВА повідомив про третій за день збитий літак в області

На території Одеської області за день 5 березня збили три літаки, повідомив голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.

«На даний час у нас підтвердження збиття вже трьох літаків РФ на території Одеської області. Затримано трьох льотчиків», – повідомив він.

Також голова обласної адміністрації звітував про завершення евакуації дітей-сиріт з Одещини до Польщі та Румунії та створення продовольчих складів у кожному районі області.

Увечері в Генеральному штабі Збройних сил України повідомили, що станом на 18:00 5 березня українськими військовослужбовцями збито два російських літаки, п’ять вертольотів, один безпілотник, три льотчики взято у полон (один загинув).

2 березня Міноборони Росії вперше оприлюднило дані про втрати російських військ, що діють в Україні. Відомство повідомило, що вбитих – 498, поранених – 1597 людей. Незалежного підтвердження даних про втрати армії РФ в Україні наразі немає.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG