Доступність посилання

ТОП новини
Український військовослужбовець 225-го окремого десантно-штурмового батальйону у Часовому Яру, Донецька область, 24 липня 2024 року
Український військовослужбовець 225-го окремого десантно-штурмового батальйону у Часовому Яру, Донецька область, 24 липня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Повітряні сили повідомили про знищення 7 дронів, запущених Росією

Російські війська в ніч на 28 грудня атакували територію України вісьмома ударними безпілотниками типу Shahed із району Приморсько-Ахтарська в РФ, повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ.

«Сім безпілотників було збито винищувальною авіацією, підрозділами ЗРВ, мобільними вогневими групами Повітряних сил і Сил оборони України в межах Дніпропетровської, Кіровоградської й Запорізької областей», – йдеться в повідомленні.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Москва, попри докази і свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

21 грудня речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що Росія за час свого 22-місячного повномасштабного вторгнення запустила близько 7400 ракет і 3700 ударних безпілотних літальних апаратів Shahed по цілях в Україні. За його словами, українська протиповітряна оборона змогла збити близько 1600 ракет і 2900 безпілотників.

ISW: Росія не зацікавлена у чесних переговорах, а перемир’я дасть їй час на підготовку до нової агресії

Росія зберігає свої максималістські цілі в Україні й не зацікавлена в добросовісних переговорах, незважаючи на повідомлення про те, що західні офіційні особи стають більш прихильними до можливих переговорів України з Росією щодо припинення війни, пише у своєму щоденному звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики згадали статтю Politico, опубліковану 27 грудня, в якій видання цитує неназваних представника адміністрації президента США Джо Байдена і європейського дипломата, які кажуть, що адміністрація Байдена і європейські чиновники зміщують свою увагу з підтримки повної перемоги України над Росією на покращення позиції України в можливих переговорах із РФ про припинення війни.

«Politico зазначає, що такі переговори, швидше за все, змусять Україну поступитися територією. 27 грудня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Захід має намір заморозити війну в Україні, а потім представити це як перемогу, і риторично запитав, яких перемог досягли США у В’єтнамі, Афганістані й Іраку, спробувавши зробити те ж саме. Згадка Лавровим ролі США у В’єтнамі, Афганістані й Іраку свідчить про те, що він розглядає дискусію Заходу про замороження війни і підготовку до можливих переговорів України з Росією як готовність Заходу визнати поразку України», – йдеться в повідомленні.

Лубінець: від серпня відбувалися «польові» обміни полоненими між Україною і РФ

Від серпня цього року обміни полоненими між Україною і Росією відбуваються як «польові» безпосередньо на лінії зіткнення, публічно інформацію про них не розголошують, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Це так звані польові обміни, які публічно не показуються, які відбуваються безпосередньо на лінії зіткнення. Як правильно, це робиться військовими частинами, які воюють одна проти одної», – сказав омбудсмен в ефірі телемарафону 27 грудня, додавши, що ці обміни проходять максимально швидко, без будь-яких попередніх умов.

Він не уточнив, скільки полонених Україні вдалося звільнити таким чином.

ISW заявляє про просування військ РФ у Запорізькій області

Російські війська нещодавно просунулися на заході Запорізької області й повернули позиції, які українські війська захопили під час контрнаступу влітку 2023 року, ймовірно, після того, як українські сили відійшли на більш придатні для оборони позиції поблизу Роботиного на зиму, пише в новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Геолоковані кадри, опубліковані 14 і 27 грудня, показують, що російські війська нещодавно просунулися на захід від Вербового (9 км на схід від Роботиного). Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський заявив напередодні в інтерв’ю ВВС, що керівництво Росії хоче як мінімум захопити Авдіївку, але має й більш амбітну мету: захопити всю Донецьку і Луганську області й території в Запорізькій області, які російські війська втратили під час українського контрнаступу», – йдеться в повідомленні.

На думку ISW, захоплення Україною прилеглих позицій у серпні 2023 року було тактично значущим, оскільки могло дозволити українським силам почати діяти повз найщільніші російські мінні поля і подальші російські оборонні лінії, але аналітики не вважають, що повернення цих позицій російськими силами є особливо важливим на даний час.

«Нещодавні просування Росії в західній частині Запорізької області, тим не менш, підтверджують оцінку ISW про те, що нинішня позиційна війна в Україні не є глухим кутом, оскільки поточний баланс може змінитися в будь-яку сторону через рішення, ухвалені на Заході або в Росії, і обмежені досягнення Росії можуть стати значними, особливо якщо Захід припинить військову допомогу Україні», – наголосили в ISW.

У Генштабі Збройних сил України про відхід від позицій, про які пишуть аналітики, не повідомляли. У вечірньому зведенні 27 грудня українське командування заявляло, що на Запорізькому напрямку Сили оборони відбили дві атаки західніше від Вербового і Роботиного Запорізької області, «де противник безуспішно намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій».

Про деокупацію села Роботине в Запорізькій області стало відомо у серпні. Після звільнення Роботиного українські війська продовжували наступ на заході Запорізької області.

Омбудсмен припускає, що окремі пункти законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції

Законопроєкт про зміни в мобілізації може містити положення, які суперечать Конституції України – таку думку висловив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у інтерв’ю, яке транслював національний телемарафон 27 грудня.

Коментуючи документ, Лубінець наголосив, що ставиться «до всіх процесів» на території України та поза нею винятково з позиції національного й міжнародного законодавства.

«У цьому законопроекті, на мій погляд, є речі, які суперечать Конституції України. Я прямо про це буду писати, коли цей законопроєкт зайде офіційно на погодження до мене», – сказав він.

Відповідаючи на уточнення, Лубінець погодився, що йдеться про положення, які пропонують обмежувати ухилянтам права на операції з нерухомістю та банківськими картками й керування автомобілем.

Читайте також: Законопроєкт про мобілізацію: що говорять експерти та депутати

«Це пряма норма Конституції: людина не може бути обмежена в своїх правах. Якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, не можемо ми їй на рівні закону заборонити продати цей будинок або купити інший. Це прямо буде суперечити Конституції», – стверджує омбудсмен.

Він визнав, що права можуть бути обмежені в умовах воєнного стану, але вказав на те, що ці обмеження не можуть тривати безкінечно.

«Саме тому я чекаю на офіційне направлення цього законопроєкту до мене. Ми будемо ретельно його вивчати, і я буду робити свої заперечення», – додав він.

Лубінець припустив, що законопроєкт буде направлений йому на етапі підготовки до розгляду в профільному комітеті Верховної Ради.

Кабінет міністрів 25 грудня зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт щодо питань мобілізації. Серед запропонованих положень є зниження призовного віку з 27 до 25 років, а також обмеження деяких прав для громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби.

Штупун: після втрати російських Су-34 кількість авіаударів «різко зменшилася»

Речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі програми Радіо Свобода «Свобода Live» заявив про зменшення кількості щоденних авіаударів на таврійському напрямку після знищення Силами оборони України чотирьох бомбардувальників Су-34 наприкінці минулого тижня.

«Після втрати чотирьох винищувачів-бомбардувальників Су-34, вже дві доби поспіль ворог на Донеччині, в операційній зоні сил «Таврія», використовує для авіаударів тільки штурмовики Су-25 і ударні гелікоптери Ка-52. Тобто кількість авіаударів різко зменшилася. Якщо раніше було 15, 17, до 20 на добу, то наразі, наприклад, позавчора, було три авіаудари, а вчора було сім», – повідомив Штупун.

Також речник повідомив, що ЗСУ успішно тримають оборону поблизу Авдіївки Донецької області, у тому числі за рахунок підготовлених за час повномасштабної війни укріплень.

«Ми зараз робимо свою роботу і наразі я бачу, що вона досить успішна» – заявив він.

Штупун додав, що позиції були підготовлені і в тилу, і на другій лінії оборони:

«Тому якогось великого оперативного виходу на оперативний простір там не буде».

Генеральний штаб заявив увечері 27 грудня про відбиття 12 атаксхідніше Новобахмутівки, Авдіївки та ще 15 атак біля Сєверного, Первомайського, Невельського на цьому ж напрямку.

Президент України Володимир Зеленський 25 грудня анонсував подальше посилення сил протиповітряної на фоні збиття п’яти авіабортів ЗС РФ останніми днями.

В українському ОПК зараз працюють близько 300 тисяч людей – Зеленський

Українська влада планує міжнародні заходи для посилення оборони на січень і лютий, розповів президент Володимир Зеленський. Так він прокоментував останню російську атаку дронами-камікадзе вночі напередодні.

Зеленський розповів, що на зустрічі з керівниками українських оборонних компаній, яка пройшла сьогодні, були представники понад 100 підприємств галузі.

«Загалом у нашому оборонному комплексі вже зараз працюють близько 300 тисяч людей, і це одне з найбільших досягнень нашої держави за кілька років. Український оборонно-промисловий комплекс не просто відновлюється – він стає таким продуктивним, який і потрібен для сучасної, технологічної війни», – заявив він.

За словами Зеленського, державні підприємства, які не працювали десятиліттями, розгорнули виробництво.

«На наступний рік маємо абсолютно чіткі цілі щодо артилерії і щодо дронів, і щодо ракет, і щодо броньованої техніки. Один із найбільших наших політичних результатів цього року – це домовленість із партнерами, зокрема зі Сполученими Штатами, щодо нашого спільного виробництва зброї. Створення нових виробництв. Локалізація в Україні. Розширення ремонтної бази. Усе це додає Україні і сили в захисті, і економічної сили», – сказав президент.

На його думку, ОПК України може «з часом увійти в топ-10 найбільш продуктивних і сильних оборонних комплексів світу».

На початку грудня Володимир Зеленський заявив, що Україна не прагне тільки залежати від партнерів, але зацікавлена в співпраці, зокрема, у виробництві озброєння. Пізніше після оборонної конференції у США Київ повідомив про домовленості з двома американськими компаніями про спільне виробництво в Україні боєприпасів калібру 155 мм.

На фронті відбулося майже пів сотні бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ

Упродовж доби 27 грудня на фронті відбулося 49 бойових зіткнень, інформує Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

«Ворог завдав 67 авіаційних ударів та здійснив 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах», – ідеться в повідомленні.

Головною точкою збройного протистояння залишається Авдіївський напрямок.

«Нашими захисниками відбито 12 атак ворога східніше Новобахмутівки, Авдіївки та ще 15 атак біля Сєверного, Первомайського, Невельського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Керамік, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області», – вказують у Генштабі ЗСУ.

Також українські військові відбивали атаки на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Мар’їнському та Запорізькому напрямках.

«Окупанти не відмовляються від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра (в Херсонській області – ред.). Так, протягом доби противник здійснив 10 безуспішних штурмових дій на позиції наших військ, отримав гідну відсіч та зазнав значних втрат. Наші підрозділи стійко тримають оборону, надалі утримують зайняті позиції та завдають вогневого ураження противнику», – інформують українські військові.

За даними Генштабу, впродовж доби українська авіація завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а підрозділи ракетних військ уразили пʼять районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, два пункти управління та чотири склади боєприпасів противника.

Армія РФ готує новий плацдарм для наступу на сході?

  • Захоплення Росією Мар'їнки в Донецькій області буде лише «обмеженим тактичним виграшем» Росії, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни. Чому Росія так переможно звітує про Мар’їнку? Що відбувається в Авдіївці? Напередодні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що краще зберегти людей. Чи справді готується відхід з міста? Юрій Бутусов пише, що на Авдіївський напрямок почали надходити дрони від держави. Чи достатньо їх?
  • Навряд чи Росія припинить війну у 2025 році, як нещодавно заявив очільник ГУР Кирило Буданов. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода сказав Юліан Рьопке - військовий оглядач німецького видання Bild. Нещодавно Рьопке опублікував нову мапу, яка демонструє плани Кремля до 2026 року захопити ще три українські міста. Чому у розвідок відрізняються дані про плани Путіна?
  • Наслідки російського обстрілу вокзалу Херсона: репортаж.

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» на @Радіо Свобода:

Україна серійно виготовляє аналоги дронів Shahed – Мінстратегпром

Далекобійні дрони почали серійно виготовляти в Україні і працюють на їхньою модернізацією. Про це під час брифінгу 27 грудня розповів міністр стратегічної промисловості Олександр Камишін, передає кореспондент Радіо Свобода.

«Коли ми говоримо про те, що називається «український шахед», у нас є більше п’яти аналогів Shahed-131, які серійно виготовляються, і є один виріб, який аналог Shahed-136. В цьому плані можна вибирати будь-яку позицію, і все це серійні вироби, які і серійно виробляються, і покращуються», – розповів Камишін.

Також він анонсував нову версію дрона українського виробництва, який літає на відстань 1 100 кілометрів, але не навів деталей.

Камишін пояснив, що уникає уточнень і може розповідати обмежену кількість інформації з міркувань безпеки.

«Бо, наприклад, той виріб, який працював раніше на 1 100 кілометрів, скоро буде нова версія, ви про неї почуєте з часом, за результатами застосування. Там, де Shahed-131, аналогічно кожна компанія, кожен вибір покращується і спроможності ростуть», – додав очільник Мінстратегпрому.

За його словами, наступного року держава зможе отримати більше 1000 дронів, які летять на понад тисячу кілометрів.

Олександр Камишін 20 грудня повідомив, що в грудні в Україні виробили більше ніж 50 тисяч FPV-дронів, але українські підприємства також можуть виготовити в наступному році понад 10 тисяч ударних дронів середньої дальності.

Україна створила свою систему ППО на основі радянської техніки спільно зі США – Камишін

Міністр Мінстратегпром Олександр Камишін під час брифінгу за підсумками року розповів, що український воєнно-промисловий комплекс переобладнав радянську техніку спільно із західними партнерами, і такі установки вже працюють за призначенням. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Історія, яка називається FrankenSAM – це наша продуктивна співпраця з американськими партнерами, у якій ми взяли наші радянські системи, їх інтегрували разом з нашими західними партнерами разом з західними ракетами, разом з західними пусковими установками і отримали на фініші нове гібридне ППО», – розповів Олександр Камишін.

Він додав, що під час останнього відрядження у США делегація України бачила системи, які розробляються спільно українськими і американськими компаніями і вони вже сьогодні працюють на лінії фронту.

«Усі знають, що розробка будь-якої системи ППО – це п’ять років плюс. Ми не чекаємо ці п’ять років, ми розробляємо свої системи великі, складні, дорогі, довгі, але паралельно ми розробляємо те, що ми називаємо гібридним ППО. Це швидкі рішення, які нам дають результати вже цієї зими. Перші рішення з портфелю проєктів FrankenSAM вже працюють на полі бою», – додав Камишін.

Міністр також додав, що в Україні почали розробляти снаряди 155-го калібру, а наступного року планують розпочати серійне виробництво. Хоча додав, що у в Україні немає потрібних порохів, для виготовлення такої зброї, тому у цьому держава залежить від партнерів, які постачатимуть ці порохи.

Також Камишін повідомив, що за 2023 рік вдалось збільшити виготовлення мінометних снарядів у 42 рази, однак не уточнив, скільки снарядів виготовляли раніше і скільки вдається створювати зараз.

Днями президент Володимир Зеленський анонсував посилення протиповітряної оборони України на тлі повідомлень про збиття п’яти російських винищувачів протягом трьох днів.

Законопроєкт про мобілізацію: що говорять експерти та депутати

Останні кілька днів не стихають розмови про новий законопроєкт про мобілізацію, який напередодні до Верховної Ради України вніс уряд.

26 грудня щодо нього висловився головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, який вперше за час повномасштабного вторгнення Росії вийшов до українських журналістів. Він розповів, що незадоволений роботою територіальних центрів комплектування (ТЦК). Сказав, що буде радий будь-якому способу залучення до лав ЗСУ. Втім, зазначив, що розсилання електронних повісток та включення «ухилянтів» до реєстру боржників не є пропозицією Генштабу чи ЗСУ.

Експерти ж зауважують, що мобілізаційний законопроєкт мали б комунікувати ті, хто його розробляв або подавав до Ради. Радіо Свобода поспілкувалося з експертами та депутатами стосовно можливих змін у залученні людей до війська. Чому законопроєкт подав уряд, а не президент? Які пункти документа суперечать Конституції та чи справді депутатів «Слуги народу» попросили не коментувати документ?

Міноборони показало перший сертифікований бронежилет для жінок-військових

Міністерство оборони сертифікувало перший бронежилет для військовослужбовиць – про це відомство повідомило 27 грудня.

«Вигнута бронеплита, звужені плечі, розширений низ – такі конструктивні особливості має перший сертифікований в Україні бронежилет для жінок-військових», – повідомило відомство з посиланням на головного спеціаліста Центрального управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Олександра Шарка.

За повідомленням, бронежилет розробила компанія «Українська броня». Його затвердили після двох етапів випробувань. Після першого етапу польових випробувань бронежилет «допрацювали з урахуванням будови жіночого тіла».

«Оскільки у жінок плечі вужчі, а таз, навпаки, ширший, ніж у чоловіків, то військовослужбовицям було незручно працювати зі зброєю у «чоловічому» варіанті бронежилету», – каже Шарко.

Міноборони уточнює, що вага бронежилета становить від 10,5 кілограмів залежно від розміру і комплектації. За іншими параметрами він не відрізняється від затвердженого раніше загальновійськового бронежилету.

Тепер жилет доступний для централізованої закупівлі. Міністерство оборони додало, що очікує від Генерального штабу даних про потреби в придбанні цих виробів, після чого сформує обсяги та переліки для закупівлі. Закупівлею займатиметься «Державний оператор тилу».

Міністерство оборони презентувало агенцію «Державний оператор тилу» 18 грудня. Очікується, що воно перебере на себе обов’язки щодо тилових закупівель для ЗСУ: харчів, одягу, пально-мастильних матеріалів, бронежилетів, касок.

ЗСУ будуть «приземляти», можливо, дедалі більше літаків ЗС РФ – Ігнат

Наприкінці минулого тижня – лише за три дні – Сили оборони знищили п’ять військових бортів ЗС РФ. Як повідомляли у Повітряних силах, одразу три винищувачі-бомбардувальники Су-34 над Кринками Херсонської області у п’ятницю, 22 грудня. У неділю ще один Су-34 був збитий на Маріупольському напрямку і над Чорним морем – винищувач Су-30. А вже в ніч проти 26 грудня командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про ураження ЗСУ великого десантного корабля ЧФ РФ «Новочеркаськ» в порту окупованої Феодосії. Що вже змінилось після цих операцій Сил оборони та які наслідки для Росії вони можуть мати далі – в ефірі Радіо Донбас Реалії розпитали речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната.

Камери з російським софтом: у МВС повідомили про результати внутрішньої перевірки – «Схеми»

Міністерство внутрішніх справ провело внутрішню перевірку власних систем технічного захисту інформації з камер, які адмініструються підрозділами МВС, реагуючи на розслідування «Схем» (Радіо Свобода) про те, що по всій Україні у різних сферах були встановлені тисячі камер відеоспостереження з російським програмним забезпеченням Trassir.

У Міністерстві повідомили, що за результатами внутрішньої перевірки один регіональний підрозділ з системи МВС використовує камери відеоспостереження з російським програмним забезпеченням Trassir, але «пристрої працюють локально та не мають доступу до загальної мережі, що зменшує ризик витоку даних». У МВС при цьому рекомендують відмовитися від російського ПЗ, як від небезпечного.

Раніше про перевірку інформації з розслідування «Схем» – про те, що тисячі камер відеоспостереження по всій Україні, встановлені на вулицях міст, на державних і приватних об’єктах, роками могли передавати дані на сервери в Росії – заявляв міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в ефірі телемарафону. Це єдине правоохоронне відомство, яке за три тижні після публікації відреагувало на викриття журналістів.

Заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко у коментарі Радіо Свобода зазначив, що внутрішня перевірка стосувалася систем відеоспостереження, які використовують та адмініструють підрозділи з системи МВС – це Національна поліція, Державна прикордонна служба, Національна гвардія, Державна служба з надзвичайних ситуацій, Державна міграційна служба, а також сервісні центри.

«Завдяки розслідуванню Радіо Свобода ми звернули увагу на всі камери відеоспостереження та додатково перевірили всі IP-адреси, мережі. Ця перевірка показала, що ми майже не використовуємо програмне забезпечення Росії Trassir. Один із наших невеликих регіональних підрозділів використовував його ще з 2014 року. Ми рекомендували поступово його замінити, але, найголовніше, що ми зробили в першу чергу – це перевірили, що пристрої працюють в локальній і ізольованій мережі», – повідомив Тимченко.

Заступник міністра підкреслив, що наразі, під час війни, неможливо рекомендувати повністю замінити системи відеоспостереження з російським ПЗ, оскільки «це потребує великих коштів». Але якщо досі встановлений Trassir (як показало розслідування «Схем», камери з російським софтом закуповували як державні підприємства, так і приватний бізнес і прості споживачі – ред.), в МВС наголошують на заходах безпеки, яких необхідно дотримуватись.

«Жодна з систем, на жаль, не є безпечною на 100%. Завжди присутній людський фактор – це може бути інсайдер, це може бути підкуп, це може бути шантаж і будь-які інші методи впливу на особу, яка має доступ до тієї чи іншої системи, яка потім передає дані чи продає їх. Що стосується російського Trassir, я взагалі би не рекомендував його використовувати, незважаючи на низьку ціну обладнання та програмного забезпечення. Чим продукт дешевший, тим він неякісніший. В даному випадку ми говоримо саме про вразливості системи.

Але якщо вже використовується Trassir, то, за можливості – в локальній мережі, і треба додатково перевірити надійність налаштування та логінів-паролів», – додав Леонід Тимченко.

Заступник міністра зазначив, що у тих системах фіксації, які адмініструє МВС, використовується український та китайський софт.

У розслідуванні журналісти «Схем» разом зі спеціалістами з кібербезпеки провели експеримент, який показав, що відео з тисяч камер відеоспостереження, встановлених по всій Україні, за допомогою російського програмного забезпечення TRASSIR – перш ніж потрапити на телефон чи комп’ютер споживача – потрапляє на сервери, які розташовані в Москві і належать компаніям, що мають зв’язки з ФСБ РФ.

Це фірми «Диджитал Нетворк», клієнтами якої є найбільший російський пошуковик Яндекс і федеральний канал «Звезда», та «ВК» – що, зокрема, є власницею забороненої в Україні російської соцмережі «Одноклассники» і сервісу електронної пошти Мail.ru. «Диджитал Нетворк» офіційно надавала послуги з підключення інтернету щонайменше з 2015 по 2017 роки військовій частині №43753 зі структури ФСБ РФ, більш відомій в Росії під назвою як «Центр захисту інформації та спеціального зв’язку ФСБ РФ».

Камери з софтом TRASSIR, йдеться у розслідуванні, останні два десятиліття масово закуповували і встановлювали як державні підприємства – зокрема, ЧАЕС, Адміністрація морських портів, так і приватний бізнес – наприклад, «Нова пошта», «Велика кишеня». Купували ці камери і пересічні українці для встановлення у своїх приватних оселях.

Використання цієї російської технології українська держава обмежила лише 27 лютого 2022 року, заблокувавши доступ до мільйонів російських IP-адрес. В СБУ зазначили, що звертали на цей софт увагу ще у 2020 році. Тоді Львівська ОДА оголосила тендер на закупівлю камер з російським софтом, а спецслужба попередила, що програмне забезпечення дозволяє розпізнавати «номерні знаки авто, залізничні номери на потягах, обличчя водіїв та пасажирів» і що це «могло бути використано для отримання інформації про пересування військової техніки залізничним транспортом та загальними автошляхами». Через це тендер скасували.

«Але на ситуацію з використанням TRASSIR на всій території України це майже не вплинуло», – йшлося в розслідуванні.

У відповіді на запит «Схем» також стало відомо, що у травні 2022-го, вже у розпал великої війни, Держспецзв’язку попередило «органи сектору безпеки й оборони» про те, що «компанія «TRASSIR/DSSL» співпрацює з федеральними міністерствами і службами сектору безпеки РФ».

Наразі залишається й інший ризик, йдеться в розслідуванні: TRASSIR може повернутися на український ринок під виглядом закордонного продукту – зокрема, AziGuard від румунської компанії AziTrend. Це румунське ПЗ, але судячи з рекламних роликів компанії, складається з софту TRASSIR. Український постачальник «ТРАССІР ЄС», як повідомила у коментарі його керівниця, вже з ними співпрацює.

Крим.Реалії: після удару по порту Феодосії Росія направляє колону зерновозів до Керчі

Велику колону вантажівок-зерновозів зафіксували на феодосійській об’їзній дорозі після атаки на порт Феодосії – про повідомляє кореспондент проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії 27 грудня. Колона вантажівок сформована за напрямком у окуповану Керч.

Через морський порт Феодосії Росія відвантажувала партії зерна, зокрема, балкери під іноземними прапорами. За повідомленнями журналістів-розслідувачів, через порт Феодосії Росія експортувала зерно з окупованих українських територій.

Російська влада публічно підтверджувала, що вивозить українське зерно з окупованих територій до анексованого Кримського півострова.

Підконтрольний Росії голова Криму Сергій Аксьонов визнавав, що Росія продає українське зерно. Однак пізніше Аксьонов заявив, що у кримських портах не завантажують зерно для прямих поставок за кордон.

У ніч на 26 грудня командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив, що українські сили знищили російський великий десантний корабель «Новочеркаськ» під час удару в окупованому Криму. Пізніше у Повітряних силах ЗСУ уточнили, що близько 02:30 26 грудня тактична авіація Повітряних сил атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ «Новочеркаськ» в районі окупованої Феодосії і знищила його.

Згодом Міністерство оборони Росії підтвердило, що в порту Феодосії в окупованому Криму був пошкоджений російський великий десантний корабель «Новочеркаськ».

Медіа: троє колишніх нардепів виїхали з України через систему «Шлях» і не повернулися

Троє колишніх народних депутатів виїхали з України як волонтери й не повернулися – про це йдеться в розслідуванні NGL.media, опублікованому 27 грудня.

Матеріал містить дані про ймовірний виїзд експредставників «Партії регіонів» Сергія Кацубу та Олександра Заца, а також Олександра Третьякова, який обирався від «Нашої України» та «Блоку Петра Порошенка».

Всі вони, за даними журналістів, змогли виїхати з країни завдяки системі «Шлях», яка дозволяє виїзд волонтерам для доставки гуманітарної допомоги.

Зокрема, ім’я Кацуби до списку на виїзд як водія-перевізника внесло Міністерство інфраструктури на запит компанії «Мікс Тревел Групп ЛТД». При цьому директора компанії Сергія Бойка в липні 2023 року засудили до п’яти років умовного терміну за участь у схемі незаконного виїзду ухилянтів за кордон. Бойко не став говорити з журналістами, Кацуба також не відповів на їхні повідомлення, його місце перебування невідоме.

Читайте також: ДПСУ: щоденно близько 100 чоловікам прикордонники відмовляють в перетині кордону на виїзд

NGL.media цитує Державну службу України з безпеки на транспорті, яка повідомила, що ім’я Третьякова до системи «Шлях» внесла Львівська обласна військова адміністрація. У самій ЛОВА цей факт спершу заперечували, але зрештою знайшли відповідні документи.

При цьому до ЛОВА щодо Третьякова звернулася відмова волонтерська організація «Народна самооборона Львівщини». Журналісти цитують її голову Артема Хмиза, який каже, що колишній нардеп сам до них звернувся, пообіцявши привезти вантаж для ЗСУ. Втім, після перетину кордону він не повернувся.

«Я йому пояснив, що він створив проблеми цим своїм виїздом і нашій організації, яка раніше не мала таких проблем, і що його статус не дозволяв би йому такого робити. На що він мені сказав, що і далі робить хороші речі, просто згідно з певними обставинами сімейного характеру та певними проблемами зі здоров’ям йому саме зараз там (за кордоном – ред.) необхідно бути. Але він обов’язково повернеться і готовий пояснити свою позицію і журналістам, і органам влади, і всім», – каже Хмиз.

Читайте також: Зеленський про зміни в мобілізації: «Буде правильним, щоб такі норми обговорювалися»

Із самими журналістами Третьяков теж не став спілкуватися, сказавши, що розмова «не має сенсу». Згодом уточнив, що не жив в Україні задовго до початку повномасштабної війни, проте нібито повернувся в березні і знову виїхав у квітні і продовжує допомагати Україні. Водночас жодного прикладу своєї допомоги після 19 квітня 2022 року не навів, додає NGL.

Щодо Олександра Заца видання з’ясувало, що Херсонська ОВА вносила його до системи «Шлях» як волонтера на клопотання львівської організації «Українська націонал-патріотична молодь». Він виїхав у червні, перетнувши кордон з Угорщиною, і більше не повертався.

За словами голови організації Петра Рапіти, Зац справді виїхав з їхньою допомогою, але нібито повертався і і привозив тактичні речі для військових. Рапіта, як пишуть журналісти, обіцяв надати копії митних декларацій, але згодом перестав виходити на зв’язок. Зац також не коментував питання.

Згадані в розслідуванні органи влади та правоохоронці наразі не коментували його зміст публічно.

За даними ДПСУ, прикордонники щодня відмовляють в перетині кордону на виїзд близько 100 чоловікам, які не підпадають під категорію пропуску і не дотримуються умов перетину. Також від початку 2023 року правоохоронці розпочали понад 1600 кримінальних проваджень на основі повідомлень від прикордонників – порівняно з 2022 роком кількість таких правопорушень зменшилася.

У грудні Україна отримала 5 млрд доларів зовнішнього фінансування, з них 11% грантових коштів – Мінфін

Протягом останнього місяця 2023 року Україна отримала 5 мільярдів доларів зовнішнього фінансування – про це повідомило Міністерство фінансів 27 грудня.

«Грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, склали 11% із загального обсягу фінансової допомоги», – повідомляє відомство.

Лідером із фінансової допомоги була Японія, яка надала 2,2 мільярда доларів пільгового фінансування та грантів. Найбільший транш від цієї країни – понад 1 мільярда позики в рамках проєкту Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні».

«Залучена міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних соціальних видатків держбюджету, зокрема, на забезпечення оплати праці працівників секторів освіти та охорони здоров’я, гуманітарні потреби, а також забезпечення соціального захисту населення», – йдеться в повідомлення.

Мністерство додає, що разом зі Світовим банком забезпечує «прозорість залучення і використання зовнішнього фінансування».

Сьогодні ж Мінфін підсумував, що Японія стала третім найбільшим донором фінансової допомоги Україні в 2023 року: вона спрямувала до українського бюджету 3,7 мільярда доларів пільгового фінансування та грантів.

Напередодні видання Financial Times повідомило, що Євросоюз готує резервний план на суму до 20 мільярдів євро для України, який обходить заперечення премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

«Тисячі нових справ про воєнні злочини». Що за рік вдалося зробити у досягненні справедливості?

За офіційними даними, наприкінці 2023 року загальне число порушених в Україні справ щодо російських воєнних злочинів сягає 115 тисяч. Експерти зазначають: число справ продовжує зростати, а досягнення справедливості може зайти довгі роки. Водночас вже цього року міжнародна юридична система визнала президента Росії Володимира Путіна обвинуваченим воєнним злочинцем та почала закладати фундамент для переслідування керівництва Росії за злочин агресії.

«Голос Америки» стежив, як за цей рік Україна, міжнародна спільнота та міжнародні суди просунулись у досягненні справедливості для жертв злочинів Росії.

Залужний повідомив, що ЗСУ укріплюються за Мар’їнкою: що це означає?

Головкомандувач ЗСУ Валерій Залужний під час прес-конференції 26 грудня фактично підтвердив, що Сили оборони готуються вийти з Марїнки Донецької області.

«Наші війська підготували оборонний рубіж за цим населеним пунктом, але я можу сказати, що цього населеного пункту вже не існує», – заявив він.

Також генерал зазначив, що армія Росії під час майже дворічного штурму Мар’їнки дотримувалася такої ж стратегії, як і в Бахмуті: знищувати вулицю за вулицею та квартал за кварталом.

«Ми захищаємо кожен шматочок нашої землі. Але коли на цьому вузькому шматочку ворожі снаряди починають перекопувати це місце разом із каменем, землею та нашими бійцями…», – пояснив Залужний причини відходу.

Про взяття Мар'їнки міністр оборони РФ Шойгу доповів Путіну ввечері 25 грудня. Ватажки угрупування «ДНР» вже заявили, що це нібито дасть загарбникам дорогу на Курахове, Красногорівку та Вугледар, а також дозволить перекрити важливі логістичні маршрути української армії.

Проте американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що взяття цього передмістя Донецька не дасть армії Росії серйозних переваг на фронті, «якщо тільки російські сили значно не покращили свою здатність виконувати швидкі механізовані рухи вперед, чого вони не демонструють».

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Головні питання випуску:

Що насправді дасть Росії взяття Мар'їнки Донецької області?

Чи може Новомихайлівка – село на південь від Мар'їнки – повторити її долю?

І чи справді загарбники можуть вийти на «оперативний простір» після окупації Мар'їнки?

_____________________________________________________

Схід

  • Російські війська намагалися захопити Мар’їнку з 2014 року і ведуть щоденні наступи на населений пункт із початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року, посиливши ці штурми з початку жовтня 2023 року.
  • 15 грудня британська розвідка заявила, що російські військові прагнуть захопити Мар’їнку для «подальшого просування на захід у бік Курахового, але прорив вкрай малоймовірний».
  • Російські війська на Сході поспішають захопити нові території, однак їхні плани розбиваються діями Збройних сил України, заявив речник командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо в ефірі Радіо Свобода («Свобода.Ранок») 20 грудня.
  • Командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський 18 грудня повідомив, що Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і «згорнули деякі військові операції через брак іноземної допомоги».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG